4p

A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, majdnem 8000 milliárd forint. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2022 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője az Accorde, az Év Portfóliómenedzsere Czachesz Gábor, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Szabó Balázs lett.

Tavaly december végén 11 451 milliárd forintnyi vagyont kezeltek a Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) tagjai, ennek 68 százaléka volt alapokban, 17 százaléka pénztárakban, 15 százaléka pedig biztosítói és egyéb portfóliókban. A befektetési alapok szerepe a megtakarítások között nagyon fontos, tőkéjük a Bamosz adatai szerint az újabb és újabb válságok ellenére is tovább nőtt.

Majdnem 8000 milliárd forint értékű megtakarítást kezelnek alapokban

Tavaly év végére mintegy 7810 milliárdra emelkedett az előző évi 6905 milliárdról. (Egy évvel korábban, 2019-ben pedig csak 6464 milliárd volt ez a szám.) Ennek a hatalmas vagyontömegnek az MNB statisztikái szerint közel kétharmada volt a lakosságnál.

Ezen óriási megtakarítás-portfólió az ágazatnak makrogazdasági szempontból is kiemelt jelentőséget ad, és fontossá teszi, hogy az alapokat és kezelőiket szakmailag értékeljék, díjazzák. A díjakat már a kilencedik egymást követő évben osztotta ki a Privátbankár.hu április 14-én egy ünnepélyes online rendezvény keretében.

Díjak a legkiválóbbaknak

Az Év Alapkezelője 2022-ben az Accorde Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere pedig Czachesz Gábor (OTP Alapkezelő) lett.

A Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Az Év Portfóliómenedzsere díj győztese, Czachesz Gábor (OTP Alapkezelő) a díj átvételekor. Balra: Ács Zsuzsanna, a Privátbankár.hu ügyvezetője, jobbra Temmel András, a BAMOSZ főtitkára és Takács Nóra, a díjátadó gála műsorvezetője. Fotó: Bánkuti András
A Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Az Év Portfóliómenedzsere díj győztese, Czachesz Gábor (OTP Alapkezelő) a díj átvételekor. Balra: Ács Zsuzsanna, a Privátbankár.hu ügyvezetője, jobbra Temmel András, a BAMOSZ főtitkára és Takács Nóra, a díjátadó gála műsorvezetője. Fotó: Bánkuti András

Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere címet Szabó Balázs (Hold Alapkezelő) nyerte el a szakmai és közönségszavazás eredményeinek összesítése alapján. Ez utóbbi kategóriában a 40 év alatti jelöltek között dőlt el a verseny. (A fenti három díjat a szakma és a nagyközönség szavazatai alapján osztottuk ki.)

Gyurcsik Attila, a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Az Év Alapkezelője díj győztes cége, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója a díj átvételekor. Balra: Ács Zsuzsanna, a Privátbankár.hu ügyvezetője, jobbra Temmel András, a BAMOSZ főtitkára és Takács Nóra, a díjátadó gála műsorvezetője. Fotó: Bánkuti András
Gyurcsik Attila, a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Az Év Alapkezelője díj győztes cége, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója a díj átvételekor. Balra: Ács Zsuzsanna, a Privátbankár.hu ügyvezetője, jobbra Temmel András, a BAMOSZ főtitkára és Takács Nóra, a díjátadó gála műsorvezetője. Fotó: Bánkuti András

Követni kell az ESG-trendet

Az idén teljesen új díjakat alapítottunk a világtrendeket követve, így az Év ESG Alapkezelője az Amundi Alapkezelő lett. Az Év Hazai ESG Alapkezelője különdíjat pedig az Aegon Magyarország Alapkezelő kapta. A díj elnyeréséhez egy sok pontból álló szempontrendszert értékeltünk ki, amelyben szerepelt az alapkezelő módszertana és tevékenysége ESG-szempontból. De az is, hogy az általa kezelt vagyon mekkora hányadát teszik ki az ESG-szempontok alapján kezelt alapok. (Azaz az EU SFDR jogszabályának 8. és 9. cikkelye szerinti, lakossági befektetők számára elérhető befektetési alapok, amelyeket Magyarországon értékesítenek.)

A módszertan és az elköteleződés kifinomultsága 40 százalékkal, az átláthatóság és az alapkezelő kommunikációja tíz százalékkal, a befektetési kötelezettségvállalás (az ESG-alapok súlya) 50 százalékkal szerepelt az értékelésben.

Ki nyerte a legtöbb első díjat?

Objektív számítások, az elért hozam és a kockázat alapján különböző piaci kategóriákban 16 további kategóriában osztottunk ki díjat konkrét befektetési alapok számára, első, második és harmadik helyezéssel. Ezek közül az OTP Alapkezelő öt, az Erste Alapkezelő négy első díjat nyert el, a Budapest Alapkezelő és a Diófa kettőt-kettőt. Első díjat nyert még az Accorde Alapkezelő, az Eurizon és a KBC AM egy-egy alapja is.  A nyertes alapok teljes listája a Klasszis.hu oldalon látható.

A Privátbankár.hu Klasszis díj egyfajta megkülönböztető jelzés, amely segíthet a befektetőknek kiválasztani a rendkívül széles befektetésialap-palettáról a legkiválóbb termékeket. Különösen fontos ez azon befektetők esetében, akiknek nincsen idejük, tudásuk a teljes piacot felölelő elemzésekhez.

A hozam és a kockázat alapján hasonlították össze az alapokat

Az alapok teljesítményének objektív értékelésénél pusztán a hozam figyelembe vétele nem elegendő, hiszen nem mindegy az sem, milyen kockázat mellett érték el az eredményt. A Privátbankár.hu ezért összetett, hozamot és kockázatot (hozamszórást) is figyelembe vevő mutatókat dolgozott ki a szakma által is elfogadott és elismert módszertan alapján. További részletek, szabályzat, a nyertesek listája: Klasszis.hu

Az Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja címet a K&H Navigátor Alap (KBC AM Alapkezelő) kapta. A speciális díj alapja az alapban levő magyar részvények mennyisége és azok összértékének növekedése volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Figyelem, nagyot változik a bankolás vasárnaptól
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 30. 07:22
Rengeteg új szabályozás lép életbe szeptember 1-jétől. Ez változik és erre kell figyelnie az ügyfeleknek.
Személyes pénzügyek Menekítik a pénzüket a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:06
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt a tbsz-számlákon nyilvántartott értékpapír-állomány aktuális piaci értéke.
Személyes pénzügyek Lakáshitele van? Akkor most milliókat spórolhat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 06:31
Az elmúlt években felvett méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósoknak mostanra eljöhetett a hitelkiváltás ideje.
Személyes pénzügyek Egyre magasabb fizetéseket ígérnek az Ausztriában dolgozóknak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 18:43
Elérte a 130 ezer főt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ami eddig még a németeknek sem sikerült. Az osztrák turizmusban, vendéglátásban továbbra is nagy a munkaerőhiány, ezért egyre magasabb béreket kínálnak. Az árupiaci termékek inflációval korrigálva nem drágák, nagyobb áremelkedés is elképzelhető. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Kitört az őrület: egyre több magyar él ezzel a lehetőséggel
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 16:10
Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba.
Személyes pénzügyek Több hitel jut a magyaroknak, mint korábban
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 14:57
Ebből a szempontból mindenképpen pozitívum a fizetések alakulása.
Személyes pénzügyek Küzdelem a diákokért: a díjmentes számlavezetés már rég nem elég
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 25. 18:05
Az ingyenes számlavezetés már klasszikusnak mondható marketingelem a diákoknak szánt csomagoknál, ám ma már a jóváírási akciók is majdnem ilyen elterjedtek az iskolakezdés előtti kampányidőszakban. A kedvezményeken túl viszont egy sor egyéb kiegészítő szolgáltatást nyújtanak a bankok, hogy megnyerjék a számukra igen értékes korosztályt.
Személyes pénzügyek Kinek lehet előnyös a bizalmi vagyonkezelés? Klasszis podcast Bálint Attilával
Csabai Károly | 2024. augusztus 22. 15:03
A Raiffeisen Bank privátbanki üzletágának vezetőjével a bizalmi vagyonkezelésről beszélgettünk, arról, hogy az miben különbözik a gombamód szaporodó vagyonkezelő alapítványoktól, illetve arról, mi a kapcsolat a bizalmi vagyonkezelés és a private banking között.
Személyes pénzügyek Rendületlenül menetel a forint
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:46
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Ha a személyi kölcsön már nem elég: egyre jobban fogynak a jelzáloghitelek
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 19. 18:34
A tavaszi hónapokban a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet is érezhetően növekedni kezdett, május után a júniusi hónap is bőven nyolcmilliárd forint feletti új kihelyezést hozott. A jelzáloghitelek viszont láthatóan a nagyobb összeg felvételében gondolkodó háztartások számára jelentenek valós alternatívát: erre utal, hogy az átlag jelenleg 15 millió forint körül mozog az új szerződéseknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG