TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az öngondoskodást nem egy nagy, hanem sok apró lépéssel kell kezdeni. A magyarok ötödének van csak félretett pénze, harmaduk értéktárgyaitól is megválna, ha hirtelen pénzre lenne szüksége.

Akinek van megtakarítása, vészhelyzetben ezt használja fel először. Akinek nincs félretett pénze, az előbb a kiadásait fogja vissza, ha pedig ez sem elég, akkor értékesíti a telkét, autóját, vagy akár a tévéjét – derül ki az OTP Öngondoskodási Index legutóbbi felméréséből. Könnyebb felülkerekedni a krízisen, ha a megtakarításainkat is egyfajta állandó kiadásként kezeljük – javasolják az OTP Bank szakértői. Az OTP - várhatóan márciusban - hatodik alkalommal közli öngondoskodási indexét.

Egy apróság is elég hozzá, hogy beüssön a krach

Nem kell komoly tragédiának történnie: egy elromlott gépkocsi javíttatása, a decemberben tönkremenő kazán cseréje, vagy akár egy kétrészes üvegablak pótlása is elegendő ahhoz, hogy megtakarított pénz híján kifussunk a havi költségvetésből.

Az OTP tavaly őszi Öngondoskodási Index kutatásából kiderült, hogy csak minden ötödik embernek van ilyen vészhelyzetre félretett megtakarítása. A krach beütésekor az emberek többsége  a kiadások csökkentésével, illetve  a tartalékok felhasználásával próbál meg felülkerekedni az átmeneti pénzügyi válságon. Minden második ember a források, bevételek növelését tartja megoldásnak, például külön munkát vállal, vagy kiadja a lakását.

A megkérdezettek egyharmada akár tulajdonát is értékesítené adott esetben, vagyis eladná telkét, nyaralóját, a birtokában lévő ékszert, esetleg autóját vagy a szórakoztató elektronikai cikkeit – ilyen sorrendben. Akinek azonban nincs tartaléka, az jóval húsbavágóbb intézkedésekre kényszerül: a fogyasztását kell visszafognia. És néha az sem elegendő, hogy kevesebbet vásárol vagy olcsóbb élelmiszerekre vált az ember. Ilyenkor jönne jól a megtakarítás, ha lenne.

A takarékoskodás kevéssel is elkezdhető

Az OTP Öngondoskodási Index kutatás eredményei is azt mutatják, hogy azok közül, akik rendelkeznek vészhelyzetre tartalékkal, első körben azt használják fel kárenyhítésre. Ilyen tartalék képzésére a legalkalmasabbak a rugalmas hozzáférést biztosító, alacsony kockázatú termékek, így például, a fix kamatozású, rövid távú betéti lekötések, a kifejezetten rendszeres takarékoskodást támogató termékek vagy a pénzpiaci alapok.

Kis lépés ez nekünk, de nagy a jövőnknek?Sokan - főleg a fiatalabbak közül - úgy gondolják, hogy egy nagyobb összeggel kell kezdeni a jövőről való gondoskodást. Pedig ez nem így van, egy nagy lépés helyett sok kicsi - ez az öngondoskodás lényege, főleg ha az ember még csak ott tart, hogy most kezdi el felhalmozni a megtakarításait. A banki szakértő is azt javasolja: kezeljük úgy megtakarításunkat, mint egy állandó kiadást. Rögtön hó elején tegyük félre a megtakarítani szánt összeget, mintha egy közüzemi számlát fizetnénk be. Így sokkal nagyobb az esély a tartalékképzésre. Baj esetén ugyanis bármekkora összeg nagy segítséget jelent, ha kicsit is mérsékelhetjük vele a családi kasszát érő pénzügyi sokkot.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
hírlevél