<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Régi mondás amerikai szenátusi körökben, hogy mindent, csak ne légisztrájkot karácsonykor, ahogy Michael Douglas a Szerelem a Fehér Házban című retro romkomban is megjegyzi. Hogy az idén lesz-e sztrájk, nem tudni, de árkáosz ma is észlelhető, amint arra a szakmai lapok folyamatosan érkező hírei utalnak.

Az egyik akciókról szól, a másik megerősíti, hogy soha nem lesznek már olcsóbbak a jegyek, ebben ne nagyon reménykedjünk, ugyanakkor arra kötelezik a légitársaságokat, hogy ne vágják át az utasokat. Ami biztos, az amerikaiak idén is nagyon készülnek a karácsonyra, a Halloween még csak a gyerekeké, de az évvégi ünnepek előtt a hatalmas ország minden szegletéből útnak indulnak az emberek, hogy együtt legyen a család. Vagy éppen átrándulnak arra a kontinensre, ahonnan őseik származnak. Már késő ősszel megélénkül a repülőjegyek iránti kereslet – van, aki nem vacakol a last minute-tel, más viszont az utolsó percre hagyja a foglalást.

Lesz, akit a repülőtéren visszafordítanak majd. Fotó: Pixabay
Lesz, akit a repülőtéren visszafordítanak majd. Fotó: Pixabay

Tény, hogy a repülőjegyek árai az utóbbi időben jelentősen emelkedtek, és az egyik legnagyobb amerikai légitársaság, a Southwest Airlines vezérigazgatója szerint ez a tendencia nem valószínű, hogy egyhamar változni fog. Összességében a légitársaságok árai több mint 42 százalékkal ugrottak meg az elmúlt évben az Egyesült Államokban, a Munkaügyi Statisztikai Hivatal legutóbbi fogyasztói árindexe szerint. Néhány hónapos fokozatos csökkenést követően a jegyek ára idén augusztustól szeptemberig 0,8 százalékot emelkedett.

Inflációs nyomás, munkaerő képzés, új szinten

Robert Jordan vezérigazgató rámutatott olyan közismert problémákra, mint az energiahelyzet, a munkaerő hiány, és a ráfordítási költségek növekedése, ami a jövőben folytatódni fog. Ugyanakkor a jövőre nézve a kereslet továbbra is élénk - mondta Jordan, - bizonyára a dollár erősödésére utalva, ami jól jön például az Európába utazóknak. Azonban továbbra is inflációs nyomást és ellenszelet tapasztalunk – tette hozzá.

Ami a munkaerőhelyzetet illeti, 2022 májusában elérték a pandémia előtti létszámot, ami „óriási mérföldkő”. Bizonyos területeken a jövőben is folytatják a munkaerő-felvételt, különösen a pilóták esetében, és idén év végéig több mint 10 000 alkalmazottal bővülnek. A vezérigazgató kiemelte, hogy előnyös lehet az új személyzet, akik friss ismereteket
szerezhetnek a képzéseken és a frontvonalon. A hatékonysági intézkedések között szerepel, hogy több rövid távú repülést terveznek a hálózat stabilitása érdekében. Úgy véli, hogy a jövő év végére tudnak vissza térni a „történelmi hatékonysági” – pandémia előtti – szintre.

A szakemberek szerint az ünnepi időszak árai az elmúlt öt év legmagasabb szintjét fogják elérni. Persze most is lehet takarékoskodni: az internetes oldalak állandó figyelése, az alkalmankénti leértékelések kihasználása segít. Érdemes például vasárnap megvásárolni a jegyeket, amikor átlagosan 5 százalékot takaríthatnak meg az amerikai belföldi járatokon és akár 15 százalékot a nemzetköziken.

Előnyös akciók, a turizmus élénkítése érdekében

De mielőtt jönnek az ünnepek, úgy tűnik, van olyan cég, amely meg akar szabadulni a készlettől, hogy élénkítse anyaországa turizmusát. Az Icelandair izlandi légitársaság álomáron árul tengerentúli utakat, az Egyesült Államokat és számos európai célállomást mindössze 400 dollárért lehet megtenni, oda-vissza. Az akció november 1-től december 13-ig
érvényes, az oda-vissza járatokra, az amerikai nagyvárosok és a szigetország között. De nemcsak oda: például Párizst, Amszterdamot , Koppenhágát, Dublint, Londont és  Oslót csak 399 dollárért repülik, oda-vissza. A bostoni lakosok mindössze 378 dollárért utazhatnak Reykjavíkba.

Európa számos városába - például Brüsszelbe, Zürichbe és Stockholmba  - csupán 400 dollár a jegy. Ennek fejében legalább egy szombat éjszakát ott kell maradniuk, de dönthetnek úgy is, hogy akár három éjszakára megszállnak Izlandon, majd tovább utaznak más európai úti célokra. Ez az időszak éppen a látványos északi fényszezon kezdetére esik, amely az  Icelandair szerint általában októbertől márciusig tart. 

Online irányítópult, a fogyasztóvédelemért

A gazdasági válság és infláció óta mintha jobban odafigyelne a Biden-adminisztráció a fogyasztóvédelemre: az elnök legutóbb bejelentette, hogy új szabályt javasol, amely előírja a légitársaságoknak, hogy minden esetben közöljék az utasokkal a járulékos költségeket. Ez azt jelenti, hogy a légitársaságoknak átláthatóknak kell lenniük, egyértelműen kell közölni az utassal, mennyibe kerül a megváltozott vagy törölt járatok díja, vagy, hogy csoport vagy család számára többet kell-e fizetni a helyfoglalásért, azért, hogy egymáshoz közel üljenek, valamint hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a kisgyermekkel utazók számára.

A hónap elején elindítottak egy online szolgáltatást, amely hivatalos útmutatóként szolgál arról, hogy az utasok mire jogosultak a különböző légitársaságaik esetében, így egyértelműen össze tudják hasonlítani a feltételeket. Az online irányítópult, a 10 legnagyobb amerikai légitársaságot figyelembe véve, bemutatja, hogyan reagálnak az utazás során felmerült gondokra, például az újra foglalásra egy törölt vagy késett járat után, vagy, hogy biztosítanak-e a hoppon maradt utasoknak ingyenes szállást.

Turizmus Rárepül Ázsiára az Emirates
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:31
Miután Kína ismét megnyitotta határait és enyhítette a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásait, az Emirates a közelgő Holdújév előtt, az élénkülő utazási igényekre reagálva növeli járatainak számát Ázsia több részén. 
Turizmus Szüzek túrája – Turisztikai programok, csak nőknek
Elek Lenke | 2023. január 14. 19:09
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...
Turizmus A külföldi turisták húzzák fel a magyar szálláshelyek bevételeit
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:54
A belföldi vendégek száma alig emelkedett tavalyhoz képest, a külföldieké viszont szépen megugrott.
Turizmus Nem akarja megvenni valaki Elvis magángépét? Ma is százezrek követik, merre járt
Elek Lenke | 2023. január 11. 15:23
Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.
Turizmus Tönkre veri az éttermeket és a hoteleket a drága energia
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:30
Lassabb lehet a nem európai turisták visszatérése.
Turizmus Jó hír az oltatlanoknak, mégsem zárnak le egy fontos országot előttük
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:53
Visszavonták Thaiföldön azt a szabályt, amelynek értelmében csak oltottak utazhattak volna be az országba.
Turizmus A németek szeretik a legjobban Horvátországot
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 13:58
Tavaly 18,9 millió turista látogatott Horvátországba és 104,8 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 37 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél - közölte hétfőn a horvát turisztikai minisztérium, az általa elindított eVisitor rendszer adatai alapján.
Turizmus Ebből még baj lehet: a beérkező kínai turisták több mint fele covidos olasz adatok szerint
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 16:57
Kínában szabadon engedték a vírust, új variánsok is érkezhetnek Európába.
Turizmus Egyiptom főszezon előtt - megindultak a magyarok
Szakonyi Péter | 2022. december 22. 15:51
December elején elindult Kairó és Budapest között a heti harmadik közvetlen járat, jövő tavasszal pedig visszaáll a "békeidők" menetrendje, vagyis hetente négy járattal köti össze Egyiptomot Budapesttel az Egyptair. A téli főszezon előtt a helyszínen, vagyis a Vörös-tenger partján jártunk, hogy friss tapasztalatokat tudjunk megosztani olvasóinkkal.
Turizmus El se hisszük: egy országban enyhítenének a legbosszantóbb repülőtéri korlátozáson
Privátbankár.hu | 2022. december 15. 10:17
Egy deciről két literre emelnék a biztonsági ellenőrzésen átvihető folyadékmennyiséget a britek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG