<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bankok januárban kézbesítik ügyfeleik számára a bankszámlavezetéssel kapcsolatos előző évi összes felszámított díj kimutatását. Keresve sem találhatunk jobb alkalmat az évben a pénzügyi rezsicsökkentésre, azaz a bankköltségek idei lefaragására. Ezt azonban mindenkinek magának kell intéznie, a bankokat csak a díjkimutatás kézbesítésére kötelezi a jogszabály, többre nem.

A tavalyi volt az első év, amikor egy teljes évnyi bankköltséget kellett kimutatniuk a bankoknak a jogszabályi előírás alapján. Idén másodszor találkozhatunk ezzel a jegyzékkel, mely tartalmaz minden díjat, melyet a bankunk levont tőlünk a bankszámlavezetésért és a kapcsolódó szolgáltatásokért cserébe. A díjkimutatást nem kell kérni, automatikusan elküldi a bank. Ha a számlakivonatot postán kapjuk, akkor a díjkimutatás is postán érkezik, ha viszont a kivonatunkat a netbankban kapjuk, akkor a díjkimutatást is itt találjuk meg.

Azonban még mielőtt a szemétkosárban landolna ez a díjkimutatás, adunk pár tippet, hogyan lehet előnyünkre fordítani.

A díjkimutatás csoportokra bontva tartalmazza azokat a költségeket, melyeket a banknak fizettünk az előző naptári évben. Az öt csoportban az állandó díjak, a forgalmi díjak, a bankkártyás díjak, a folyószámlahitel és az egyéb bankszámla költségek tartoznak bele. Sőt, még a kamat is. Gyakorlatilag minden, amit a banknak fizettünk vagy tőle kamatként kaptunk.

Mit kezdjünk a díjkimutatással?

Ha a díjkimutatással elégedettek vagyunk, nincs semmi teendőnk.

A legtöbb ügyfél azonban vélhetően nem lesz ebben a szerencsés helyzetben, sőt csodálkozni fog, hogy mennyi pénzt kifizetett a bankjának, főleg, hogy egy egész évnyi költséget egyben fog látni. Aki szeret takarékosan bánni a pénzzel, az az akár ötjegyű számok láttán valószínűleg megfontolja, hogy vajon a legjobb helyen bankol-e.

Bizonyára nem.

Talán sokan úgy gondolják azonban, hogy nagyon nehéz lecserélni egy előnytelen számlacsomagot, jobb neki sem kezdeni. Ezzel szemben ma már elég felkeresni az interneten található bankszámla-kalkulátorok egyikét.

Most érdemes számolni. Fotó: depositphotosMost érdemes számolni. Fotó: depositphotos

Itt hamar kiderül, hogy létezik-e előnyösebb számlacsomag akár a saját bankunknál, vagy a megoldást netán más banknál kell keresni.

Az előbbi egy egyszerűbb megoldás, hiszen elég betelefonálni a telefonos ügyfélszolgálatra és máris olcsóbban bankolunk. Ha ez lehetséges, akkor internetbankon belül is válthatunk számlacsomagot. Ebben az a legjobb, hogy habár a banki költségeink alacosnyabbak lesznek, minden más marad ugyanaz: 

  • a bankszámlaszámunk is, ami előnyös, mert nem kell a munkáltatót vagy mást értesíteni aaki szokott utalni a számlánkra
  • Több banknál új bankkártyás sem kell kérni, a meglévőt használhatjuk továbbra is
  • Ugyanúgy mehetünk a szokásos ügyintézőhöz, nem kell kiismernünk új netbankot, vagy mobilbankot
  • A folyószámlahitelünk vagy akár hitelkártyánk (amivel akár mínuszban is lehetünk) ugyanúgy megmarad

Általában akkor találunk jobb számlacsomagot, ha régen nyitottuk a számlát és nem nagyon foglalkoztunk azzal, hogy gazdaságos-e. A bankok közötti verseny pedig időközben jobb konstrukciókat is eredményezett, netán a mi számlacsomagunkra már nem is lehet átváltani.

Ha pedig kiderül, hogy máshol harmadannyiba kerül ugyanaz, mint a jelenlegi bankunknál, akkor bizony bele kell fogni a bankváltásba, az így felszabaduló pénzt pedig érdemes másra költeni. Ebben is segíthet a bankszámla kalkulátor, amely képes összekötni minket az új bankkal. 

Érdemes-e bankváltás helyett inkább spórolni?

Kétségkívül ez is lehet egy racionális megoldás. Noha az eddigi gondolatmenetnek az volt az alapja, hogy úgy spóroljunk, hogy a bankolási szokásokat ne kelljen megváltoztatni, ezt lehet fordítva is csinálni vagy akár kombinálni is a kettőt. Azaz maradunk a jelenlegi banknál, netán még a számlacsomagnál is, de megálljt parancsolunk a magas bankköltségeknek.

Például átváltunk egy olcsóbb bankkártyára. Ha nem járunk külföldre, nincs szükségünk a drága utasbiztosításra, akkor máris ezreket faraghatunk le a költségekből egy olcsóbb bankkártya választásával. Régebben a bankok azzal érveltek, hogy ezek a kártyák biztosan használhatók az interneten, ma már azonban egészen másképp működik ez a világ, így nincs szükség a dombornyomott kártyákra.

Ha esetleg nem is akarunk számlacsomagot váltani, azt mindenképpen érdemes megtudakolni a banktól, akár annak honlapján, hogy a számlacsomagba milyen ingyenes vagy kedvezményes tranzakciók tartoznak bele és lehetőség szerint élni ezekkel. Ezekkel szintén lehet, hogy sokat lehet spórolni.

Ha nincs rögzítve a számlához ingyenes készpénzfelvétel, akkor érdemes élni ezzel is, hiszen teljesen ingyen van, akár kihasználjuk, akár nem. Ugyancsak érdemes utánanézni, hogy a bank továbbadja-e a pénzügyi tranzakciós illeték kedvezményét a 20 ezer forint alatti átutalásokra. Beleértve a 20 ezer forint feletti átutalások első 20 ezer forintra eső részét is. Ez ugyan nem sok, mindössze 60 forint, de egy évben sok kicsi sokra megy. Ha lehet, érdemes figyelembe venni ezt a kedvezményt az utalások során.

De még jobb, ha bankkártyával fizetünk átutalás helyett, amennyiben megoldható. Ez ugyanis általában teljesen ingyenes és illetékmentes.

Megoldás lehet egy Revolut számla párhuzamos használata, mellyel korlátlanul ingyenes az átutalás Magyarországra, a Revolut számla feltöltése pedig betéti bankkártyával ingyenes és illetékmentes, hiszen vásárlásnak számít. Vagyis a Revoluttal ingyenessé és illetékmentessé tehetjük az átutalásainkat.

Ne csak a díjakat figyeljük!

Ha viszont belevágunk egy bankváltásba, akkor érdemes a díjakon kívül a szolgáltatásokra is koncentrálni. Mivel főképp mobiltelefont használunk ma már szinte mindenre, ezért a pénzügyek sem számítanak kivételnek. Így a bankunk mobilappjára is érdemes egy pillantást vetni, ugyanis léteznek fapados és kifejezetten fejlett, sokoldalú megoldások is. Olyan bankszámla kalkulátorok is vannak már, amiknél a mobilbankok szolgáltatásait is össze lehet hasonlítani.

Mivel bankszámlát általában évekre választunk, mindenképpen érdemes a döntést ennek mentén is meghozni.

Egy jó banki mobilapp számtalan módon támogatja az életünket, így például képes ingyenes push üzenet küldésére a drága banki SMS helyett, sokféleképpen enged rátalálni egy tranzakcióra a számlatörténetben, támogatja a Google Pay használatát, netán maga is nyújt mobilfizetési megoldást. Egy átutalást villámgyorsan le lehet adni vele anélkül, hogy elvesznénk a menüben, a menüje pedig átrendezhető a használati szokások alapján. Képes a költségek diagramos kimutatására, a tranzakciók címkézhetők és ezek statisztikázhatók, a bankszámla pillanatnyi egyenlegét pedig akár belépés nélkül is képes megmutatni.

Mindez pedig levezethető a bankszámla díjkimutatás okos felhasználásából. Egy jó bankszámla és egy jó pénzügyi mobilapp olyan új élményeket hozhat el az életünkbe, amelyért meglátjuk, érdemes lesz váltani.

Főleg, hogy ezzel még temérdek pénzt is spórolhatunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló