<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahol a hagyomány modern utakon jár – olvasom a csinos prospektus elején a szlogent, miközben több száz éves falak között sétálunk. A – közös - múlt meglehetősen mozgalmas volt, de milyen a jelen?

Az Esterházy kincs ma is jó kezekben van, legalábbis erről tanúskodnak a „cég” virágzó leányvállalatai. A kismartoni kastély, Fraknó vára, a Lackenbach-i kastély, a Szentmargitbányai Kőfejtő, valamint a saját borászat, miközben ápolják a hagyományt, a XXI. századi innovációknak sincsenek híján. A menedzsmentet profizmus és friss technikák alkalmazása  jellemzi, elég kicsit belemerülni a weboldalba, a közösségi média használatának módjába, és rögtön kiderül.

Ahol Haydn alkotott

Esterházy Melinda 1994-ben a történelmi örökséget alapítványokba szervezte, különös tekintettel a művészetek iránti érdeklődésre. A patinás kastélyok, termeikben neves művészek koncertjei, a vár, a kőfejtő, a borászat fő éltetői a látogatók, a kiállítások, a programok a ő kedvükért újulnak meg.

A kismartoni kastély ma a környék kulturális központja. Furcsa érzés belépni a gazdagon díszített és gyönyörűen rendbe hozott, kiváló akusztikájú terembe, ahol valamikor Joseph Haydn zenélt. Itt Mozartot hallgatni is kivételes élmény. Egész évben a világ legjobb zenészei lépnek itt fel, őrizve a hagyományt, illetve ízelítőt adva a legkülönfélébb mai zenei irányzatokból is.

A földszinten megismerhetjük a hercegi család szolgálatában álló Joseph Haydn udvari karmester és zeneszerző történetét.  A félemeleten az Esterházy család fényűző dísztermein sétálhatunk keresztül. Megcsodálhatjuk például a bécsi Würth ezüstműhelyben készített étkészletet, mely a legnagyobb, egyben fennmaradt klasszicista stílusban készített készlet a világon.

Az Esterházy-kastély.
Az Esterházy-kastély.

Az időszakos kiállítások közül a legfigyelemreméltóbb a Schewa Kehilot – ez azt mutatja mg, hogy az Esterházy hercegek hogyan védelmezték a mai Burgenland északi és középső részén a zsidó hitközségeket.

A kismartoni Downton Abbey

Az első emeleten, teremről teremre haladva lehetünk tanúi egy rendkívüli asszony, Ottrubay Melinda életútjának. Nemcsak a budapesti Operaház prímabalerinájának magasra ívelő karrierjét követhetjük nyomon, de megismerhetjük a színpadi léttől független, boldog és szomorú pillanatait is.

Milyen volt az élet egy igazi kastélyban? Az osztrák-magyar Downton Abbey-t is felfedezhetjük a személyzet lakhelyéül szolgáló félemeleten keresztül, miközben bepillantunk a hercegnő gardróbjába. A 17. századi kápolna orgonáján Joseph Haydn rendszeresen játszott.

Az Esterházyak szerették a jó bort: a több mint 300 éves bormúzeumban több mint 700, ritkaságszámba menő, a borászathoz és a szőlőtermeléshez kapcsolódó tárgy – például Burgenland legrégebbi szőlőprése, számos régi fahordó – szemlélteti a hercegek borhoz fűződő viszonyát és birtokuk történetét.

Osztályozzuk az idegenvezetőt!

A kismartoni kastélyban német, angol és magyar nyelvű vezetés mellett tekinthető meg, ezek időpontjáról weboldalukon tájékozódhatunk. Ami különösen tetszett e sorok írójának, hogy egy kedves gesztussal arra kérik a látogatót – magyarul is – hogy értékelje a tárlatvezetést. Egy formás kis lapocskán „hercegi kalapokkal” jelölhetjük be az idegenvezető munkáját. Eez egyben marketing eszköz persze, hiszen a hátulján nem felejtik el megkérdezni, szeretnénk-e a legfrissebb Esterházy újdonságokról értesülni.

Ahogy Nyugat-Európában szokás, a kastély köré egyfajta komplexum épült: étterem, kávézó, virágszalon, butik, vinotéka és vásárcsarnok fogadja a buszos-autós turistákat. Ezt sem ártana átvenni: nem néhány árválkodó képeslap vagy egy üdítős automata szolgálja ki a nézelődőket, így aztán a kastély meglátogatása egész napos programmá avanzsál.

Fraknó vára ad helyet a család kincstárának, ahol az egyszarvúak, az elefántcsontok és a drágakövek sosem látott világa tárul elénk. A prospektus arra figyelmeztet, hogy a napi látogatószámot limitálják, azaz csak előzetes bejelentkezéssel lehet belépni. A magyar történelemhez némi adalék: miután Magyarországon 1919 márciusában kikiáltották a Tanácsköztársaságot, Fraknó kincseinek egy részét köztulajdonba vették. A direktórium tagjai megjelentek az erődben és 280 műtárgyat vittek el a kincstárból, „amelyek ma Budapesten találhatók” – olvashatjuk a katalógusban.

A sárkányünnep és az almafesztivál

A vár gyakran ad helyet különféle családi programoknak. A Fraknó Kids külön fogalom: egész évben se szeri, se száma a gyerekeket szórakoztató programoknak. A Sárkányünnepen, amelyre szeptember 24-25-én kerül sor, a színes sárkányokat a vár melletti mezőn röptetik fel. A Családi ősz, Halloween és a karácsony, adventi vásárral, elmaradhatatlan. Az Almakulinária - a Verein Wiesenkulinarium - az almák sokszínűségének megőrzésén dolgozik, felvonultatva ötven almafajtát, és persze e gyümölcsből alkotott finomságokat. Szilveszterkor az új esztendőt harangszóval és a bástyán elfogyasztott pezsgővel köszöntik.

E program és ötletözön arra figyelmezteti a hazai turisztikai szakembereket, hogy nemcsak nézelődni érdemes a szomszédban – tényleg csak pár lépés a határ – hanem tanulni is. A legegyszerűbb termék vagy eszköz is alkalmas lehet arra, hogy turistacsalogató legyen, az almától kezdve a száraz virágokig, a harangszótól egy pohár pezsgőig, illetve a gyerekprogramokig, amelyek megszervezése csak ügyes animátorokon múlik, viszont útnak indítja az egész családot.

Geológiai felfedező utak, operaelőadások

A Lackenbach-i kastélyról nem sokat tudunk Magyarországon, pedig az elmúlt pár évben finom érzékkel újították fel, és nyitottak benne egy butikhotelt. A turisták itt elsősorban Burgenland különböző élettereibe és az udvari vadászatokba nyernek bepillantást. Az itteni programlista is gazdag, az őszi koszorúk készítésétől a nagy karácsonyi süteménykészítésig.

Míg a Fertőrákosi kőfejtőről sokat hallottunk, a Szentmargitbányairól keveset. Burgenland területét valaha a Pannon-tenger borította. Az innen származó mészkövet használták fel például a bécsi Stephansdom építkezésénél. Ma geológiai felfedező utaknak, operaelőadásoknak ad helyet a kőfejtő.

Új fejezetet nyitott a darázsfalui borászat

A kiterjedt família borral való kapcsolata– évszázadokra nyúlik vissza. A trausdorfi – darázsfalui – borászat a 21. század elején új fejezetet nyitott az ágazat itteni történetében. A legmodernebb körülmények között készülnek itt a rafinált, könnyed, újhullámos címkéjű nedűk, amelyeket persze meg lehet kóstolni és vásárolni, osztrák pénztárcához képest méltányos áron.

Amikor belépek az ultramodern épületbe, ismerős arc fogad: Erdélyi Csilla pár éve még a budapesti Intercontinental pr menedzsere volt. Aztán családi ok miatt átköltözött a határ másik oldalára, Bécsben tanul most nemzetközi bormarketinget, miközben viszi az üzletet. Errefelé egyébként nem ritka a magyar szó, sok honfitársunk dolgozik a borászatban.

Népszerű a kóstolgatás, a pár méterre lévő szőlőtőkék közötti barangolás, a különféle csapatépítő programok, ahol helyi készítésű pezsgővel köszöntik a résztvevőket és persze egyéb finomságokkal, például csokoládéval is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Óriási kérdés, hogy milyen ütemben tud talpra állni az üzleti turizmus
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:55
A külföldiek tartják el a hazai szállodákat.
Turizmus Fénybe borult a világ leghíresebb karácsonyfája – Amerika történelmét tükrözi
Elek Lenke | 2022. december 4. 15:04
Szinte mindenből lehet turisztikai attrakció, ilyen a Rockefeller Center-nél felállított karácsonyfa is, amelyen az égőket november 30-án kapcsolták fel. Évente egymillióan tekintik meg közelről, ami jó üzlet a fuvaroztatóknak, a helyi vendéglátásnak és a szállodaiparnak is.
Turizmus Régiségvadászat: Budapest a legjobb tízben
Elek Lenke | 2022. november 26. 18:12
Számtalan szempont alapján rangsorolt lista létezik a turisztikai szakmában – még olyan is, amelyik a szerint osztályozza a városokat, hol lehet a legtöbb régiségre, előnyös áron bukkanni. A turisták egy része ugyanis kincsvadászatnak tekinti az európai kiruccanást.
Turizmus Harmincmilliárd forintos turisztikai csomag az ágazat támogatására - Nem jött-e későn?
Elek Lenke | 2022. november 22. 13:12
A turisztikai szektor támogatása érdekében - a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére - a kormány több olyan intézkedésről is döntött, amely enyhíti a vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és segíti napi működésüket.
Turizmus Kérdéses, hogy gyorsan talpra áll-e az üzleti turizmus
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 15:22
Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést.
Turizmus Egyre kevesebb magyar akar hotelbe és panzióba menni
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 09:10
Sokkal kevesebben utaznak, viszont több a külföldi turista.
Turizmus Az eltűnt idő nyomában – Lebomló szállodát épít a svájci órakirály
Elek Lenke | 2022. november 6. 18:51
Tízezer év múlva valószínűleg nyoma sem lesz a svájci Hôtel des Horlogersnek, de lehet, hogy már előbb, magától eltűnik. Ami nem gond: sőt, ez a tulajdonos akarata.
Turizmus Árharc a levegőben – Elkezdődött a karácsony előtti jegykáosz
Elek Lenke | 2022. október 31. 19:29
Régi mondás amerikai szenátusi körökben, hogy mindent, csak ne légisztrájkot karácsonykor, ahogy Michael Douglas a Szerelem a Fehér Házban című retro romkomban is megjegyzi. Hogy az idén lesz-e sztrájk, nem tudni, de árkáosz ma is észlelhető, amint arra a szakmai lapok folyamatosan érkező hírei utalnak.
Turizmus Nemsokára megint lehet közvetlenül Sanghajba repülni Budapestről
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:20
November 11-én újraindítja a Budapest és Sanghaj közötti járatot a China Eastern Airlines - írta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalán.
Turizmus Több ezer új embert vett fel a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 08:57
Bővül a flotta is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG