4p

Az EU nem tökéletes képződmény, de még így is jobb bent lenni, mint kint, és több az előny a hátránynál. Ami pedig nem tetszik, azon meg lehet próbálni változtatni. Nagyító alatt ezúttal 20 év EU-tagság.

Arra már nem emlékszem, hogy mit csináltam 2004. május elsején, Magyarország uniós csatlakozásának a napján, arra viszont igen, hogy mekkora várakozás előzte meg – főleg a fiatalok között – a belépést. Anno szinte fel sem merült, hogy ne legyünk tagjai az uniós közösségnek, hiszen az a jólétet és a fejlődést, de legalábbis annak ígéretét jelentette.

Az Európai Parlament épülete Strasbourgban – őket mi választjuk
Az Európai Parlament épülete Strasbourgban – őket mi választjuk
Fotó: Ralf Roletschek

Kinyílt Európa

Jóval előnyösebbnek tűnt egy európai gigaprojekten belül lenni, mint kint rekedni, a praktikus szempontokon túl már csak azért is, mert mégiscsak Európához tartozunk. Az EU nem teljesen egyenlő Európával, és korántsem tökéletes, de a mienk.    

A csatlakozást követő években számtalan ismerősöm használta ki a határok leomlását, és vállalt munkát Nagy-Britanniában (amely ma már nem EU-tag), Ausztriában vagy éppen Németországban. Sokan csak próbaidőre, néhány évre mentek, de sokan végül kint ragadtak.

Sok százezer értékes emberről van szó – őket elveszítette Magyarország az elmúlt 20 évben.      

Egy Angliában élő ismerősöm szinte minden évben elmondta, hogy na majd jövőre hazacuccolnak. Aztán persze nem tették. Kint beindult a karrier, születtek a gyerekek, miközben itthon nem változott semmi – azok az okok, ami miatt anno elmentek, ma is fennállnak, miközben ott nyugodtan, gyomorgörcs nélkül élhetnek. Anyuka meg kijön fapadossal, ha vigyázni kell az unokákra. Tehát miért is jönnének vissza? 

Az EU egyik, ha nem a legnagyobb előnye kétségkívül a határok eltűnése. És nem csak a szabad munkavállalásra gondolok, hanem például az utazásra.

Megfizethetetlen érzés, hogy péntek délután fogjuk a hátizsákunkat, kibuszozunk Ferihegyre, felszállunk egy repülőre, néhány órával később pedig leszállunk Milánóban, Stockholmban, Lisszabonban vagy Alicantéban – anélkül, hogy (a repülőtéri személyzeten kívül) bárki elkérné az útlevelünket vagy személyinket.

A határok kitágultak, a „játszóterünk” brutálisan megnőtt. Joggal érezhetjük, hogy szinte egész Európa a mienk.

Piszkos anyagiak

Komoly előnye a tagságnak a temérdek uniós pénz is. Ha hirtelen egy gonosz varázsütésre összedőlne mindaz, ami kisebb-nagyobb részben uniós pénzből épült, Magyarország romhalmaz lenne.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint az egyenleg szinte minden évben vastagon pozitív volt, és sosem fordult negatívba – azaz mindeddig jóval többet kaptunk az uniós kasszából, mint amennyit befizettünk. 2022-ben például 4,852 milliárd euró pluszt mutatott az egyenleg.

Az uniós pénzek visszatartása persze rontott a helyzeten, de az egyenleg még így is pozitív.

És persze még sorolhatnánk az előnyöket, a környezet- és fogyasztóvédelmi standardoktól kezdve az Erasmus-ösztöndíjakon át az egységes mobiltarifákig. És biztonságot nyújtó érzés egy demokratikus közösség tagjainak lenni.   

Tegyük hozzá azt is, hogy – minden ellenkező híresztelés ellenére – nincs kényszerzubbony.

A függetlenség egyes területeken ugyan korlátozódott, de alapvetően nem tűnt el. Aki nem akar úgynevezett migránsokat befogadni, az pénzzel kiválthatja őket; aki nem akar háborúba fegyvereket szállítani, azt senki sem kötelezi erre; aki szidni akarja Brüsszelt, az bátran megteheti.

Persze ne hallgassuk el az árnyoldalakat sem: Brüsszel tud nagyon szürke és nagyon kocka lenni – és nem csak azért, mert sokáig még az uborka görbületét is „szabályozta.” Ideológiailag sem kimondottan rugalmas, és olykor a kettős mércéért sem kell a szomszédba mennie.

Kulturálisan pedig gyakrabban visszanyúlhatna a közös gyökerekre – hányszor hallott Ön vezető uniós politikust beszédében Platónt vagy Goethét idézni? (És ezt nem sznobságból mondom, hanem mert tanulhatnának tőlük.)

Tartós házasság

De ezek orvosolható problémák. Akinek nem tetszik a jelenlegi fősodor, az szavazhat másra, jobb- és baloldalon is. Az EU-t lehet javítgatni, formálni, változtatni. El lehet például dönteni, hogy Európai Egyesült Államokat, nemzetek Európáját vagy valami köztes verziót akarunk.

Kívülről nem tudnánk befolyásolni a sorsát, belülről viszont igenis tudjuk – már csak ezért is érdemes elmenni választani június 9-én. 

A Magyarország-EU házasság sok vihart megélt, de még mindig tart, válni pedig igazából senki sem akar. És ez a tény önmagáért beszél.  

A Nagyító többi cikkét itt olvashatják. Szubjektív beszámolónkat Brüsszelből pedig itt érhetik el:   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Sorsdöntő év lesz az idei Magyar Péter számára – Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. május 18. 10:34
Sikerül kinyírnia a hatalomnak a Tisza Pártot is, vagy dagad majd tovább, mint a hólabda? Meddig dőlhet a dominó, ami idén februárban elindult? És milyen következményei lesznek annak, ha az EP-választáson tényleg robban a bomba? Erről is beszélt a Klasszis Média szubjektív műsorában, az Ez Viszont Privátban Bózsó Péter, Litván Dániel és Wéber Balázs.
Szubjektív Egyetlen bűnbarlang még nem vészes egy városban – de mi van, ha az egész város az? 
Mester Nándor | 2024. május 18. 05:44
Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól. Még mindig fellelhetők a portugál gyarmati idők kulturális és építészeti emlékei. Az utcatáblák kétnyelvűek, de az egész területet persze a kínaiak uralják. Milyen az élet ezen a különleges környéken és miért van gyorsítósávja a kínai vendégmunkásoknak? Ezt idézzük fel a Világjáró mostani részében.
Szubjektív A nap képe: Magyar Péter nem akármilyen fotót lőtt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:06
A politikus saját képmása elé ugrott be.
Szubjektív Húsz éve nem nézek köztévét, nem hiszek nekik - üzentek a médiának az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. május 12. 14:02
Egy hónap múlva lesz a választás, dübörög a kampány, a médiából pedig ömlenek a hírek. Miből és hogyan próbálnak hiteles információkhoz jutni az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Megfejtettük Szijjártó Péterék közép-ázsiai titkát
Csabai Károly | 2024. május 11. 05:46
Van egy ország, ahol tengerpart nélkül is pazarul érzi magát a turista. Bár nincs közel, nekünk, magyaroknak egyre fontosabb, a napokban több miniszterünk mellett a Világjáró is Üzbegisztánban járt.
Szubjektív Magyar Péter az új Orbán Viktor? - Ez Viszont Privát podcast
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:39
Utolérjük-e Magyar Péterrel Romániát? Lesz-e kormányátalakítás a választások után? Hogyan használja a Rogán Művek teljes eszköztárát a Tisza Párt országjáró alelnöke? És kell-e nemzetiszalag-hiányra számítani a falvakban mostanában, mint korábban bármilyen választás előtt? Erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő, Dobos Zoltán és Vég Márton újságíró az Ez Viszont Privát friss adásában.
Szubjektív A város, ahonnan végzetes útjára indult a Titanic
Kormos Olga | 2024. május 4. 05:44
Harsogóan zöld természet, ahol a "Trónok harcát" forgatták, protestáns angol unionisták és katolikus ír nacionalisták mai napig tartó vetélkedése, sok-sok eső, a Titanic szülőhelye, valamint kultikus, többszáz éves kocsmakultúra – és még ennél is több Észak-Írország, benne a fővárossal, Belfasttal, ahová legutóbb eljutott a Világjáró. 
Szubjektív „A hülyeségig próbálják szabályozni az életünket” – ezt gondolja az utca embere két évtizednyi uniós tagság után
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. május 2. 05:43
Kereken húsz év telt el azóta, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az utca embere sorozatunkban arra kértük a járókelőket, értékeljék, összességében milyen hatása volt hazánk tagságának, és milyen személyes pozitív és negatív élmények fűződnek hozzá. Videó.
Szubjektív Angyalok és démonok – barangolás Brüsszel bugyraiban
Wéber Balázs | 2024. április 27. 06:01
Az uniós negyedben belecsöppentünk egy megabuliba, ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét. Eközben összefutottunk a magyar kormány démonával és elképzeltük, ahogy von der Leyen álomra hajtja a fejét. A Világjáró e heti állomása Brüsszel – egy kicsit másképp.    
Szubjektív Egy intelligens párt nem vet be lejárató kampányt - megszólaltak a választók
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. április 26. 05:39
Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek és mi alapján választanak? Kiderül a videóból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG