3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tömegek az áruházakban, szeméthegyek az ünnep után, utcán száradó fenyőroncsok januárban. Miközben arról beszélünk, hogy a bolygó haldoklik, vagy nemsokára megsül. Ha még valaki nem vett csomagolóanyagot vagy fenyőt, talán még javíthat kicsit a helyzeten az utolsó pillanatokban is.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Vegyünk-e még karácsonyfát? – teszi fel a kérdést a Der Spiegel hetilap Christoph Heinrichnek, a WWF Deutschland természetvédelmi szervezet elnökének. Szerinte a karácsonyfa egy szép hagyomány és nem kell környezetvédelmi okokból feltétlenül lemondanunk róla. De a legtöbb fát ültetvényeken termesztik és erősen vegyszerezik. Ezért azt javasolja, hogy keressünk biogazdálkodásból vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származó fákat.

Nem kell műanyag

A műanyag fákat határozottan nem javasolja, hacsak nem használja valaki ezeket "egy egész életen keresztül". Ezt azonban szinte senki sem teszi meg. Erősen ellenjavallt az árvalányhaj, a hóspray és egyéb, egyszer-kétszer használható szintetikus díszek használata. A karácsonyfadíszek közül is kívánatos elhagyni a műanyagból készülteket.

A csomagolóanyag-hegyek elkerülésére azt javasolja, hogy az ajándékokat csak szimbolikusan csomagoljuk be, például kössük át egy szalaggal. Ne tekerjük körbe az egészet papírral. Az állatvédelemmel is foglalkozó szervezet vezetője azt kéri, hogy állatokat semmiképpen se ajándékozzunk senkinek. Az ételek készítésénél pedig ügyeljünk a helyes mennyiségre, hogy később ne kelljen annyi ételt kidobni.

A környezetbarát fenyő

A WWF német nyelvű blogja szerint a fenyőknél kerüljük az import fajtákat, mert azok szállítása sok energiát emészt fel. Inkább maradjunk a környékből, az országból származó fajtáknál. A cserépben nevelt fenyő bérlése is viszonylag kevésbé káros. A műanyag fenyő viszont nagyon, miközben nem tudhatjuk, újrahasznosítható műanyagokból készült-e.

A legjobb megoldás, ha teljesen le tudunk mondani a fenyőfáról. Vagy ha készítünk magunknak egyet – például egy kettős létra fokait fenyőágakkal, ajándékokkal és díszekkel feldíszítve (lásd a blog képét). A díszekből is a bolhapiacról vásárolt használtat, vagy a magunk barkácsolta, természetes anyagokból készült verziót ajánlják.

Miért rossz a papír?

Németországban 1991-ben fejenként és évente 70 kiló papírt használtak el az emberek, ez mostanára 243 kilóra emelkedett a Der Spiegel Online szerint. Eközben egy tonna papír előállításához ugyanannyi energiára van szükség, mint egy tonna acél gyártásához.

Egy kiló új papír mintegy 50 liter víz és öt kilowattóra energia felhasználása árán készül. Az újrafeldolgozott papír ennek átlagosan a felével. De minél igényesebb, drágább, díszesebb a csomagolóanyag, annál több erőforrást igényel az előállítása. Valamint annál nehezebb az újrafeldolgozás is – festékek, esetleges fémszálak, ragasztószalag– és műanyagdarabok nagy mennyiségét kell hozzá eltávolítani.

Így csinálj papírmentes Karácsonyt!

A WWF magyar nyelvű oldala tavaly ötletcsokorral szolgált a felesleges csomagolóanyagok elkerüléséhez. Eszerint:

– Az ajándékokat régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival borítsuk be – egyedi és mutatós lesz a végeredmény.

– Szabdaljuk fel a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítőket.

– Használjuk újra a hányódó cipősdobozokat – egy kis temperával csodákat tehetünk.

– Ha ruhadarabot ajándékozunk, használjuk azt csomagolóként.

– Ha mindenképpen ragaszkodunk családi hagyományainkhoz, válasszunk 100%-ban újrahasznosított papírt, műanyagszalag helyett pedig rafiát a kötözéshez.

– Tárgyak helyett ajándékozzunk élményt, együtt töltött időt!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Több fizetési kedvezménnyel is lehet élni az év végéig
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:48
December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Nyaralás a harmadik hullám után: ki mer most bevállalós lenni?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 08:51
A játványhelyzet enyhülése ellenére óvatosak a magyarok, ha a nyaralás megtervezéséről van szó. Nő a belföldi utasbiztosítások népszerűsége is, bár sokan még nem hallottak róla, hogy ilyet is lehet kötni.
Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Személyes pénzügyek Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 19:15
Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.
hírlevél
depositphotos