TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagyon más képet fest a halálokokról a sajtó, a Google-keresések adatai és a valódi halálozási statisztika. Az amerikai újságok legfőbb témája a terrorizmus és a gyilkosságok, a keresésekben a rák dominál, eközben az emberek 30 százaléka szívbetegségekben, másik 29 százalék rákban hal meg. De sok más betegség élen járt.
(Fotó: Pixabay.com)

Míg 2016-ban az amerikai halálesetek 30,2 százaléka szívbetegség, 29,5 százaléka rák következtében történt, a sajtó 33-36 százalékban terrorizmussal, 23 százalékban emberölésekkel, 11-14 százalékban öngyilkosságokkal foglalkozott – írja az Our World In Data weboldal.

Eközben a terrorizmus következtében eltávozottak súlya 0,01 százaléknál (egytized ezreléknél) is kisebb volt az USA-ban. Emberölésekben a halottak 0,9 százaléka, öngyilkosságokban 1,8 százalékuk hunyt el. A balesetek aránya is magas még – 7,6 százalék –, erről a médiahíreknek csak 2-3 százaléka szólt. (Közlekedési és egyéb, például háztartási balesetek együtt.)

(Két lapot vizsgáltak, a New York Times-t és a The Guardiant, és megmérték, milyen halálokot hányszor említenek a hírekben.)

Sok betegségben meg lehet halni

Egy sor betegség egyenként néhány százalékkal szerepel a halálokok között, mint az alsó légúti megbetegedések (7,4 százalék), az Alzheimer-kór (5,6 százalék), a stroke, a cukorbetegség vagy a kábítószer-túladagolás, a tüdőgyulladás és az influenza. Ezek egy része nagyjából súlyának megfelelően szerepel a sajtóban, de a kábítószeres problémák és a vesebetegségek valamiért nagyon elhanyagoltak. (A cikk az ábra után folytatódik.)

Forrás: Ourworldindata.org, Hannah Ritchie, Max Roser, CC-BY.

Annak ellenére, hogy a szívbetegség és a rák majdnem egyforma arányban vet véget az amerikaiak életének, a polgárok halálokokkal foglalkozó Google–keresései 2016-ban 37 százalékban irányultak a rákra, és csak két százalékban a szívproblémákra. Úgy tűnik, valamiért csak az egyiktől rettegnek, a másiktól nem. (Vagy nem tartják megelőzhetőnek?)

Elfelejtették az Alzheimert

Sokat foglalkoznak még az öngyilkosságokkal és a balesetekkel, a terrorizmussal és a cukorbetegséggel is, ezekre 7-12 százalék közötti arányban kerestek rá. A droghalál, a vesebetegségek, a légzési rendellenességek iránti érdeklődés viszont erősen alulreprezentáltnak tűnik.

Amint az elemzés szerzői írják, sokan érzik úgy, hogy a média szinte azonnal reagál ma már az eseményekre, de általában szinte csak a negatív hírekre, mint az erőszakos halálokok. A tartós, hosszútávú trendek nem kapnak helyet a médiában. Ennek bizonyítására alkalmas ez a statisztika.

Aki keres, közelebb jár az igazsághoz

Miközben a valódi halálokok között az erőszak – terrorizmus, gyilkosság, öngyilkosság – kevesebb, mint három százalékkal képviselteti magát, a két vizsgált hírportál híreinek mintegy kétharmada foglalkozott ezekkel. Óriási a szakadék a kettő között.

“Ami érdekes, hogy az amerikaiak, akik a Google segítségével kerestek, sokkal közelebb járnak ahhoz, hogy mi is öl meg bennünket valójában, mint amit a média prezentált (…) A média olyan tartalmat gyárt, amiről azt gondolják, hogy érdekel bennünket. De ez nem feltétlenül tükröződik vissza a preferenciáinkban, amikor mi magunk keresünk információkat” – vonják le a következtetést.

Fontos lenne a prevenció

A terrorizmus messze a leginkább “túlreprezentált”, közel négyezerszer annyiszor említették a lapokban, mint ahogy azt a halálozások száma alapján arányos lett volna. A gyilkosságok említése 31-szeres, az öngyilkosságoké hétszeres. Leginkább alulreprezentáltak a vesebetegségek, a szívbetegségek és a kábítószer-túladadolás (11-ed, tized és hetedrésze az arányosnak).

A kutatók felteszik a kérdést: Kell-e egyáltalán a médiának tükröznie azt, hogy milyen okok miatt halnak meg az emberek? Az egyik aspektus a prevencióé: amilyen információkat kapunk, vagy keresünk a halálról, az ösztönözhet bennünket arra, hogy megelőző lépéseket tegyünk.

Globálisan hasonló a helyzet

Aki többet olvas a rákról, az könnyebben felfedezheti a tüneteket és felkeresheti orvosát. Aki az öngyilkosságról olvas, és öngyilkos gondolatai vannak, az nagyobb valószínűséggel kér ilyen téren segítséget. De nem mindig, erre utal, hogy milyen kevesen foglalkoznak a szívbetegségekkel, és mégis milyen sokan halnak meg ebben.

Egy másik kérdés, hogy Amerika mennyiben hasonlít más országokhoz. Azt írják, nem üt el nagyon a világátlagtól, ahol szintén a szívbetegségek vezetnek, és a rák a második helyen áll. A terrorizmus a halálesetek 0,06 százalékáért volt felelős globálisan, a gyilkosságok 0,72 százalékért. AISD-ben például 1,7 százalék, maláriában 1,1, tuberkulózisban 2,1 százalék halt meg. A közlekedési balesetek a halálesetek 2,2 százalékáért voltak felelősek 2016-ban.

Ördögi körben

A hírfogyasztás a világban a napi, majd óránkénti sebességről szinte a percnyi hírek felé tolódott el. A lapok ennek megfelelően eseményeket és sztorikat írnak meg, mint a gyilkosság és a terrortámadás. Így, a percenkénti hírek feldolgozásakor, mit is mondhatnának mondjuk a vesebetegségekről?

Az emberek így ördögi körbe kerülnek, a valóság eltorzul. Sokkal rosszabb képük lesz a világról, mint amilyen az valójában. Ebből a körből kitörni a média és az olvasó közös feladata – írják. Az embereknek tudatában kell lenniük annak, hogy a napi hírek nem adnak megbízható képet a világról.

Figyeld a trendet!

Az újságírók pedig, amikor a híreket tálalják, jobban teszik, ha a hosszabb távú trendeket is tálalják. Ha például gyilkosságról van szó, akkor arról is beszélnek, hogyan változott időben az emberölések százalékos aránya. (A legtöbb fejlett országban csökkent.)

Forrás: Ourworldindata.org, Hannah Ritchie, Max Roser, CC-BY.

Forrás: Ourworldindata.org, Hannah Ritchie, Max Roser, CC-BY.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél