TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tömegek az áruházakban, szeméthegyek az ünnep után, utcán száradó fenyőroncsok januárban. Miközben arról beszélünk, hogy a bolygó haldoklik, vagy nemsokára megsül. Ha még valaki nem vett csomagolóanyagot vagy fenyőt, talán még javíthat kicsit a helyzeten az utolsó pillanatokban is.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Vegyünk-e még karácsonyfát? – teszi fel a kérdést a Der Spiegel hetilap Christoph Heinrichnek, a WWF Deutschland természetvédelmi szervezet elnökének. Szerinte a karácsonyfa egy szép hagyomány és nem kell környezetvédelmi okokból feltétlenül lemondanunk róla. De a legtöbb fát ültetvényeken termesztik és erősen vegyszerezik. Ezért azt javasolja, hogy keressünk biogazdálkodásból vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származó fákat.

Nem kell műanyag

A műanyag fákat határozottan nem javasolja, hacsak nem használja valaki ezeket "egy egész életen keresztül". Ezt azonban szinte senki sem teszi meg. Erősen ellenjavallt az árvalányhaj, a hóspray és egyéb, egyszer-kétszer használható szintetikus díszek használata. A karácsonyfadíszek közül is kívánatos elhagyni a műanyagból készülteket.

A csomagolóanyag-hegyek elkerülésére azt javasolja, hogy az ajándékokat csak szimbolikusan csomagoljuk be, például kössük át egy szalaggal. Ne tekerjük körbe az egészet papírral. Az állatvédelemmel is foglalkozó szervezet vezetője azt kéri, hogy állatokat semmiképpen se ajándékozzunk senkinek. Az ételek készítésénél pedig ügyeljünk a helyes mennyiségre, hogy később ne kelljen annyi ételt kidobni.

A környezetbarát fenyő

A WWF német nyelvű blogja szerint a fenyőknél kerüljük az import fajtákat, mert azok szállítása sok energiát emészt fel. Inkább maradjunk a környékből, az országból származó fajtáknál. A cserépben nevelt fenyő bérlése is viszonylag kevésbé káros. A műanyag fenyő viszont nagyon, miközben nem tudhatjuk, újrahasznosítható műanyagokból készült-e.

A legjobb megoldás, ha teljesen le tudunk mondani a fenyőfáról. Vagy ha készítünk magunknak egyet – például egy kettős létra fokait fenyőágakkal, ajándékokkal és díszekkel feldíszítve (lásd a blog képét). A díszekből is a bolhapiacról vásárolt használtat, vagy a magunk barkácsolta, természetes anyagokból készült verziót ajánlják.

Miért rossz a papír?

Németországban 1991-ben fejenként és évente 70 kiló papírt használtak el az emberek, ez mostanára 243 kilóra emelkedett a Der Spiegel Online szerint. Eközben egy tonna papír előállításához ugyanannyi energiára van szükség, mint egy tonna acél gyártásához.

Egy kiló új papír mintegy 50 liter víz és öt kilowattóra energia felhasználása árán készül. Az újrafeldolgozott papír ennek átlagosan a felével. De minél igényesebb, drágább, díszesebb a csomagolóanyag, annál több erőforrást igényel az előállítása. Valamint annál nehezebb az újrafeldolgozás is – festékek, esetleges fémszálak, ragasztószalag– és műanyagdarabok nagy mennyiségét kell hozzá eltávolítani.

Így csinálj papírmentes Karácsonyt!

A WWF magyar nyelvű oldala tavaly ötletcsokorral szolgált a felesleges csomagolóanyagok elkerüléséhez. Eszerint:

– Az ajándékokat régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival borítsuk be – egyedi és mutatós lesz a végeredmény.

– Szabdaljuk fel a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítőket.

– Használjuk újra a hányódó cipősdobozokat – egy kis temperával csodákat tehetünk.

– Ha ruhadarabot ajándékozunk, használjuk azt csomagolóként.

– Ha mindenképpen ragaszkodunk családi hagyományainkhoz, válasszunk 100%-ban újrahasznosított papírt, műanyagszalag helyett pedig rafiát a kötözéshez.

– Tárgyak helyett ajándékozzunk élményt, együtt töltött időt!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Friss
hírlevél