3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram
Addig gyötörte a bankokat és a megtakarítókat az Európai Központi Bank a negatív kamatokkal és a vég nélküli fedezetlen kötvényvásárlásaival, amíg bekövetkezett az elképzelhetetlen: egy német kisvárosban a Raiffeisen helyi fiókja négy ezreléket kér éves szinten, ha valaki 100 ezer eurónál nagyobb összeget akar ott tartani.
Forrás: EPA/PETER KNEFFEL

Nyűg a pénz

Így tehát eljött az idő, amikor a bankok menekülnek a pénz elől, hisz ha fölösleges likviditásuk van, és a jegybanknál akarják elhelyezni (egy részét kötelező is), akkor azért is fizetnek, mivel a jegybank negatív kamatot alkalmaz. A feje tetejére állt a világ: a bankoknak kezd a pénz púp lenni a hátukon, hisz csak a baj van vele.

A Bloomberg a bank egyik vezetőjét idézi, aki elmondta, hogy a céges ügyfeleknek már eddig is megvágták a 100 ezer fölötti összegeknél, ezért úgy gondolják, a lakossági ügyfelek is kibírják majd. Vagy elviszik a pénzüket, persze ezt már nem mondta, de ebből logikusan ez adódik. Hozzátette, hogy a jelenlegi körülmények között a kisebb betétekre nem tervezik ezt kiterjeszteni.

Draghi szándéka

Az EKB persze nem ezt akarta elérni, amikor a negatív kamatok politikáját bevezette, hanem hogy költekezésre szorítsa a fogyasztókat, és befektetésre a vállalatokat. Csakhogy előbbiek nem akarják elfogyasztani azt, amit későbbi megtakarításra szánnak, sőt, miután nem kapnak kamatot, még az elmaradt kamatot is megpróbálják megtakarítani. Utóbbiak pedig csak olyan beruházásba kezdenek be, amelynek várható a megtérülése és profitot termelhet. Ez pedig csak részben függ a hitelkamat nagyságától, ha egyébként nem érdemes bővíteni, nem fognak, hisz csak elbuknák a pénzt.

Mario Draghi EKB elnök még 2014-ben, amikor bevezette a negatív kamatot, elhárította a felelősséget, mondván, ő a bankokat vágja meg, nem az embereket. Vagyis úgy gondolta, a bankok ne hárítsák át, nyeljék le a veszteséget, persze részben ennek az eredménye a ki tudja hányadik európai bankválság is, mely a brit népszavazás óta zajlik.

Első fecske

Az első fecske megjelenése intő jel lehet: a gyakorlat folyatódhat, előbb-utóbb más bankok is a pénz elűzésére kényszerülhetnek, persze így saját működésük is kényszerűen visszaesik, ami már a gazdaság egészében is jelentkezik, vagyis visszafelé sülhet el a központi bank politikája. Ő a növekedést szeretné erősíteni mindenáron, ami összességében az eurózóna egészében továbbra sem sikeres, ugyanakkor a negatív hatások, mint látható, fokozódnak.

AZ EKB-nál egyelőre abban bíznak, hogy a gyakorlat nem válik tömegessé, egy fecske nem csinál nyarat. A bankokat azonban így is erősen megviseli a negatív kamat: a Bundesbank szerint az extrém kamatkörnyezet 25 százalékkal rontja a német bankok adózási eredményét a 2019-ig tartó időszakban. Ha pedig mégis tömegesen kezdik meg a negatív kamat áthárítását a kisebb ügyfelekre is, abból olyan elégedetlenség lehet, amit már az EKB sem hagyhat figyelmen kívül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyiből jön ki a legnépszerűbb autók cascója?
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 11:22
Az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján kezd élénkülni a hazai autópiac, bár a válság előtti keresletről még messze nem beszélhetünk. A Bank360 az eladási adatok alapján megvizsgálta, milyen törlesztőrészlet mellett lehet hitelből megvásárolni a jelenleg legnépszerűbb modelleket, és mennyibe kerül a casco biztosítás rájuk.
Személyes pénzügyek Több fizetési kedvezménnyel is lehet élni az év végéig
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:48
December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Nyaralás a harmadik hullám után: ki mer most bevállalós lenni?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 08:51
A játványhelyzet enyhülése ellenére óvatosak a magyarok, ha a nyaralás megtervezéséről van szó. Nő a belföldi utasbiztosítások népszerűsége is, bár sokan még nem hallottak róla, hogy ilyet is lehet kötni.
Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
hírlevél
depositphotos