<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felszállt a füst ugyanis a kamatstoppal kapcsolatos ügyféltájékoztatás mikéntjéről. Így a bankok január második felében elkezdhetik kiküldeni a változó kamatozású lakossági jelzáloghitellel rendelkezőknek az értesítést arról, mennyivel enyhül a törlesztési terhük átmenetileg, 2022. június 30-áig. Ez az információ annak köszönhetően válhat ismertté, hogy a kormánynak, ha második nekifutásra is, de sikerült tisztáznia, a kamatstop – nomen est omen – a kamatokra vonatkozik, s nem a hitelfelvétel valamennyi költségét tartalmazó teljeshiteldíj-mutatóra (thm).

A rendelet értelmezése folyamatos, további információkkal bővítjük az oldalunkat, kérjük, látogasson vissza később! Ezzel a felhívással találkozik az Erste Bank honlapján az, aki a kamatstopról szeretne tájékozódni. Vagyis arról az intézkedésről, amelyet a kormány az ügyfelek számára ajándékként, a bankok számára viszont bombaként helyezett a karácsonyfa alá, két nappal az év legnagyobb ünnepe előtt.

Január végéig kell csengetnie a postásnak. Fotó: depositphotosJanuár végéig kell csengetnie a postásnak. Fotó: depositphotos

Nagyon is indokolt az osztrák Erste Group AG 70, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet portáljának megfogalmazása. Alig négy nappal azt követően ugyanis, hogy a kormány formába öntötte a kamatstopot és az arról szóló rendelet január 3-án, hétfőn este meg is jelent, máris módosított az ügyfeleknek a bankok által kötelezően kiküldendő tájékoztatás szövegén.

A rapid fazonigazításra azért volt szükség, mert a Rogán Antal által előírt formula nem volt kivitelezhető. Abban ugyanis a bankoknak arról kellett (volna) kötelezően tájékoztatniuk a változó kamatozású lakossági jelzáloghitellel rendelkezőket, hogy 

„A Kormány kamatstop intézkedése nélkül az Ön hitelének thm-je évi [**] százalék lenne”.

Mivel a hitel felvételének összes költségét tartalmazó thm, azaz a teljeshiteldíj-mutató egy hitelfolyósításkori állapotot rögzít, egyrészt erősen kétséges volt, hogy ezt a számot meg tudják-e mondani a bankok, másrészt vannak olyan szerződések, amelyekben a thm nem is szerepel.

Ezt ismerhette fel Orbán Viktor kabinetfőnöke – vélhetően a bankok jelzései alapján –, s módosította azt a rendeletet, amelyen jóformán még meg sem száradt a tinta. 

Eszerint január 8-ától a bankok thm helyett azt is írhatják, hogy „A Kormány kamatstop intézkedése nélkül az Ön hitelének kamata [**] százalék lenne”. A hitelintézetek szabadon eldönthetik, hogy melyik megfogalmazást választják.

Érdemes felidézni, mire is vonatkozik a kamatstop. Már csak azért is, mert az rengeteg ügyfelet, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője, Binder István szerint mintegy 470 ezer változó kamatozású értékű lakossági jelzáloghitel-szerződést érint. Amelyek Nagy Márton, Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója szerint összességében 2 ezer milliárd forintos adósságterhet jelentenek.

A kamatstop a változó kamatozású, a referencia-kamatlábhoz (ez az irányadó budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a Bubor) kötött lakossági jelzáloghiteleket érinti, ideértve

  • a piaci kamatozású jelzáloghiteleket (lakás- és szabadfelhasználású hiteleket),
  • az otthonteremtési kamattámogatott lakáshiteleket,
  • a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott kamattámogatott lakáshiteleket.

Az e hitelekre 2022. január 1. és június 30. között alkalmazott referenciakamat nem lehet magasabb a 2021. október 27-i mértéknél – a kormány döntése értelmében. E mérték 3, 6, illetve 12 hónapra 2-2,4 százalék közötti volt, e hét hétfőn viszont már több mint a duplája, 4-5 százalék közötti. Az olyan jelzáloghitelnél, ahol nincs kamatforduló 2021. október 27. és 2022. június 30. között, a kamatstop nem érvényesül, hiszen ebben az időszakban egyébként sem változna meg a kölcsön kamata.

„Az intézkedéssel egy ügyfél hitelénél 10-11 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésről lehet beszélni futamidőtől és hitelösszegtől függően” – vetítette előre az MNB felügyeleti szóvivője.

Fontos, hogy az intézkedés automatikus, azaz a fent említett hitelekkel tartozóknak nincs teendője, a bankok beállítják a kormányrendelet szerint rögzített kamatot a 2022. január 1. és június 30. közötti időszakra. Egyúttal tájékoztatják az ügyfeleket a referencia-kamatlábról és a törlesztőrészletekről is.

A referencia-kamatláb változásról a következőképpen:

  • 2022. január 31-éig, ha a kamatforduló napja 2021. október 27. és december 31. közé esik,
  • a kamatforduló napjáig, ha az 2022. január 1. és június 30. közé esik.

Fontos: A törlesztőrészlet a kamatfordulónap utáni első esedékességkor fog csökkeni. Így például, ha a szerződés szerinti kamatforduló napja január 15., akkor a változás már a februári törlesztőrészletben érezhető lesz.

Megkeresésünkre a bankok egybehangzóan azt válaszolták, mindent megtesznek azért, hogy a kamatstoppal érintett ügyfeleik minél hamarabb megkapják az értesítést arról, mennyivel enyhül a terhük – legalábbis átmenetileg. Közülük a Raiffeisen konkretizált is, az osztrák tulajdonú hitelintézet klienseinél várhatóan január második felében csenget a postás. Ami persze csak atekintetben információ, hogy az ügyfelek e hó első felében hiába is várnák a tájékoztatást, hiszen arra a kormányrendelet eleve január 31-éig kötelezte a bankokat. 

Visszatérő kérdés volt a kamatstop meghirdetése óta, vajon az átmeneti könnyítés vonatkozik-e azokra a hitelekre, amelyeket a 2022. június 30-áig érvényes, immár rászorultsági alapon meghatározott moratórium alatt nem kell törleszteni.

Erre a válasz az, hogy igen. Hiszen „a kamatstop szempontjából nincs jelentősége, hogy az ügylet moratórium alatt áll vagy sem. A moratórium szabályai lehetővé tennék, hogy az ügyfél terhe magasabb legyen, ha a kamatok emelkednek. Ezt a szabályt korlátozza a kamatstop” – foglalta össze a lényeget a Takarékbank.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően az OTP Bank fontos kiegészítést tett, miszerint "a kamatstop a moratóriumban érintett számlákat is kedvezően érinti. A vonatkozó időszakban a rendeletben meghatározott alacsonyabb kamatokat számítja fel az OTP Bank ezeken a kölcsönökön is, így ebben az időszakban a moratóriumban felhalmozódó tartozás is alacsonyabb lesz az érintett számlakörön."

Folyt. köv?

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a kamatstop 2022. június 30. után is megmarad – már ha marad az Orbán-kormány, hiszen nem tudni, választási győzelme esetén az ellenzék mit tenne. A kamatstop folytatását Nagy Márton helyezte kilátásba abban az interjúban, amelyben az érintett összadósságot számszerűsítette. Arra az esetre, ha – mint a kormányfő gazdasági főtanácsadója fogalmazott – a bankok nem törődnének azzal, hogy ügyfeleiket változóból fix kamatozású hitelekbe tereljék. A feladat nem kicsi: a lakossági forintalapú jelzáloghitel nagyjából 35 százaléka változó kamatozású. 

Ha semmi nem történik, akkor az MNB tavaly június óta tartó kamatemelési ciklusa miatt (amely következtében a novembertől már az alapkamat helyett irányadó egyhetes betéti kamat 0,6 százalékról már 4 százalékra ment fel) Nagy Márton szerint a törlesztőrészletek átlagos emelkedése megközelítheti a harminc százalékot. Márpedig ilyen mértékű sokkot nem szabad ráengedni a lakosságra – jelentette ki a kormányfő gazdasági főtanácsadója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Több magyar oldhatta a stresszt alkohollal a járvány második évében
Király Béla | 2022. január 25. 06:07
2021-ben már kevesebb korlátozással kellett a lakosságnak szembenéznie és a vendéglátóhelyek látogatása is csak az év elején ütközött korlátokba. Vélhetőleg ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly is nagy mennyiségű alkohol fogyott az országban.
Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló