<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután törvény mondja ki, hogy lakossági ügyfeleknek nem kínálhatnak negatív kamatot a bankok, az euróbetétek veszélybe kerültek - van már bank, aki megszüntette az euróbetét-konstrukciókat. Az általános trend a kamatcsökkenésen van - de már nem nagyon lehet hátrálni. Megnéztük, mit okoz az alacsony kamatszint.

Az MNB keddi kamatcsökkentése után a következő napokban még tovább erodálhatnak a megtakarításokra fizetett kamatok – egyelőre kevés jele van annak, hogy a bankok ismét késhegyre menő versenybe fognának a lakossági forrásokért – pláne azt figyelembe véve, hogy az állampapírok még a napokban lezajló újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés nyomán is rendkívül vonzó hozamot kínálnak.

Nem lehet negatív kamat

Mostani összeállításunkban – hangsúlyozottan nem megelőlegezve – a hazai bankok lakossági euróbetét kamatait vettük górcső alá a BankRáció.hu adatainak segítségével. A cél az volt, hogy megmutassuk, miként is alakulhatnak egy extrém alacsony kamatkörnyezetben az ajánlatok. Az Európai Központi Bank (ECB) 2014. szeptembere óta minimális 0,05 százalékon tartja alapkamatát, azaz itt viszonylag stabil környezetben árazhatnak a bankok. Fontos látni, hogy bár az ECB betéti kamata jelenleg negatív (-0,2%), a lakossági ügyfelek Magyarországon biztonságban vannak, tekintve, hogy a 2015. évi II. törvény továbbra is csak a vállalati betétek esetében teszi lehetővé a negatív kamat alkalmazását – tehát valamilyen névleges kamatot mindenképp kapnunk kell.

(Fotó: EKB)

Nos, a névleges első ránézésre valóban jó szó, hiszen az elmúlt hetek kamatmódosulásai nyomán a kamatmérték bizony a láthatatlant közelíti az euróbetétek esetében – más kérdés ugyanakkor, hogy a 0,1 százalékos kamat épp kétszerese az euró-alapkamatnak.

Aktuális euróbetét-kamatok 12 hónapra
Bank kamat legutóbbi változás
százalék
Citibank 0,15 -0,1
FHB 0,45 -0,1
KDB 0,31 +0,01
K&H 0,08 0
OTP 0,125 0
Sberbank 0,2 -0,05
Forrás: Privátbankár.hu, BankRáció.hu

Van ahol már nincs euróbetét

S hogy miért érdemes az euróbetétekkel foglalkozni? Nos azért, mert – úgy fest – kihalófélben lévő termékről van szó. Az Erste Banknál május 26-tól euróban történő betétlekötés már nem lehetséges, a bank csak dollárban és angol fontban fogad be devizabetétet.

Csökkenés minden szinten

Június lején alaposan megvágta az euróbetét-kamatokat a KDB Bank is: hat hónapos lekötésnél 0,41-ről 0,2, 12 hónapos lekötésnél 0,67 százalékról 0,3 százalékra. Ennek korrekciója történt a hónap közepén - bár sokat kell megtakarítani ahhoz, hogy észrevegyük a 6 és 12 hónapra kiajánlott 1 bázispontos visszaemelést.... Igaz, a 2 hónapos megtakarítók sem dőlnek majd a kardjukba eképp, hogy a betétkamat a június elején megadott 0,11 százalékról a korábbi 0,10 százalékra esett vissza, bár – mondjuk még egyszer – ebben az esetben is a kamatszint 9 százalékot meghaladó módosulásáról van szó! A banknál a stabilitást a 3 hónapos betét 0,14 százalékos kamata képviseli...

10 bázispontos volt a kamatcsökkentés június elején a Citibanknál is 3 hónapos lekötés felett, de ennél is érdekesebb, hogy a pénzintézet az első, amely az ECB kamatszint alá kínál lakossági forráslekötés esetén: az új ajánlat 0,01 százalék 1 és két hónapos betétlekötés esetén. Az egyhavi pénzekre kínált kamat ezzel ötödére, a két hónapos betét esetében ugyanakkor tizedére esett.

Szelektíven csökkentett a K&H Bank: csak a 6 hónapos lekötésnél változott a kamat, ott 1 bázisponttal 0,02 százalékra változott az árfolyam.

Június 1-től az OTP-nél ugyancsak 10 bázispontos kamatcsökkenés történt az akciósnak hirdetett, 4 hónapos lekötéssel bíró Bizalom betéteknél, amelyek kamata 0,3 százalékra esett vissza. Új pénz elhelyezésekor ugyanakkor még 0,5 százalékot fizet az OTP ugyanebben a konstrukcióban.

Az állam is rosszul jár az alacsony kamattal

A fenti példák mellett nem árt arra is figyelemmel lenni, hogy az ügyfélnek a fenti ígéretes kamatból kell majd megfizetnie a 16 százalékos kamatadót és a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást, s ha a pénzét máshova akarja irányítani, akkor az utalásnál 3, készpénzfelvételnél 6 ezrelékes tranzakciós illetéket is. Öröm az ürömben, hogy ezeken az összegeken az állam sem túl sokat keres - legalábbis kamatadó és eho ágon...

Az elmúlt napokban az FHB Bank 0,10 százalékkal csökkentette az FHB Euró Extra és Lojalitás Euró Betét kamatát – egységesen 0,45 százalék az ajánlat 12 hónapra (bár a lojalitásnál az elérhető kamat a kamatprémiummal eképp 0,6 százalék lett). Eközben a hasonló kamatcsökkentésen átesett FHB Pénzhozó Euró Betét kamata továbbra is 0,80 százalék! - milyen furcsa ezt így, felkiáltójellel írni...

A Sberbank Standard lekötött euró betétje június közepétől fizet kevesebbet, a csökkenés mértéke 6 hónapos megtakarításig 5, éves forráslekötés esetén 10 bázispontos volt, így 3 hónapig 0,10, 6 hónapra 0,15, míg éves futamidőre 0,20 százalékos kamatot fizet. Az akciós betét esetében sincs túl sok ok az örömre:, hiszen a korábban Akciós 0,60 százalékos Euró Betét és Akciós 0,60 százalékos Euró Betét néven ismert termék nevéből a kamatszintet ki kellett hagyni: így a fél éves megtakarítás célzó termék kamatszintje 10, a 12 hónapos konstrukcióé 20 bázisponttal olvad 0,5, illetve 0,6 százalékra.

És ahol emelnek...

Júniusban - a kamattal ugráló KDB mellett - egyedül van ugyanakkor az FHB abban, hogy a pénzintézetnél az akciós, 18 hónapos Kamatgarancia Euró betét kamata 10 bázisponttal, 1,00 százalékra emelkedett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos