6p

Nekem már mindörökre Andy Warhol (született Andrej Varchola) fog Pozsonyhoz kötődni, jóllehet, a világ leghíresebb amerikai pop art művésze már Pittsburgh-ben született. A ruszin gyökerekkel bíró Warhol-család felmenői a Mezőlaborc melletti Mikón éltek. Ma már Pozsony is sajátjaként dicsekszik a Marylin Monroe-t és a Campbell leveskonzervet világhírűvé tevő alkotóval. A Világjáró ezúttal Szlovákia fővárosának ismert és talán kevésbé ismert arcait mutatja be.

A turisták százezrei természetesen nem elsősorban Warhol kedvéért látogatnak a szlovák fővárosba, amely oly gazdag történelmi emlékekben és modern turistavonzó látványosságokban.

Kezdjük a legrégibbel: a pozsonyi várban létesült az első magyar várispánság. A 11. századtól Pozsony vármegye székhelye és káptalani székhelye lett a település.

Évszázadokon keresztül dúltak itt csaták a nemzetek és uralkodók között, 1354-ben pedig várnagyként szolgált itt Toldi Miklós.

A város első írásos említése 907-ből való, ugyanebben az évben zajlott itt le a magyar honfoglalást lezáró pozsonyi csata is. Neve a régi magyar Poson személynévből (valószínűleg a vár első ispánját hívták így) ered, amely a cseh Pos, de a német Poscho személynévből is származhat. A 18. század végéig magyar neve Posony, a 19. század elejétől viszont egyre inkább a Pozsony név használatos.

A pozsonyi vár. Itt volt az első magyar várispánság. Fotó: Wikipédia/LMih
A pozsonyi vár. Itt volt az első magyar várispánság. Fotó: Wikipédia/LMih

Itt volt a Magyar Királyság koronázási helye, törvényhozó központja és fővárosa 1536 és 1783 között, tizenegy magyar királyt és nyolc királynőt koronáztak meg a Szent Márton-székesegyházban.

A legtöbb magyar országgyűlést is Pozsonyban tartották, a 17. századtól a magyar reformkorig, a város számos magyar, német és szlovák történelmi személyiségnek adott otthont.

A templom, amely csupa kék

Ausztria, Magyarország és a mai Szlovákia történelme köztudottan ezer szállal kötődik egymáshoz – elég, ha csak a szépséges kastélyok hajdani tulajdonosainak névlistáját böngésszük. Grassalkovichék 18. századi rokokó nyári palotája különösen híres volt gazdag társasági életéről. Ma itt van a Szlovák Köztársaság elnökének székhelye.

Az impozáns kastélyok és templomok megtekintése természetesen kihagyhatatlan. Ha van időnk, legalább pillantsunk rá a 20. század elejéről származó szecessziós Szent Erzsébet-templomra, amely kék színéről híres. Ma a házasságkötések és keresztelők kedvelt színhelye. És érdemes benézni a zsinagógába is, amely kubista stílusban épült 1923 és 1926 között Szalatnai-Slatinsky Artúr tervei alapján.

A kedvenc palotám  – és talán a legszebb –  az Erdődy-palota, a Ventúrska utca 1-es szám alatt. A 18. században épült, akárcsak a Pálfy, a Grassalkovich, a Mirbach és az Eszterházy-kastély is.

Az arisztokraták gyakran láttak vendégül otthonaikban ismert művészeket, világhírű zeneszerzőket, köztük Mozartot, Haydnt, Beethovent, Liszt Ferencet.

Az Erdődy-palota 2003-ban jelentős felújításon esett át.

Hogy miért a kedvenc? Talán a korszakok és stílusok kontrasztja miatt: napjainkban bár és kávézó várja itt a vendégeket, amelyek falait eredeti Andy Warhol festmények díszítik. Itt található Szlovákia legnagyobb borszaküzlete is, körülbelül 400 fajta borkülönlegességgel.

Színes buszmegállók, pop art stílusban

Bár történelme gazdag, nekem mégsem régi históriák jutnak eszembe Pozsonyról. Számomra inkább egy vibráló, modern, sőt, vicces, város képét mutatja.

Ki hitte volna akárcsak 30 éve is, hogy a leghíresebb amerikai pop art művész szlovákiai kötődése fellendítheti a turistaforgalmat? De ha már a Warhol-rajongók alaposan megnézték Pozsony nevezetességeit, érdemes ellátogatniuk a 25 kilométerre lévő modrai Zoya galériába, amely a mester egyik legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak.

Marilyn Monroe Warhol-módra. A Zoya múzeum és galéria. Fotó: Facebook/Zoya
Marilyn Monroe Warhol-módra. A Zoya múzeum és galéria. Fotó: Facebook/Zoya

A szerigráfiákat és a vászonra festett képeket gyakran kölcsönadják, hogy világszerte vendégkiállításokat rendezzenek a mára korántsem meghökkentő, de annak idején igencsak merésznek számító művekből.

A Warhol-kultusz ma már a múzeum falain kívül is szembetűnő: Campbell-dobozos buszmegállók, színes trafóházak, jellegzetes szobrok kölcsönöznek pop-art stílust a városkának.

De térjünk vissza a fővárosba: a látnivalók között előkelő helyen szerepel a történelmi városháza, de az újkori építmények sztárja az úgynevezett ufo, ahogy a helyiek nevezik, avagy hivatalos nevén a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja. Sokáig berzenkedtek miatta a helyi lakosok, hiszen sok régi házat le kellett bontani, de évtizedek óta a város jelképe.

Az ufo 431 méter hosszan ível át a Duna felett, innen nyílik a legszebb panoráma a vele szemközt lévő várra, az Óvárosra, vagy éppen a Szent Márton-dómra, amely Pozsony legnagyobb katolikus temploma. A híd pilonjai 95 méter magasak, a tetején lévő étteremből akár 100 kilométerre is elláthatunk. A legszebb napnyugtát érdemes kulináris élménnyel kombinálni.

Csumil, a csatornalakó

Vicces – jellemeztem fentebb a várost, ami főleg Csumilnak köszönhető. Ez a neve a csatornaaknából kileső bronz szobornak. Viktor Hulík alkotása 1997-ben készült, ma pedig a város egyik szimbóluma.

Csumilt mindenki ismeri. Fotó: Wikipédia/Marco Ebreo
Csumilt mindenki ismeri. Fotó: Wikipédia/Marco Ebreo

A helyiek körében egy legenda kering, mely szerint ha valaki megérinti a sapkáját, annak szerencséje lesz.

A krónikák szerint Csumil két balesetet élt túl, és el is akarták lopni.

A világ egyik legkülönlegesebb performance-sza, vagy ha úgy tetszik, ultramodern installációja Matej Krén Átjárója a Pálffy-palotában, amely egy végtelen tér illúzióját teremti meg – könyvekből. Az installációról készült fotók a leghíresebb képzőművészeti világmagazinok oldalain szerepeltek.

A különleges térkompozíció elnyerte a fődíjat az UNESCO Promotion of the Arts című képzőművészeti világversenyén Párizsban. Mindenkinek ajánljuk, hogy sétáljon át ezen a furcsa labirintuson.

Pozsony fekvése igen előnyös, hiszen közel van Bécs – tudták, hogy régen villamos kötötte össze a két nagyvárost? –, és Budapest is csak néhány óra. Érdemes tehát akár több napos kirándulásokat is szervezni, gyönyörű szállodákat, de olcsó hosteleket is találunk itt.

Aki Pozsonyba tart, ne fine dining étterembe menjen, és függessze fel a fogyókúrát, mert isteni káposztás-húsos-krumpligombócos kiadós egytál ételek várják itt az éheseket, nem beszélve a kötelező sztrapacskáról, az aperitifnek is kitűnő Demanovkáról és persze a sörről.

A legendás kifli és a majonézes saláták

A pozsonyi kifli – ez utóbbi, lehet, hogy kissé elfogult megjegyzés – viszont szerintem semmivel sem finomabb, mint amilyent a magyar cukrászdákban kóstoltam.

Az üzletekben az árak olykor alacsonyabbak, mint nálunk, jóllehet, már sok-sok éve átálltak az euróra. A multi hipermarketláncokban – akárcsak a kis boltokban – érdemes megkóstolni és beszerezni a hidegkonyhai készítményeket, főleg a majonézes-halas salátákat, amelyek Szlovákiában különösen finomak.

Utóirat: bár még csak ezután tombol a nyár, írják be a naptárba, hogy ha advent, akkor Pozsony. Mert kivételesen szép a belváros, amikor karácsonyi fényben ragyog!

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív NATO-csúcs: cinkosak a bénák
Litván Dániel | 2024. július 11. 09:31
Joe Biden állapota és Orbán Viktor igazi válasz nélkül hagyott trollkodása sem tölti el az embert bizakodással a NATO és Ukrajna jövőjével kapcsolatban. De az igazán nagy bajok nem ezek. A NATO-csúcson összegyűlt összes vezetőnek magába kéne néznie, hiszen mind felelősek például a legutóbbi, a kijevi gyermekkórházat ért támadás miatt is. Jegyzet.
Szubjektív Orbán Viktor, az önjelölt békebróker – a moszkvai vizit legnagyobb tanulságai
Wéber Balázs | 2024. július 9. 18:39
A magyar kormányfő nem egyeztetett moszkvai útja a béke megteremtéséhez aligha vitt közelebb. Maximum megint reflektorfénybe állította őt, és tovább izolálta az EU-n belül. Az orosz és ukrán háborús célok között akkora az ellentét, hogy a közvetítés per pillanat reménytelennek tűnik – még ha mindez sajnos tragikus következményekkel is jár. Nagyító alatt ezúttal a sokat vitatott moszkvai út.  
Szubjektív Ahol Einstein barangolt és Marlene Dietrich forgatott – Potsdamban jártunk
Vágó Ágnes | 2024. július 6. 05:46
Erdő mélyén sétáló Einstein, börtönben sínylődő Stasi-rabok, rendezői kanapén szerzett főszerep, nőimádó Modigliani és Brandenburg története digitálisan elmesélve. A Világjáró ezúttal a németországi Potsdamot fedezte fel – egy kicsit másképp a szokásosnál.   
Szubjektív Járt úton jár, mégis vörös vonalat lépett át Orbán Viktor Moszkvában
Litván Dániel | 2024. július 5. 14:07
Nem az első állam- vagy kormányfő még Nyugatról sem Orbán Viktor, aki Moszkvában parolázott Vlagymir Putyinnal, de lépésével mégis kesztyűt dobott az Uniónak és a NATO-nak is.
Szubjektív Nagyon korán foglaltam szállást és repjegyet, úgy olcsóbb - elmesélték utazási terveiket az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 4. 18:43
Vége az iskolának, az egyetemnek, itt a nyári vakáció. Van pénzük az embereknek egy kis nyaralásra? Külföld vagy belföld? Kiderül a videóból.
Szubjektív Hangfelvétel-botrány: egy ország lett hülyének nézve – Ez Viszont Privát
Izsó Márton – Juhász Gábor – Mester Nándor – Vég Márton – Wéber Balázs | 2024. június 29. 17:01
Önnek nem furcsa, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszternek – idézzük – „fogalma sincs” arról, mit jelent Magyar Péter hangfelvételén hallható állítása, miszerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy irataiból? Hogy az ügyészség szerint Varga Judit csak pletykákat osztott meg, és ennek okát nem vizsgálják? Hogy csak úgy megszüntették a nyomozást? Hogy a közmédia nem a Schadl-üggyel van tele, hanem azzal, hogyan mulatott Magyar Péter egy bárban?
Szubjektív Homokozóvödör és kislapát – A kisgyerekes szülők örök favoritja: Jesolo
Vég Márton | 2024. június 29. 05:39
Nem könnyű döntés a kisgyerekesek számára, hogy hova menjenek nyaralni. Legegyszerűbb persze a Balaton, de előbb-utóbb csak látni kellene megint a tengert. A Világjáró e heti állomása Lido di Jesolo  – a legpraktikusabb megoldás.
Szubjektív „Arról olvasok, hogy az ellenfelek meg tudják bundázni egymás közt az eredményt” – továbbjutási esélyeinket latolgatja az utca embere
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. június 25. 15:05
Fociválogatottunk lejátszotta három csoportmeccsét, és bár két vereséggel kezdtünk, a skótok ellen kiharcolt győzelem életben tartotta továbbjutási esélyeinket a németországi Európa-bajnokságon. Az utca embere sorozatunk hétfőn a déli órákban forgatott riportjában a járókelők a nemzeti tizenegy eddigi teljesítménye mellett továbbjutási esélyinket is latolgatták, és megtippelték azt is, végül ki nyeri a tornát. Videó.
Szubjektív „Olyan kiegyenlítettek az erőviszonyok, hogy KariGeri nem tudja ezt elvezetni” – fővárosiakat kérdeztünk az újraszámlálás után
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. június 22. 17:31
Az újraszámlálás után csak még szorosabbá vált a főpolgármester-választás eredménye, Karácsony Gergely mindössze két emeletnyi vokssal, 41 szavazattal győzte le kihívóját, Vitézy Dávidot. A regnáló városvezető közölte, mindenképp szeretné megismételtetni a szavazást. A választópolgárokat erről kérdeztük Az utca embere sorozatunkban. Videó.
Szubjektív Zsebre vágni Ázsiát – Szingapúr kicsiben is a legnagyobb
Durucz Dávid | 2024. június 22. 05:46
Szingapúrba kevesen mennek kifejezetten Szingapúr miatt. A városállam Ázsia egyik legfontosabb légiforgalmi csomópontja, milliók utaznak tovább Thaiföldre vagy éppen Ausztráliába a világ legjobb repülőteréről, a Changiról. Mi Borneóra mentünk innen, Szingapúrtól másfajta élményeket vártunk – és nem csalódtunk. A Világjáró e heti állomása „az oroszlán városa”.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG