<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Elindult ugyan a nem életbiztosítási terület fejlődése, de a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint számos kockázatot hordoz a jövő a piacon - Kaszab Attila a kgfb és a casco-piacon azonosított komoly veszélyeket. A szakember szerint épp ezért aligha várható, hogy a hazai piacra új szereplők lépnének.

A makrogazdasági környezet változása kedvezőnek ítélhető meg a biztosítási szektor kilátásainak függvényében – mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életágért felelős vezérigazgató-helyettese. Ami a nem életágat illeti, itt jó hír, hogy fellendülőben van a jármű- és az ingatlanpiac, a polgárok egyre több tartós fogyasztási eszköz vásárolnak. Ugyancsak kedvező hír, hogy élénkül a turizmus, a külföldre utazók száma 2 százalékkal, külföldi költésük 13 százalékkal bővült az elmúlt évben.

Előremenetel, kérdőjelekkel

A piaci adatok visszaigazolják a várakozásokat: a nem életbiztosítási piac 7,1 százalékkal bővült az idei első negyedéves adatok szerint. Ezen belül a kgfb-piacon 14,5 százalékos volt a bővülés. A szerződések száma 3,9 százalékkal, nagyjából 200 ezer szerződéssel bővült, amelyet ugyanakkor a K&H vezérigazgató-helyettese egyelőre nem tud mire vélni, hiszen a gépjármű-értékesítés ezt nem igazolja. Vagy technikai hiba történt, vagy a segédmotoros kerékpárok terén történhetett áttörés – mondta Kaszab Attila, akinek számításai szerint 60-70 ezer szerződés-bővülést lehetne piaci alapon megindokolni.

A vezérigazgató-helyettes szerint a kgfb-díjak korábbi csökkenését az tette lehetővé, hogy a biztosítók kárráfordítása a 2008-as 211 milliárd forintról 2014-re 152 milliárd forintra csökkent. Ez elsősorban a személyi sérüléses károkra fizetett összegek csökkenésének volt köszönhető: a halálos balesetek száma évi 12 százalékkal csökkent, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma 8,6 százalékkal lett kevesebb.

Ez az arány ugyanakkor 2013. III. negyedévében megváltozott – köszönhetően annak, hogy az olcsó benzin és jobb gazdasági környezet okán többen merészkedtek ki az utakra. A szervízdíjak ugyanakkor folyamatosan emelkednek.

Mindennek köszönhetően a kárráfordítás, a biztosítók (önmagukban több, mint 10 százalékkal csökkenő) működési költségei, illetve az egyéb ráfordítások összegénél már kevesebb a biztosítók megszolgált díja, azaz az üzletág veszteséges volt az elmúlt 2 évben.

A biztosítók a kgfb-kártartalékában ugyanakkor nagyon jól állnak – a biztos működéshez szükséges 15 százalékot meghaladó tartalékkal minden biztosító rendelkezik – mondta Kaszab Attila.

A casco piac is veszélyben

A biztosítási szakember szerint a casco-szerződések állománydíja 4,65 százalékkal bővült. Itt fontos tudni, hogy míg a korábbi szerződéseket újértékre kötötték a társaságok, ma már döntően avultatásos szerződések vannak soron. Ennek okán a biztosítási díjak a 2006-os 110 ezer forintról tavaly év végére 75 666 forintra csökkentek. Az első negyedévben ugyanakkor itt is megemelkedett a díj, ám ahogy Kaszab Attila elmondta, a casco területen a nagyobb árverseny okán, már nem is kérdéses a veszteséges működés. A piac – viszontbiztosítás nélküli – kárhányada 58-68 százalék között van. Erre adódik az átlagosan 13,7 százalékos átlagos biztosítási adó. A biztosító 20 százalék körüli saját költsége és az átlagosan 15 százalékos jutalék mellett stabil a veszteség – vitte végig a számokat a K&H Biztosító nem életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese. Miután a kgfb-vel ellentétben a biztosítóknak itt nincs érdemi kártartaléka a casco-biztosításoknál, ezért komolyabb díjnövekedés várható, illetve csökkentett szolgáltatási tartalmú termékek jöhetnek a piacra. Ez ugyanakkor veszélyeket hordoz, ezért a K&H eddig sem támogatta a mini-casco jellegű szerződéseket.

Új versenytér: lakásbiztosítás

A lakásbiztosításoknál ugyan a bankok hitelkihelyezése növekedik, ám ez nem köszön vissza a biztosításoknál – bár a 80 százalékot közelítő penetráció ezt meglehetősen nehezen észrevehetővé teszi. A lakásbiztosításoknál ugyanakkor elindult egy komoly verseny, amely – az indexálások ellenére – állománydíj-csökkenést hozott. A nagy kérdés itt, hogy vajon csak az az állomány köt-e majd újra, akik az elmúlt évek során alaposan megemelt díjat fizetnek a kockázatért. Ezek száma ugyanakkor nem lesz annyi, hogy olyan mérvű átkötési hullám induljon, mint a kgfb esetében - noha mindkét biztosítási típusban 4-4 millió szerződés legyen.

Veszteséges piac, de nem lesz konszolidáció

A biztosítási piac 2014-ben elérte volna azt a nyereségességi szintet – 60-65 milliárd forintot - , amelyet a válság előtti években a szektor hozni tudott, ám a bevezetett biztosítási adó ebből a profit felét elvitte. A nyereségesség egyébként is fajlagos, a magyar piac egésze tud akkora profitot termelni, mint Nyugat-Európában egy közepes méretű biztosító. A nyereségességet tekintve ennek okán Európa egyik legrosszabbul teljesítő piaca a magyar.

Kaszab Attila szerint a megtérülési lehetőségek szűkössége okán nem lesz igazán vonzó a piac arra, hogy a konszolidációval új szereplő lépjen be a piacra, itthon pedig általában nagy, vezető szereplők vannak jelen. A jelen lévő társaságok egyelőre a költségoldalon próbálnak spórolni. Épp ezért a vezető nem ért egyet az MNB azon véleményével, amely szerint konszolidáció várható a piacon. Persze, ha a díjak több éven keresztül, trendszerűen emelkedni fognak, változhat a megítélés - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Személyes pénzügyek Csökkentek a kgfb-díjak, különösen Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:24
Kilenc százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest.
Személyes pénzügyek Meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot - feltételekkel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 14:09
A Világgazdaság értesülése szerint jövő nyár közepéig marad, de csak négyféle pályázó igényelheti a moratóriumban való megmaradást.
Személyes pénzügyek Tíz éve nem kerültek olyan sokba a viharkárok az országban, mint idén
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 10:28
2010 óta, amióta a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegzi a május 1 - augusztus 31 közötti viharszezon okozta kárkifizetéseket, egyedül a kiindulási évben fizettek ki többet a társaságok, mint idén.
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett a 200 ezresnél is magasabb minimálbér kell Parragh László szerint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 3. 10:42
Az MKIK-elnök úgy véli, a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos