3p

Több népszerű európai turistacélponton lényegében elviselhetetlenné vált a tömeg, amire az érintett települések drasztikus intézkedésekkel reagálnak. 

Számos európai turistaparadicsom lakóinak elege van a lakáshiányból, a közlekedési dugókból, a tolongásból, a zajból és a szemetelésből, ezért megváltoztatták a propagandajelszavukat. A „Jöjjön el hozzánk!” helyett inkább a „Kérjük ne jöjjön!” szlogent hirdetik – derül ki a Forbes európai körképéből.

Beköszöntött a "túlturizmus"

Egyelőre nem született európai szabályozás az elviselhetetlenné vált tömeg csökkentésére, de az uniós kormányok elkezdtek társalogni arról, mit kellene tenniük. A túlnépesedés mintájára „túlturizmusról” beszélnek. A helyi lakók úgy vélik, hogy a legszebb turistalátványosságok a szelfik készítésének hátterévé züllöttek. Ez az állapot persze az utazóknak sem jó, hiszen mindennapossá váltak a több órás sorban állások. Ez éppúgy igaz arra, ha valaki Rómában a főpályaudvaron taxit akar fogni, vagy arra, aki meg akarja nézni az athéni Akropoliszt. Illetve arra, aki csak beülne egy étterembe meginni vagy megenni valamit.

A Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organizattion) előrejelzése szerint az évtized végére a világ nemzetközi turistaforgalma el fogja érni a kétmilliárd utazót. Nem meglepő, hogy a helyhatóságok és a kormányok akcióba léptek a túlturizmus ellen.

Borsos díjakkal és bírságokkal találkozhatnak a turisták

Amszterdamban - amelynek lakossága kevesebb mint egymillió, miközben több mint egymillió turistát fogad évente - kitiltották a város legnagyobb kikötőjéből az üdülőhajókat. Emellett betiltották a drogozást a piros lámpás negyedben és kampánnyal igyekeznek távol tartani a fiatal brit férfiakat ettől a területtől.

Velencében 3-10 eurós (kerekítve 1200-3900 forint) belépődíjat vezettek be a városba és szigeteire. Az Akropoliszra pedig csak időkorlátozással lehet belépni. Rómában egyebek mellett a Trevi-kút látogatását korlátozták és 250 euró (100 ezer forint) bírságot fizet, aki leül a Spanyol lépcsőre. Firenzében be akarják tiltani a rövidtávú lakáskiadást a város központjában.

Árfolyamok és grafikonok

A portugál tengerpartot elárasztó - főként brit - turistáknak azzal kell számolniuk, hogy ha hangosan hallgatnak zenét, 200 eurótól 36 ezer euróig (78 ezer - 14 millió forint) terjedő büntetést fizethetnek. Spanyolországban egyelőre ott tartanak, hogy egymást követik a túlturizmus terhei ellen tiltakozó tüntetések.

Dubrovnikban, Velencében, Portugáliában, Amszterdamban is probléma a turizmus. Fotó: Pixabay
Dubrovnikban, Velencében, Portugáliában, Amszterdamban is probléma a turizmus. Fotó: Pixabay

A magyar turistákhoz távolságban közelebb álló horvátországi Dubrovnikban novembertől indítják el a „Tiszteld a várost!” kampányt. Ebben kötelezni fogják az utazókat, hogy a bőröndjeiket tegyék le a városközpont peremén, mert elviselhetetlen zajt csapnak a maguk után vonszolt poggyászok kerekei. Emellett betiltják az utcán alvást és vizelést, az alkohol fogyasztását a védett közterületeken, például iskolák környékén. A szabályszegők nagy bírságokra és elzárásra számíthatnak. A 42 ezer lakosú városba idén eddig majdnem 290 ezer turista érkezett, akik több mint 760 ezer vendégéjszakát töltöttek el a helyi szállásokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus II. Erzsébet forog a sírjában? Bárki ihat egy ötórai teát Balmoralban
Elek Lenke | 2024. április 12. 15:01
A brit királyi család először engedi látogatóit az ikonikus kastélyba.
Turizmus Fantasztikus luxushotelekből válogathatunk Londonban
Elek Lenke | 2024. április 7. 14:21
Létezett egy olyan korszaka a turizmusnak, amikor a legjobb szállodák hosszú időre otthonául szolgáltak művészek, milliárdosok – vagy éppen Poirot mester számára. Ekkorra tehető a törzsvendégek igazi megbecsülése, amikor a recepción mindent tudtak a számon tartott, dédelgetett utazó óhajairól, mániájáról.
Turizmus Észak-Korea síparadicsomába űzi Putyin háborúja az orosz turistákat
Kollár Dóra | 2024. április 7. 05:44
Tulajdonképpen hasonlóság látható Észak-Korea és Oroszország közt, hiszen különböző okok miatt mindkettő a nemzetközi közösség páriájává vált. Most egy szokatlan területen formálódik egy olyan kapcsolat, amely kölcsönösen jövedelmezőnek bizonyulhat majd.
Turizmus Hogyan utazik a Z generáció? Nem süttetik magukat egész nap a strandon
Elek Lenke | 2024. április 1. 14:17
Világot látni 20 vagy akár 18 évesen – ez ma természetes. Azt mindnyájan tudjuk, hogy a kulcsszó az internet és a mobiltelefon. De a Travel and Leisure amerikai turisztikai szaklap más trendeket is feltár a legfiatalabbak utazási szokásaiban.
Turizmus Tervezgeti a nyaralást? Érdemes lehet északnak venni az irányt
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 13:23
A közelgő szabadságok idején érdemes kellemes klímájú, északi úti célt választani, hogy a szinte egész nyáron tartó hőség, hosszan tartó szárazság ne keserítse meg a kikapcsolódás, a pihenés idejét - véli Czeiszing Miklós. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klubban beszélgettünk - szóba került az is, miért érdemes a magyar turistáknak Németországot választani, mennyi érdekes látnivaló, természeti és kulturális érték várja őket az országban, amely idén nyáron a foci Eb lázában ég majd. 
Turizmus Kelet-Magyarország tarolt
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:49
Legalábbis a külföldi vendégéjszakák terén. Tavalyhoz képest általánosságban is jól mutatnak a hazai turizmus számai.
Turizmus Üzenetet kaptak a horvátországi panziósok, örülhetnek a turisták
Buksza blog | 2024. március 23. 15:01
A horvát idegenforgalmi szakemberek azt ajánlják a helyi turisztikai szolgáltatóknak, hogy akciókkal indítsák az idei szezont, ami hagyományosan a húsvéttal kezdődik, ez idén korai időpontra esik.
Turizmus Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a repüléstől
Elek Lenke | 2024. március 17. 14:43
Naponta közel hárommillió utas repül át csak az Egyesült Államokon, és további milliók szállnak fel az égbe, szerte a világon. A gépek sokszor egyik kontinensről a másikra szállítják úti céljukhoz a turistát – meg a baktériumokat. Hogyan lehet kivédeni a fertőzéseket?
Turizmus Gyökeresen megváltozhatnak nyaralási szokásaink - hova utazzunk? Kérdezzen a szakértőtől!
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 16:16
Kérdezze Ön is Czeiszing Miklóst, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjét, aki a Klasszis Klub vendége lesz március 21-én, csütörtökön 15.30 órakor!
Turizmus Kiderült, hogy Ausztria verhetetlen
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 09:19
Ezen a télen sem lehetett megverni Ausztriát a magyar utazóknál, akik közül viszont már többen mentek városnézésre, mint síelni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG