6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A márciusinál kisebb volt a visszaesés az osztrák munkaerőpiacon decemberben, de így is hatezer magyar és több tízezer egyéb vendégmunkás veszítette el állását. Ezúttal nem a magyar állampolgárokat érinti legjobban a válság, több román és lengyel maradt munka nélkül. Ausztriában szigorítottak a szabályokon, de néhány könnyítéssel az ingázóknak. Magyarok online petíciót indítottak a határokon tapasztalható áldatlan állapotok javításáért.

Ausztriában december végén 80 932 magyar állampolgár dolgozott, ami 6079 fővel kevesebb, mint egy hónappal, és 14 480 személlyel alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ez volt a legnagyobb zuhanás tavaly március óta, amikor a járványügyi lezárások miatt egy hónap alatt több mint 18 ezer, év/év alapon pedig 23 ezer fős visszaesést mértek. A nyári hónapokban csaknem a 2020 eleji szintre épült vissza a foglalkoztatás, hogy azután szeptembertől ismét csökkenni kezdjen (első és harmadik grafikon).

Az éves átlagot mutató második grafikonon azonban a 2020-as év nem annyira tragikus, szerénynek látszó visszaesést mutat. A tavaly január-februári “boldog békeidők”, az erősebb nyári és kezdetben csak szelíd csökkenést mutató őszi hónapok miatt éves átlagban csak pár százalékkal csökkent a magyar foglalkoztatottak aránya.

1. Grafikon: Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (Sozialversicherung.at)
1. Grafikon: Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (Sozialversicherung.at)

Két évtizedes trend tört meg

Amint azonban a második ábrán szintén megfigyelhető, több mint 20 éve nem jegyeztek fel csökkenést az adatsorban. Azóta minden évben volt több százalék növekedés. Ez a trend most megtört a koronavírus-válság hatására.

2. Grafikon: Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok éves átlagos száma (Sozialversicherung.at)
2. Grafikon: Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok éves átlagos száma (Sozialversicherung.at)

Az egész osztrák munkaerőpiac is hatalmasat zuhant decemberben, egy hónap alatt 92 ezer, egy év alatt csaknem 124 ezer fővel. (Márciusban közel 190 ezer fő maradt munka nélkül a szomszédos országban.) A külföldiek ismét nagyobb arányban veszítették el a munkájukat, a decemberi esés több mint fele, 48 400 állás a külföldi állampolgárokra jutott.

3. Grafikon: az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása egy év alatt (Sozialversicherung.at)
3. Grafikon: az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása egy év alatt (Sozialversicherung.at)

A sípálya nyitva, az étterem bezárt

A magyar adat ezúttal legalább nem a legrosszabb, Románia és Lengyelország polgárai 8330, illetve 6712 állást veszítettek. Jóval kevésbé szenvedték meg az év utolsó hónapját például a németek (–1900 fő), a csehek (–1100) , a szlovákok (–2560) vagy például a törökök (–2740). (Negyedik és ötödik ábra.)

4. Grafikon: Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok (I.) (Sozialversicherung.at)
4. Grafikon: Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok (I.) (Sozialversicherung.at)

A második koronavírus-hullámban Ausztria rendszerint Németországot követi a bevezetett intézkedéseket, lezárásokat tekintve, és jelentős részben a német turisták elmaradását szenvedi meg. Bár decemberben számos síterep és kirándulóhely nyitva tartott, az ehhez kapcsolódó intézményeknek, mint szállodák, éttermek, wellness létesítmények, bárok, be kellett zárniuk.

A helyzet azóta sem javult, sőt újabb szigorítások is történtek. Nagyon valószínű, hogy az idei síszezon szinte teljesen elmarad. A magyarok közül sokan dolgoznak a vendéglátásban, az idegenforgalomban, a kiskereskedelemben vagy egyéb olyan hasonló területeken, amelyeknek szintén káros a turizmus leállása.

5. Grafikon: Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok (II.) (Sozialversicherung.at)
5. Grafikon: Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok (II.) (Sozialversicherung.at)

Hétfőtől szigorodtak a szabályok

Szigorúbb érintkezési és maszkviselési szabályok léptek életbe Ausztriában január 25-től, hétfőtől.

Egy helyett immár kétméteres védőtávolságot kell tartani közterületeken és munkahelyeken azoktól, akikkel nem élünk közös háztartásban. A tömegközlekedési eszközökön, a telekocsikban, az üzletekben, piacokon, hivatalokban, rendelőkben, valamint az ételrendelés helyszíni átvételekor, a szálláshelyek közös helyiségeiben kötelező a legalább FFP2-es szintű légzőmaszk használata írta az osztrák ORF.

A munkába tartóknak nem kötelező a regisztráció

Kötelező lett az online regisztráció az Ausztriába történő beutazás előtt január közepétől a külföldieknek és az osztrák állampolgároknak is. De kivéltelek vannak.

A magyar ingázók és a halaszthatatlan családi ügyben (temetés, orvosi vizsgálat) kiutazók mentesülnek a rendelkezés alól. Ugyancsak nem vonatkozik az intézkedés az Ausztrián átutazókra. De a hétvégi határellenőrzés megmaradt, így Hegyeshalom-Nickelsdorfnál fel kell készülni ismét a többórás várakozásra írta az ORF.

