<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Felszállt a füst ugyanis a kamatstoppal kapcsolatos ügyféltájékoztatás mikéntjéről. Így a bankok január második felében elkezdhetik kiküldeni a változó kamatozású lakossági jelzáloghitellel rendelkezőknek az értesítést arról, mennyivel enyhül a törlesztési terhük átmenetileg, 2022. június 30-áig. Ez az információ annak köszönhetően válhat ismertté, hogy a kormánynak, ha második nekifutásra is, de sikerült tisztáznia, a kamatstop – nomen est omen – a kamatokra vonatkozik, s nem a hitelfelvétel valamennyi költségét tartalmazó teljeshiteldíj-mutatóra (thm).

A rendelet értelmezése folyamatos, további információkkal bővítjük az oldalunkat, kérjük, látogasson vissza később! Ezzel a felhívással találkozik az Erste Bank honlapján az, aki a kamatstopról szeretne tájékozódni. Vagyis arról az intézkedésről, amelyet a kormány az ügyfelek számára ajándékként, a bankok számára viszont bombaként helyezett a karácsonyfa alá, két nappal az év legnagyobb ünnepe előtt.

Január végéig kell csengetnie a postásnak. Fotó: depositphotosJanuár végéig kell csengetnie a postásnak. Fotó: depositphotos

Nagyon is indokolt az osztrák Erste Group AG 70, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet portáljának megfogalmazása. Alig négy nappal azt követően ugyanis, hogy a kormány formába öntötte a kamatstopot és az arról szóló rendelet január 3-án, hétfőn este meg is jelent, máris módosított az ügyfeleknek a bankok által kötelezően kiküldendő tájékoztatás szövegén.

A rapid fazonigazításra azért volt szükség, mert a Rogán Antal által előírt formula nem volt kivitelezhető. Abban ugyanis a bankoknak arról kellett (volna) kötelezően tájékoztatniuk a változó kamatozású lakossági jelzáloghitellel rendelkezőket, hogy 

„A Kormány kamatstop intézkedése nélkül az Ön hitelének thm-je évi [**] százalék lenne”.

Mivel a hitel felvételének összes költségét tartalmazó thm, azaz a teljeshiteldíj-mutató egy hitelfolyósításkori állapotot rögzít, egyrészt erősen kétséges volt, hogy ezt a számot meg tudják-e mondani a bankok, másrészt vannak olyan szerződések, amelyekben a thm nem is szerepel.

Ezt ismerhette fel Orbán Viktor kabinetfőnöke – vélhetően a bankok jelzései alapján –, s módosította azt a rendeletet, amelyen jóformán még meg sem száradt a tinta. 

Eszerint január 8-ától a bankok thm helyett azt is írhatják, hogy „A Kormány kamatstop intézkedése nélkül az Ön hitelének kamata [**] százalék lenne”. A hitelintézetek szabadon eldönthetik, hogy melyik megfogalmazást választják.

Érdemes felidézni, mire is vonatkozik a kamatstop. Már csak azért is, mert az rengeteg ügyfelet, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője, Binder István szerint mintegy 470 ezer változó kamatozású értékű lakossági jelzáloghitel-szerződést érint. Amelyek Nagy Márton, Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója szerint összességében 2 ezer milliárd forintos adósságterhet jelentenek.

A kamatstop a változó kamatozású, a referencia-kamatlábhoz (ez az irányadó budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a Bubor) kötött lakossági jelzáloghiteleket érinti, ideértve

  • a piaci kamatozású jelzáloghiteleket (lakás- és szabadfelhasználású hiteleket),
  • az otthonteremtési kamattámogatott lakáshiteleket,
  • a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott kamattámogatott lakáshiteleket.

Az e hitelekre 2022. január 1. és június 30. között alkalmazott referenciakamat nem lehet magasabb a 2021. október 27-i mértéknél – a kormány döntése értelmében. E mérték 3, 6, illetve 12 hónapra 2-2,4 százalék közötti volt, e hét hétfőn viszont már több mint a duplája, 4-5 százalék közötti. Az olyan jelzáloghitelnél, ahol nincs kamatforduló 2021. október 27. és 2022. június 30. között, a kamatstop nem érvényesül, hiszen ebben az időszakban egyébként sem változna meg a kölcsön kamata.

„Az intézkedéssel egy ügyfél hitelénél 10-11 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésről lehet beszélni futamidőtől és hitelösszegtől függően” – vetítette előre az MNB felügyeleti szóvivője.

Fontos, hogy az intézkedés automatikus, azaz a fent említett hitelekkel tartozóknak nincs teendője, a bankok beállítják a kormányrendelet szerint rögzített kamatot a 2022. január 1. és június 30. közötti időszakra. Egyúttal tájékoztatják az ügyfeleket a referencia-kamatlábról és a törlesztőrészletekről is.

A referencia-kamatláb változásról a következőképpen:

  • 2022. január 31-éig, ha a kamatforduló napja 2021. október 27. és december 31. közé esik,
  • a kamatforduló napjáig, ha az 2022. január 1. és június 30. közé esik.

Fontos: A törlesztőrészlet a kamatfordulónap utáni első esedékességkor fog csökkeni. Így például, ha a szerződés szerinti kamatforduló napja január 15., akkor a változás már a februári törlesztőrészletben érezhető lesz.

Megkeresésünkre a bankok egybehangzóan azt válaszolták, mindent megtesznek azért, hogy a kamatstoppal érintett ügyfeleik minél hamarabb megkapják az értesítést arról, mennyivel enyhül a terhük – legalábbis átmenetileg. Közülük a Raiffeisen konkretizált is, az osztrák tulajdonú hitelintézet klienseinél várhatóan január második felében csenget a postás. Ami persze csak atekintetben információ, hogy az ügyfelek e hó első felében hiába is várnák a tájékoztatást, hiszen arra a kormányrendelet eleve január 31-éig kötelezte a bankokat. 

Visszatérő kérdés volt a kamatstop meghirdetése óta, vajon az átmeneti könnyítés vonatkozik-e azokra a hitelekre, amelyeket a 2022. június 30-áig érvényes, immár rászorultsági alapon meghatározott moratórium alatt nem kell törleszteni.

Erre a válasz az, hogy igen. Hiszen „a kamatstop szempontjából nincs jelentősége, hogy az ügylet moratórium alatt áll vagy sem. A moratórium szabályai lehetővé tennék, hogy az ügyfél terhe magasabb legyen, ha a kamatok emelkednek. Ezt a szabályt korlátozza a kamatstop” – foglalta össze a lényeget a Takarékbank.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően az OTP Bank fontos kiegészítést tett, miszerint "a kamatstop a moratóriumban érintett számlákat is kedvezően érinti. A vonatkozó időszakban a rendeletben meghatározott alacsonyabb kamatokat számítja fel az OTP Bank ezeken a kölcsönökön is, így ebben az időszakban a moratóriumban felhalmozódó tartozás is alacsonyabb lesz az érintett számlakörön."

Folyt. köv?

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a kamatstop 2022. június 30. után is megmarad – már ha marad az Orbán-kormány, hiszen nem tudni, választási győzelme esetén az ellenzék mit tenne. A kamatstop folytatását Nagy Márton helyezte kilátásba abban az interjúban, amelyben az érintett összadósságot számszerűsítette. Arra az esetre, ha – mint a kormányfő gazdasági főtanácsadója fogalmazott – a bankok nem törődnének azzal, hogy ügyfeleiket változóból fix kamatozású hitelekbe tereljék. A feladat nem kicsi: a lakossági forintalapú jelzáloghitel nagyjából 35 százaléka változó kamatozású. 

Ha semmi nem történik, akkor az MNB tavaly június óta tartó kamatemelési ciklusa miatt (amely következtében a novembertől már az alapkamat helyett irányadó egyhetes betéti kamat 0,6 százalékról már 4 százalékra ment fel) Nagy Márton szerint a törlesztőrészletek átlagos emelkedése megközelítheti a harminc százalékot. Márpedig ilyen mértékű sokkot nem szabad ráengedni a lakosságra – jelentette ki a kormányfő gazdasági főtanácsadója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG