<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Elindult ugyan a nem életbiztosítási terület fejlődése, de a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint számos kockázatot hordoz a jövő a piacon - Kaszab Attila a kgfb és a casco-piacon azonosított komoly veszélyeket. A szakember szerint épp ezért aligha várható, hogy a hazai piacra új szereplők lépnének.

A makrogazdasági környezet változása kedvezőnek ítélhető meg a biztosítási szektor kilátásainak függvényében – mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életágért felelős vezérigazgató-helyettese. Ami a nem életágat illeti, itt jó hír, hogy fellendülőben van a jármű- és az ingatlanpiac, a polgárok egyre több tartós fogyasztási eszköz vásárolnak. Ugyancsak kedvező hír, hogy élénkül a turizmus, a külföldre utazók száma 2 százalékkal, külföldi költésük 13 százalékkal bővült az elmúlt évben.

Előremenetel, kérdőjelekkel

A piaci adatok visszaigazolják a várakozásokat: a nem életbiztosítási piac 7,1 százalékkal bővült az idei első negyedéves adatok szerint. Ezen belül a kgfb-piacon 14,5 százalékos volt a bővülés. A szerződések száma 3,9 százalékkal, nagyjából 200 ezer szerződéssel bővült, amelyet ugyanakkor a K&H vezérigazgató-helyettese egyelőre nem tud mire vélni, hiszen a gépjármű-értékesítés ezt nem igazolja. Vagy technikai hiba történt, vagy a segédmotoros kerékpárok terén történhetett áttörés – mondta Kaszab Attila, akinek számításai szerint 60-70 ezer szerződés-bővülést lehetne piaci alapon megindokolni.

A vezérigazgató-helyettes szerint a kgfb-díjak korábbi csökkenését az tette lehetővé, hogy a biztosítók kárráfordítása a 2008-as 211 milliárd forintról 2014-re 152 milliárd forintra csökkent. Ez elsősorban a személyi sérüléses károkra fizetett összegek csökkenésének volt köszönhető: a halálos balesetek száma évi 12 százalékkal csökkent, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma 8,6 százalékkal lett kevesebb.

Ez az arány ugyanakkor 2013. III. negyedévében megváltozott – köszönhetően annak, hogy az olcsó benzin és jobb gazdasági környezet okán többen merészkedtek ki az utakra. A szervízdíjak ugyanakkor folyamatosan emelkednek.

Mindennek köszönhetően a kárráfordítás, a biztosítók (önmagukban több, mint 10 százalékkal csökkenő) működési költségei, illetve az egyéb ráfordítások összegénél már kevesebb a biztosítók megszolgált díja, azaz az üzletág veszteséges volt az elmúlt 2 évben.

A biztosítók a kgfb-kártartalékában ugyanakkor nagyon jól állnak – a biztos működéshez szükséges 15 százalékot meghaladó tartalékkal minden biztosító rendelkezik – mondta Kaszab Attila.

A casco piac is veszélyben

A biztosítási szakember szerint a casco-szerződések állománydíja 4,65 százalékkal bővült. Itt fontos tudni, hogy míg a korábbi szerződéseket újértékre kötötték a társaságok, ma már döntően avultatásos szerződések vannak soron. Ennek okán a biztosítási díjak a 2006-os 110 ezer forintról tavaly év végére 75 666 forintra csökkentek. Az első negyedévben ugyanakkor itt is megemelkedett a díj, ám ahogy Kaszab Attila elmondta, a casco területen a nagyobb árverseny okán, már nem is kérdéses a veszteséges működés. A piac – viszontbiztosítás nélküli – kárhányada 58-68 százalék között van. Erre adódik az átlagosan 13,7 százalékos átlagos biztosítási adó. A biztosító 20 százalék körüli saját költsége és az átlagosan 15 százalékos jutalék mellett stabil a veszteség – vitte végig a számokat a K&H Biztosító nem életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese. Miután a kgfb-vel ellentétben a biztosítóknak itt nincs érdemi kártartaléka a casco-biztosításoknál, ezért komolyabb díjnövekedés várható, illetve csökkentett szolgáltatási tartalmú termékek jöhetnek a piacra. Ez ugyanakkor veszélyeket hordoz, ezért a K&H eddig sem támogatta a mini-casco jellegű szerződéseket.

Új versenytér: lakásbiztosítás

A lakásbiztosításoknál ugyan a bankok hitelkihelyezése növekedik, ám ez nem köszön vissza a biztosításoknál – bár a 80 százalékot közelítő penetráció ezt meglehetősen nehezen észrevehetővé teszi. A lakásbiztosításoknál ugyanakkor elindult egy komoly verseny, amely – az indexálások ellenére – állománydíj-csökkenést hozott. A nagy kérdés itt, hogy vajon csak az az állomány köt-e majd újra, akik az elmúlt évek során alaposan megemelt díjat fizetnek a kockázatért. Ezek száma ugyanakkor nem lesz annyi, hogy olyan mérvű átkötési hullám induljon, mint a kgfb esetében - noha mindkét biztosítási típusban 4-4 millió szerződés legyen.

Veszteséges piac, de nem lesz konszolidáció

A biztosítási piac 2014-ben elérte volna azt a nyereségességi szintet – 60-65 milliárd forintot - , amelyet a válság előtti években a szektor hozni tudott, ám a bevezetett biztosítási adó ebből a profit felét elvitte. A nyereségesség egyébként is fajlagos, a magyar piac egésze tud akkora profitot termelni, mint Nyugat-Európában egy közepes méretű biztosító. A nyereségességet tekintve ennek okán Európa egyik legrosszabbul teljesítő piaca a magyar.

Kaszab Attila szerint a megtérülési lehetőségek szűkössége okán nem lesz igazán vonzó a piac arra, hogy a konszolidációval új szereplő lépjen be a piacra, itthon pedig általában nagy, vezető szereplők vannak jelen. A jelen lévő társaságok egyelőre a költségoldalon próbálnak spórolni. Épp ezért a vezető nem ért egyet az MNB azon véleményével, amely szerint konszolidáció várható a piacon. Persze, ha a díjak több éven keresztül, trendszerűen emelkedni fognak, változhat a megítélés - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG