TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csak Németországban tucatnyi lakást és irodát kutattak át a héten nyomozók, és őrizetbe is vettek három embert a Business Capital Investors Corporation nevű cég kapcsán. A vállakozás éveken keresztül 15,5 százalékos eurókamatot fizetett ügyfeleinek – de ez állítólag csak a többiek befizetéséből volt lehetséges. A kár 100 millió euró is lehet.

Németországban hét államügyész és 116 nyomozó vett részt abban a razziában, amely során 13 lakást és irodát kutattak át több tartományban, és végül három személyt őrizetbe is vettek – tudósított a német Die Welt című lap. Ezzel párhuzamosan Svájcban, Spanyolországban, Litvániában és Kanadában is kiszálltak nyomozók különböző címekre. Az ügyben becslések szerint négyezer károsult is lehet, akik mintegy 100 millió eurót veszíthettek, nekik forródrótot állítottak fel, a vonalak állítólag máris izzanak.

Óvakodj attól, aki túl sokat ígér

A Business Capital Investors Corporation (BCI) nevű amerikai cégről van szó, amely Németországban a Graumarktinfo.de című fogyasztóvédő oldal szerint már 2002 óta működött, és ügyfeleinek sok éven keresztül 15,5 százalékos éves hozamot ígért. Ígért és sokáig ki is fizetett, csak az nem világos, miből. Saját állítása szerint egyfajta közvetítő volt a megtakarítók és a pénzt forgató nyugdíjalapok, bankok között, és csak a legjobb bonitásúakba fektetett, ezért a befektetést kifejezetten alacsony kockázatúnak nevezte. A hatóságok viszont azt gyanítják, hogy egyszerűen az új befizetésekből fizette ki a régieket és a hozamokat, vagyis klasszikus pilótajátékkal állunk szemben.

Hogy miért is kellene elsőrangú adósoknak évi 15,5 százalékot fizetniük a forrásokra, ha a vállalati kötvények vagy a hitelek piacán ennek feléért is lehet pénzhez jutni, az úgy látszik, sokaknak nem tűnt fel. Az esetre jellemző, hogy a károsultak egy része kezdetben a vizsgálódó német főállamügyészt szidta, amiért megzavarja jövedelmező üzletüket, és nem hagyja őket tovább pénzt keresni.

Hogy kerülnek a pilóták a pénztárcánk közelébe?

A német felügyelet, a Bafin egyébként a híradások szerint többször megpróbálta a BCI tevékenységét betiltani, de a cég mindig megtalálta azt a jogi formát, amelyre a Bafin-nek nem terjedt ki a hatásköre. Fogyasztóvédő szervezetek, mint a híres Stiftung Warentest viszont már legalább 2005-től feketelistára tették és óvták az embereket ettől a befektetéstől. A hazaiPSZÁF-nak is van egy feketelistája engedély nélkül működő külföldi cégekről, abban az adatbázisban nem szerepel a BCI.

Pilótajátéknak vagy piramisjátéknak nevezik az olyan rendszert, ahol a résztvevők pénzükre hozamot nem valamilyen tényleges befektetési tevékenységből, termelésből, szolgáltatásból származó jövedelemből kapnak, hanem egyszerűen az újabb résztvevők befizetéseiből. Az elnevezés onnan ered, hogy régen egy láncleveles változatnál minden tagnak be kellett szerveznie egy bizonyos számú új tagot, akik nem is neki, hanem a felette álló szervezőnek fizettek. Ha a tag megkapott egy bizonyos összeget az alatta állóktól, „elrepült” vele, kiszállt a játékból.

Megmérettetett és összeomlásra ítéltetett

Miután a Föld népessége korlátos, az új belépők mindig törvényszerűen elfogynak egyszer, a pilótajáték-rendszerek is előbb-utóbb összeomlásra vannak ítélve. A bennragadók, a piramis alján állók ekkor veszítenek, a feljebb levők pedig vagy kárörömmel dörzsölhetik a tenyerüket, vagy ha felelőssé sikerül őket tenniük a hatóságoknak, akkor börtönbe jutnak. Németországban a bírósági gyakolat alapján sokan adócsalásért jutottak börtönbe korábbi piramisjáték-résztvevők közül. Az ilyen játékok Magyaroszágon is tilosak, de különböző legális befektetésnek álcázva bárhol előfordulhatnak, amint a BCI példája is mutatja.

Hasonló pilótajáték-szerű rendszert hozott össze dollármilliárdos értékben a híres amerikai Bernard Madoff is, akit ezért 2009-ben 150 év börtönre ítéltek. Valószínűleg így működött az évekkel ezelőtt becsődölt magyarországi ingatlanbefektetési szövetkezeteknek legalább egy része is. Mindig érdemes gyanút fogni, ha egy befektetés során a piaci kamatokhoz képest túl sokat ígérnek az ügynökök, és ha nagyon agitálnak, ösztönöznek  új tagok beszervezése érdekében. De akkor is, ha nem látszik világosan a cég konkrét tevékenysége, illetve valamilyen érthetetlen, megfoghatatlan, láthatatlan magyarázatot adnak a hozam eredetére. (Például nemlineáris dinamika, unortodox eszközallokáció, tévedhetetlen számítógépes csodaprogram vagy a pápua dzsungelben levő gyémántbánya.).

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél