TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagyobb összegű hitel felvételét leginkább egyetlen tényező szokta meggátolni, ez pedig a hitelfelvételhez szükséges önerő. Mennyi pénzt kell előteremteni, ha lakásvásárlásra adjuk a fejünket és ehhez hitelt használunk? Megnéztük, mire számíthat, aki hitelt akar felvenni.

Lakáscéljaink egyik legnagyobb mumusa lehet az önerő, ami egy csapásra keresztülhúzhatja vásárlási szándékainkat. A mostani, folyamatosan emelkedő ingatlanárak mellett pedig egyre nagyobb és nagyobb probléma ennek előteremtése, főleg a fiataloknak, akik valahogy el akarják kezdeni az önálló életet. Hiszen a többség számára csak hitelből finanszírozható a lakásvásárlás.

Azonban ahogy egyre drágábbak lesznek az ingatlanok, úgy kell egyre nagyobb hitelt felvenni, amellyel együtt az önerő mértéke is növekszik. Márpedig ettől az összegtől a bankok nem tudnak eltekinteni, nem hitelezhetik ugyanis 100 százalékban az ingatlan vételárát.

Mennyi az annyi?

Mennyi pénzt kell előteremtenünk, ha lakásvásárlásra hitelt használunk? Ez attól függ, mekkora hitelt akarunk felvenni és mekkora a fedezetként felajánlott ingatlan értékbecslő által meghatározott értéke. Alapvetően ugyanis a bank legfeljebb a felajánlott ingatlan értékének 80 százalékáig nyújthat hitelt.

Azaz, ha mi egy 20 millió forintra becsült lakás megvásárlását tervezzük és erre hitelt szeretnénk felvenni, a bank legfeljebb 16 millió forintot tud ebből meghitelezni nekünk, míg a fennmaradó 4 millió forint lesz az önerő, amelyet nekünk kell előteremteni. Fontos: a 80 százalékig történő hitelezés a legjobb eset, a bankok ettől eltérhetnek, és el is térnek olyan esetben, amikor indokoltnak látják. Például akkor, amikor nehéz megállapítani egy ingatlan forgalmi értékét, vagy ha a jövedelmünk alapján biztonságosabbnak ítélik meg nagyobb önerő kérését.

A Privátbankár által megkérdezett szakértők szerint érdemesebb a sokak emlékezetébe bevésődött 20 százalék helyett 30 százalékos önerővel számolni, mielőtt belevágunk a vásárlásba. Ez a már említett 20 millió forintos ingatlannál 6 millió forint, míg egy olcsóbb, 10 millió forintos ingatlan esetében 3 millió forint.

Mi a helyzet más kölcsönöknél?

Lakáshiteleknél tehát nem árt jó hamar félretenni az önerőre valót. De mire számíthatunk akkor, ha például autóhitelt, gyorskölcsönt vagy személyi kölcsönt szeretnénk felvenni? Szerencsénk van: ezeknél a hiteleknél ugyanis egyáltalán nem kell önerővel rendelkeznünk, mindössze rendszeres jövedelemre van szükség. Ugyanígy igaz ez például egy hitelkártya igénylésénél.

Nem csak lakáshiteleknél van azonban önrész: attól függően, hogy mekkora értékű terméket vásárolunk, áruhitelnél is kérhetnek, illetve autóvásárláshoz zárt végű pénzügyi lízing esetében is szükséges az önerő.

Tippek, hogy ne kelljen aggódnunk az önrész miatt

Persze egy kis tervezéssel könnyíthetünk az önerő okozta nehézségeken. Talán a legegyszerűbb, de leghatékonyabb megoldás is egyben, ha már jó előre elkezdünk félretenni. Így apránként, kisebb összegekkel is haladhatunk.

Az egyik legnagyobb segítség lehet az önerőhöz a régi, állami támogatással megspékelt lakástakarék. Az ebből származó megtakarítás is felhasználható önerőként, azaz az állam 30 százalékos támogatásával is kiegészíthetjük az önerőre szánt megtakarítást. Hátránya, hogy meg kell várnunk a szerződés lejártát a felhasználáshoz, ami akár 10 év is lehet, de ezen egy szerződésmódosítással segíthetünk. Erre a célra egyébként még mindig nagyszerű a piacon elérhető két új lakástakarék, amelyeknél az állami támogatást már nem, kamatbónuszt viszont gyűjthetünk.

Egyes pénzintézeteknél a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (csok) is beszámíthatjuk önerőnek. Az új szabályozásnak köszönhetően nem csak új, hanem használt lakás is szóba jöhet, illetve érdemes még a falusi csokot is kihasználni abban az esetben, ha nagyobb családot tervezünk és két, akár három gyerek is szóba jöhet a jövőben.

Szintén segíthet az önerő problémáján az új babaváró 10 millió forint, de ezt is csak abban az esetben ajánljuk, ha egyébként is tervezünk gyereket, hiszen így használhatjuk ki például a törlesztés szüneteltetését vagy akár a hitel elengedését. Máskülönben viszont a nyakunkba veszünk egy hitelt, amely azért kell, hogy egy másik hitelt vehessünk fel, ami viszont elég hatékony recept a túlzott eladósodáshoz, ráadásul nem biztos, hogy a JTM-mutató (jövedelemarányos törlesztőrészletmutató) alapján belefér a két hitel törlesztőrészlete.

Fontos tehát, hogy tervezzünk jó előre az önerővel, ha előbb vagy utóbb úgyis lakáshitel felvétele mellett döntünk. Ha így teszünk, számoljunk a vételár 30 százalékával, hogy mindenképpen megfeleljünk a bank elvárásainak és kalkuláljunk további 10 százalékkal az igénylés felmerülő költségeire és egyéb kiadásokra (értékbecslés, közjegyzői okiratba foglalás, költözés stb.). Használjuk ki az állami kedvezményeket és tegyünk mihamarabb azért, hogy az önerő ne okozzon komolyabb fejfájást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél