5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyár nagyon fontos a hitelkártya-kibocsátóknak. Aligha véletlen, hogy többen komoly visszatérítést vagy kedvezményes külföldi költés-elszámolást kínálnak. A jegybanki alapkamat mélypontra süllyedése szintén kedvezhet a hitelkártya-piacnak.

Itt a nyár, s bizony ilyenkor az ember azért hajlamos kicsit többet költeni, mint amennyi éppen a pénztárcájában található. Aligha meglepő tehát, hogy ez az időszak a hitelkártyák használatának egyik fő időszaka, bár arányaiban meg sem közelíti a karácsonyi bevásárlási láz idején regisztrált hitelkártya-forgalmat.

Az MNB statisztikái arról is árulkodnak, hogy a hitelkártyák száma szisztematikusan növekszik: a 2011-es mélyponthoz képest immár 11,1 százalékkal több hitelkártya van forgalomban, számuk ugyanakkor még mindig nem érte el a válság előtti szinteket. Azt, hogy újra van kereslet a hitelkártyákra, mindennél jobban mutatja, hogy a szezonális visszaesés idén már lassabb volt, mint tavaly: akkor a 2013-as karácsonyi időszakhoz képest az I. negyedév végére 22 300 kártyával volt kevesebb forgalomban, idén csak 19 500 plasztikkal csökkent az állomány.

Akciókban nincs hiány

Ami pedig az akciókat illeti, a nyár valóban az akciózás keretében telik a hitelkártya-fronton – derül ki a BankRáció.hu adataiból is.

Bank Akció (részletek a szövegben)
CIB Bank visszatérítés (1%)
OTP visszatérítés (+9%)
K&H ingyenes készpénzfelvétel
Raiffeisen egyösszegű jóváírás (5 000 Ft)
Budapest Bank minimum visszafizetendő összeg akció

Tipikusan nyári akciót hirdetett a CIB Bank: szeptember 30-ig a MasterCard Gold bankkártyák után a külföldön, nem forintban történt vásárlások után 1 százalékos, maximum 10 000 forintos visszatérítés jár. Ennél magasabb, 5 százalékos a visszatérítés a magyarországi benzinkúton történő vásárlások esetén, igaz, itt is maximum 10 000 forint visszatérítés összege.

Az FHB Bank augusztus 31-ig a MasterCard és Maestro betéti kártyával a külföldi ATM készpénzfelvételek esetén a könyvelésre kerülő készpénzfelvételi tranzakciókat 0 forintos díj mellett biztosítja.

Az OTP Bank július 31-ig kötött új American Express Blue és Gold hitelkártya szerződés esetén a költési időszak alatt végrehajtott és elszámolt első 10 vásárlási tranzakciókra a bank az adott termékhez tartozó általános 1 százalékos visszatérítésen felül további +9 százalékos extra vásárlási visszatérítést biztosít – a többlet visszatérítés összege Blue hitelkártya esetén 5, Gold hitelkártya esetén 10 000 forint lehet.

A K&H Banknál szeptember 30-ig még nem számítanak fel tranzakciós költséget számít fel a hitelkártyával végzett készpénzfelvételi tranzakciók esetén.

Érdekesen akciózik a Raiffeisen Bank: a pénzintézet egyrészt 8.972 forintról 16.999 forintra emelte a OneCard Gold Hitelkártyák éves díját, másrészt ugyanakkor több budapesti bevásárló központban, hiper- és szupermarketben, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a szeptember 30-ig igényelt új OneCard Standard/OneCard Gold Hitelkártyák esetében a bank 5 000 forint egyösszegű jóváírást teljesít, ha a kártyabirtokos a hitelkártya szerződés létrejöttét követő 60 nap alatt legalább 25 000 forintot költ a plasztikkal.

Nem feltétlenül kell új akciókat kieszelni, elég a régi, bevált kampányt meghosszabbítani. Így tett a Budapest Bank is, amely augusztus 31-ig meghosszabbította a Tesco áruházakban elérhető "0%” konstrukciót. Ennek lényege, hogy addig a minimum fizetendő összeg mértéke havonta a hitelkeret százalékában van meghatározva, augusztus 31-től ugyanakkor a hó végi elszámoláskor fennálló tartozás mértékében lesz kikalkulálva. A banknál a hitelkeret túllépési díj akció december 31-ig meghosszabbításra került.

Húzza le a kamatplafont a jegybank

A jegybanki kamatcsökkentés alaposan beleszól már a hitelkártyák árazásába, hiszen 2012. óta törvény mondja ki, hogy ezek kamatszintjét a jegybanki alapkamat-mértékéhez kell igazítani.

Bank THM (részletek a szövegben)
Raiffeisen OneCard Standard 37,60%
Raiffeisen OneCard Gold 40%
UniCredit Narancs- és Kék 38,59%
UniCredit Arany 39,64%
UniCredit Platina 39,59%
Erste Bank 38,90%
Citibank 41,8-44,3%
OTP 35,32%-

A Raiffeisen Bank július 22-től az MNB jegybanki alapkamat csökkenése miatt csökkentette a hitelkártyái kamatait és THM értékeit. A OneCard Standard Hitelkártya éves hitelkamata MNB jegybanki alapkamat +28,98%, azaz 30,33 százalék lett (THM 37,6%), míg a OneCard Gold Hitelkártya éves hitelkamata MNB jegybanki alapkamat +28,38%, azaz 29,73 százalékra módosult- itt a THM a magasabb kártyadíj okán ugyanakkor 40,0 százalék.

Az UniCredit Banknál 2,4 százalékról 2,37 százalékra csökkent a havi hitelkamat és így az UniCredit Narancs- és Kék hitelkártya 38,59, az Arany hitelkártya 39,64, a Platina hitelkártya 39,59 százalékos THM mellett érhető el. A bank augusztus 1-től módosít a hitelkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás feltételein.

Az Erste Banknál a havi hitelkamat 2,72 százaléklett, a THM pedig 38,9 százalékos. (A Ferrari hitelkártya THM-je 39,60 százalékra módosult. A késedelemi kamat havi 3,87 százalékra csökkent.

A Citibanknál már a hó elején csökkent a hitelkártyák havi hitelkamata és THM értéke. A legnépszerűbb Citi Life, Shell és Telekom Hitelkártyák havi kamata a legmagasabb, 375 ezer forintot meghaladó sávban 2,65-2,95 százalék között van, a THM 41,8-tól 44,3 százalékig terjed. (minél régebi a plasztik, annál magasabb a kamat)

Az OTP-nél a MultiPont Hitelkártyák kamata 2,31 százalékra módosult, ehhez a rosszabb ügyfélminősítéssel bíró ügyfelek 17, illetve 33 százalékpontos kamatfelárat kénytelenek hozzászámítani. A THM a legjobb ügyfeleknek 35,32 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG