<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A célhoz kötött, például lakástakarék-pénztári, önkéntes nyugdíjpénztári takarékosság eddig is elterjedt volt a magyarok körében, de a válság alatt kialakult a nem célhoz kötött a rendszeres havi megtakarítási szemlélet is. Az idősebb korosztály inkább a forintbetéteket használja, és nagyobb arányban rendelkeznek megtakarítással, mint a fiatalok, de a fiatalabbak is egyre többen használják a rendszeres megtakarítási számlát, átlagosan 21.570 forintot tesznek félre egy hónapban - derül ki a Malacpersely elemzésből.

A pénzügyi válság kitörése óta eltelt négy év rávilágított a lakossági megtakarítások hiányának problémájára. A CIB Bank szerint a jövő szempontjából kiemelkedő szerepük van a havonta kisebb összegeket félretevőknek. A bank közel 100.000 ügyfele körében végzett Malacpersely elemzés szerint az utóbbi időben leginkább a 30 körüliek figyeltek fel a havi rendszerességű, sokszor kisebb összegű, de folyamatos megtakarítás jelentőségére.

A 2008 óta eltelt időszak felhívta a figyelmet a lakosság túlzott eladósodottságának veszélyeire, illetve a megtakarítások jelentőségére. Mivel a lakosság pénzügyi vagyona folyamatosan csökken, a meglévő megtakarítások kezelése mellett különösen fontos a rendszeres takarékoskodásra is hangsúlyt fektetni, mivel a havonta félretett, akár kisebb összegekből gyűlhet majd össze az a megtakarítás, amelyet később az ügyfelek különböző befektetési formákba tehetnek.

Célzott megtakarítások

Léteznek ugyan olyan megoldások, amelyek a rendszeres havi megtakarításokra épülnek, ám ezek jellemzően hosszú távra szólnak és valamilyen felhasználási célhoz kötöttek (pl.: lakástakarék-pénztár, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla, stb.).

Malacpersely elemzés: a fiataloknak fontos, hogy a megtakarítása céltól független legyen

A CIB Bank közel 100.000 olyan ügyfél megtakarítási szokásait vizsgálta meg, akik ezt a rendszeres havi megtakarítást célzó megoldást, a Malacpersely számlát választották. A Malacpersely elemzésből kiderül, hogy a takarékoskodók 31%-a 35 évnél fiatalabb, közülük is kiemelkednek a fiatal felnőttek, azaz a 27-35 közötti korosztály, akik az összes számlatulajdonos 26%-át teszik ki. Az elemzés szerint ennek a korosztálynak kiemelten fontos, hogy a megtakarítása céltól független legyen. Amellett, hogy a 30 körüliek használják leginkább a rendszeres megtakarítási számlát, a havonta félretett összeg tekintetében is kiemelkednek: átlagosan 21.570 forintot tesznek félre egy hónapban.

Idősebb korosztály a forintbetéteket használja

Érdekesség, hogy a rendszeres megtakarítások esetében a fiatalabb korosztály van túlsúlyban, ellentétben a betéti termékek felhasználóival, akik közül az 56-65 éves korosztály emelkedik ki 22%-kal, a 66 és 75 év közöttiek aránya pedig 19%. A fiatalabb korosztályok esetében a betéteket tekintve alacsonyabb arányról beszélhetünk, hiszen az összes CIB Bankban elhelyezett forintbetét mindössze 11%-a kötődik a 30 körüli felnőttekhez. A vizsgált ügyfelek megtakarítási szokásai alapján látható, hogy míg az idősebb korosztály nagyobb arányban rendelkezik megtakarítással, mint a fiatalabbak, addig a rendszeres takarékoskodás inkább a fiatalabbakra jellemző.

A 30 körüliek takarékoskodási hajlandósága alapján a sok kicsi, ma félretett forintból néhány év múlva létrejöhetnek a nagyobb összegű megtakarítások. A lakossági vagyon növelésében, a rendszeres megtakarítások ösztönzésében természetesen a pénzügyi szektornak kiemelkedő szerepe van - mondta Horváth Krisztián, a CIB Bank lakossági üzletágának ügyvezető igazgatója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG