<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nem csak jövőre, hanem még a hátralevő egy hónapban is sokak számára válik aktuálissá a lakásfelújítás, de legalább az otthon felkészítése a járványügyi korlátozásokra és a hetekig tartó otthonlétre. Szakértő segítségével néztük meg, hogy milyen külső finanszírozási lehetőségünk van, ha nem áll rendelkezésre elegendő önerő.

Legyen szó akár csak egy munkaállomásként funkcionáló lakrész kialakításáról, esetleg egy kazáncseréről vagy a fürdőszoba teljes felújításáról, a kiadások jócskán megterhelhetik egy háztartás kasszáját.

A gyermeket nevelők számára enyhít a terheken az új otthonteremtési program 2021-től, amelynek az egyik legnépszerűbb eleme várhatóan a felújítási támogatás lesz. Ennek segítségével 50 százalékban, legfeljebb 3 millió forintig járul hozzá az állam a költségek megtérítéséhez. Két típusú költség számolható el: munkadíj és anyagköltség, amelyeket fele-fele arányban számolhatunk el a támogatáshoz a jelenleg ismert részletek szerint.  Legfeljebb tehát másfél-másfél millió forint számolható el 50 százalék erejéig. 

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

6 millió forintért kell tehát felújítania annak, aki ki szeretné használni a maximális keretet. Mivel a támogatás utófinanszírozású, ezzel az összeggel is rendelkezni kell önerőként. A támogatásra azok az - akár egyedülálló - szülők jogosultak, akiknek

  • legalább egy éves folyamatos TB-jogviszonyuk van,
  • nincs köztartozásuk és
  • legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelnek (vagy jogosultak a gyermek otthongondozási díjra, amely esetben nem vonatkozik életkori korlát a gyermekre).

A program nem zárja ki, hogy az önerőt külső forrásból finanszírozzuk. A Bank360.hu kalkulátorának segítségével megnéztük, hogy mit tehet az, akinek nincs önereje, de megkaphatja az állami támogatást, és megnéztük azt is, hogy mit tehet az, aki nem jogosult a támogatásra, de szintén felújítana.

Ha nincs megtakarítás, a hitel jöhet szóba

Önerő előteremtésében két hiteltípus jöhet szóba, ha nincs megtakarításunk. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Szabad felhasználású személyi kölcsön: akár 10 millió forintot is igényelhetünk ingatlanfedezet és önerő nélkül, a futamidő végéig fix kamatozással. A hiteligénylés feltétele, hogy rendelkezzünk rendszeres jövedelemmel és az legyen havonta akkora, amely a hatályos jövedelemarányos törlesztési szabályok szerint terhelhető az igényelni kívánt hitel törlesztőrészletével. A jövedelmi fedezet mellett a személyi kölcsön előnye, hogy nem kell hosszadalmas igénylési procedúrán végigmenni (online igényelve akár napon belül megkaphatjuk a pénzt, igaz, ez leggyakrabban csak a saját bankunknál kivitelezhető ilyen gyorsan) és nincsenek jelentős adminisztrációs költségek sem. A személyi kölcsönök viszont jellemzően drágábbak, mint a jelzáloghitelek, a futamidő pedig általában nem haladhatja meg a 10 évet.

Szabad felhasználású jelzáloghitel: személyi kölcsönhöz képest nagyobb összeget, akár több tízmillió forintot is igényelhetünk hosszabb futamidővel, ha megfelelünk a feltételeknek. Kamatozása kedvezőbb a személyi kölcsönhöz képest, ugyanakkor az igényléshez szükség van ingatlanfedezetre, az elbírálási idő pedig emiatt hosszadalmas, több hetet is igénybe vehet. A folyósítási költségek általában jelentősek, igaz, a Bank360.hu szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora alapján az induló költségeket több bank is elengedi.

Mit jelent a két hitel közti különbség forintban?

Példánkban azt nézzük meg, hogy egy háztartás, ahol rendelkeznek havi nettó 250 000 forint igazolt jövedelemmel és vállalják jövedelmük érkeztetését a hitelező banknál vezetett számlára, mekkora törlesztőrészletre számíthat, ha 6 000 000 forintot 6 év alatt fizetne vissza személyi kölcsönből vagy jelzáloghitelből. Ehhez a Bank360.hu jelzáloghitel és személyi kölcsön kalkulátorát használjuk.

Az összehasonlítás alapján több bank is kínál 10 százalékos THM alatt személyi kölcsönt. Attól függően, hogy melyik bankot választjuk, a törlesztőrészlet 104 812 és 111 247 forint között alakul (ha pedig már most igényelnénk, decemberben a THM-plafon miatt még kevesebb kevesebb mint 100 000 forint lesz az első törlesztő).

Ehhez képest a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 5 éves kamatfixálás mellett 5,68 és 8,39 százalék közötti THM-eket találunk az összehasonlításban, ami 97 314 forint és 103 278 forint forint közötti induló törlesztőrészletet jelent.

A két összehasonlítást vezető termékeket összehasonlítva láthatjuk azt is, hogy változatlan kamatkörnyezet mellett a teljes visszafizetendő összeget tekintve közel félmillió forintos előnye van  a szabad felhasználású jelzáloghitelnek.

Hitelfelvétel előtt természetesen érdemes elvégezni egy egyedi kalkulációt a lehetőségeinkre szabott eredményekért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG