<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Retro-antik kávézók, lépten-nyomon magyar emlékek, impozáns, múltidéző paloták, templomok minden nép és vallás számára. Világjáró rovatunk ezúttal egy kicsi, de izgalmas felvidéki települést derített fel.

Életem egyik nagy meglepetése volt ez a ma kilencezer lelket számláló település, amely híven őrzi a hajdan gazdag bányaváros emlékeit, de a hangulata fiatalos, él és lüktet, csak éppen fel kell fedezni kincseit és a „lelőhelyeket”.

Az UNESCO világörökségének része Banska Stiavnica, azaz Selmecbánya, amelynek vezetői az utóbbi években fellendítették az idegenforgalmat.

Vulkán kráterében épült

Selmecbánya egy kialudt vulkán 20 kilométer átmérőjű kráterében épült fel. A tűzhányó mélyén, a föld alatt sok száz éve aranyat, ezüstöt, rezet találtak. Nem véletlenül emlegették úgy a települést, mint az Osztrák-Magyar Monarchia kincsesbányáját.

Selmecbánya kicsi, de izgalmas. Fotó: Depositphotos
Selmecbánya kicsi, de izgalmas. Fotó: Depositphotos

A gazdagság ércben meghatározta a városka sorsát. Már a XII. századból maradtak emlékek a kezdeti kitermelésről, később pedig különleges bányatechnikai-műszaki megoldásairól lett híres, amelyeket átvett az egész világ.

1627-ben például itt robbantottak vájatot először puskaporral, a bánya tisztítására, vízi energetikai rendszerként pedig esővízfelfogó víztározókat építettek. Ezek közül 24 megmaradt, a hozzá vezető, egykori esővizes árkok mára kerékpár- és turistautak lettek.

1763-ban Mária Terézia megalapította a Bányászati Akadémiát, amely az első ilyen intézmény volt Európában. Hallgatói az egész világon érvényesültek. A szász bányászok pedig meghonosították a mélységi kitermelést.

Macskakő és tearózsa

Selmecbányán nincs közlekedési lámpa, nincs óriásplakát, viszont van sok-sok lépcső és rengeteg macskakő. Kihagyhatatlan a Rózsa utca, amelynek mini előkertjeit Magda Vásáryová, a híres színésznő – később szlovák külügyi államtitkár, diplomata – kezdeményezésére ültették tele rózsákkal. A halványsárga tearózsák mellett több száz virág nyílik a legkülönfélébb kertekben, kisebb zugokban, terecskéken.

A város ma még elég mostohán van ellátva távolsági-nemzetközi tömegközlekedési kapcsolatokkal. Elsősorban autóval megközelíthető, Budapestről már két óra alatt elérhető.

Történelmi belváros. Fotó: Depositphotos
Történelmi belváros. Fotó: Depositphotos

Nagyon sok a városban a magyar emlék. Tudta-e például, hogy Petőfi Sándor két évig a selmecbányai líceumban tanult?

Érdemes felbaktatni az impozáns lépcsőkön a hajdani Bányászati Egyetem hatalmas épülettömbjéhez. A bányászat virágkorában harmincezren éltek itt, számos közép- és főiskola működött, mára természetesen a lakosság fogyásával a számuk csökkent. Az egyetemen mintha megállt volna az idő: a legalább százötven éves táblán az Ásványtan felirat valamikor sok magyar diákot terelhetett be az előadóterembe.

A Szentháromság tér őrzi a török elleni harcok és a pestis elleni reménytelen küzdelem emlékeit.

A régi házak különlegessége, hogy némelyikből régen egyenesen le lehetett menni a város alatti bányajáratokba.

A város közepén lévő Zachelmann Panziónál vezetővel ma is látogathatók a tárnák.

Romkocsma és luxuspanzió

Bár a régi épületek közül még nem mindegyik lett rendbe hozva, néhánynál erényt csináltak a szükségből és mindenféle antik és új tárgyakkal, bútorokkal rendezték be a tágas tereket. Az egyik bájos, pesti romkocsmákra emlékeztető hely az Arkangyal, ahol minden szék más, fiatal párok kávéznak, halk dzsessz szól, a sarokban gyerekek játszanak.

De ha itt laknék, minden szabadidőmet a Dívna Paní kávéházban tölteném. Így lehetnek ezzel a helybéliek is, mert ottjártamkor telt ház volt. Az epres sajttorta majszolgatás és a forró csoki kortyolás közben sokan olvasgatnak, óriási szabad könyvtár várja a szép párnákkal kuckósított enteriőrben a vendégeket. A miliő franciás, merész, divatos.

Az elmúlt években szállodává nőtte ki magát a hely, luxusszobákkal, bárral,  kerttel, terasszal.

Bundáskenyér, sült malac, krémes

Aki ide tart, készüljön fel rá, hogy a szlovák konyha finom, laktató fogásainak nehéz ellenállni. Az említett panzióban, ahol magyarul köszönnek, úgy készítik a bundáskenyeret és a palacsintát, mint itthon.

A sült malac savanyúságokkal is a magyar konyhára emlékeztet, nem beszélve az elmaradhatatlan sörökről. Ugyanakkor az itteniek egyre büszkébbek a boraikra is.

A szlovák konyha világlátott séfjei már a legdivatosabb nemzetközi trendet viszik, ahogyan az a négycsillagos Hotel Salamandrában is megtapasztalható. A Hodrusán magasodó, puritán-skandináv külsejű hotel fine dining menüvel vár: hatalmas tányérban illatozik a bársonyos vargányaleves, a tányér széle virágszirmokkal megszórva, ahogy kell, a vaddisznósült konfitált, omlik, a krémes a legjobb osztrák-magyar cukrászati hagyományokat idézi, valódi tejszínhabbal, remegős sárgakrémmel, fátyolnyi porcukorral.

A szálloda neve nem véletlen. A legenda szerint egy pásztor, miután elvesztette a nyáját, leült egy kőre és elkezdett sírni. Ekkor két szalamandra jött ki a kő alól, az egyik hátán arany, a másikon ezüst volt. Amikor a pásztor elmozdította a követ, alatta aranyrögöket talált. Ám a valóságban ezüstből volt itt több a föld alatt, Körmöcbányán pedig aranyból.

A közelben érdemes megtekinteni a bányamúzeumot, a környéken pedig 250 kilométernyi kerékpárút várja a drótszamárra pattanókat.

Érdemes benézni Szentantalra

A környék kiránduló programokban, kastélyokban is gazdag, ezek egyike a betlérivel vetekedő (Betlér egy község Kassa környékén – a szerk.), a várostól pár kilométerre lévő barokk szentantali kastély, gazdag bútor és műtárgy gyűjteménnyel. Itt élt egészen 1945-ig a bolgár cár. Mária Terézia lányának különleges szépségű aranybútora, valamint a trófeakiállítás és a sok-sok épségben megmaradt középkori tárgy megtekintése felér egy történelemórával.

A bányaváros különlegessége a Kálvária, mely Európa egyik legszebbje, három templommal és szokatlan módon 25 stációval. A régi bányák közül négy látogatható, mind más és más, skanzen jellegű élményt nyújt.

Jóllehet az ott élők számára egykor súlyos gondot jelenthetett a XIX. századi bányászat fokozatos megszűnése, valamint az I. világháború után a Bányászati Akadémia átköltöztetése Sopronba, a pénztelenség egyúttal lehetővé tette a már leromlott állapotú építészeti emlékek megőrzését. 2007-ben a világ száz legveszélyeztetettebb műemlék együtteseinek egyikévé nyilvánították az itteni Kálváriát.

Selmecbánya pedig a régió legszebb városaként nyerhette el az UNESCO világörökségi rangját.

A Világjáró korábbi cikkei itt érhetők el.

Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG