<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A drónok eladása óriási ütemben nő, nemsokára elérheti a 100 milliárd dollárt az éves forgalmuk. Svájcban már az elektronikai áruházak slágertermékévé váltak, de a hobbitulajokon kívül a mezőgazdasági és ipari alkalmazásuk is terjed.
Az Easyjet drónja

Úgy látszik, nincs mese, egyre gyakrabban hallhatjuk majd a drónok surrogását. A svájci rádió és televízió (SRF) riportja szerint egy légi közlekedés biztosításával foglalkozó cég úgy becsüli, pár év múlva a százmilliárd dolláros határt is átlépi majd a dróneladások bevétele. Tavaly már slágertermékké váltak Svájcban is.

Az egyik elektronikai áruház vezetője szerint a drónok tömegtermékké válását elősegíti, hogy már nem kell hozzájuk extrém nagy technikai tudás, egyszerűvé vált a kezelésük, bárki tud velük bánni. Pontos számokat ugyan nem tud senki, de több megkérdezett kereskedő is azt mondta, hogy 2015 óta meredeken növekednek az eladások.

Főleg a jobb minőségű, 1000 svájci franknál (mintegy 284 ezer forint) kezdődő, kamerával ellátott drónokat keresik. A trend a kicsi, hightech, könnyen szállítható készülékek terjedése felé mutat. Több tízezerre teszik a Svájcban működő drónok számát, és a hobbin túl egyre inkább jellemzőek a professzionális felhasználások is.

A képek készítésén túl használják a drónokat például épületek elemzéséhez ipari hőkamerás felvételek készítésével, vagy különböző mezőgazdasági alkalmazásokra, mint a permetezés.

A katonai alkalmazások is erősen fejlődnek, nagy a harc a nagyhatalmak között, amiben most Kína lépett előre – ez derül ki legalábbis a német Der Stern tudósításából. Kína bemutatta a CH-5-ös jelzésű harci drónját, amely 24 rakétát tud szállítani és jelenleg 6500, később várhatóan 10 ezer kilométert is meg tud tenni. Vagy 60 órát a levegőben tartózkodni.

Ez most állítólag a legnagyobb és legerősebb „gyilkos drón” a világon. (A képen látható jármű formája repülőgépre hasonlít, de a drónok tulajdonképpen pilóta nélküli repülők – a szerk.)

A lap szerint míg az USA megválogatja, kinek ad el harci drónokat, addig Kína minden fizető vevőt kiszolgál. Ez az amerikaiaknak erős fejfájást okoz, miközben Peking a terrorizmus elleni harcra hivatkozik mint bevetési célra. Már a tervezőasztalon van egy még nagyobb, 20 ezer kilométer távolságra repülő fajta is, és megemlítik, hogy a Peking-Berlin távolság mindössze 8000 kilométer.

A polgári célú drónok szabályozása eközben még sok helyütt várat magára. Az Egyesült Államokban elkészült a kereskedelmi célú drónok forgalmát szabályozó törvény. Európában pedig még csak most szigorítanák a drónhasználatot az európai légiipari szervezetek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Még a vártnál is magasabb lett a decemberi infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:15
Minden alapvető cikk ára emelkedett Magyarországon.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Személyes pénzügyek Fordulat a járványban: ismét költekezésbe kezdtek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:05
A járvány okozta mélypontról 2021-ben egyértelműen visszakapaszkodtak a személyi kölcsönök, és 2022-ben már elérheti a folyósításuk a 2019-es szintet - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Az otthonfelújítási támogatás ugyan elvileg konkurense ennek a hitelnek, de a valóságban esetenként még növelte is a keresletet iránta.
Személyes pénzügyek Közel félmillió hiteladós várhatja izgatottan a postást
Csabai Károly | 2022. január 12. 06:07
Felszállt a füst ugyanis a kamatstoppal kapcsolatos ügyféltájékoztatás mikéntjéről. Így a bankok január második felében elkezdhetik kiküldeni a változó kamatozású lakossági jelzáloghitellel rendelkezőknek az értesítést arról, mennyivel enyhül a törlesztési terhük átmenetileg, 2022. június 30-áig. Ez az információ annak köszönhetően válhat ismertté, hogy a kormánynak, ha második nekifutásra is, de sikerült tisztáznia, a kamatstop – nomen est omen – a kamatokra vonatkozik, s nem a hitelfelvétel valamennyi költségét tartalmazó teljeshiteldíj-mutatóra (thm).
Személyes pénzügyek Megdrágult a kakaóscsiga: a gyerekek is megérzik az inflációt
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 12:50
A gyermekek "bevásárlókosarában" több termék is jóval az infláció feletti mértékben drágult, a gyümölcsjoghurt 10 százalék felett, a kakaóscsiga 14, egy szemüvegekeret ára 9 százalékkal kerül például többe, mint tavaly ilyenkor.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló