BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. január 15. 20:10

Közzétette az Eurostat adatait arról, hogy alakul azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiket elszegényedés fenyeget. Magyarország az uniós átlagnál jobban teljesít, de ennek ellenére is egyértelműen úgy tűnik, hogy a szlovákok nyugdíjasok helyzete jobb, mint a magyaroké.

A ma megjelent adatok szerint az Európai Unió nyugdíjasainak 14,2 százalékát fenyegette az, hogy elszegényedik, ez 0,4 százalékpontos növekedés a 2016-os adathoz képest. A veszélyeztetett nyugdíjasok aránya folyamatosan növekszik 2013 óta. Relatív jövedelmi szegénynek egyébként azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a relatív szegénységi küszöb értékét.

A 27 tagállamban, ahol elérhető adat, jellemzően 10 és 25 százalék közt van azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akiket fenyeget a szegénység, a legrosszabb helyzetben Észtország (46%), Lettország (44%), Litvánia (37%) és Bulgária (32%) van, míg a legnagyobb biztonságban a francia nyugdíjasok vannak, itt 7 százalékot fenyeget az elszegényedés veszélye.

Magyarország nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem áll rosszul, kerekítve a magyar nyugdíjasok esetében 9 százalék ez az arány, ami megegyezik a Luxembourgban és Dániában mérttel. Az örök vetélytárs Szlovákiánál ugyanez 8 százalék.

Szlovákia és Magyarország

Viszonyítási alapként néhány ponton megnéztük, hogy mennyire különbözik a magyar és szlovák nyugdíjasok életszínvonala (a legfrissebb elérhető szlovák adatok 2016-ra vonatkoznak). Az Eurostat adatai szerint a szlovák nyugdíjasok 7,6 százalékát fenyegeti az elszegényedés, míg a magyar nyugdíjasok 9,1 százalékát.

A szlovákok jobban állnak abban a tekintetben is, hogy északi szomszédunknál 65 év felettiek 5,6 százaléka élt csak súlyos anyagi deprivációban (nem tudják fizetni a számlákat, nincs pénzük elég ételre), míg Magyarországon ugyanez az arány 9,4 százalék volt a teljes nyugdíjas lakosság körében.

Aggodalomra adhat okot viszont az a tendencia, hogy az elszegényedés által veszélyeztetett magyarok aránya sokkal gyorsabban növekszik, mint a szlovákoké: 2010-ben a magyar nyugdíjasok 4 százaléka volt csak veszélyeztetett, ez 2016-ra megkétszereződött (9,1%). Ugyanez a növekedés a szlovákoknál jóval lassabb, hat év alatt 6,1 százalékról csak 7,6 százalékra nőtt a mutató.

Az Eurostat és a KSH módszertanában kisebb különbség van, ugyanis az Eurostat a 2017-ben felvett, azaz valójában 2016-os adatokat hozta most, míg a Központi Statisztikai Hivatalnál már közzétették a ténylegesen 2017-re vonatkozó számokat, ez alapján az látszik, hogy az elszegényedés a nyugdíjas lakosság 9,8 százalékát fenyegeti. Általánosságban elmondható, hogy a nőket jobban veszélyezteti az elszegényedés, a KSH legfrissebb adatai szerint 11,3 százalékukat, míg a férfiaknál ugyanez az arány 7,4 százalék.

Elszegényedtek a magyar nyugdíjasok 2010 óta

Az Mfor.hu a KSH 2017-es adatainak közzétételekor jobban is megnézte a helyzetet, ekkor azt írták, hogy bár a kormány saját bevallása szerint nemcsak megőrizte, de emelte is a nyugdíjak értékét, egy statisztika szerint egyre többen vannak azok, akik jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt sem. Részletek. >>>

Igazán pontos képet nemzetközi szinten majd akkor lehet látni, hogyha az Eurostat és az egyes országok statisztikai hivatalai a magyarhoz hasonlóan közzéteszik a 2017-es számokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Meddig húznád ki munka nélkül? A fiatalok majdnem felének semmilyen megtakarítása nincsen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 30. 11:28
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.
Személyes pénzügyek Éjjel jött a hír, többen kaphatnak csok-ot
MTI | 2020. május 30. 10:15
Több családtámogatás, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei is egyszerűsödnek. Valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton.
Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
hírlevél