4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az IMF szerint az indokoltnál magasabbak a lakásárak egyes német városokban, közöttük is főleg négy nagyobban, ugyanakkor az ország egészében ez nem feltétlenül van így. Mindezt a javuló jövedelmek is hajtják, a gazdasági növekedés ugyanakkor várhatóan lassulni fog, pár év múlva a jelenleginek lehet, hogy csak a fele lesz.
Nürnberg, középkori kórház

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint egyes német városokban már irreális magasságokba emelkedtek a lakásárak, amelyeket a keresleti viszonyok és a fundamentális értékek nem indokolnak. Ezért árbuborék kialakulására figyelmeztetnek, és a piac fokozott felügyeletét javasolják – tudósítanak német lapok, köztük a Spiegel Online.

A nemzetközi szervezet szokásos éves országjelentésében közli, hogy az egész országot tekintve nincs ok arra, hogy riadót fújjanak. Egyes német nagyvárosokban azonban akár más európai nagyvárosokkal összehasonlítva, akár a jövedelmekhez vagy a bérleti díjakhoz viszonyítva, nagyon elszálltak az árak.

A tipikus példája ennek München, itt voltak tavaly év végén a legnagyobb mértékben, 68 százalékkal túlértékeltek a lakások a “fundamentális mutatókkal” indokolható árakhoz képest. Hannoverben, Hamburgban és Frankfurtban az eltérés 25-30 százalék volt. Stuttgartban és Düsseldorfban a túlértékeltség 10-15 százalék, de az emelkedő trend tavaly ebben a két városban megtörni látszott.

Bevándorlás, bérnövekedés, kamat

Az IMF szerint az áremelkedést a jövedelmek növekedése, a bevándorlás és az alacsony kamatok fűtik. Az új építések korlátai, mint egyes környezetvédelmi előírások vagy az építőipar kapacitásainak telítettsége csökkentik a kínálatot.

A Bundesbankra (a német nemzeti bankra) is hivatkoznak, amely korábban szintén 35 százalékot is elérő túlértékeltségről adott számot, bár ezt nem tartotta még különösebben veszélyesnek. Az IMF viszont azt mondja, hiányosak az információk, így az ingatlanszektor biztonságát nem lehet jól megítélni. Nincsenek például területi bontású adatok a kiadott hitelekről.

Trump nyomja le a növekedést

Az IMF ugyanakkor borúlátóbb lett a német gazdaság növekedésével kapcsolatban, az erre az évre várt GDP-emelkedést 2,2 százalékra vágta vissza 2,5 százalékról. Ennek oka főleg az USA által kezdett kereskedelmi vita. A 2019-es növekedést 0,1 százalékponttal 2,1 százalékra emelték.

Tanulni, tanulni

Később a problémák szerintük nőni fognak, 2023-ban már csak 1,1 százalék lehet a bővülés. Az ok a rossz demográfiai helyzet (elöregedés) és a csak lassan javuló termelékenység. A szervezet szerint az oktatásba kéne sokat invesztálni, a jövőbe mutató technológiákba és javítani a magántőke-beruházások feltételeit.

Nálunk nincs buborék

Magyarországon a szakértők a fővárosi lakásárak erős emelkedése ellenére sem látnak általában buborékot, irreális szintet. Ezt egyrészt arra alapozzák, hogy a bérek is növekednek, a lakáshitelek állománya pedig alacsony, így még jöhet további kereslet. Másrészt a környező országokkal összehasonlítva sem magasak a lakásárak.

Amint nemrég írtuk, erős spekuláció is hajtja a német ingatlanárakat, magánemberek, intézményi befektetők, tőzsdei ingatlanholdingok, sőt a maffia is folyamatosan vásárol. Az alacsony kamatszint, az európai kötvényhozamok hiánya sokakat hajt erre a piacra.

Divatdolog is

Kérdés, milyen ingatlanár fundamentálisan indokolt, reális. Az ingatlanpiacon is a kereslet és kínálat dönt, de sok tényező adódik ebben össze, a munkalehetőségek, a jövedelmek az adott környéken, a külső-belső migrációs folyamatok, a közlekedési lehetőségek de még a divat vagy egyéb irracionális tényezők is. (Vannak, akik szinte beleszeretnek egy-egy ingatlanba.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
Személyes pénzügyek Részesedjen Ön is a régió fejlődéséből!
Natív tartalom | 2024. június 5. 14:03
Az OTP Alapkezelő új alapja egyedülálló befektetési lehetőséget nyújt Közép-Kelet-Európa blue chipjeibe.
Személyes pénzügyek Százötvenmilliós dilemma: egy családi házat vagy egy festményt vegyünk?
Kenessei András | 2024. június 2. 05:41
Három hazai aukciós ház (Virág Judit Galéria, BÁV, Kieselbach Galéria) tavaszi árverésének eredményeiből szemezgettünk.
Személyes pénzügyek Két égető kérdés foglalkoztatja most a privátbanki ügyfeleket - mindkettőre van válasz
PR | 2024. május 30. 10:55
A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.
Személyes pénzügyek Nem elég, hogy drága az élelmiszer, még ez is!
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 10:56
Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, amely a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult.
Személyes pénzügyek Veszélyeket rejt, ha nincs nálunk készpénz?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:48
Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni.
Személyes pénzügyek Van ilyen? Lesz egy árverés, ami nem az újgazdagokra gyúr
Kenessei András | 2024. május 27. 18:58
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra. Ezúttal a Nagyházi Galéria árverését vesszük górcső alá.
Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG