TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Addig gyötörte a bankokat és a megtakarítókat az Európai Központi Bank a negatív kamatokkal és a vég nélküli fedezetlen kötvényvásárlásaival, amíg bekövetkezett az elképzelhetetlen: egy német kisvárosban a Raiffeisen helyi fiókja négy ezreléket kér éves szinten, ha valaki 100 ezer eurónál nagyobb összeget akar ott tartani.
Forrás: EPA/PETER KNEFFEL

Nyűg a pénz

Így tehát eljött az idő, amikor a bankok menekülnek a pénz elől, hisz ha fölösleges likviditásuk van, és a jegybanknál akarják elhelyezni (egy részét kötelező is), akkor azért is fizetnek, mivel a jegybank negatív kamatot alkalmaz. A feje tetejére állt a világ: a bankoknak kezd a pénz púp lenni a hátukon, hisz csak a baj van vele.

A Bloomberg a bank egyik vezetőjét idézi, aki elmondta, hogy a céges ügyfeleknek már eddig is megvágták a 100 ezer fölötti összegeknél, ezért úgy gondolják, a lakossági ügyfelek is kibírják majd. Vagy elviszik a pénzüket, persze ezt már nem mondta, de ebből logikusan ez adódik. Hozzátette, hogy a jelenlegi körülmények között a kisebb betétekre nem tervezik ezt kiterjeszteni.

Draghi szándéka

Az EKB persze nem ezt akarta elérni, amikor a negatív kamatok politikáját bevezette, hanem hogy költekezésre szorítsa a fogyasztókat, és befektetésre a vállalatokat. Csakhogy előbbiek nem akarják elfogyasztani azt, amit későbbi megtakarításra szánnak, sőt, miután nem kapnak kamatot, még az elmaradt kamatot is megpróbálják megtakarítani. Utóbbiak pedig csak olyan beruházásba kezdenek be, amelynek várható a megtérülése és profitot termelhet. Ez pedig csak részben függ a hitelkamat nagyságától, ha egyébként nem érdemes bővíteni, nem fognak, hisz csak elbuknák a pénzt.

Mario Draghi EKB elnök még 2014-ben, amikor bevezette a negatív kamatot, elhárította a felelősséget, mondván, ő a bankokat vágja meg, nem az embereket. Vagyis úgy gondolta, a bankok ne hárítsák át, nyeljék le a veszteséget, persze részben ennek az eredménye a ki tudja hányadik európai bankválság is, mely a brit népszavazás óta zajlik.

Első fecske

Az első fecske megjelenése intő jel lehet: a gyakorlat folyatódhat, előbb-utóbb más bankok is a pénz elűzésére kényszerülhetnek, persze így saját működésük is kényszerűen visszaesik, ami már a gazdaság egészében is jelentkezik, vagyis visszafelé sülhet el a központi bank politikája. Ő a növekedést szeretné erősíteni mindenáron, ami összességében az eurózóna egészében továbbra sem sikeres, ugyanakkor a negatív hatások, mint látható, fokozódnak.

AZ EKB-nál egyelőre abban bíznak, hogy a gyakorlat nem válik tömegessé, egy fecske nem csinál nyarat. A bankokat azonban így is erősen megviseli a negatív kamat: a Bundesbank szerint az extrém kamatkörnyezet 25 százalékkal rontja a német bankok adózási eredményét a 2019-ig tartó időszakban. Ha pedig mégis tömegesen kezdik meg a negatív kamat áthárítását a kisebb ügyfelekre is, abból olyan elégedetlenség lehet, amit már az EKB sem hagyhat figyelmen kívül.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél