3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tenerifén április 12-től tüntetnek, április 20-án pedig még éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek. A helyi lakosokat megfojtja a tömegturizmus. 

A magyar utazók körében is kedvelt Tenerife északi részén lévő La Lagunában aktivisták határozatlan idejű éhségsztrájkot hirdettek április 20-ára, így tiltakozva a tömegturizmus pusztító hatásai ellen. 

A helyi aktivisták a tengerparti sétányokon olyan plakátokat mutogatnak, amelyeken „A turisták hazamennek” vagy az „Ez a mi országunk” feliratok szerepelnek. Vannak, akik zaklatják, meg is fenyegetik az érkező külföldieket – írja az Economx az osztrák oe24 portálra hivatkozva. 

A tenerifei La Laguna városa, ahol április 12-én kezdődtek a tüntetések
A tenerifei La Laguna városa, ahol április 12-én kezdődtek a tüntetések
Fotó: Depositphotos

Spanyolországban egyre sűrűbben vannak ilyen akciók és elterjedtek a turistaellenes falfirkák, látványosak a dühös állampolgárok tiltakozásai. 

Fokozódik a turizmussal szembeni fóbia. Jelenleg a Kanári-szigeteken különösen feszült a helyzet, ahol a turizmus a GDP 35 százalékát adja és a munkavállalók mintegy 40 százalékát foglalkoztatja – hangzott el a Cadena Ser rádióban, ahol arról beszéltek, hogy Mallorcán és Barcelonában, illetve azokban a régiókban is lázadoznak a helyiek, ahol eddig békés volt a hangulat, például a galíciai Szent Jakab út mentén.

Elege van a lakosságnak a turisztikailag nagy forgalmú szigeteken, Fuerteventurán, Gran Canarián, Lanzarotén vagy La Palmán is, ahová főleg brit és német turisták látogatnak.

A spanyolországi üdülőparadicsomok lakosai a tömegturizmust okolják a környezetromlásért, a forgalmi torlódásokért, a lakáshiányért, a túlzsúfoltságért, az áremelkedésért és a vízhiányért, valamint az egészségügyi szektor és a hulladékkezelés túlterheléséért. 

Emiatt kedden Madridban már tüntettek a parlament előtt, Tenerifén pedig csütörtökön kezdődtek a tiltakozások, míg április 20-ára több sziget részvételével nagy megmozdulásokat jelentettek be. 

A szervezők a régió történetének egyik legnagyobb tüntetését ígérik, amellyel többek között el akarják érni a szállodák és golfpályák építésének leállítását, a Baleár-szigeteken vagy Barcelonában régóta létező éjszakai tartózkodási adó kiterjesztését és a nyaralóapartmanok szigorúbb szabályozását.

Közölték: szükség van a gazdaság diverzifikálására az ipar és a mezőgazdaság nagyobb támogatásával, hogy többé ne függjenek annyira a turizmustól.

A magyarok és a nyugat-európai turisták top10 úti céljai közé tartozó Kanári-szigetek évekig hagyományosan csendes helynek számított. A helyzet viszont az elmúlt években megváltozott: a védett természeti paradicsomokban épült, hatalmas szállodakomplexumokkal egekbe szökött a látogatószám. Tavaly csaknem 14 millióan érkeztek külföldről a Kanári-szigetekre – bő 13 százalékkal többen, mint 2022-ben, a forgalom több mint 6 százalékkal haladta meg a járvány előtti szinteket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
Turizmus Horrorárakat hoz az olimpia, de jön a szuperbérlet
Elek Lenke | 2024. május 11. 13:41
A francia főváros az olimpia idejére különleges közlekedési bérletet bocsátott forgalomba, amely lehetővé teszi a sportrajongók számára, hogy egy adott összeg fejében, korlátlanul utazhassanak a város minden olimpiai és paralimpiai helyszínére, a játékok egész ideje alatt.
Turizmus Az oroszok idén főleg Grúziába, Dagesztánba és Kamcsatkába utaznak
Elek Lenke | 2024. május 5. 17:54
Minden háború más és más – az Ukrajna elleni orosz támadás azért is különleges, mert közben Oroszországban fellendült a gazdaság és élénkült, elsősorban a belföldi turizmus. Főleg a különleges célpontokat célba vevő, kiscsoportos túrák kedveltek, jóllehet, ezek ára jelentősen megugrott: a belföldi nyári foglalások esetében éves szinten 46,5, a külföldi utaknál pedig 38 százalékkal. Mivel a hadiipar mellett más ágazatok is extra profitra tettek szert, milliók tehetnek félre pénzt a nyaralásra.
Turizmus Cukorka a párnáján, hogy jól aludjon – Új szállodai kényeztetések és csáberők
Elek Lenke | 2024. április 27. 15:01
Fa tetején, kastélyban, a semmibe lógó sziklaszirten, börtönben, őserdőben, kolostorban, sivatagban, könyvtárban és a sarkkörön túl – nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne nyílt volna már szálloda. Az emberek egyre több pénzt fordítanak turistáskodásra, és a különleges helyszínek mellett az extra szolgáltatásokat is hajlandók megfizetni – legalábbis egy társadalmi réteg – és persze az üzleti utazók, akik el tudják számolni a szoba árát.
Turizmus Egzotikus utazások alulnézetből: az elefántturizmus gyakran jár kegyetlenséggel
Kormos Olga | 2024. április 20. 17:43
Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív is az idegenekkel. Érzelmi traumáktól szenved a régóta tartó, kereskedelmi jellegű emberi érintkezés miatt.
Turizmus Bocsánatért esedezik a Dubajban történtek miatt az Emirates elnöke, 30 ezer bőrönddel még mindig adósak
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 14:23
Elmosta az eső a dubaji repteret is, napok után állt csak helyre a közlekedés, de még mindig tennivaló - személyesen üzent az utasoknak a légitársaság vezetője.
Turizmus Nagy balhé kezdődik a magyar turisták egyik kedvenc célpontján - emberéletek is veszélybe kerülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 08:36
Több ezres tüntetések, éhségsztrájk a turizmus káros hatásai ellen.
Turizmus II. Erzsébet forog a sírjában? Bárki ihat egy ötórai teát Balmoralban
Elek Lenke | 2024. április 12. 15:01
A brit királyi család először engedi látogatóit az ikonikus kastélyba.
Turizmus Fantasztikus luxushotelekből válogathatunk Londonban
Elek Lenke | 2024. április 7. 14:21
Létezett egy olyan korszaka a turizmusnak, amikor a legjobb szállodák hosszú időre otthonául szolgáltak művészek, milliárdosok – vagy éppen Poirot mester számára. Ekkorra tehető a törzsvendégek igazi megbecsülése, amikor a recepción mindent tudtak a számon tartott, dédelgetett utazó óhajairól, mániájáról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG