<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Számtalan leggel találkozhatunk a turizmus és a szállodaipar világában, ahány szaklap, annyiféle lista, ahány tesztelő, annyiféle szempont. Azt mondják, a luxusszállodák mind egyformák – nos, az olaszok ebben is kivételek, a gasztronómiához és a designhoz mintha mindenki értene itt, születésétől fogva. Amiben szintén páratlanok, az az elképesztő természeti-történelmi környezet.

Az amerikai Travel and Leisure turisztikai lap szerint a toszkán Rosewood Castiglion del Bosco a világ legjobb szállodája. Merész kijelentés. 

Az 5 ezer hektáros üdülőhelyet saját golfpályával, hullámzó zöldek és ciprusfák között a neves Ferragamo család nyitotta meg 2010-ben a vendégek előtt. Az üdülőhely része az ország manapság feltörekvő, úgynevezett borgói szállodarendszerének. Ennek lényege, hogy az elhagyott középkori falvak új életre találnak, ugyanis átvarázsolják azokat előkelő üdülőhelyekké, ahol a vendégek a történelmi, vidéki Olaszországgal találkoznak.

A 17. és 18. századi, luxus apartmanokká felújított parasztházak egy kis kastély – a Castiglion – hangulatos romjai közelében állnak, némelyik az 1100-as évekből való. Az épületegyüttesben egy ma is működő, 14. századi templom található, a Lorenzetti fivérek freskóival.

Utópisztikus szépség, ciprusokkal – része a világörökségnek

Az üdülőhely számos kilátópontjáról, az éttermi teraszokról, kertekről és egy fűtött tengervizes medencéről a pompás Val d'Orcia tárul elénk. A reneszánsz vidéki táj megőrzése és a bukolikus, de mégis megváltoztatott természeti környezet „utópisztikus esztétikája” miatt a falu az UNESCO világörökségének a része lett. Mindenütt szántók, erdők, az utak ciprusokkal szegélyezve, a közelben Montalcino és Pienza városkával. 

A borgo lakosztály akkora, hogy el lehet benne tévedni: nappali, bár, kandalló, könyvtár és üdvözlő finomságokkal megterített étkezőasztal, hálószobák, átjárható gardrób és hatalmas márvány fürdőszoba, természetesen Ferragamo piperecikkekkel.

Tényleg a toszkán Rosewood Castiglion del Bosco a világ legjobb szállodája? Fotó: Rosewood Hotels
Tényleg a toszkán Rosewood Castiglion del Bosco a világ legjobb szállodája? Fotó: Rosewood Hotels

A gyógyfürdőben kezelőszobák, ki mire vágyik: vörös szőlős masszázs, szőlőmagolajos és levendulás aromaterápia, száraz szauna vagy hammam. Az italokat a Campo del Drago-ban, az ingatlanon lévő két – Michelin-csillagos – étterem egyikében tálalják fel. A konyhát Matteo Temperini ügyvezető séf irányítja, aki szűkebb pátriája, Siena tartományának gazdaságaiból meríti az alapanyagokat.

Ahol a sült galamb a szájába repül

Az amerikai vendégek nem szoktak meglepődni a töltött tortellinin – főleg miután részt vettek a főzőtanfolyamon –, de a sült galambon már igen, amelyet az üdülőhely biokertjéből származó gyökérzöldségekkel szolgálnak fel. Kedvelt az itt termő fehér szarvasgomba használata. Aminek azért is van nagy sikere, főleg az amerikaiak körében, mert szarvasgomba-vadászatra saját maguk indulnak, beidomított kutyákkal.

A családi pincészet alapító tagja volt a Brunello di Montalcino konzorciumnak, annak a csoportnak, amely a Brunellót, ma Olaszország egyik legdrágább borát tette fel a borászati ​​térképre. A rotunda alakú szentélyben a Millecento Borklub tagjai egyéni címkés szekrényekben őrzik a magángyűjteményüket, és a tulajdonosok – mint például az amerikai világsztár, Justin Timberlake és felesége, Jessica Biel – néha eljönnek „meglátogatni” a palackjaikat. 

A Ferragamo birtoknak erős a konkurenciája. A Travel + Leisure olvasói szavazatai alapján Olaszország legjobb üdülőhelyeinek idei listáján az Amalfi-part és a Como-i tó dominál.

Édes semmittevés, többezer dollárért

Mindenki tudja, hogy Olaszország régen elsajátította az „il dolce far niente” művészetét. Azoknak az utazóknak, akik vágynak az édes semmittevésre, nincs jobb hely a földön, mint egy olasz üdülőhely – állítja némi elfogultsággal Nina Ruggiero, a lap tudósítója. Persze a turista, ha már befizetett többezer dollárt, azért akar is valamit csinálni, főleg, ha amerikai.

Elég-e a türkizkék Tirrén-tenger, a sok tészta és bor, a panorámás naplemente és a helyiek kedvessége? Nem igazán: mindehhez szinte ösztönös, ravasz marketing módszerek is tartoznak, az olaszok másik alaptulajdonsága ugyanis, hogy a legegyszerűbb ételt is képesek gyönyörűen adjusztálni, a táj meg adott.

Ha Olaszország legjobb üdülőhelyeiről van szó, a T+L olvasói szerint a tengerparti Campania  a király: a Top 10 ingatlanok közel fele Sorrento és Amalfi között található, köztük kettő Positanóban. A Hotel Caesar Augustus Capri szigetén magasodik, rövid kompútra a Nápolyi-öböltől az Amalfi-partig. Északon a fenséges, George Clooney által oly kedvelt Comói-tó három üdülőhelye is felkerült a listára, köztük az ikonikus Grand Hotel Tremezzo .

Churchilltől Kennedy-ig

Pugliát a lenyűgöző, 40 hektáros Borgo Egnazia képviseli Savelletri di Fasanóban, és ez a környék sem áll távol a hírességektől: David és Victoria Beckham is igen kedveli. A Bellagio-i Grand Hotel Villa Serbelloni-ban a szobákat és lakosztályokat vintage bútorok és pazar részletek jellemzik, a csillároktól a kazettás, festett mennyezetig. Az 1850-es években egy nemesi család számára épült a villa, amely Winston Churchilltől John F. Kennedyig mindenkit vendégül látott már az évek során. Előkelő helyen díjazzák a sorrentói Grand Hotel Excelsior Vittoriát is. amelyet a Fiorentino család üzemeltet, immár 180 éve.

Még csak most következik a világ egyik leghíresebb szállodája, a Villa d'Este, amely 1568 óta tekint rá a Comói-tóra, és valójában kúriák és kastélyok együttese. A szobákat reneszánsz stílusú, brokátszövettel bevont bútorok és drága festmények díszítik, talán ezért is lett ez az úti cél az európai arisztokrácia vágyálma.

Turizmus Sok magyarnak semmit sem jelent a drágulás: nagyon pörögnek a külföldi utak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:49
Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
Turizmus A járvány előtti formáját idézi a magyar turizmus
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 08:42
A magyar vendégek száma csak minimálisan nőtt januárban, miközben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal ugrott meg.
Turizmus Százéves a Disney-birodalom, de nem öregszik – Aki Mickey Mouse-t kitalálta
Elek Lenke | 2023. február 25. 17:34
Idén ünnepli a Walt Disney Company fennállásának 100. évfordulóját, mely alkalmából látványos programokat rendeznek Disneylandben, és újdonságokkal lepik meg a rajzfilm figurák rajongóit. 
Turizmus Repülj Harry Potterrel – Seprű helyett pattanj Boeingre!
Elek Lenke | 2023. február 25. 10:14
J. K. Rowling pár éve új univerzumot teremtett Harry Potter című példátlan sikerű meseregénysorozatával, amelyben a vonatozás sokkal gyakrabban fordul elő, mint a légi közlekedés. Igaz, repülnek is – de seprűvel. Most azonban a brazil GOL légitársaság előrukkolt egy Boeing 737-essel, amelynek Harry Potter a főszereplője.
Turizmus Hivatalosan is ötcsillagos besorolást kapott egy budapesti szálloda
Privátbankár.hu | 2023. február 17. 14:18
A Mystery Hotel Budapest megkapta a Hotelstars minősítő rendszere alapján a legmagasabb, az ötcsillagos besorolást.
Turizmus Energiadrágulás: csak most jön a nemulass ezeknél a vállalkozásoknál?
Privátbankár.hu | 2023. február 13. 09:46
Mivel az energiárak ilyen mértékű emelését már nem lehet áthárítani, egyre több vendéglátóhely kényszerülhet átmeneti, vagy tartós bezárásra - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus Légből kapott sztorik - Tedd a cipőd a széfbe!
Elek Lenke | 2023. február 12. 18:22
A repülés kivételes luxusból az elmúlt 50 év alatt hétköznapi közlekedési móddá vált. Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) adatai szerint csak az Egyesült Államok légterében naponta több mint 45 000 járat indul és érkezik, és közel 3 millió utas tartózkodik egy nap a levegőben.
Turizmus Dubajozás, haladóknak – ha sok pénze van, lakjon Lego-kockákban!
Elek Lenke | 2023. február 11. 19:34
Lassan Dubaj megkerülhetetlen része  a világ turizmusának, mely pozíciót ez a fantasztikus „műváros” néhány évtized alatt érte el. Az új szállodák között is említésre méltó a február 10-én nyitó Atlantis Royal, amely mintha a tengerből emelkedne ki.
Turizmus Britanniától a Békén át a Radisson Blu-ig - száztíz éves a patinás nagykörúti szálloda
Elek Lenke | 2023. február 4. 18:49
Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Mi történt az elmúlt bő évszázadban? A patinás szálloda jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettünk.
Turizmus Végképp visszatértek a külföldi turisták
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:19
Az idegenforgalom a járvány elleni korlátozások két évvel ezelőtti fokozatos feloldását követő élénkülése miatt emelkedő bázis, valamint a reálbérek csökkenése miatt várható keresletcsökkenés ellenére kiugróan, 22 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, igaz, egy évvel ezelőtt a járvány átmeneti emelkedése némi bizonytalanságot és kisebb megtorpanást okozott a turizmus helyreállásában. Az adatok a turizmus határozott helyreállásának folytatását, és a turizmus ellenállóképességét mutatja. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 4,3 százalékkal, a külföldiek vendégéjszakáinak száma pedig 44,4 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését mutatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG