<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Megmarad a pénze.

Olyanok is befizethetnek most gyanútlanul a Sberbanknál befagyott számlászámra sárga csekkel, akiknek erről fogalmuk sincs. A csekken nincs rajta a bank neve, de szerencsére a kód alapján azonosítani lehet – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Nagyon vigyázzon a pénzére! Megéri. Fotó: MTINagyon vigyázzon a pénzére! Megéri. Fotó: MTI

Egy speciális helyzet miatt most bárki befizethet egy olyan számlára, ami már nem is működik. A Sberbank bezárásával az eddig ott vezetett számlákra már nem fogadnak befizetéseket, átutalásokat, ahogyan azokról sem lehet utalni vagy kivenni pénzt. Azok a szervezetek azonban, amelyek eddig ott vezették a számlájukat, a sárga csekkes befizetéseknél még ezt, a most már nem működő bankszámlaszámot adták meg. Tehát egy olyan sberbankos számlaszám szerepel a sárga csekken, amelyre már nem írnak jóvá semmilyen befizetést.

A bökkenő csak az, hogy a csekken nem szerepel a bank neve, csupán a számlaszám van rajta és az a szervezet, amelynek a nevére szól a számla. A gyanútlan befizetőnek fogalma sincs arról, hogy éppen egy már nem működő számlaszámra fizet be.
Mivel a Sberbank éppen a helyi adók március 15-i befizetési határideje előtt nem sokkal zárt be, most nagyon sokaknál vannak olyan sárga csekkek, amelyeket a számlájukat eddig a Sberbanknál vezető önkormányzatok küldtek ki nekik a helyi adó befizetésére.

A Bank360.hu megkérdezte a Magyar Postától, mi lesz ezekkel a csekk befizetésekkel. A kapott válaszból kiderült, hogy Magyar Posta a Sberbank tevékenységi engedélyének visszavonása miatt azokat a sárga csekkel kezdeményezett befizetéseket nem tudja teljesíteni, amelyek a Sberbanknál vezetett számlaszámra irányulnak.

A posta arra kéri az ügyfeleket, hogy a Sberbanknál vezetett bankszámlákra irányuló megbízások befizetését ne kezdeményezzék, és a befizetések teljesítése érdekében vegyék fel a kapcsolatot a csekket kibocsátó számlatulajdonossal. A postákon erről tájékoztatást helyeznek ki. Ha mégis megtörténik a befizetés, akkor az összeget a Magyar Posta visszaküldi a csekken található befizető nevére és címére. A visszafizetésről a befizetőt levél útján is tájékoztatja a posta.

Honnan tudhatja azonban az ügyfél, hogy éppen egy Sberbank számlára fizet be, ha a bank neve nincs is rajta a csekken? Szerencsére van egy trükk, amivel ez ellenőrizhető – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Ez pedig a bankkód, amely a számlaszámok első három számjegye. Ez alapján megtudhatjuk, hogy melyik banknál vezetik azt a számlát, amire éppen be akarunk fizetni.

A Sberbank esetében ez a bankkód 141. Ha tehát a sárgacsekk „A számlatulajdonos számlaszáma, neve” mezőjében szereplő számlaszám első három száma 141, akkor tudhatjuk, hogy sberbankos. Ezt vélhetően már a postákon is ellenőrzik, de ez nem kötelességük, és akár még véletlenül is átcsúszhat egy ilyen befizetés.

Amennyiben ilyen csekken kellene befizetni a helyi adót, akkor kérjünk az önkormányzattól újat. Vagy kérdezzük meg, hogy mi az az új számlaszám, amire például átutalhatjuk az összeget, hogy ne essünk késedelembe a befizetéssel.
Ha már befizettük, és csak utólag tudjuk meg, hogy sberbankos volt a számla, akkor két eset lehet. Vagy még olyankor fizettük be, amikor a posta le tudta könyveltetni azt a sberbankos számlán, mert az még működött, vagy már a postánál ragadt a pénz. Utóbbi esetben a fentiek alapján a postától kapunk majd értesítést, és visszakapjuk a pénzt, viszont gondoskodnunk kell arról, hogy más módon befizessük az adót.

Ha a posta még a bankzárlat előtt elküldte a pénzt a Sberbanknak, és ott azt még lekönyvelték a számlára, akkor befizető teljesítette az adózási vagy más kötelezettségét (ezt a befizetéskor kapott csekk-szelvénnyel lehet bizonyítani). Az már más kérdés, hogy a számlatulajdonos ezt megkapja-e vagy elbukja. Ez attól függ, hogy vonatkozik-e rá az Országos Betétbiztosítási Alap védelme, és a számláján mennyi pénz fagyott be a Sberbankba. Kétszer azonban semmiképpen sem kell fizetni a sárga csekkes ügyfélnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG