<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó helyzetet teremt a magyar gazdaságnak a globális és a regionális piaci környezet: hazánk a sérülékenységi indexek hátsó traktusából a feltörekvő országok élbolyába került. A CIB tartósan alacsony kamatkörnyezettel számol, ám a forint mostani erősödését átmenetinek tartja.

Teljesen eltérő pályán mozognak a világ jegybankjai – Amerikában és Londonban a mennyiségi lazítást lezárták, itt a kérdés az, hogy mikor indul a kamatemelés. Japánban folyamatos a pénzpumpa, most már hosszú távra azzal számolnak a szakértők, hogy tovább tart majd a lazítás. Az ECB ugyanakkor még csak most indítja az eszközvásárlási programját – mondta el Trippon Mariann. A CIB vezető elemzője szerint a globális likviditás nem fog szűkülni a fentiek miatt a következő hónapokban.

A Fed citerázik az idegeken

A világban a Fed döntéseit követik a legnagyobb figyelemmel a piacok, így a fő kérdés az, hogy mikor kerül sor az első kamatemelésre. A határidős árazás november-decemberre teszi a kamatemelést, de a piacok ennél 1-2 hónappal korábbi időpontot prognosztizálnak. A Fed egyelőre kivár: mindössze a „türelmes” szó került ki a szokásos, ülést követő jegyzőkönyvből, azaz a nyári kamatemelés lényegében kizárható. Amikor viszont elkezdődik a kamatemelés, akkor is kevésbé aggresszív lesz, mint a korábbi vélekedések szerint.

Ami bizonyosnak látszik: a bizonytalanság – ezt jelképezi a kamatvolatilitás – ezt a forint is érzi: az állampapírpiacon 10-15 bázispontos ugrások vannak naponta, míg az euró árfolyama nem ritkán 2-3 forinttal ugrik napon belül. A kamatemelés a volatilitás mellett azzal is jár majd, hogy a feltörekvő piacokra kevesebb tőke jut majd, azaz a külső finanszírozási környezet romlik.

Magyarország nem áll rosszul - főleg, ha csak a számokat nézzük

Trippon Mariann

Régiónknak komoly előnye, hogy kissé véd minket az, hogy Európában igazából a EKB lépéseire reagál a piac. Trippon Mariann szerint ráadásul hazánk az elmúlt hónapokban kikerült a legsérülékenyebb országok közül, sőt a sérülékenységi indexek alapján immár a kevésbé sérülékeny feltörekvő piacok között kapott helyet. Persze, számos makrogazdasági érv szólhat a magyar sérülékenység mellett, ám Trippon Mariann szerint a traderek nem makroelemzők, ők a főbb mutatók alapján döntenek és nem néznek az adatok mögé.

Az MNB-nek globális szempontból nincs miért aggódnia, sőt a régióban is viszonylag jól állunk a monetáris lazítási háború terén. A lazitásra csak a legsérülékenyebb országok voltak kénytelenek ellentétes választ adni, szinte minden más ország – a legutóbbi adatok szerint - 28 jegybankja beáll a sorba és kamatcsökkentéssel vagy intervencióval próbálja lekövetni a lazítást.

Dezinfláció van, defláció nincs

Erőteljes dezinflációs környezet van Magyarországon, deflációról ugyanakkor nem lehet beszélni – mondta Trippon Mariann, aki szerint ez az inflációs környezet sokáig megmarad. Az éves infláció 0 körül alakul majd, s a 3 százalékos inflációs célt leghamarabb jövő év végére érhető el. Ilyen környezetben folytatódik majd a kamatcsökkentés, az alap-forgatóköny 1,5 százalékra várja az első félévben a kamat-mélypontot, de akár ennél komolyabb csökkenés is várható. Egy százalék alatti kamatszintet ugyanakkor nem lehet várni. Az elemző szerint a kamatemelések 2016 végén indulnak meg.

Visszatér a 300 fölötti euró?

A forint valamennyit még erősödhet, 1-2 forinttal kerülhet lejjebb az euró árfolyam. ám további felértékelődésre nem számítanak, év végéig visszagyengül a forint – a CIB 305-310 forint közötti árfolyammal számol és végére. A jegybank is gyengébb forinttal számolna, hiszen az erős forint kioltja a kamatcsökkentés hatásait. Nincsenek új hírek a piacon, se a tőkeáramlás, s egyéb mutatók nem támasztják meg a 300 forint alatti euró-árat.

Régóta nem vagyunk bóvli-ország - mikor hiszik ezt el?

A piac azt várja, hogy ősszel felminősítik az országot - a kérdés az, hogy mikorra lehetünk legalább 2 hitelminősítőnél befektetői kategóriában. Fontos látni, hogy az elitből történő kiesés automatikusan eladásokat indukál, ám a visszatérésnél az alapkezelők döntésén múlik: elhiszik-e a sztorit. Az elemzők kommentárjai azt mutatják, hogy nem a kemény tényezők, adatok kerültek előtérbe a minősítésnél, hanem a fenntarthatóság, a piackonform működés elemzése kap nagyobb helyet az értékelésekben.

Trippon Mariann szerint a gazdaságpolitika bizonytalanságára hivatkozva túl sokáig nem lehet bóvliban tartani az országot, ha az adatok sokkal jobb helyzetet mutatnak, hiszen a minősítés lényege, hogy mekkora a kockázata annak, hogy az adott ország nem tudja törleszteni adósságát. E téren Magyarország régóta nem számít bóvli-országnak.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Uniós pályázatok Perényi ment, Ágostházy jött: egy kézbe került az uniós pénzek elköltésének felügyelete
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 06:49
Perényi Sigismund Petert felmentette Orbán Viktor -  az államtitkárság után a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottságának vezetését is átvette tőle  Ágostházy Szabolcs.
Uniós pályázatok Öt újabb cég kapott ma 1,2 milliárd forint innovációs támogatást
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 14:51
A mostani időszakban megvalósuló beruházások kiemelten fontosak, hiszen munkahelyeket teremtenek, és egyben a válság utáni időszak növekedését is jelentik – erről beszélt Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyertes vállalkozások támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán, amelyen öt cég kapott mintegy 1,2 milliárd forintnyi támogatást. A 128 milliárd keretösszegű, a vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogató pályázaton eddig 359 nyertes projekt született, és közel 90 milliárd forinttal segítették a hazai vállalkozások innovációit – tette hozzá a pénzügyminiszter. Az átlagos támogatási összeg tehát mintegy 250 millió forint volt.
Uniós pályázatok Újfajta csapatépítő verseny indul vállalatvezetőknek
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 11:08
A jelentkezők számától függően legalább 50, legfeljebb 75 háromfős, vezetőkből álló vállalati csapat versenyezhet egymással 2021 júniusában Siófokon – hangzott el az esemény ötletgazdája és szervezője, az Event Csoport sajtótájékoztatóján.
Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG