6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Arany, ezüst és réz. Ez volt a fő biznisz évszázadokon át a felvidéki bányavárosoknál, amikben rengeteg magyar kapcsolat van. Olyan is, amire nem is gondolnánk. Szép templomokban, érdekes kastélyokban, jó sörben és kávéban sincs hiány. Világjáró rovatunk ezúttal Felvidékről jelentkezik.

Mit csináljon az ember a pesti 40 fokban, ha hűvösebbre vágyik és ezt mondjuk külföldön akarja megkapni? Nem! Nem a tengerhez kell rohanni. És nem is az Alpokba. Elég bepattanni a kocsiba, északnak venni az irányt és másfél-két óra múlva azon a bányavidéken lehet kószálni, ami egykor milliónyi magyar büszkesége volt és persze hűvösebb is, mint a pesti aszfaltvilág. Aszálynak nyoma sincs, a helyiek szerencséjére a völgyekben mindig van annyi hajnali pára, hogy ne égjen ki a fű, így locsolni sem kell. 

Selmecbányán minden kanyargós, lejtős vagy emelkedős. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Selmecbányán minden kanyargós, lejtős vagy emelkedős. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Pár hete volt, hogy a nyárutón gondoltam egy nagyot, és nem a tömeggel tartottam délnek vagy nyugatnak, hanem hivatalos megnevezése szerint Közép-Szlovákiába, egész pontosan a Zólyom-Besztercebánya-Selmecbánya arany háromszögbe utaztam. Írhattam volna ezüstöt és rezet is, ezeket is bányászták arrafelé. Selmecbányán be is bújtam egy tárnába, egy euróért megnézhettem, milyen egy igazi csille.

Később még több autentikus tárgyat ismerhettem meg közelről, ráadásul ingyen, ugyanis az egyik étteremben is volt egy komplett bányaműhely csillékkel, csákányokkal, lámpákkal és bányatelefonokkal, kobakvédőkkel. Por nem, de jóféle sör volt a részem.

Maradjunk is a Világörökség részét képező Selmecbányán, ami többek között arról híres, hogy (szerintem) egyetlen vízszintes felülete sincs. Minden lejtős vagy emelkedős. Na, jó, néha még teraszos is, hiszen a házak szépen fölkapaszkodtak a völgyben megülő települést övező számtalan dombra, előttük a kis kertek többlépcsős apró telkeken termelik a zöldséget, gyümölcsöt. 

A bányamúzeum, mint írtam fent, fiús családoknak biztos érdekes. Ám van más magyar vonatkozása is ennek az ékszerdoboz városkának. A főcsapásnak számító Kammerhofská utca középső szakaszán, felfelé tartva jobbra kell fordulni és pár háztömbre a saroktól fehéres szürke épületet látunk. Egy líceumot, ahol Petőfi Sándor is megfordult két évig, ezt tábla is bizonyítja. Sajnos bemenni nem lehetett, lévén nyári szünet, de egy fotót azért megért. 

Itt is járt Petőfi Sándor. Fotó: privátbankár /Mester Nándor
Itt is járt Petőfi Sándor. Fotó: privátbankár /Mester Nándor

Később visszaereszkedtem a főutcára, épp délidőt jelzett a harang, ideje volt egy jó kávénak. És ekkor jött az, amire nem számítottam. Egy művészlélek pincér lány capuccino-költeményt alkotott: az egyik habon falevelet rajzolt (ez nem nagy szám, máshol is láttam már ilyet a világban), de a másik egy keresztes pók volt, tessék megnézni, elég élethű, nem igaz? Mindezt négycentis, fehér műkörmökkel – mutatta, amikor a titokról kérdeztem.

Selmecbányán ilyen kávét is adnak a főutcán. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Selmecbányán ilyen kávét is adnak a főutcán. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

A centrummal átellenben, már majdnem Selmecbánya külsőn áll a kevély Scharfenberg domb, rajta szép Kálvária, érdemes megmászni, mert onnan nézni szerteszét is élmény. Három templom, 17 kápolna vár a domboldalon, a tetőn meg a legutoljára 2018-ban felújított piros-fehér főtemplom. A stációk domborműveinek felső részén csak magyarul van a jelenet egymondatos leírása, persze alatta kis táblán azért szlovákul és angolul is olvashatjuk ennek rezüméjét.

Selmecbányát elhagyva a sokkal népesebb, majdnem 76 ezres Besztercebányáig kanyarog az út. Mint minden rendes egyházmegye püspöki székvárosa, ez is tele van templomokkal. Egyébként odafelé az jutott eszembe, hogy Mikszáth kedves helye volt ez, például itt és a környéken játszódik a Szent Péter esernyője című regénye.

Besztercebánya főterén számtalan fesztivált rendeznek nyaranta.  Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Besztercebánya főterén számtalan fesztivált rendeznek nyaranta. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Sajnos magyar-nyomok alig voltak-vannak így 2022 nyarán. A 76 ezer lakosból csupán 269-en vallották magukat magyarnak a tavalyi népszámláláskor. Pedig hajdan! 1910-ben a 10 ezer helybélinek 60 százaléka volt magyar, 1921-ben ugyanennyiből csupán 870, míg a rendszerváltás környékére 85 ezresre duzzadt lakosságból alig 600-ra apadt a számuk.

Hajdan magyar erdőmérnökök sora született itt és idevalósi Hugyec László is, aki építészként jegyzi az első ázsiai felhőkarcolót, a sanghaji Park Hotelt, amit magam is láttam, tényleg lenyűgöző. Hugyecnek ma külön múzeuma van a besztercebányai villanegyedben.

Besztercebánya - Mátyás ház. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Besztercebánya - Mátyás ház. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Az 1944-es szlovák népfelkelés nagy becsben van arrafelé is. A főtér is ezt a nevet viseli, gyakorlatilag ez a város szíve, sétatávolságra sok, szépen kipofozott barokk polgári ház, árkádok, zegzugok, szűk utcák és kávézó-hegyek. Söröző kevesebb hívogat, de azért nem kell aggódni.

Két karnyújtásnyira a tértől nem szabad kihagyni a Mátyás-házat. A városi vár részeként épült 1479-ben, többször átépítették, ma helytörténeti kiállítás látható benne. Itt külön is felhívták a figyelmemet egy sötétzöld kályhacsempe motívumra, amit jól eldugtak, az egyik terem sarkába. Az volt aláírva: erotikus. Intim szerelmi jelenet ez, félreérthetetlen pózban, de nem láttam 18-as karikát…

A modern Besztercebányához nagyon is hozzátartozik a jó zene, leginkább a jazz és a komoly. Előbbihez volt szerencsém, szinte véletlen volt, hogy sikerült bejutni az egyik belső udvaron rendezett koncertre, aminek csak egy része volt jazz és ahogy kivettem a zenekart és az énekest, inkább amolyan szlovák Budapest Bárt hallgathattam, század magammal. Csak pár szót értettem, viszont a zene megfogott, főleg a szaxofonos és a basszusgitáros játéka.

 

A Selmecbányához közeli St. Anton kastély belső udvara.  Fotó: privátbankár/Mester Nándor
A Selmecbányához közeli St. Anton kastély belső udvara. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Azt mondta egy ismerősöm, hogy hazafelé feltétlenül álljak meg Zólyomban, ahol nézzem meg a várat. Hát, megnéztem. Mondanom sem kell, hogy ehhez is sok közünk van, hiszen I. Anjou Nagy Lajos magyar király építtette a 14. század utolsó harmadában. De várnak azért nem mondanám, inkább belvárosi kastély ez, urak és úrnők lakhelye, aminek, mint a bejáratnál átvehető magyar nyelvű leírásban is szerepelt, soha nem volt védelmi funkciója. 

Itt született Balassi Bálint, a közép-szlovákiai bányavárosok egy főkapitányának, a zólyomi főispánnak a fia. Róla alig találni a várban emléket, nem is erről szól ez a kastély, hanem a díszes lovagteremről, a kazettás mennyezetű Királyi teremről és az Oszlopos teremről, ahol nagy rendezvényeket tartottak anno.

Átballagtam a 200 méterre onnan kezdődő nagy belvárosi sétatérre, ami tágas, rendezett park üzletekkel és két templommal, de nem annyira barátságos, mint a besztercebányai. Ott a macskakő nyert, itt a térkő. Ennyi.

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Trump személyisége szélsőséges indulatokat kelt - járókelők mondták a merényletről
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 19. 09:28
Rálőttek Donald Trumpra egy kampányrendezvényen, a volt amerikai elnök sérülése nem súlyos. A támadót a titkosszolgálat emberei lőtték le, ő a helyszínen életét vesztette. Mit szólnak az emberek a merénylethez? Kiderül a videóból.
Szubjektív Orbán Viktor elszabadult - és még az ősszel rákoppinthat Magyar Péter orrára? Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton – Juhász Gábor – Litván Dániel | 2024. július 14. 17:15
Orbán Viktor nagyon az elemében van mostanában, végigturnézta a világot, összehozta a Patriótákat, és láthatóan kiválóan szórakozott közben. De mi van, ha van még valami még váratlanabb húzás a zsákjában? Most lenne könnyebb legyőzni a Tiszát vagy két év múlva? Rogán Antalnak is ötleteket adnak munkatársaink: Bózsó Péter, Dobos Zoltán és Litván Dániel az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Az utca embere: „Akkora tételeket a család nem vásárol, hogy huszonhat helyre menjen el az akciókat megnézni”
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. július 13. 09:43
Július 1-jével a kormányzat kivezette a boltokból a 13 hónapig élt kötelező akciózást, a Gazdasági Versenyhivatal honlapján az Árfigyelő azonban továbbra is működik. Az utca embere sorozatunkban a vásárlókat arról kérdeztük, mennyire követték figyelemmel a boltok kedvezményeit, és utánajárnak-e a termékek árainak az Árfigyelőn. Videó.
Szubjektív NATO-csúcs: cinkosak a bénák
Litván Dániel | 2024. július 11. 09:31
Joe Biden állapota és Orbán Viktor igazi válasz nélkül hagyott trollkodása sem tölti el az embert bizakodással a NATO és Ukrajna jövőjével kapcsolatban. De az igazán nagy bajok nem ezek. A NATO-csúcson összegyűlt összes vezetőnek magába kéne néznie, hiszen mind felelősek például a legutóbbi, a kijevi gyermekkórházat ért támadás miatt is. Jegyzet.
Szubjektív Orbán Viktor, az önjelölt békebróker – a moszkvai vizit legnagyobb tanulságai
Wéber Balázs | 2024. július 9. 18:39
A magyar kormányfő nem egyeztetett moszkvai útja a béke megteremtéséhez aligha vitt közelebb. Maximum megint reflektorfénybe állította őt, és tovább izolálta az EU-n belül. Az orosz és ukrán háborús célok között akkora az ellentét, hogy a közvetítés per pillanat reménytelennek tűnik – még ha mindez sajnos tragikus következményekkel is jár. Nagyító alatt ezúttal a sokat vitatott moszkvai út.  
Szubjektív Ahol Einstein barangolt és Marlene Dietrich forgatott – Potsdamban jártunk
Vágó Ágnes | 2024. július 6. 05:46
Erdő mélyén sétáló Einstein, börtönben sínylődő Stasi-rabok, rendezői kanapén szerzett főszerep, nőimádó Modigliani és Brandenburg története digitálisan elmesélve. A Világjáró ezúttal a németországi Potsdamot fedezte fel – egy kicsit másképp a szokásosnál.   
Szubjektív Járt úton jár, mégis vörös vonalat lépett át Orbán Viktor Moszkvában
Litván Dániel | 2024. július 5. 14:07
Nem az első állam- vagy kormányfő még Nyugatról sem Orbán Viktor, aki Moszkvában parolázott Vlagymir Putyinnal, de lépésével mégis kesztyűt dobott az Uniónak és a NATO-nak is.
Szubjektív Nagyon korán foglaltam szállást és repjegyet, úgy olcsóbb - elmesélték utazási terveiket az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 4. 18:43
Vége az iskolának, az egyetemnek, itt a nyári vakáció. Van pénzük az embereknek egy kis nyaralásra? Külföld vagy belföld? Kiderül a videóból.
Szubjektív Hangfelvétel-botrány: egy ország lett hülyének nézve – Ez Viszont Privát
Izsó Márton – Juhász Gábor – Mester Nándor – Vég Márton – Wéber Balázs | 2024. június 29. 17:01
Önnek nem furcsa, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszternek – idézzük – „fogalma sincs” arról, mit jelent Magyar Péter hangfelvételén hallható állítása, miszerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy irataiból? Hogy az ügyészség szerint Varga Judit csak pletykákat osztott meg, és ennek okát nem vizsgálják? Hogy csak úgy megszüntették a nyomozást? Hogy a közmédia nem a Schadl-üggyel van tele, hanem azzal, hogyan mulatott Magyar Péter egy bárban?
Szubjektív Homokozóvödör és kislapát – A kisgyerekes szülők örök favoritja: Jesolo
Vég Márton | 2024. június 29. 05:39
Nem könnyű döntés a kisgyerekesek számára, hogy hova menjenek nyaralni. Legegyszerűbb persze a Balaton, de előbb-utóbb csak látni kellene megint a tengert. A Világjáró e heti állomása Lido di Jesolo  – a legpraktikusabb megoldás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG