Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elindult ugyan a nem életbiztosítási terület fejlődése, de a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint számos kockázatot hordoz a jövő a piacon - Kaszab Attila a kgfb és a casco-piacon azonosított komoly veszélyeket. A szakember szerint épp ezért aligha várható, hogy a hazai piacra új szereplők lépnének.

A makrogazdasági környezet változása kedvezőnek ítélhető meg a biztosítási szektor kilátásainak függvényében – mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életágért felelős vezérigazgató-helyettese. Ami a nem életágat illeti, itt jó hír, hogy fellendülőben van a jármű- és az ingatlanpiac, a polgárok egyre több tartós fogyasztási eszköz vásárolnak. Ugyancsak kedvező hír, hogy élénkül a turizmus, a külföldre utazók száma 2 százalékkal, külföldi költésük 13 százalékkal bővült az elmúlt évben.

Előremenetel, kérdőjelekkel

A piaci adatok visszaigazolják a várakozásokat: a nem életbiztosítási piac 7,1 százalékkal bővült az idei első negyedéves adatok szerint. Ezen belül a kgfb-piacon 14,5 százalékos volt a bővülés. A szerződések száma 3,9 százalékkal, nagyjából 200 ezer szerződéssel bővült, amelyet ugyanakkor a K&H vezérigazgató-helyettese egyelőre nem tud mire vélni, hiszen a gépjármű-értékesítés ezt nem igazolja. Vagy technikai hiba történt, vagy a segédmotoros kerékpárok terén történhetett áttörés – mondta Kaszab Attila, akinek számításai szerint 60-70 ezer szerződés-bővülést lehetne piaci alapon megindokolni.

A vezérigazgató-helyettes szerint a kgfb-díjak korábbi csökkenését az tette lehetővé, hogy a biztosítók kárráfordítása a 2008-as 211 milliárd forintról 2014-re 152 milliárd forintra csökkent. Ez elsősorban a személyi sérüléses károkra fizetett összegek csökkenésének volt köszönhető: a halálos balesetek száma évi 12 százalékkal csökkent, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma 8,6 százalékkal lett kevesebb.

Ez az arány ugyanakkor 2013. III. negyedévében megváltozott – köszönhetően annak, hogy az olcsó benzin és jobb gazdasági környezet okán többen merészkedtek ki az utakra. A szervízdíjak ugyanakkor folyamatosan emelkednek.

Mindennek köszönhetően a kárráfordítás, a biztosítók (önmagukban több, mint 10 százalékkal csökkenő) működési költségei, illetve az egyéb ráfordítások összegénél már kevesebb a biztosítók megszolgált díja, azaz az üzletág veszteséges volt az elmúlt 2 évben.

A biztosítók a kgfb-kártartalékában ugyanakkor nagyon jól állnak – a biztos működéshez szükséges 15 százalékot meghaladó tartalékkal minden biztosító rendelkezik – mondta Kaszab Attila.

A casco piac is veszélyben

A biztosítási szakember szerint a casco-szerződések állománydíja 4,65 százalékkal bővült. Itt fontos tudni, hogy míg a korábbi szerződéseket újértékre kötötték a társaságok, ma már döntően avultatásos szerződések vannak soron. Ennek okán a biztosítási díjak a 2006-os 110 ezer forintról tavaly év végére 75 666 forintra csökkentek. Az első negyedévben ugyanakkor itt is megemelkedett a díj, ám ahogy Kaszab Attila elmondta, a casco területen a nagyobb árverseny okán, már nem is kérdéses a veszteséges működés. A piac – viszontbiztosítás nélküli – kárhányada 58-68 százalék között van. Erre adódik az átlagosan 13,7 százalékos átlagos biztosítási adó. A biztosító 20 százalék körüli saját költsége és az átlagosan 15 százalékos jutalék mellett stabil a veszteség – vitte végig a számokat a K&H Biztosító nem életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese. Miután a kgfb-vel ellentétben a biztosítóknak itt nincs érdemi kártartaléka a casco-biztosításoknál, ezért komolyabb díjnövekedés várható, illetve csökkentett szolgáltatási tartalmú termékek jöhetnek a piacra. Ez ugyanakkor veszélyeket hordoz, ezért a K&H eddig sem támogatta a mini-casco jellegű szerződéseket.

Új versenytér: lakásbiztosítás

A lakásbiztosításoknál ugyan a bankok hitelkihelyezése növekedik, ám ez nem köszön vissza a biztosításoknál – bár a 80 százalékot közelítő penetráció ezt meglehetősen nehezen észrevehetővé teszi. A lakásbiztosításoknál ugyanakkor elindult egy komoly verseny, amely – az indexálások ellenére – állománydíj-csökkenést hozott. A nagy kérdés itt, hogy vajon csak az az állomány köt-e majd újra, akik az elmúlt évek során alaposan megemelt díjat fizetnek a kockázatért. Ezek száma ugyanakkor nem lesz annyi, hogy olyan mérvű átkötési hullám induljon, mint a kgfb esetében - noha mindkét biztosítási típusban 4-4 millió szerződés legyen.

Veszteséges piac, de nem lesz konszolidáció

A biztosítási piac 2014-ben elérte volna azt a nyereségességi szintet – 60-65 milliárd forintot - , amelyet a válság előtti években a szektor hozni tudott, ám a bevezetett biztosítási adó ebből a profit felét elvitte. A nyereségesség egyébként is fajlagos, a magyar piac egésze tud akkora profitot termelni, mint Nyugat-Európában egy közepes méretű biztosító. A nyereségességet tekintve ennek okán Európa egyik legrosszabbul teljesítő piaca a magyar.

Kaszab Attila szerint a megtérülési lehetőségek szűkössége okán nem lesz igazán vonzó a piac arra, hogy a konszolidációval új szereplő lépjen be a piacra, itthon pedig általában nagy, vezető szereplők vannak jelen. A jelen lévő társaságok egyelőre a költségoldalon próbálnak spórolni. Épp ezért a vezető nem ért egyet az MNB azon véleményével, amely szerint konszolidáció várható a piacon. Persze, ha a díjak több éven keresztül, trendszerűen emelkedni fognak, változhat a megítélés - mondta a vezérigazgató-helyettes.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Durván drágulhat a hús
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 06:42
A takarmányárak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet majd. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.
hírlevél
depositphotos