<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A drónok eladása óriási ütemben nő, nemsokára elérheti a 100 milliárd dollárt az éves forgalmuk. Svájcban már az elektronikai áruházak slágertermékévé váltak, de a hobbitulajokon kívül a mezőgazdasági és ipari alkalmazásuk is terjed.
Az Easyjet drónja

Úgy látszik, nincs mese, egyre gyakrabban hallhatjuk majd a drónok surrogását. A svájci rádió és televízió (SRF) riportja szerint egy légi közlekedés biztosításával foglalkozó cég úgy becsüli, pár év múlva a százmilliárd dolláros határt is átlépi majd a dróneladások bevétele. Tavaly már slágertermékké váltak Svájcban is.

Az egyik elektronikai áruház vezetője szerint a drónok tömegtermékké válását elősegíti, hogy már nem kell hozzájuk extrém nagy technikai tudás, egyszerűvé vált a kezelésük, bárki tud velük bánni. Pontos számokat ugyan nem tud senki, de több megkérdezett kereskedő is azt mondta, hogy 2015 óta meredeken növekednek az eladások.

Főleg a jobb minőségű, 1000 svájci franknál (mintegy 284 ezer forint) kezdődő, kamerával ellátott drónokat keresik. A trend a kicsi, hightech, könnyen szállítható készülékek terjedése felé mutat. Több tízezerre teszik a Svájcban működő drónok számát, és a hobbin túl egyre inkább jellemzőek a professzionális felhasználások is.

A képek készítésén túl használják a drónokat például épületek elemzéséhez ipari hőkamerás felvételek készítésével, vagy különböző mezőgazdasági alkalmazásokra, mint a permetezés.

A katonai alkalmazások is erősen fejlődnek, nagy a harc a nagyhatalmak között, amiben most Kína lépett előre – ez derül ki legalábbis a német Der Stern tudósításából. Kína bemutatta a CH-5-ös jelzésű harci drónját, amely 24 rakétát tud szállítani és jelenleg 6500, később várhatóan 10 ezer kilométert is meg tud tenni. Vagy 60 órát a levegőben tartózkodni.

Ez most állítólag a legnagyobb és legerősebb „gyilkos drón” a világon. (A képen látható jármű formája repülőgépre hasonlít, de a drónok tulajdonképpen pilóta nélküli repülők – a szerk.)

A lap szerint míg az USA megválogatja, kinek ad el harci drónokat, addig Kína minden fizető vevőt kiszolgál. Ez az amerikaiaknak erős fejfájást okoz, miközben Peking a terrorizmus elleni harcra hivatkozik mint bevetési célra. Már a tervezőasztalon van egy még nagyobb, 20 ezer kilométer távolságra repülő fajta is, és megemlítik, hogy a Peking-Berlin távolság mindössze 8000 kilométer.

A polgári célú drónok szabályozása eközben még sok helyütt várat magára. Az Egyesült Államokban elkészült a kereskedelmi célú drónok forgalmát szabályozó törvény. Európában pedig még csak most szigorítanák a drónhasználatot az európai légiipari szervezetek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Időt és pénzt veszíthet a lakásvásárló az év végi leállás miatt
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:13
2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. 
Személyes pénzügyek Nyugdíjbiztosítás: fejenként átlag 52 ezer forint adó járt vissza
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:38
Tavaly kevesebben vették igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adóvisszaigénylést, hiszen a családosok visszakaphatták befizetett személyi jövedelemadójukat. Így is fejenként átlag 52 ezer forint feletti adókedvezményről beszélhetünk, ami a legmagasabb a 2014-es bevezetés óta. Idén már csak néhány hét maradt a keretek kihasználására – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG