5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Legyen szó akár az elsősök tanszervásárlásáról vagy az egyetemista gyereknek történő lakásvásárlásról, az iskolakezdés sokak számára jelent nagyon komoly pénzügyi terheket évről évre. A Bank360 megvizsgálta, hogy az egyes esetekben mihez nyúlhatunk, ha segítség kell a megfelelő eszközök beszerzéséhez.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hétfőn becsengetnek több ezer kisdiáknak és a felsőoktatásban tanulók is beülnek a szemeszter első kurzusaira. Korosztálytól, céltól és anyagi lehetőségektől függően más és más megterhelést jelent az iskolakezdés a családnak: míg egy kisiskolásnál “néhány tízezer” forintból beszerezhetjük a legfontosabb eszközöket, addig egy középiskolásnál már jócskán bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, annak pedig, aki a felsőoktatásba készül, akár milliós terhet is jelenthet az iskola.

Azokat a családokat, amelyek nem rendelkeznek jelentős megtakarítással, nagyon leterhelheti anyagilag az iskolakezdés, főleg, ha több iskolás korú gyermek is van a családban. A többség - más opció híján - ilyenkor valamilyen kölcsönhöz nyúl, legyen szó akár egy nagyobb szabású tervről, mint például egyetemistának lakásvásárlás, vagy csak arról, hogy valahogy túléljük átmenetileg a szeptembert.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes kiadásokat milyen külső forrásból finanszírozzuk, éppen ezért a Bank360 összegyűjtötte a lehetőségeket.

100- 500 ezer forintos bevásárláshoz hitelkártya lehet a befutó

Ha nem okoz problémát a kieső összeg pótlása egy hónapon belül, a Bank360 tippje a hitelkártya. A kis plasztik segítségével kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét, ha a rendelkezésre álló, jellemzően 45 napon belül vissza is fizetjük azt. Azaz, ha nem jelent majd problémát a kölcsön visszafizetése, ingyen használtuk a bank pénzét. Ráadásul a különböző pénzvisszatérítési programoknak hála még vissza is kaphatunk egy kisebb összeget a vásárlásaink után. A bankok jellemzően az igazolt havi nettó fizetésünk két-háromszorosával megfelelő hitelkeretet adnak a hitelbírálat után. Ne feledjük viszont, hogy a kártyának van éves díja, gyártási költsége és havi számlavezetési díja is a legtöbb esetben. Azaz kezdetben néhány ezer forintos kiadásunk is lesz vele. Nagyobb probléma, ha rosszul használjuk a kártyát és nem tudjuk visszafizetni időben a hitelt. A bankok ugyanis nagyon magas késedelmi kamatot számítanak fel a vissza nem fizetett tőkére.

100 ezer - 5 millió forintos felkészülésnél egy személyi kölcsön segíthet

Ha nem tudjuk egy hónapon belül visszatörleszteni a felhasznált hitelt, hitelkártya helyett a szabad felhasználású személyi kölcsön jobb választás lehet, hiszen hosszabb futamidőre, akár 8 évre is felvehetjük. A kölcsön összege a néhány százezer forinttól egészen a több millióig is terjedhet, a szabad felhasználás miatt pedig tanszert, laptopot, íróasztalt, vagy akár az egyetemista gyermek lakásába szánt bútorokat is megvásárolhatjuk belőle. Míg tavaly augusztusban a jegybanki statisztikák alapján 14 százalék körül volt az átlagos hiteldíjmutató, addig a Bank360 szerint most akár 8 százalék alatti THM-mel is vehetünk fel hitelt, ami 10 000 forintos különbség lehet egy nagyobb összegű kölcsön törlesztőjénél. A Bank360 piaci áttekintése alapján 1,5 millió forintot 60 hónapos futamidővel akár kevesebb mint havi 30 000 forintos törlesztőrészlettel is felvehetünk. A legkedvezőbb ajánlatok felkutatásához érdemes persze kalkulálni, hiszen rengeteg egyedi tényezőtől függ, hogy milyen kondíciókkal vehetjük fel a kölcsönt.

Lakásvásárlás az iskolakezdéshez - lakáshitelből megoldható

Dübörög az ingatlanpiac és az albérletárak is elszálltak, nem csoda, hogy sok család inkább azzal számol, hogy az egyetemista gyerek albérleti díja helyett inkább törlesztőt fizet a kedvező kamatkörnyezetben. A Bank360 azt tanácsolja, hogy a kiszemelt lakás forgalmi értékének legalább 30 százalékát számoljuk az önerőre, ami egy 20 milliós ingatlan esetén 6 millió forint, plusz - bár több bank most akciósan elengedi - a hitelügyintézés, közjegyzői okiratba foglalás és egyéb költségek miatt további 300 000 - 400 000 forintot is tegyünk félre. Szerencsére ma már igen kedvező kamatszintek mellett érhetők el kiszámíthatóbb, fix kamatozású hitelek is. 10 éves kamatperiódussal 20 éves futamidőre 20 millió forintot már 4,32 százalékos THM-mel is felvehetünk, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvételt követő első tíz évben fixen 123 740 forint törlesztőrészletet fogunk fizetni havonta, ami sok esetben kevesebb, mint egy fővárosi garzon albérleti díja.

Szabad felhasználású hitel persze nem csak személyi kölcsönként vehető fel. Ha nagyobb, 10 millió forint feletti összegre van szükségünk, szabad felhasználású jelzáloghitelt is vehetünk fel ingatlanfedezet ellenében.

Nem árt számolni az állami támogatásokkal, lehetőségekkel

Ne menjünk el szó nélkül az állami családtámogatási program sztárja, a babaváró hitel mellett sem, amely fiatal egyetemistáknak is elérhető lehet. Az akár 10 millió forintos hitel kamatmentessé válik egy gyermek 5 éven belüli vállalása esetén, 20 éves futamidővel számolva pedig kevesebb mint 46 000 forint a törlesztőrészlet. A hitel szabad felhasználású, tehát vehetünk belőle taneszközöket, bútorokat, akár önerőként is funkcionálhat, sőt, akár hitelkiváltásra is használhatjuk, ha van meglévő kölcsönünk, amit szeretnénk rendezni.

Ha pedig a tanulmányainkat szeretnénk fizetni, jól jöhet a Diákhitel mindkét formája: a Diákhitel 2 teljes összege a tandíjra fordítható. Ez a kölcsön kamatmentes és csak akkor kell megkezdenünk a törlesztést, ha befejeztük a tanulmányainkat. A Diákhitel 1 szabad felhasználású kölcsön, amelynek a kamata 2 százalék, a teljes hitelösszeg pedig szemeszterenként legfeljebb 350 000 forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyiből jön ki a legnépszerűbb autók cascója?
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 11:22
Az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján kezd élénkülni a hazai autópiac, bár a válság előtti keresletről még messze nem beszélhetünk. A Bank360 az eladási adatok alapján megvizsgálta, milyen törlesztőrészlet mellett lehet hitelből megvásárolni a jelenleg legnépszerűbb modelleket, és mennyibe kerül a casco biztosítás rájuk.
Személyes pénzügyek Több fizetési kedvezménnyel is lehet élni az év végéig
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:48
December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Nyaralás a harmadik hullám után: ki mer most bevállalós lenni?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 08:51
A játványhelyzet enyhülése ellenére óvatosak a magyarok, ha a nyaralás megtervezéséről van szó. Nő a belföldi utasbiztosítások népszerűsége is, bár sokan még nem hallottak róla, hogy ilyet is lehet kötni.
Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Friss
hírlevél
depositphotos