Szabad utat az ingázóknak

Kétnyelvű, magyar-német petíció indult az ingázók határátkelésének megkönnyítéséért „Szabad utat az ingázóknak“ címmel. A kezdeményezéshez egy hét alatt több mint ezren csatlakoztak – írták szombaton.

Debreceni József, a petíció elindítója szerint a kezdeményezés nem a beutazási korlátozások ellen szólal fel, az átkelőkön rendszeresen kialakuló áldatlan állapotokra kívánják felhívni a döntéshozók figyelmét. A torlódást az ellenőrző személyzet megnövelésével, az ingázók számára külön sáv nyitásával, illetve egy egységes jelzés – például a szélvédőre ragasztható „ingázó-matrica“ – bevezetésével könnyen meg lehetne szüntetni. De az elmúlt 11 hónap sem volt elég, hogy a döntéshozók napirendre vegyék a problémát.

Bár az ingázók kivételt képeznek az online regisztráció alól, a határátkelőkön “egy sorban araszolnak” azokkal, akiknek papírjait tüzetesen megvizsgálják a hatóságok. A reggeli, délutáni csúcsidőszakokban 30-60 percet is várakozni kényszerülnek a még nyitva tartó határállomások előtt. Sokan rendszeresen elkésnek munkahelyükről, ami állásokat veszélyeztet – írta az osztrák közszolgálati média.

Határ lezárva - valahol az osztrák-német határ közelében (Pixabay.com)
Határ lezárva - valahol az osztrák-német határ közelében (Pixabay.com)

Torlódások várhatók a cseh-német határon

Mától a Csehországból érkező ingázókat tömegesen tesztelik koronavírusra Németországban. Az egyik helyi lap szerint csak a chami járásban több mint 4000 ingázónak kell 48 óránként negatív koronatesztet bemutatnia. A tesztállomások számára ez hetente 12 ezer tesztet jelenthet. Egy másik bajor lap szerint már vasárnap torlódás alakult ki a határon, ami egészségügyi szempontból is aggályos, mivel sokak sorban állásra kényszerülnek, egymáshoz túl közel.

Az ingázóknak online regisztrációval kell rendelkezniük. Amint mintát vesznek tőlük, azonnal tovább kell haladniuk. Mielőtt megérkeznének a munkahelyükre, de általában 15 percen belül, meg kell kapniuk a teszt eredményét a mobiltelefonjukra. Ha a teszt pozitív, az ingázó köteles visszafordulni és otthoni karanténba menni.

Ez a cikkünk is érdekelheti: Ausztriába sem érkezhet meg a beígért mennyiségű oltóanyag

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Személyes pénzügyek Nagy segítséget kaphatnak azok a fiatalok, aki saját lakást szeretnének
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:09
Több tényező miatt is nagyon megnőhet a babaváró hitelek igénylése.
Személyes pénzügyek Ne reménykedjünk, hogy hazatérnek az Ausztriában dolgozók
Eidenpenz József | 2024. február 23. 05:44
A számok, a hosszú idősorok alapján nyoma sincs annak, hogy az Ausztriában dolgozó vagy letelepedett magyarok haza akarnának térni. Ehelyett inkább újabb és újabb rekordok dőlnek, de így van ez sok más ország állampolgárai esetében is. A Covid is csak ideiglenesen akasztotta meg ezt a történelmi léptékű folyamatot.
Személyes pénzügyek Rendesen megemberelte magát a forint
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:31
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Személyes pénzügyek Újabb banknál jön az inflációs feketeleves, ennyivel emelik a díjakat május 1-jétől
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 12:37
Azt mondják, ennél többet is emelhettek volna.
Személyes pénzügyek Egymás lábát tapossák a bankok, hogy olcsóbb lakáshitelt adhassanak, de ki tudott mindenki alá ígérni?
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 10:38
Februárban tovább vágják a kamatokat a bankok, már közelítik a 6 százalékot, de hol kaphatjuk most a legjobb ajánlatot?
Személyes pénzügyek Na, már ilyen is van: CSOK Plusz mellé banki jóváírás
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 11:45
A januárban indult CSOK Plusz versenyt gerjesztett a pénzintézetek között, az egyik hazai bank már jóváírással csábítja magához a lakáshitelre vágyókat.
Személyes pénzügyek Új korszak kezdődik, a magyarok százbillió forintos vagyona a tét
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 14:22
Új korszak indul a magyarországi lakásbiztosítási piacon - márciusban ugyanis mindenki lecserélheti a meglévő lakásbiztosítását, ennek eredményeként javulhat a helyzet az alulbiztosítottság szempontjából - közölte a Netrisk.
Személyes pénzügyek Besült a kormány családtámogatási csodafegyvere?
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 10:15
Tíz százalékkal kevesebben igényelték ezt a forrást, mint egy évvel korábban.
Személyes pénzügyek Egy különös kormányzati honlap nyugdíjasoknak
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 11:07
Ha valaki bemegy a világ legnagyobb internetes keresőjébe, a Google-be és ott beírja a nyugdíj szót, akkor a második helyen mindjárt a magyar kormány nyugdíjasokkal foglalkozó honlapját találja. Aztán ha belekattint akkor sorjáznak a meglepetések. Folytatjuk laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsorát a Nyugdíjszervizt Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG