7p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi években elképesztő, érintetlen uralkodói sírokat találtak Peru északi részén, amelyekből még sok rejtőzhet a sivatagi homok alatt. Itt az étel is remek és olcsó, turisták alig vannak, csak közlekedni ne kellene. A Világjáró ezúttal friss perui élményekből válogatott.

Peruról a legtöbbeknek a Machu Picchu jut az eszébe, teljes joggal, hiszen elképesztő, a világ egyik csodájaként emlegetik, és sok ember bakancslistáján is szerepel. Esetleg még eszükbe jutnak a Nasca-vonalak vagy a Titicaca-tó, de az már nem feltétlenül mindenkinek.

Ez az ország azonban hatalmas, és sokkal több műemléke van ennél, az UNESCO világörökség-listáján például 13 tétellel szerepel. Ezek a helyek az országban szétszórva találhatók, több közülük az északi részén, ahol európai turista csak nagyon kevés fordul meg.

Fel, Északra

Tavaly év végén megbukott a perui elnök, ami véres tiltakozássorozathoz, utcai csetepatékhoz vezetett. Ezek nagy része délen volt, emiatt több turista gondolta úgy, hogy itt az ideje megnézni Peru északi részét is. Bár 2023 júliusára már régen lecsillapodtak a kedélyek, így tettünk mi is, mentünk Északra.

A palota őrei. (Chan Chan.)
A palota őrei. (Chan Chan.)

Élet a sivatagokban

Nem árt tudni, hogy Peru teljes óceáni partvidéke lényegében egy hatalmas sivatag, ahol az ókori kultúrákhoz hasonlóan ma is szinte csak ott van élet, ahol egy-egy folyó a hegyekből vizet szállít. Eső szinte sohasem esik, ez alól éppen ez az év volt kivétel, amikor egy időjárási anomália miatt sok olyan helyen zuhogott, ahol egyébként legalább tíz éve nem.

A meleg sivatagban, életet adó vizet szállító folyók közelében azonban már több ezer éve él ember, és meglepően fejlett kultúrákat épített fel, mint a mochica és chimu kultúrák. Utóbbi fővárosát Trujillo városa mellett sejtik, és Chan Chan néven vált ismertté.

Koloniális paloták Trujillo városában. (A szerző felvételei.)
Koloniális paloták Trujillo városában. (A szerző felvételei.)

A romváros olyan közel van Trujillóhoz, hogy taxival is könnyen ki lehet oda ruccanni. Mi mégis inkább egy utazási iroda túráját vettük igénybe, abból a megfontolásból, hogy az idegenvezető is elég sok pluszt tud adni az útunkhoz. Ez így is van, ha jó idegenvezetőt fogsz ki, máskor azonban esetleg nem, a tapasztalatok végül vegyesek.

Sárból az örökkévalóságnak

A múzeumok egy része ezen a vidéken jól el van látva angol nyelvű feliratokkal, más része viszont egyáltalán nincs, ez is lutri. Sok múzeum bejáratánál ácsorognak maszek idegenvezetők, akiket európai mércével mérve viszonylag olcsón fel lehet bérelni, akár egy család vagy egy pár mellé is.

Chan Chan Hold szentélyének (Huaca de la Luna) rekonstrukciós rajza.
Chan Chan Hold szentélyének (Huaca de la Luna) rekonstrukciós rajza.

A mochica és chimu kultúrák leglátványosabb elemei a “huaca” nevű templomok vagy szentélyek, amelyek némileg piramisra is emlékeztetnek, legalábbis csonka és lépcsős piramisokra. Ám agyagtéglákból készültek. Mint már említettük, a sivatagban szinte sohasem esett az eső, ezeket az agyagtéglákat ki sem égették, így a most megváltozó klimatikus viszonyok, az időjárási anomáliák miatt bekövetkező esőzések ellen nagy erőfeszítésbe kerül a romokat megvédeni.

Ez csak a jéghegy csúcsa

Chan Chan városában engem az döbbentett meg leginkább, hogy iszonyú nagy volt, 20 vagy más források szerint 24 négyzetkilométeren terülhetett el. (Amelynek sajnos jelenleg a fele beépített területek alatt található.) Ám számos domb vagy kisebb hegy látható a vidéken, amelyek minden bizonnyal még újabb huacát rejtenek.

Pénz híján rengeteg feltáratlan lelőhely van még a vidéken, így akár egészen nagy régészeti meglepetések is jöhetnek. Alig másfél évtizede fedezték fel például egy uralkodónő sírját, amely szinte érintetlen volt.

Egy ódivatú cukrászda, ahol pár évtizede megállt az idő. (Trujillo.)
Egy ódivatú cukrászda, ahol pár évtizede megállt az idő. (Trujillo.)

Az uralkodó orrdíszei

Így rendkívül gazdag leletanyag, sok ékszer és ruha került elő belőle, fülbevalók, orrdíszek, fejdíszek, melldíszek, fegyverek. A Cao Hölgy olyan szempontból is érdekes volt, hogy múmiáját genetikai vizsgálatnak vetették alá, majd a közelben lakó falusiak génanyagával is összehasonlították. Kiderült, hogy ma is sokan élnek a településen, akik távoli rokonai a minden bizonnyal uralkodói szerepben eltemetett hölgynek, az eltelt több mint 1500 év ellenére is.

A sírt egyébként az El Brujo nevű huaca-komplexumban fedezték fel, amely nem Chan Chan része, de nincsen túl messze Trujillótól. Egy másik fél napos kirándulással megtekinthető.

Nagyúr több kiló arannyal

További gyönyörűséges leleteket találtak Trujillo városától több mint 300 kilométerre északra, Chiclayo városától délre, Sipán faluban. Az El Señor de Sipánt a Cao hölgynél is jóval gazdagabb leletanyaggal tették sírba, amely teljesen érintetlenül került elő. Így óriási mennyiségű tárggyal örvendeztette meg a régészeket, nem sokkal maradva el a híres Tutanhamon fáraó egyiptomi sírjától.

Az El Señor de Sipán és udvartartása rekonstrukciós maketten (részlet, Lambayeque város múzeuma).
Az El Señor de Sipán és udvartartása rekonstrukciós maketten (részlet, Lambayeque város múzeuma).

Bónuszként mindkét említett városban megtekinthetjük a spanyol gyarmati múltból származó koloniális házakat, palotákat, utcákat és egy sor tengerpartot is, amelyek elsősorban a szörfözők paradicsomai. A képet hatalmas cukornád-ültetvények és rumgyárak egészítik ki.

Nádcsónak és halevés a piacon

A tenger kevéssé alkalmas fürdőzésre, legalábbis télen, júliusban, mert egy déli-sarki áramlat erősen hűti a perui partvidéket. Ha nem hullámzik nagyon az óceán, akkor megfelelő juttatás ellenében kipróbálhatjuk a cavallitos de totora névre hallgató nádcsónakokat is, amelyek ősi halászóeszköznek számítanak a környéken.

Hal, jukka, fűszerek, szósz (sudado de pescado), rizzsel. Iszonyú finom étel Trujillo piacán, menüben, alig több, mint ezer forintért.
Hal, jukka, fűszerek, szósz (sudado de pescado), rizzsel. Iszonyú finom étel Trujillo piacán, menüben, alig több, mint ezer forintért.

Mivel külföldi turista alig van ezekben a városokban, drága éttermet is nehéz találni, viszont az egyszerű piaci étkezés is rendkívül finom és még magyar szemmel is meglepően olcsó tud lenni.

De hogyan lehet odajutni?

Trujillo az egyik legnagyobb perui város egymillió körüli lakosságszámmal, így repülőgéppel is könnyen elérhető, de a helyiek gyakran választják az olcsóbb távolsági buszokat. Ezek a buszok, bár lassabbak, kényelmesek, majdnem vízszintesbe hátradönthető ülésekkel, egyiken-másikon wifivel. Valamint szerencsére kiváló lengéscsillapítókkal, ami az ottani rendkívül rossz útviszonyok mellett igen nagy áldás.

Dupla spórolás a buszon

A buszút talán tovább tart, de stresszmentesebb, mint a repülés. Lehet aludni a járműveken, és egy éjszakai szállás díját is meg lehet vele spórolni, esetleg a taxit a reptérre. Az út busszal Trujillo városáig egyébként jó esetben 9-10, rossz esetben 11-12 órán keresztül tart. Pedig csak 600-700 kilométerről van szó a fővárostól, Limától mérve.

Ősi perui kerámia (Trujillo, Archeológiai Múzeum)
Ősi perui kerámia (Trujillo, Archeológiai Múzeum)

Peru nemrég felkerült egy listára, amely a világ legrosszabb közlekedésű országait tartalmazta, valahol a hatodik-hetedik hely környékén áll. Aki ott járt, könnyen megérti, hogy miért.

Dudaorgia és mototaxi

A városokban állandóak a dugók, a járműpark iszonyú régi és rossz állapotú, az autók között motorkerékpárok és háromkerekű motoros triciklik, úgynevezett mototaxik cirkálnak. A közlekedési lámpák helyett pedig leginkább dudát használnak.

Ezen kívül vannak még utazási irodák, amelyek általában több napos kirándulás keretében megszervezik az Észak-Peruba utazók teljes túráját. Ezek azonban nyilván jóval többe kerülnek, mint ha saját magad utazol.

Vegyél le egy csillagot!

A szállásnál nem árt arra figyelni, hogy amit három csillagosnak neveznek, az inkább olyan kétcsillagos-féle. Könnyen lehet, hogy a szoba megtekintése után egy kisebbfajta hibalistát kell benyújtani a személyzetnek. Jó esetben azonban a dolgozók rendkívül készségesek, igyekeznek a vendég kedvében járni és megszerelnek mindent, amivel kapcsolatban panaszkodtál.

A kártyahasználat ritka, sok helyen nem fogadják el, vagy például egy étteremben két-három percig tart, amíg a terminál bemelegszik. A helyiek inkább készpénzzel mászkálnak, vagy a saját fizetési megoldásaikat használják (amelyhez azonban perui bankkapcsolat kell,például a Yape.)

A város pereme Limában (2021)
A város pereme Limában (2021)

Kutyák és keselyűk

A buszablakon kinézegetni nem mindig érdemes, mert a perui vidék egy idő után borzasztóan lehangoló tud lenni. Minden lepusztultnak néz ki, mindent hamar belep a sivatagi por, az utak mentén állandósult szeméthegyek állnak. A hulladékon kóbor kutyák és hollókeselyűk (gallinazo) marakodnak egymással.

Mindenen spórolnak, mindent addig használnak, amíg teljesen szét nem megy, vagy el nem lopják. Egyáltalán, borzasztóan nagy a szegénység. Ahogy persze sok más “feltörekvő” országban is.

A Világjáró rovat többi cikke itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Már a Lufthansa se a régi
Csabai Károly | 2024. július 22. 18:38
Riport a múlt héten megannyi reptéren káoszt okozó informatikai hiba személyes következményeiről.
Szubjektív Gladiátorjáték és Julia háza – bejártuk a világ egyik legkülönösebb városát
Wéber Balázs | 2024. július 20. 05:46
A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba. Ezek az utcák és épületek több mint kétezer éve állnak, csak a lakói tűntek el. Mi pedig mintha egy túlélőshow-ba csöppentünk volna. A Világjáró dél-olaszországi cikksorozatának első állomása: Pompeii.
Szubjektív Trump személyisége szélsőséges indulatokat kelt - járókelők mondták a merényletről
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 19. 09:28
Rálőttek Donald Trumpra egy kampányrendezvényen, a volt amerikai elnök sérülése nem súlyos. A támadót a titkosszolgálat emberei lőtték le, ő a helyszínen életét vesztette. Mit szólnak az emberek a merénylethez? Kiderül a videóból.
Szubjektív Orbán Viktor elszabadult - és még az ősszel rákoppinthat Magyar Péter orrára? Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton – Juhász Gábor – Litván Dániel | 2024. július 14. 17:15
Orbán Viktor nagyon az elemében van mostanában, végigturnézta a világot, összehozta a Patriótákat, és láthatóan kiválóan szórakozott közben. De mi van, ha van még valami még váratlanabb húzás a zsákjában? Most lenne könnyebb legyőzni a Tiszát vagy két év múlva? Rogán Antalnak is ötleteket adnak munkatársaink: Bózsó Péter, Dobos Zoltán és Litván Dániel az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Az utca embere: „Akkora tételeket a család nem vásárol, hogy huszonhat helyre menjen el az akciókat megnézni”
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. július 13. 09:43
Július 1-jével a kormányzat kivezette a boltokból a 13 hónapig élt kötelező akciózást, a Gazdasági Versenyhivatal honlapján az Árfigyelő azonban továbbra is működik. Az utca embere sorozatunkban a vásárlókat arról kérdeztük, mennyire követték figyelemmel a boltok kedvezményeit, és utánajárnak-e a termékek árainak az Árfigyelőn. Videó.
Szubjektív NATO-csúcs: cinkosak a bénák
Litván Dániel | 2024. július 11. 09:31
Joe Biden állapota és Orbán Viktor igazi válasz nélkül hagyott trollkodása sem tölti el az embert bizakodással a NATO és Ukrajna jövőjével kapcsolatban. De az igazán nagy bajok nem ezek. A NATO-csúcson összegyűlt összes vezetőnek magába kéne néznie, hiszen mind felelősek például a legutóbbi, a kijevi gyermekkórházat ért támadás miatt is. Jegyzet.
Szubjektív Orbán Viktor, az önjelölt békebróker – a moszkvai vizit legnagyobb tanulságai
Wéber Balázs | 2024. július 9. 18:39
A magyar kormányfő nem egyeztetett moszkvai útja a béke megteremtéséhez aligha vitt közelebb. Maximum megint reflektorfénybe állította őt, és tovább izolálta az EU-n belül. Az orosz és ukrán háborús célok között akkora az ellentét, hogy a közvetítés per pillanat reménytelennek tűnik – még ha mindez sajnos tragikus következményekkel is jár. Nagyító alatt ezúttal a sokat vitatott moszkvai út.  
Szubjektív Ahol Einstein barangolt és Marlene Dietrich forgatott – Potsdamban jártunk
Vágó Ágnes | 2024. július 6. 05:46
Erdő mélyén sétáló Einstein, börtönben sínylődő Stasi-rabok, rendezői kanapén szerzett főszerep, nőimádó Modigliani és Brandenburg története digitálisan elmesélve. A Világjáró ezúttal a németországi Potsdamot fedezte fel – egy kicsit másképp a szokásosnál.   
Szubjektív Járt úton jár, mégis vörös vonalat lépett át Orbán Viktor Moszkvában
Litván Dániel | 2024. július 5. 14:07
Nem az első állam- vagy kormányfő még Nyugatról sem Orbán Viktor, aki Moszkvában parolázott Vlagymir Putyinnal, de lépésével mégis kesztyűt dobott az Uniónak és a NATO-nak is.
Szubjektív Nagyon korán foglaltam szállást és repjegyet, úgy olcsóbb - elmesélték utazási terveiket az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 4. 18:43
Vége az iskolának, az egyetemnek, itt a nyári vakáció. Van pénzük az embereknek egy kis nyaralásra? Külföld vagy belföld? Kiderül a videóból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG