TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A PSZÁF szerint január végére elfogyhat az AXA Magánnyugdíjpénztár működésre fordítható tartaléka. A magánynyugdíjpénztárak az egyéni, önkéntes tagdíjakkal juthatnának végre levegőhöz, de az újabb átléptetésnek még mindig nem dolgozták ki a részletszabályait. A bizonytalanságban egyre több kassza húzhatja le a rolót.

A pénztáraknak a PSZÁF irányába adatszolgáltatási kötelezettségük van, a megkapott adatok alapján a PSZÁF folyamatosan monitorozza a magánnyugdíjpénztárak likviditási helyzetét - nem véletlenül.

Elfogyhat az AXA magánkasszájának tartaléka a PSZÁF szerint

A 2011. december hónapra vonatkozó adatszolgáltatás szerint az AXA Magánnyugdíjpénztár működési tartaléka 2011. december 31-én 22 millió forint, a likviditási tartalékból működésre felhasználható rész 21 millió forint volt. A pénztár decemberben 16 millió forintot utalt át az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) részére a működési tartalékból a kockázati tőkealapjegyek 2011. októberben átutalt értéke utáni késedelmi kamatként.

A 2012. januárra tervezett működési kiadások nagysága 43 millió forint, a pénztár januárban 40 millió forintot tervez átutalni az ÁKK részére a visszalépő tagoktól levont 795 forintok fel nem használt részeként (a kasszák 795 forintot vonhattak le tagoktól a működési és likviditási költségeik gyarapítására a reálhozamok kifizetése előtt, ezt elvileg szeptember közepéig kellett volna visszautalniuk a nyugdíjreform alapnak).

Az adatszolgáltatásban foglaltak alapján a felügyelet szerint fennáll annak a kockázata, hogy a pénztár január végére feléli működésre fordítható tartalékait. A PSZÁF ezért különleges adatszolgáltatásra kötelezi egyelőre az AXA magánnyugdíjpénztárát, melynek minden kedden el kell számolnia anyagi eszközeivel. A felügyelet csak akkor fog bírságot kiszabni, ha a pénztár ennek nem tesz eleget maradéktalanul, vagyis egyelőre nem szabott ki pénzbüntetést - erre amúgy sem lett volna oka, másrészt pedig az bizonyosan nagyon rosszul érintette volna a pénztár likviditási helyzetét.

AXA: vizsgálják a fennmaradás lehetőségeit

Kérdésünkre válaszolva az AXA Csoporttól azt a választ kaptuk, hogy "a PSZÁF említett határozata nem kirívó kérés, a napi normál működés részét képezi. Az AXA Magánnyugdíjpénztár az adatszolgáltatási kötelezettségnek természetesen eleget tett, és a jövőben is eszerint kíván eljárni".

A jövőre vonatkozóan azt nyilatkozták az AXA-nál, hogy a csoport Magyarország tagjai mindemellett folyamatosan vizsgálják, hogy milyen formában tudnak az AXA Magánnyugdíjpénztár működéséhez hozzájárulni annak érdekében, hogy a pénztár a kötelezettségeit teljesíteni tudja.

Az AXA korábban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatain akadt fenn, Selmeczi Gabriella korábban arról számolt be, hogy többek között indokolatlan bónuszkifizetések is voltak a kasszánál. A KEHI több pénztári vezető ellen tett büntető feljelentést.


Továbbra sem felhőtlen a viszony az AXA csoport és a pénzügyi felügyelet között.  A PSZÁF tavaly november végén 100 millió forintos bírsággal sújtotta az AXA Alapkezelőt és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására. A PSZÁF közérdekű igényérvényesítés iránti pert is indított, annak érdekében, hogy az AXA magánnyugdíjpénztárának "volt és jelenlegi tagjai visszakaphassák a vagyonkezelő által tőlük jogsértően elvont költségeket". A felügyelet szerint az alapkezelő közvetett módon olyan befeketetéseket hajtott végre, melyek indokolatlan plusz költséget okoztak az ügyfeleknek, hiszen a kérdéses összeget közvetlen módon is befektethették volna,és az olcsóbb lett volna. A PSZÁF célvizsgálatai az egymással szerződésben álló AXA alapkezelő és a pénztárak vonzatában is jogsértéseket állapított meg.

Az AXA álláspontja szerint a pénztári megtakarítások közvetlen és közvetett befektetési eszközökbe helyezésére vonatkozó jogszabályt a felügyelet 2010-ben visszamenőleges hatállyal újraértelmezte, és ez alapján hozta meg az AXA-t elmarasztaló határozatát. A pénztár így megdöbbenéssel értesült a PSZÁF döntéséről.Magánnyugdíjpénztárak: bevétel nincs, kiadás van

A magánnyugdíjpénztárakat a tavalyi nyugdíjreform utólagos korrekciója több ponton is sújtotta. A működési költségeket - még korábban - minimálisra szorította le a kormány, a Stabilitás Pénztárszövetség véleménye szerint ilyen költségszinten már nem is lehet minőségi vagyonkezelést végezni. A befizetéseket a kormány a nyugdíjkasszába irányította, immár végleg, de hagyott egy kiskaput a pénztáraknak a túlélésre.

A jelenlegi szabályozás szerint a tagdíjak 0,9%-át fordíthatják működésre a pénztárak, korábban ez 4% volt. Ebből kell fedezni a PSZÁF-nak fizetendő felügyeleti díjat (ez a most működő 15 kassza esetében évi 100 millió forintot jelent) és a Garancia Alapba is fizetnie kell a pénzáraknak. Ezen felül saját adminisztrációs költségeiket és a vagyonkezelési díjakat is fizetniük kell. A legtöbb pénztár ugyanis szerződést köt egy vagyonkezelővel a tagság vagyonának gyarapítására.

Egyre kevesebb az esély a túlélésre

A pénztáraknak csak az jelenthet kiutat, hogy önkéntes alapon a tagságtól díjat szedhetnek (ennek 0,35%-a megy is a Garancia Alapba), ezekből a pénzekből fedezhetik fennmaradásukat. A Stabilitás tavaly még úgy kalkulált, hogy ha megmarad a nagyjából 100 ezres tagság, akkor havi 14 ezer forint befizetésével a pénztárak működni tudnak, és az eddigi befizetések is tovább gyarapodhatnak. Ha azonban többen úgy döntenek, hogy élve a lehetőséggel, második nekifutásra visszalépnek az állami rendszerbe, ez az összeg nőhet - nem beszélve arról, hogy egyre több kasza kerül nehéz helyzetbe.

Állami nyugdíjrendszer: még nem dőlt el semmi

Csakhogy a kormány még mindig nem dolgozta ki annak szabályait, hogy miként léphetnek vissza az állami rendszerbe azok a pénztártagok, akik tavaly január 31. után mégis meggondolták magukat. Így azt sem tudni egyelőre, hogy mekkora tagsággal működik tovább a 15 pénztár. Az viszont borítékolható, hogy ennyi kassza nem fog tudni fennmaradni, még tagsági díjjal sem tudna megélni egy 100 ezres piacon 15 nyugdíjpénztár. A kormány nem titkolt szándéka, hogy minél többen lépjenek át az állami rendszerbe, a részletszabályok kidolgozásával minél tovább húzza az időt, az annál fájdalmasabb a magánnyugdíjpénzáraknak. Az állami rendszer reformjáról a kabinet csak nyáron dönt, így azt sem tudja biztosan, mit választ, aki másodjára végül úgy dönt, mégiscsak az állami nyugdíjrendszerbe kíván átlépni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Személyes pénzügyek Sötét nyugdíjas évek várnak a katásokra?
Privátbankár.hu | 2020. október 6. 13:42
2021-től várhatóan jelentősen szigorodnak a kata-adózás feltételei, ezért manapság sokat hallani erről az adónemről. De hogyan hat mindez az így dolgozók nyugdíjára?  
Személyes pénzügyek Dízelesek, még péntek előtt tankoljatok!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 30. 10:49
Aznap ugyanis megdrágul a gázolaj. A benzin nem.
Személyes pénzügyek 20 százalékkal emelik az ápolók, szakdolgozók fizetését novemberben
MTI | 2020. szeptember 29. 14:53
Mondta Rétvári Bence.
hírlevél