<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A bankok januárban kézbesítik ügyfeleik számára a bankszámlavezetéssel kapcsolatos előző évi összes felszámított díj kimutatását. Keresve sem találhatunk jobb alkalmat az évben a pénzügyi rezsicsökkentésre, azaz a bankköltségek idei lefaragására. Ezt azonban mindenkinek magának kell intéznie, a bankokat csak a díjkimutatás kézbesítésére kötelezi a jogszabály, többre nem.

A tavalyi volt az első év, amikor egy teljes évnyi bankköltséget kellett kimutatniuk a bankoknak a jogszabályi előírás alapján. Idén másodszor találkozhatunk ezzel a jegyzékkel, mely tartalmaz minden díjat, melyet a bankunk levont tőlünk a bankszámlavezetésért és a kapcsolódó szolgáltatásokért cserébe. A díjkimutatást nem kell kérni, automatikusan elküldi a bank. Ha a számlakivonatot postán kapjuk, akkor a díjkimutatás is postán érkezik, ha viszont a kivonatunkat a netbankban kapjuk, akkor a díjkimutatást is itt találjuk meg.

Azonban még mielőtt a szemétkosárban landolna ez a díjkimutatás, adunk pár tippet, hogyan lehet előnyünkre fordítani.

A díjkimutatás csoportokra bontva tartalmazza azokat a költségeket, melyeket a banknak fizettünk az előző naptári évben. Az öt csoportban az állandó díjak, a forgalmi díjak, a bankkártyás díjak, a folyószámlahitel és az egyéb bankszámla költségek tartoznak bele. Sőt, még a kamat is. Gyakorlatilag minden, amit a banknak fizettünk vagy tőle kamatként kaptunk.

Mit kezdjünk a díjkimutatással?

Ha a díjkimutatással elégedettek vagyunk, nincs semmi teendőnk.

A legtöbb ügyfél azonban vélhetően nem lesz ebben a szerencsés helyzetben, sőt csodálkozni fog, hogy mennyi pénzt kifizetett a bankjának, főleg, hogy egy egész évnyi költséget egyben fog látni. Aki szeret takarékosan bánni a pénzzel, az az akár ötjegyű számok láttán valószínűleg megfontolja, hogy vajon a legjobb helyen bankol-e.

Bizonyára nem.

Talán sokan úgy gondolják azonban, hogy nagyon nehéz lecserélni egy előnytelen számlacsomagot, jobb neki sem kezdeni. Ezzel szemben ma már elég felkeresni az interneten található bankszámla-kalkulátorok egyikét.

Most érdemes számolni. Fotó: depositphotosMost érdemes számolni. Fotó: depositphotos

Itt hamar kiderül, hogy létezik-e előnyösebb számlacsomag akár a saját bankunknál, vagy a megoldást netán más banknál kell keresni.

Az előbbi egy egyszerűbb megoldás, hiszen elég betelefonálni a telefonos ügyfélszolgálatra és máris olcsóbban bankolunk. Ha ez lehetséges, akkor internetbankon belül is válthatunk számlacsomagot. Ebben az a legjobb, hogy habár a banki költségeink alacosnyabbak lesznek, minden más marad ugyanaz: 

  • a bankszámlaszámunk is, ami előnyös, mert nem kell a munkáltatót vagy mást értesíteni aaki szokott utalni a számlánkra
  • Több banknál új bankkártyás sem kell kérni, a meglévőt használhatjuk továbbra is
  • Ugyanúgy mehetünk a szokásos ügyintézőhöz, nem kell kiismernünk új netbankot, vagy mobilbankot
  • A folyószámlahitelünk vagy akár hitelkártyánk (amivel akár mínuszban is lehetünk) ugyanúgy megmarad

Általában akkor találunk jobb számlacsomagot, ha régen nyitottuk a számlát és nem nagyon foglalkoztunk azzal, hogy gazdaságos-e. A bankok közötti verseny pedig időközben jobb konstrukciókat is eredményezett, netán a mi számlacsomagunkra már nem is lehet átváltani.

Ha pedig kiderül, hogy máshol harmadannyiba kerül ugyanaz, mint a jelenlegi bankunknál, akkor bizony bele kell fogni a bankváltásba, az így felszabaduló pénzt pedig érdemes másra költeni. Ebben is segíthet a bankszámla kalkulátor, amely képes összekötni minket az új bankkal. 

Érdemes-e bankváltás helyett inkább spórolni?

Kétségkívül ez is lehet egy racionális megoldás. Noha az eddigi gondolatmenetnek az volt az alapja, hogy úgy spóroljunk, hogy a bankolási szokásokat ne kelljen megváltoztatni, ezt lehet fordítva is csinálni vagy akár kombinálni is a kettőt. Azaz maradunk a jelenlegi banknál, netán még a számlacsomagnál is, de megálljt parancsolunk a magas bankköltségeknek.

Például átváltunk egy olcsóbb bankkártyára. Ha nem járunk külföldre, nincs szükségünk a drága utasbiztosításra, akkor máris ezreket faraghatunk le a költségekből egy olcsóbb bankkártya választásával. Régebben a bankok azzal érveltek, hogy ezek a kártyák biztosan használhatók az interneten, ma már azonban egészen másképp működik ez a világ, így nincs szükség a dombornyomott kártyákra.

Ha esetleg nem is akarunk számlacsomagot váltani, azt mindenképpen érdemes megtudakolni a banktól, akár annak honlapján, hogy a számlacsomagba milyen ingyenes vagy kedvezményes tranzakciók tartoznak bele és lehetőség szerint élni ezekkel. Ezekkel szintén lehet, hogy sokat lehet spórolni.

Ha nincs rögzítve a számlához ingyenes készpénzfelvétel, akkor érdemes élni ezzel is, hiszen teljesen ingyen van, akár kihasználjuk, akár nem. Ugyancsak érdemes utánanézni, hogy a bank továbbadja-e a pénzügyi tranzakciós illeték kedvezményét a 20 ezer forint alatti átutalásokra. Beleértve a 20 ezer forint feletti átutalások első 20 ezer forintra eső részét is. Ez ugyan nem sok, mindössze 60 forint, de egy évben sok kicsi sokra megy. Ha lehet, érdemes figyelembe venni ezt a kedvezményt az utalások során.

De még jobb, ha bankkártyával fizetünk átutalás helyett, amennyiben megoldható. Ez ugyanis általában teljesen ingyenes és illetékmentes.

Megoldás lehet egy Revolut számla párhuzamos használata, mellyel korlátlanul ingyenes az átutalás Magyarországra, a Revolut számla feltöltése pedig betéti bankkártyával ingyenes és illetékmentes, hiszen vásárlásnak számít. Vagyis a Revoluttal ingyenessé és illetékmentessé tehetjük az átutalásainkat.

Ne csak a díjakat figyeljük!

Ha viszont belevágunk egy bankváltásba, akkor érdemes a díjakon kívül a szolgáltatásokra is koncentrálni. Mivel főképp mobiltelefont használunk ma már szinte mindenre, ezért a pénzügyek sem számítanak kivételnek. Így a bankunk mobilappjára is érdemes egy pillantást vetni, ugyanis léteznek fapados és kifejezetten fejlett, sokoldalú megoldások is. Olyan bankszámla kalkulátorok is vannak már, amiknél a mobilbankok szolgáltatásait is össze lehet hasonlítani.

Mivel bankszámlát általában évekre választunk, mindenképpen érdemes a döntést ennek mentén is meghozni.

Egy jó banki mobilapp számtalan módon támogatja az életünket, így például képes ingyenes push üzenet küldésére a drága banki SMS helyett, sokféleképpen enged rátalálni egy tranzakcióra a számlatörténetben, támogatja a Google Pay használatát, netán maga is nyújt mobilfizetési megoldást. Egy átutalást villámgyorsan le lehet adni vele anélkül, hogy elvesznénk a menüben, a menüje pedig átrendezhető a használati szokások alapján. Képes a költségek diagramos kimutatására, a tranzakciók címkézhetők és ezek statisztikázhatók, a bankszámla pillanatnyi egyenlegét pedig akár belépés nélkül is képes megmutatni.

Mindez pedig levezethető a bankszámla díjkimutatás okos felhasználásából. Egy jó bankszámla és egy jó pénzügyi mobilapp olyan új élményeket hozhat el az életünkbe, amelyért meglátjuk, érdemes lesz váltani.

Főleg, hogy ezzel még temérdek pénzt is spórolhatunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nem sok idejük maradt a diákoknak, hogy Európa legkedvezőbb hiteléhez jussanak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:50
Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
Személyes pénzügyek Negyed év alatt 692 milliárddal nőtt a magyar háztartások vagyona - de az infláció hatása már érezhető
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 11:55
Még mindig iszonyatos összegek parkolnak készpénzben a magyar háztartásoknál, de látszik, hogy sokan kezdenek észbe kapni.
Személyes pénzügyek Több ezer kilométert utaznak bankkártyás adataink
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 08:53
Egy egyszerű csippantás a boltban nagyon komoly rendszereket hoz működésbe.
Személyes pénzügyek Durván drágultak a hitelek, legutóbb a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 09:12
Minden nagybank szigorított és emelte a hitelek kamatait.  
Személyes pénzügyek K&H: növekedésben maradtak a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 08:17
Leginkább lakáscélra, autóvásárlásra és hitelkiváltásra fordítják a felvett pénzt.
Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG