<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A turisztikai szektor támogatása érdekében - a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére - a kormány több olyan intézkedésről is döntött, amely enyhíti a vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és segíti napi működésüket.

Az intézkedések részleteit, valamint az ágazatra gyakorolt hatásait Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke és Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke ismertette a keddi sajtótájékoztatón.

Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Fotó: Turimusonline
Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Fotó: Turimusonline

Először Horváth Péter méltatta a turizmus jelentőségét és idei eredményeit. Csupa pozitív hírt hallottunk: miszerint az ágazat kiemelkedően teljesít, a belföldi és külföldi vendégek száma intenzíven emelkedik a tavalyihoz képest. 2022 első 10 hónapjában 13 millió vendég 33 millió éjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, a vendégéjszakák száma 34 százalékkal volt magasabb, mint tavaly. A külföldiek kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek nálunk október végéig, mint tavaly.

Az év hátra lévő részére is biztatóak a foglalások, az utolsó két hónapban további 4 millió vendégéjszaka van kilátásban. Intenzív adventi forgalomra számít az ágazat.  

Mint kiderült, a pénzügyi támogatást nem úgy kell elképzelni, hogy egy konkrét összegre vagy céllal pályázik valamelyik vállalkozás, és majd ha sikeres lesz, a bank átutalja számára a pénzt, hanem úgy, hogy 2022, október 1. és 2023.  március 31. között nem kell befizetnie a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ez 30 milliárdot tesz ki, hozzávetőleg 100 ezer hazai kkv esetében.

Módosul az adatszolgáltatási kötelezettség

Egy átlagos 50 szobás vidéki panzió esetében ez az összeg például havi 5 millió forintot tesz ki, a felfüggesztés teljes időszakára vetítve közel 30 millió forint maradhat a vállalkozásnál..

Azt is megtudtuk, hogy a SZÉP kártyára az idei év első 10 hónapja során 281 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, miközben a munkavállalók 361 milliárdot költöttek.  Az intézkedés kiemelkedően pozitívan hat a vidéki szolgáltatókra, hiszen belföldre elsősorban hazai vendégek utaznak.

A vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók számára 2023 január elsejéről 2023 július 1-re módosul az adatszolgáltatási kötelezettség az NTAK felé.

A szakmai szervezetek kérésének megfelelően a kormány döntése lehetővé teszi a legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelését is. További könnyebbséget jelent. hogy jövő év decemberéig sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni.

A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul, tehát további egy év felkészülési időt kapnak a vállalkozások.

Ettől még bezárhatnak a szállodák

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne mennének ezután is tönkre és zárnának be a jövőben például egyes wellness szállodák, amelyek nem tudják kigazdálkodni így sem a nagyon magas energiaárakat - tette hozzá Flesch Tamás.

Ruprecht László, miközben üdvözölte a kormányzati intézkedéseket, hozzátette: ez a könnyített időszak arra is jó, hogy felkészüljenek és gazdaságilag megerősödjenek a turisztikai és vendéglátó szcéna szereplői. A foglalkoztatás, a munkaerő megtartása kulcskérdés. De önmagában a turisztikai hozzájárulás ideiglenes eltörlése, vagy akár a SZÉP kártya jótékony hatása nem elég, élni kell a külföldön már ismert nyitvatartási idő  módosításokkal, okos nyersanyag gazdálkodási, és más módszerekkel.

A pozitív turizmus-statisztikai számok ellenére, már eddig is több ezer vendéglátós és turisztikai szolgáltató zárt be, nem késett el ez az intézkedés csomag? –kérdeztem Flesch Tamástól, aki azt felelte, „nem jött korán és nem jött későn, hanem pont jókor.”

 

 

 

Turizmus Rárepül Ázsiára az Emirates
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:31
Miután Kína ismét megnyitotta határait és enyhítette a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásait, az Emirates a közelgő Holdújév előtt, az élénkülő utazási igényekre reagálva növeli járatainak számát Ázsia több részén. 
Turizmus Szüzek túrája – Turisztikai programok, csak nőknek
Elek Lenke | 2023. január 14. 19:09
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...
Turizmus A külföldi turisták húzzák fel a magyar szálláshelyek bevételeit
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:54
A belföldi vendégek száma alig emelkedett tavalyhoz képest, a külföldieké viszont szépen megugrott.
Turizmus Nem akarja megvenni valaki Elvis magángépét? Ma is százezrek követik, merre járt
Elek Lenke | 2023. január 11. 15:23
Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.
Turizmus Tönkre veri az éttermeket és a hoteleket a drága energia
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:30
Lassabb lehet a nem európai turisták visszatérése.
Turizmus Jó hír az oltatlanoknak, mégsem zárnak le egy fontos országot előttük
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:53
Visszavonták Thaiföldön azt a szabályt, amelynek értelmében csak oltottak utazhattak volna be az országba.
Turizmus A németek szeretik a legjobban Horvátországot
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 13:58
Tavaly 18,9 millió turista látogatott Horvátországba és 104,8 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 37 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél - közölte hétfőn a horvát turisztikai minisztérium, az általa elindított eVisitor rendszer adatai alapján.
Turizmus Ebből még baj lehet: a beérkező kínai turisták több mint fele covidos olasz adatok szerint
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 16:57
Kínában szabadon engedték a vírust, új variánsok is érkezhetnek Európába.
Turizmus Egyiptom főszezon előtt - megindultak a magyarok
Szakonyi Péter | 2022. december 22. 15:51
December elején elindult Kairó és Budapest között a heti harmadik közvetlen járat, jövő tavasszal pedig visszaáll a "békeidők" menetrendje, vagyis hetente négy járattal köti össze Egyiptomot Budapesttel az Egyptair. A téli főszezon előtt a helyszínen, vagyis a Vörös-tenger partján jártunk, hogy friss tapasztalatokat tudjunk megosztani olvasóinkkal.
Turizmus El se hisszük: egy országban enyhítenének a legbosszantóbb repülőtéri korlátozáson
Privátbankár.hu | 2022. december 15. 10:17
Egy deciről két literre emelnék a biztonsági ellenőrzésen átvihető folyadékmennyiséget a britek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG