3p

A Wegovy súlycsökkentő és az Ozempic cukorbetegség elleni gyógyszereknek, amelyek berobbantak a
lekeresettebb gyógykészítmények élvonalába 2023-ban, van egy hasznos mellékhatásuk is.

A súlycsökkentést és a cukorbetegség kezelését szolgáló új gyógyszerek, amelyek hatalmas sikert arattak az elmúlt évben, nem csupán a gyártó, dán Novo Nordisk és a hasonló készítményeket forgalmazó gyógyszergyártók profitját növelik.

Olyan nagy a súlyuk Dánia gazdaságában, hogy az a GDP növekedésében is mérhető. A Wegovy és az Ozenpic iránti erős kereslet majdnem 2 százalékpontot tett hozzá az ország GDP-jének bővüléséhez 2023 utolsó negyedévében.

Mosolyoghatnak a számok láttán a Novo Nordisk dániai központjában. Fotó: Novo Nordisk
Mosolyoghatnak a számok láttán a Novo Nordisk dániai központjában. Fotó: Novo Nordisk

Ez az ország statisztikai hivatalának jelentéséből derült ki. Ennek első GDP-becslése szerint a gyógyszeripar értékesítési húzták a gazdaságot az októbertől decemberig tartó időszakban és kisebb mértékben az egész évben. Dánia gazdasága 1,8 százalékkal hízott 2023-ban, aminek nagy része ennek az ágazatnak köszönhető a Quartz amerikai hírportál összefoglalója szerint. 

A koppenhágai statisztikusok szerint a gyógyszeripari vállalatok szárnyalása nélkül a bruttó hazai termék 0,1 százalékkal zsugorodott volna. A nagy menetelés élén a Novo Nordisk halad. Ez a cég gyártja a cukorbetegség kezelésére szolgáló Ozempicet és a súlycsökkentő Wegovyt. A két gyógyszer úgy fejti ki a hatását, hogy csökkenti a fogyasztója étvágyát. Ezt az éhségérzetért és a vércukorszintért felelős hormon manipulálásával teszi.

Pedig méregdrágák

Ahogy azt pár napja a Privátbankár megírta, az Ozenpic és a Wegovy annak ellenére sikeres, hogy meglehetősen drága gyógyszerekről van szó.

A Guardian cikke szerint az Egyesült Államokban az egyhavi adagért 1349 dollárt, majdnem 486 ezer forintot kell fizetni. Nagy-Britanniában egy négyadagos, nagydózisú készlet 176 fontba, több mint 80 ezer forintba kerül. 

Listavezető lett

A készítmények kirobbanó sikere Európa legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatává tette a Novo Nordisket. A cég 2023 júniusában előzte meg a korábbi listavezetőt, a luxuscikkeket gyártó LVMH-t - derül ki az Axios hírportál cikkéből. Akkor úgy festett a dobogó, hogy a dán vállalat állt a tetején 428 milliárd dollár kapitalizációval, a második volt az LVMH 390 milliárd dollárral, a harmadik pedig a Nestlé 303 milliárd dollárral.

A Novo Nordisk idén januárban pedig arról számolt be, hogy 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest 31 százalékkal, 232,3 milliárd dán koronára nőtt az árbevétele. Ez Magyarország éves GDP-jének majdnem 17 százaléka. A cégvezetés várakozási szerint a tavalyi ugrást további 26 százalékos növekedés követi 2024-ben. A vállalat három új üzem vásárlásával növeli gyógyszergyártó kapacitását.

A Wegovy és az Ozempic sikere nyomán a Novo Nordisk bekerülhet az ezermilliárd dollár piaci értékű vállalatok exkluzív klubjába – vélik a norvég vagyonalap szakértői. Ebben a társaságban csak hét vállalat van, köztük az Apple, a Microsoft és a Nvidia. A dán gyógyszergyártó piaci értéke 2024 februárjában 542 milliárd dollár volt.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG