6p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az azonos vagy emelkedő ár mellett kevesebbet tartalmazó csomagolások, a minőségrontás mint lopakodó áremeléses taktikák nemcsak Magyarországon okoznak gondot. A fogyasztóknak alaposan meg kell nézniük a csomagolások méretét és tartalmát, ha tisztán akarnak látni. Németországban és Franciaországban is központi téma ez.

Ki megy régi csomagolóanyagokkal a kezében vásárolni, hogy összehasonlítsa azok tartalmát az újakkal? Senki. Pontosan erre számítanak azok a beszállítók, akik csendesen zsugorítják az árujuk tartalmát. Ha vásárláskor olyan feliratokat lát a csomagoláson, mint “új méret”, “új recept” vagy “új forma a jobb élményekért”, akkor meg kell kongatni a vészharangokat. Ami elsőre fogyasztóbarát előnynek hangzik, az sokszor rejtett áremelkedés lehet – hívta fel a figyelmet a Hamburgi Fogyasztói Tanácsadó Központ (VZHH) és a Stiftung Warentest.

A csomagolás alig észrevehető változása mellett adott kevesebb tartalmat zsugorodásnak (“shrink”) nevezik, ebből jön az angolban a “shrinkflation”, itthon a zsugorinfláció kifejezés. A fogyasztóvédők szerint nem illegális, de becsapós. Számos példát gyűjtöttek össze, amikor egy zacskóban hirtelen kevesebb chips, kakaóitalpor vagy gumiállat volt, de “zsugorodott” a lazacfilé vagy a fagylaltosdoboz tartalma is.

A legnagyobbak is ezt csinálják

A Wikipedia szócikke is számos példát hoz fel, az itthon elhíresült Toblerone-esettől más, nálunk is ismert cégekig, 2010-től egészen 2023-ig. Mint például a

 • Kraft,
 • Mars,
 • Procter & Gamble,
 • Unilever,
 • Häagen-Dazs,
 • Danone vagy a
 • Nestlé.

A brit statisztikai hivatal egy korábbi jelentése pedig az írta:

2015 szeptembere és 2017 júniusa között 206 olyan terméket azonosítottunk, amelyek mérete csökkent, és 79 olyan terméket, amelyek mérete nőtt.

Pedig ebben az időszakban nem is volt jelentős az infláció, de legalábbis jóval alacsonyabb volt, mint 2022-2023-ban.

Gyorsan duplázódott az esetek száma

Németországban januártól június végéig “minden eddiginél több panaszt” regisztrált a VZHH, több százat. A tendencia már 2022-ben elkezdődött, akkor ugyanis az év első feléről a második félévre csaknem megduplázódott a megerősített esetek száma. Itt is sokféle termékcsoport érintett, például a chips, a fagylalt, az édességek, a mosószerek, az állateledelek és a sajtok.

A jelenség korábban főként a klasszikus márkáknál fordult elő, de mostanában egyre gyakrabban a diszkont és a bio márkáknál is.

A piacvezetők járnak elöl, és a többiek követik a példát mondta egy német fogyasztóvédő.

A zsugorítás három árnyalata

Ám a zsugorításnak is több fajtája van.

 • Előfordul, hogy a gyártó csökkenti a töltelékmennyiséget, az árat pedig változatlanul tartja, mint a Suchard Express kakaóitalpor esetében.
 • Néha az ár enyhén csökken, de a tartalom annyira kevés, hogy a termék egységre vetített értéken drágul, mint a Garnier sampon esetében.
 • Különösen szemtelennek tűnik, amikor zsugorodott tartalom mellett még emelkedett is az ár, például a Listerine szájvíz esetében sorolják a németek a legértékesebb példákat.

Jegyzeteljen, aki jót akar

A fogyasztóvédelmi hivatal ezért azt tanácsolja az embereknek, hogy jegyezzék fel a gyakran vásárolt termékek tartalmát. Az újdonságok, az árpromóciók, a modern kiszerelés, az új fajták vagy a maxi méretek esetében is tanácsos szkeptikusnak lenni. Ezek ugyanis fajlagosan drágábbak lehetnek, mint a megszokott termék, amely néha csak egy polccal arrébb van.

(Valamint érdemes a kilóra, literre, grammra stb. megadott egységárat használni az összehasonlításhoz, ahol lehet – a szerk.)

Drasztikusabb lépésekre is készülnek

Mások nem elégszenek meg ennyivel, Franciaország októbertől arra akarja kötelezni az ipart, hogy jelezze termékei zsugorodó tartalmát, növekvő egységárát. A Carrefour francia szupermarketlánc pedig máris hadat üzent, hétfőtől matricákkal akar figyelmeztetni a rejtett áremelkedésre egy sor élelmiszeripari terméken.

​​​​​

Carrefour-áruház. Fotó: Depositphotos
Carrefour-áruház. Fotó: Depositphotos

“Zsugorodás történt, ennek a terméknek a súlya csökkent, a beszállítónk ára nőtt” – olvasható a matricákon, amelyeket a cég szerint többek között kávé, chipsek, majonézek és jeges tea csomagolásán tervez elhelyezni. A felfedett rejtett áremelkedés szerintük 8 és 40 százalék közötti. De azt is hozzáteszik a matricán, hogy törekednek az árak újratárgyalására.

A Carrefour ezzel elébe megy annak a törvénytervezetnek, amellyel a francia kormány szeretné kötelezni az ipart, hogy a termékeken egyértelműen jelezze, ha ugyanazon csomag tartalmát csökkentik.

Egyes gyártók a csomagolás megváltoztatása nélkül csökkentik termékeik tartalmát, és néha még az árakat is emelik. Ez botrányos mondta Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

A miniszter lebeszéli az árakat

A romló vásárlóerő, a magas árak, különösen az élelmiszerek esetében, jelenleg a lakosságot és a politikusokat is erősen foglalkoztatják Franciaországban. A miniszter már többször követelt alacsonyabb árakat és más könnyítést a fogyasztók számára az élelmiszeripari csoportoktól. Majd az iparággal folytatott konzultációk után nemrég bejelentette, hogy ötezer élelmiszertermék árai maradnak változatlanok vagy csökkennek.

Le Maire azonban név szerint is pellengérre állított néhány külföldi nagyvállalatot, amelyek szerinte nem tettek eleget az elfogadható árak érdekében. A Carrefour által megnevezett termékek szintén külföldi élelmiszeripari cégektől származnak.

Új szavuk a fukarfláció

A szolgáltatások tartalma is tud csökkenni, erre utal például a Wikipedia szócikkének vége. Itt “skimpflation” névvel illetik, amikor nem a mennyiség, hanem a minőség változik, romlik megegyező vagy hasonló ár mellett. (Skimp=fukarkodni, garasoskodni, spórolni.) Erre példa, amikor egy szálloda szerényebb reggelire tér át, vagy csökkenti a takarítás gyakoriságát.

A Guardian Money idén a brit szupermarketekben kapható élelmiszerek számos összetevőjének megváltoztatását figyelte meg. Például amikor egy majonézmárka kilenc százalékban tartalmazott tojássárgáját, majd ezt hat százalék tojásra és 1,5 százalék tojássárgájára cserélte.

Damoklész kardja lebeg felettünk?

Vannak, akik ennél is tovább mennek, és az állami szolgáltatásokban is hatalmas rejtett inflációt vélnek felfedezni. Zsiday Viktor alapkezelő nemrég azt írta, hogy a rejtett infláció körébe tartozik, amikor

 • a vízvezetékrendszer leépül a „rezsicsökkentés” miatt,
 • messzebb van vagy kevésbé elérhető a háziorvos,
 • az útdíjakat kiterjesztik,
 • ha a várólisták hossza nő,
 • az oktatás romlik, mert nincs elegendő tanár.

Ezeket a folyamatokat nem tudják megragadni a klasszikus inflációs mutatók, így sokáig rejtve maradnak a szem elől, gyakran egészen egy nagyobb krízisig – tartja az alapkezelő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Elindultak a karácsonyi árverések: BÁV, Nagyházi Galéria ezüst és ékszer
Kenessei András | 2023. december 9. 17:06
Most induló sorozatunkban a négy, legnagyobb árverőház kínálatára figyelünk, sorrendben a BÁV, a Nagyházi Galéria, a Virág Judit Galéria (VJG) és a Kieselbach Galéria (KG) eseményeire. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvan a győztes!
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 15:04
December 7-én tartották meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny országos döntőjét, amelyen 20 csapat mérte össze tudását a szakmai zsűri előtt.
Személyes pénzügyek Ide-oda cikázott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG