<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyító rovatunkban ma az új brit kormányfőt, Liz Trusst vesszük górcső alá, akiről a lakosságnak csupán 12 százaléka hiszi, hogy jó miniszterelnök válik belőle. Mind Brüsszelben, mind Washingtonban erős szkepticizmussal tekintenek rá. A legnagyobb bomlasztó erő, amelyet meg kell tanulnia kezelni, Boris Johnson lesz.

Balmoralban, skóciai nyári rezidenciáján II. Erzsébet királynő ma hivatalosan is kinevezte Liz Trusst kormányfőnek. Mintha csak egy banánköztársaságról beszélnénk, az Egyesült Királyság az elmúlt hat évet tekintve már a negyedik miniszterelnökét fogyasztja.

Truss ráadásul rendkívül gyenge legitimitással áll a rajtvonalhoz, és még saját pártja is kedvetlenül adta rá a voksát. A 172 437 szavazásra jogosult Tory párttag kevesebb mint fele, 47,16 százaléka szavazott végül Truss asszonyra. Egy párt, amelynek tagsága 71 százalékban férfi, 97 százalékban fehér és 44 százalékban 65 év feletti.

Viharos tengeren

Truss a közelmúlt brit történelmének egyik legveszélyesebb időszakában veszi át a vezetést. Ráadásul a YouGov tegnap közzétett felmérése szerint a brit lakosságnak csupán 12 százaléka hiszi, hogy jó miniszterelnök válik belőle.

Az Egyesült Királyság az elmúlt évtizedek legsúlyosabb megélhetési válságába süllyed, nagyrészt a megugró energia- és bérleti árak miatt.

A Bank of England a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy az ország valószínűleg a 2007-es globális pénzügyi válság óta a leghosszabb recesszióval néz szembe, az infláció pedig a Goldman Sachs szerint a jövő évben elérheti a 22 százalékot!

Thatcherista hangnem. Liz Truss egy választási pártrendezvényen Birminghamben 2022. augusztus 23-án. Fotó: EPA/ANDY RAINThatcherista hangnem. Liz Truss egy választási pártrendezvényen Birminghamben 2022. augusztus 23-án. Fotó: EPA/ANDY RAIN

A Deutsche Bank (DB) szerint a brit makrofolyamatok egy, a fejlődő piacokról ismert fizetési mérlegválság felé terelik az országot, a masszív hiánya és a magas infláció miatt a befektetők esetleg nem fogják tovább finanszírozni a devizamérleget.

Fejlett országokban ritka lenne az ilyen jelenség, de nem példa nélküli: a hetvenes években a mostanihoz eléggé hasonló helyzetben Nagy-Britannia folyamodott már IMF-segélyért. A DB a font akár további 30 százalékos leértékelődését is elképzelhetőnek tartja.

Truss pályája

Truss gyors felemelkedése a csúcsra 2010-ben kezdődött, amikor először választották be a parlamentbe. Négy évvel később környezetvédelmi miniszterként csatlakozott David Cameron kabinetjéhez. Ezt követően igazságügyi miniszterként, majd a pénzügyminisztérium főtitkáraként dolgozott Theresa May alatt, azután pedig nemzetközi kereskedelmi miniszterként és külügyminiszterként Boris Johnson vezetésével.

Truss elismert gazdasági libertárius. Lelkesen támogatta az Egyesült Királyság EU-tagságáról tartott 2016-os népszavazáson az EU-ban maradást, de később újjászületett kilépő lett. Az utóbbi hónapokban kifejezetten héja álláspontot képviselt Oroszországgal szemben Ukrajna inváziójával kapcsolatban.

Truss gazdasági libertarizmusa és geopolitikai héja álláspontja döntőnek bizonyult a mostani versengésben a pártelnöki (és egyben miniszterelnöki) posztért. Számos botladozás és fordulat ellenére adócsökkentési programja, valamint a Johnson iránti egykori hűsége jelentős előnyt jelentett Rishi Sunakkal szemben.

Új miniszterelnökként Trussnak számos ijesztő kihívással kell szembenéznie: romló közszolgáltatásokkal, folyamatban lévő szakszervezeti fellépésekkel és függetlenségre törekvő skóciai kormányzattal.

Kihívások külföldön

Az Egyesült Királyság és az EU ütközőpályán halad. Az EU vezető tisztségviselői már tegnap figyelmeztették Trusst, hogy tartsa magát az EU-Egyesült Királyság Észak-Írországról szóló megállapodásához.

A Brexit óta eltelt két és fél év ellenére még mindig rendkívül feszült a viszony London és Brüsszel között.

A Konzervatív Párt vezető pozíciójának elnyerésére irányuló törekvésében Truss a párt populista jobboldalát igyekezett megnyerni magának, keményen kritizálva a Brüsszellel kitárgyalt Brexit utáni megállapodást.

Az pedig már a Fehér Házat is zavarja, hogy London tovább bírálja az Észak-írországi jegyzőkönyvet, amely igyekezett elkerülni, hogy fizikai határ jöjjön létre az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az EU-tagállam Ír Köztársaság között. A toryk azóta megfordították az irányt, és megpróbálnak változtatni bizonyos feltételeken, ami viszont sérti a nemzetközi jogot.

A választásokra koncentrálva

Közben már megjelent a következő általános választások árnya. A szavazást 2025 január végéig kell megtartani, de 2024 május eleje a választások legvalószínűbb időpontja. Truss minden döntést a választási megtérülést szem előtt tartva fog mérlegelni.

A jegybank (Bank of England) elleni harcoktól az uniós bürokrácia száműzésén át a COVID elleni küzdelemig, az egészségügyi rendszer lemaradásainak kezeléséig és a termelékenység növeléséig – bizony hosszú a meghozandó döntések listája.

Mindezzel még azelőtt kell foglalkoznia, hogy kezelni kezdené a területi feszültségeket az egyre inkább széttagolt Egyesült Királyságban, helyreállítaná a politikába (és így a politikusokba) vetett közbizalmat, kezelné a mentális egészségügyi válságot, rendezné a szociális ellátást, segítené Ukrajnát és újjáépítené a nemzet hírnevét komoly globális szereplőként.

Truss nagyszerű kampányshow-t mutatott be, amikor kristálytiszta "thatcherista" hangnemben szólította meg a konzervatív pártot, hogy megnyerje a versenyfutást.

Lehet, hogy ez a stratégia jól bevált a "Tory-birodalmakban", de a leghűségesebb párttagokon kívül nagyon kevesen tekintik gazdasági elképzeléseit a kibontakozó válság ideális megközelítésének.

Miután a jobboldalon ilyen direkt stílusban játszott, a kérdés valójában az, hogy Truss rendelkezik-e azokkal a „kaméleon” tulajdonságokkal, amelyekre most szükség van ahhoz, hogy a brit közvélemény sokkal szélesebb rétegéhez kapcsolódjon.

A megoldhatatlan politikai kihívások ilyen skálájának kezelése a stratégiai stabilitás képének előmozdítása és a politikai irányvonal kialakítása mellett, valamint a brit közvélemény sokkal szélesebb rétegének felkarolása első pillantásra lehetetlen küldetés.

Eltűnt, de el nem felejtett…

Truss és az új kormány előtt álló legnagyobb kihívás valószínűleg a párton belül fog jelentkezni, azon belül is a legnagyobb Boris Johnson személye lesz.

Ő az egyetlen személy, akinek megvan a képessége, az ösztöne és vitathatatlanul késztetése arra, hogy minden fordulóban bomlasztó káoszt okozzon.

Dühös a "csordára", amely kiszorította hivatalából, bosszantotta a bánásmód, és nem valószínű, hogy árnyékba vonul, nem beszélve a politikai vadonról. Figyelemre vágyik, kapcsolatba lép a nyilvánosság széles rétegeivel, és uralja a médiát.

Ha Liz Truss nyugodt stratégiai stabilitást szeretne elérni, meg kell tanulnia irányítani elődjét. Márpedig Boris megzabolázása az előjelek alapján szintén lehetetlen küldetésnek ígérkezik.

Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Szubjektív Ahol összefolynak az évszázadok: Prága
Dobos Zoltán | 2022. december 3. 05:40
Bécs, Budapest, Prága – már általános iskolában megtanultuk az egykori Osztrák–Magyar Monarchia három „fővárosát”. És aki járt már mindhárom városban, az megerősítheti, hogy a városok békebeli hangulata mindhármon érezhető még akkor is, ha sorsuk az azóta eltelt több mint száz évben nagyon különbözően alakult. Világjáró rovatunk november végén Prágába látogatott el, és meggyőződött ennek valódiságáról. És a sör is valóban jobban esett, mint itthon! Szubjektív élménybeszámoló a cseh fővárosból.
Szubjektív A nap képe: különös ültetési rend Putyin asztalánál
Wéber Balázs | 2022. november 28. 15:01
Putyin vonzódik a gigantikus asztalokhoz. Vagy csak üzen általuk. Talán többet is, mint amennyit akar.
Szubjektív Rigó Jancsit nassolni a világ egyik legszebb terén
Elek Lenke | 2022. november 26. 05:46
Kevés olyan magyar turistával találkoztam, aki olaszországi utazása során kifejezetten Triesztet vette célba, pedig nemcsak átutazni érdemes errefelé, hanem megállni is. Ez a magyar és osztrák vonatkozásokban gazdag kikötőváros nem emlékeztet Nápoly zajos életvidámságára, Velence páratlan romantikájára, de Milánó nagyvilági stílusára sem. Világjáró rovatunk újabb állomása az északolasz város az Adriai-tenger és Szlovénia között.
Szubjektív A nagy focisvindli: álságos háború zajlik a katari vb-n
Wéber Balázs | 2022. november 22. 19:37
A FIFA évtizedek óta zűrös társaság, amit a világbajnokság Katarnak való odaítélése is bizonyít. A kőgazdag olajállamnak nem sok köze van a futballhoz, és az emberi jogokkal is hadilábon áll. De ez nem ok arra, hogy európai csapatok vélt morális felsőbbrendűségüket hirdessék, és politikai célra használják az eseményt. A mindenfajta diszkrimináció elleni kiállás üdvözlendő, a politikai színezetű témaerőltetés viszont visszás. Nagyító alatt a katari vb mindkét oldala.  
Szubjektív Nem rossz magyarnak lenni, csak nehéz - budapestieket kérdeztünk a magyarságról
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. november 20. 05:52
Ezen a héten kollégáink arra voltak kíváncsiak, hogy vajon milyen érzés most magyarnak lenni? Büszkék vagyunk-e a magyarságunkra? Hogy látják ezeket a kérdéseket a budapestiek? És vajon mennyire foglalkoztatja őket a külföldre költözés gondolata? 
Szubjektív Az ország, ahol nem félnek semmitől
Wéber Balázs | 2022. november 19. 05:44
Uruguayban a foci a társadalom cementje, Ghiggia gólja Brazília ellen nemzeti identitást teremtett. A brazilok viszont a Kennedy-gyilkossághoz hasonlítják a legendás lövést. Lesz-e Uruguaynak a katari vb-n is találkozója a sorssal? Világjáró rovatunk ezúttal a dél-amerikai országba látogat el, miközben elgondolkodik történelem, társadalom és futball kapcsolatán.
Szubjektív A nap képe: rövidgatyában rúgott hatalmas öngólt Szergej Lavrov
Litván Dániel | 2022. november 14. 15:10
Az orosz külügyminiszter a hanyatló nyugat termékeiben pózolva gúnyolódott a nyugati médián.
Szubjektív Bécs kicsiben – Stájerország ékszerdoboza
Kormos Olga | 2022. november 12. 05:37
Síeléskor mindig csak úgy elsuhantunk autóval a Wien-Graz útitáblák alatt ahelyett, hogy egyszer is megálltunk volna Graznál. Most ősszel végre megtettük, s nem csalódtunk. Sőt. Világjáró rovatunk ezúttal Stájerország székhelyén járt.  
Szubjektív Nyomorogni szabadabban is lehet: ilyen országot szeretnénk magunknak?
Litván Dániel | 2022. november 5. 05:39
Mexikóban a bajt el lehet kerülni, a szegénységet azonban nem. Világjáró rovatunk legújabb írásából az is kiderül, hogy tanulhatnánk-e valamit a közép-amerikai országtól.
Szubjektív Az ezüst és a tárnák városa – a Felvidék gyöngyszemében jártunk
Elek Lenke | 2022. október 29. 05:29
Retro-antik kávézók, lépten-nyomon magyar emlékek, impozáns, múltidéző paloták, templomok minden nép és vallás számára. Világjáró rovatunk ezúttal egy kicsi, de izgalmas felvidéki települést derített fel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG