TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Legyen szó akár az elsősök tanszervásárlásáról vagy az egyetemista gyereknek történő lakásvásárlásról, az iskolakezdés sokak számára jelent nagyon komoly pénzügyi terheket évről évre. A Bank360 megvizsgálta, hogy az egyes esetekben mihez nyúlhatunk, ha segítség kell a megfelelő eszközök beszerzéséhez.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hétfőn becsengetnek több ezer kisdiáknak és a felsőoktatásban tanulók is beülnek a szemeszter első kurzusaira. Korosztálytól, céltól és anyagi lehetőségektől függően más és más megterhelést jelent az iskolakezdés a családnak: míg egy kisiskolásnál “néhány tízezer” forintból beszerezhetjük a legfontosabb eszközöket, addig egy középiskolásnál már jócskán bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, annak pedig, aki a felsőoktatásba készül, akár milliós terhet is jelenthet az iskola.

Azokat a családokat, amelyek nem rendelkeznek jelentős megtakarítással, nagyon leterhelheti anyagilag az iskolakezdés, főleg, ha több iskolás korú gyermek is van a családban. A többség - más opció híján - ilyenkor valamilyen kölcsönhöz nyúl, legyen szó akár egy nagyobb szabású tervről, mint például egyetemistának lakásvásárlás, vagy csak arról, hogy valahogy túléljük átmenetileg a szeptembert.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes kiadásokat milyen külső forrásból finanszírozzuk, éppen ezért a Bank360 összegyűjtötte a lehetőségeket.

100- 500 ezer forintos bevásárláshoz hitelkártya lehet a befutó

Ha nem okoz problémát a kieső összeg pótlása egy hónapon belül, a Bank360 tippje a hitelkártya. A kis plasztik segítségével kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét, ha a rendelkezésre álló, jellemzően 45 napon belül vissza is fizetjük azt. Azaz, ha nem jelent majd problémát a kölcsön visszafizetése, ingyen használtuk a bank pénzét. Ráadásul a különböző pénzvisszatérítési programoknak hála még vissza is kaphatunk egy kisebb összeget a vásárlásaink után. A bankok jellemzően az igazolt havi nettó fizetésünk két-háromszorosával megfelelő hitelkeretet adnak a hitelbírálat után. Ne feledjük viszont, hogy a kártyának van éves díja, gyártási költsége és havi számlavezetési díja is a legtöbb esetben. Azaz kezdetben néhány ezer forintos kiadásunk is lesz vele. Nagyobb probléma, ha rosszul használjuk a kártyát és nem tudjuk visszafizetni időben a hitelt. A bankok ugyanis nagyon magas késedelmi kamatot számítanak fel a vissza nem fizetett tőkére.

100 ezer - 5 millió forintos felkészülésnél egy személyi kölcsön segíthet

Ha nem tudjuk egy hónapon belül visszatörleszteni a felhasznált hitelt, hitelkártya helyett a szabad felhasználású személyi kölcsön jobb választás lehet, hiszen hosszabb futamidőre, akár 8 évre is felvehetjük. A kölcsön összege a néhány százezer forinttól egészen a több millióig is terjedhet, a szabad felhasználás miatt pedig tanszert, laptopot, íróasztalt, vagy akár az egyetemista gyermek lakásába szánt bútorokat is megvásárolhatjuk belőle. Míg tavaly augusztusban a jegybanki statisztikák alapján 14 százalék körül volt az átlagos hiteldíjmutató, addig a Bank360 szerint most akár 8 százalék alatti THM-mel is vehetünk fel hitelt, ami 10 000 forintos különbség lehet egy nagyobb összegű kölcsön törlesztőjénél. A Bank360 piaci áttekintése alapján 1,5 millió forintot 60 hónapos futamidővel akár kevesebb mint havi 30 000 forintos törlesztőrészlettel is felvehetünk. A legkedvezőbb ajánlatok felkutatásához érdemes persze kalkulálni, hiszen rengeteg egyedi tényezőtől függ, hogy milyen kondíciókkal vehetjük fel a kölcsönt.

Lakásvásárlás az iskolakezdéshez - lakáshitelből megoldható

Dübörög az ingatlanpiac és az albérletárak is elszálltak, nem csoda, hogy sok család inkább azzal számol, hogy az egyetemista gyerek albérleti díja helyett inkább törlesztőt fizet a kedvező kamatkörnyezetben. A Bank360 azt tanácsolja, hogy a kiszemelt lakás forgalmi értékének legalább 30 százalékát számoljuk az önerőre, ami egy 20 milliós ingatlan esetén 6 millió forint, plusz - bár több bank most akciósan elengedi - a hitelügyintézés, közjegyzői okiratba foglalás és egyéb költségek miatt további 300 000 - 400 000 forintot is tegyünk félre. Szerencsére ma már igen kedvező kamatszintek mellett érhetők el kiszámíthatóbb, fix kamatozású hitelek is. 10 éves kamatperiódussal 20 éves futamidőre 20 millió forintot már 4,32 százalékos THM-mel is felvehetünk, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvételt követő első tíz évben fixen 123 740 forint törlesztőrészletet fogunk fizetni havonta, ami sok esetben kevesebb, mint egy fővárosi garzon albérleti díja.

Szabad felhasználású hitel persze nem csak személyi kölcsönként vehető fel. Ha nagyobb, 10 millió forint feletti összegre van szükségünk, szabad felhasználású jelzáloghitelt is vehetünk fel ingatlanfedezet ellenében.

Nem árt számolni az állami támogatásokkal, lehetőségekkel

Ne menjünk el szó nélkül az állami családtámogatási program sztárja, a babaváró hitel mellett sem, amely fiatal egyetemistáknak is elérhető lehet. Az akár 10 millió forintos hitel kamatmentessé válik egy gyermek 5 éven belüli vállalása esetén, 20 éves futamidővel számolva pedig kevesebb mint 46 000 forint a törlesztőrészlet. A hitel szabad felhasználású, tehát vehetünk belőle taneszközöket, bútorokat, akár önerőként is funkcionálhat, sőt, akár hitelkiváltásra is használhatjuk, ha van meglévő kölcsönünk, amit szeretnénk rendezni.

Ha pedig a tanulmányainkat szeretnénk fizetni, jól jöhet a Diákhitel mindkét formája: a Diákhitel 2 teljes összege a tandíjra fordítható. Ez a kölcsön kamatmentes és csak akkor kell megkezdenünk a törlesztést, ha befejeztük a tanulmányainkat. A Diákhitel 1 szabad felhasználású kölcsön, amelynek a kamata 2 százalék, a teljes hitelösszeg pedig szemeszterenként legfeljebb 350 000 forint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél