<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem csak jövőre, hanem még a hátralevő egy hónapban is sokak számára válik aktuálissá a lakásfelújítás, de legalább az otthon felkészítése a járványügyi korlátozásokra és a hetekig tartó otthonlétre. Szakértő segítségével néztük meg, hogy milyen külső finanszírozási lehetőségünk van, ha nem áll rendelkezésre elegendő önerő.

Legyen szó akár csak egy munkaállomásként funkcionáló lakrész kialakításáról, esetleg egy kazáncseréről vagy a fürdőszoba teljes felújításáról, a kiadások jócskán megterhelhetik egy háztartás kasszáját.

A gyermeket nevelők számára enyhít a terheken az új otthonteremtési program 2021-től, amelynek az egyik legnépszerűbb eleme várhatóan a felújítási támogatás lesz. Ennek segítségével 50 százalékban, legfeljebb 3 millió forintig járul hozzá az állam a költségek megtérítéséhez. Két típusú költség számolható el: munkadíj és anyagköltség, amelyeket fele-fele arányban számolhatunk el a támogatáshoz a jelenleg ismert részletek szerint.  Legfeljebb tehát másfél-másfél millió forint számolható el 50 százalék erejéig. 

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

6 millió forintért kell tehát felújítania annak, aki ki szeretné használni a maximális keretet. Mivel a támogatás utófinanszírozású, ezzel az összeggel is rendelkezni kell önerőként. A támogatásra azok az - akár egyedülálló - szülők jogosultak, akiknek

  • legalább egy éves folyamatos TB-jogviszonyuk van,
  • nincs köztartozásuk és
  • legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelnek (vagy jogosultak a gyermek otthongondozási díjra, amely esetben nem vonatkozik életkori korlát a gyermekre).

A program nem zárja ki, hogy az önerőt külső forrásból finanszírozzuk. A Bank360.hu kalkulátorának segítségével megnéztük, hogy mit tehet az, akinek nincs önereje, de megkaphatja az állami támogatást, és megnéztük azt is, hogy mit tehet az, aki nem jogosult a támogatásra, de szintén felújítana.

Ha nincs megtakarítás, a hitel jöhet szóba

Önerő előteremtésében két hiteltípus jöhet szóba, ha nincs megtakarításunk. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Szabad felhasználású személyi kölcsön: akár 10 millió forintot is igényelhetünk ingatlanfedezet és önerő nélkül, a futamidő végéig fix kamatozással. A hiteligénylés feltétele, hogy rendelkezzünk rendszeres jövedelemmel és az legyen havonta akkora, amely a hatályos jövedelemarányos törlesztési szabályok szerint terhelhető az igényelni kívánt hitel törlesztőrészletével. A jövedelmi fedezet mellett a személyi kölcsön előnye, hogy nem kell hosszadalmas igénylési procedúrán végigmenni (online igényelve akár napon belül megkaphatjuk a pénzt, igaz, ez leggyakrabban csak a saját bankunknál kivitelezhető ilyen gyorsan) és nincsenek jelentős adminisztrációs költségek sem. A személyi kölcsönök viszont jellemzően drágábbak, mint a jelzáloghitelek, a futamidő pedig általában nem haladhatja meg a 10 évet.

Szabad felhasználású jelzáloghitel: személyi kölcsönhöz képest nagyobb összeget, akár több tízmillió forintot is igényelhetünk hosszabb futamidővel, ha megfelelünk a feltételeknek. Kamatozása kedvezőbb a személyi kölcsönhöz képest, ugyanakkor az igényléshez szükség van ingatlanfedezetre, az elbírálási idő pedig emiatt hosszadalmas, több hetet is igénybe vehet. A folyósítási költségek általában jelentősek, igaz, a Bank360.hu szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora alapján az induló költségeket több bank is elengedi.

Mit jelent a két hitel közti különbség forintban?

Példánkban azt nézzük meg, hogy egy háztartás, ahol rendelkeznek havi nettó 250 000 forint igazolt jövedelemmel és vállalják jövedelmük érkeztetését a hitelező banknál vezetett számlára, mekkora törlesztőrészletre számíthat, ha 6 000 000 forintot 6 év alatt fizetne vissza személyi kölcsönből vagy jelzáloghitelből. Ehhez a Bank360.hu jelzáloghitel és személyi kölcsön kalkulátorát használjuk.

Az összehasonlítás alapján több bank is kínál 10 százalékos THM alatt személyi kölcsönt. Attól függően, hogy melyik bankot választjuk, a törlesztőrészlet 104 812 és 111 247 forint között alakul (ha pedig már most igényelnénk, decemberben a THM-plafon miatt még kevesebb kevesebb mint 100 000 forint lesz az első törlesztő).

Ehhez képest a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 5 éves kamatfixálás mellett 5,68 és 8,39 százalék közötti THM-eket találunk az összehasonlításban, ami 97 314 forint és 103 278 forint forint közötti induló törlesztőrészletet jelent.

A két összehasonlítást vezető termékeket összehasonlítva láthatjuk azt is, hogy változatlan kamatkörnyezet mellett a teljes visszafizetendő összeget tekintve közel félmillió forintos előnye van  a szabad felhasználású jelzáloghitelnek.

Hitelfelvétel előtt természetesen érdemes elvégezni egy egyedi kalkulációt a lehetőségeinkre szabott eredményekért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos