4p
Az IMF szerint az indokoltnál magasabbak a lakásárak egyes német városokban, közöttük is főleg négy nagyobban, ugyanakkor az ország egészében ez nem feltétlenül van így. Mindezt a javuló jövedelmek is hajtják, a gazdasági növekedés ugyanakkor várhatóan lassulni fog, pár év múlva a jelenleginek lehet, hogy csak a fele lesz.
Nürnberg, középkori kórház

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint egyes német városokban már irreális magasságokba emelkedtek a lakásárak, amelyeket a keresleti viszonyok és a fundamentális értékek nem indokolnak. Ezért árbuborék kialakulására figyelmeztetnek, és a piac fokozott felügyeletét javasolják – tudósítanak német lapok, köztük a Spiegel Online.

A nemzetközi szervezet szokásos éves országjelentésében közli, hogy az egész országot tekintve nincs ok arra, hogy riadót fújjanak. Egyes német nagyvárosokban azonban akár más európai nagyvárosokkal összehasonlítva, akár a jövedelmekhez vagy a bérleti díjakhoz viszonyítva, nagyon elszálltak az árak.

A tipikus példája ennek München, itt voltak tavaly év végén a legnagyobb mértékben, 68 százalékkal túlértékeltek a lakások a “fundamentális mutatókkal” indokolható árakhoz képest. Hannoverben, Hamburgban és Frankfurtban az eltérés 25-30 százalék volt. Stuttgartban és Düsseldorfban a túlértékeltség 10-15 százalék, de az emelkedő trend tavaly ebben a két városban megtörni látszott.

Bevándorlás, bérnövekedés, kamat

Az IMF szerint az áremelkedést a jövedelmek növekedése, a bevándorlás és az alacsony kamatok fűtik. Az új építések korlátai, mint egyes környezetvédelmi előírások vagy az építőipar kapacitásainak telítettsége csökkentik a kínálatot.

A Bundesbankra (a német nemzeti bankra) is hivatkoznak, amely korábban szintén 35 százalékot is elérő túlértékeltségről adott számot, bár ezt nem tartotta még különösebben veszélyesnek. Az IMF viszont azt mondja, hiányosak az információk, így az ingatlanszektor biztonságát nem lehet jól megítélni. Nincsenek például területi bontású adatok a kiadott hitelekről.

Trump nyomja le a növekedést

Az IMF ugyanakkor borúlátóbb lett a német gazdaság növekedésével kapcsolatban, az erre az évre várt GDP-emelkedést 2,2 százalékra vágta vissza 2,5 százalékról. Ennek oka főleg az USA által kezdett kereskedelmi vita. A 2019-es növekedést 0,1 százalékponttal 2,1 százalékra emelték.

Tanulni, tanulni

Később a problémák szerintük nőni fognak, 2023-ban már csak 1,1 százalék lehet a bővülés. Az ok a rossz demográfiai helyzet (elöregedés) és a csak lassan javuló termelékenység. A szervezet szerint az oktatásba kéne sokat invesztálni, a jövőbe mutató technológiákba és javítani a magántőke-beruházások feltételeit.

Nálunk nincs buborék

Magyarországon a szakértők a fővárosi lakásárak erős emelkedése ellenére sem látnak általában buborékot, irreális szintet. Ezt egyrészt arra alapozzák, hogy a bérek is növekednek, a lakáshitelek állománya pedig alacsony, így még jöhet további kereslet. Másrészt a környező országokkal összehasonlítva sem magasak a lakásárak.

Amint nemrég írtuk, erős spekuláció is hajtja a német ingatlanárakat, magánemberek, intézményi befektetők, tőzsdei ingatlanholdingok, sőt a maffia is folyamatosan vásárol. Az alacsony kamatszint, az európai kötvényhozamok hiánya sokakat hajt erre a piacra.

Divatdolog is

Kérdés, milyen ingatlanár fundamentálisan indokolt, reális. Az ingatlanpiacon is a kereslet és kínálat dönt, de sok tényező adódik ebben össze, a munkalehetőségek, a jövedelmek az adott környéken, a külső-belső migrációs folyamatok, a közlekedési lehetőségek de még a divat vagy egyéb irracionális tényezők is. (Vannak, akik szinte beleszeretnek egy-egy ingatlanba.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Gondolta volna? Egyre kevesebbet bizonytalankodnak a magyarok a pénzügyekben
Elek Lenke | 2024. július 23. 13:35
Bár a közhiedelem szerint a férfi a család feje, sok esetben a nők azok, akik gazdálkodnak a családi büdzsével, illetve akik hitelt vesznek fel a saját nevükre, lévén a gyes vagy gyed miatt kimutatható az állandó jövedelmük – ez is elhangzott a Provident keddi sajtótájékoztatóján, ahol egy nagyon fontos témáról, a magyarok pénzügyi helyzetéről, tudatosságáról, magabiztosságáról esett szó, településtípusokra és nemekre bontva.
Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG