<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Huawei még nem mondott le Új-Zélandról, nem érzékel nyomást Németország vagy az Egyesült Királyság felől, azt pedig visszautasítják, hogy kémkedésre lennének kötelezhetőek a kínai kormány által. A társaság reagált a Privátbankár.hu-n korábban megjelent jegyzetre.

Még látnak esélyt arra, hogy összejön az új-zélandi projekt

Az amerikai-kínai összefeszülés hátterét elemző jegyzet megjelenése után a Huawei úgy reagált: "az új-zélandi kormány nem zárta ki a Huawei-t a hálózatépítésből, hanem egy folyamatban lévő eljárás miatt annak lezárásáig nem engedélyezik a hálózat építésének folytatását a Spark nevű távközlési szolgáltató számára."

Az ügy értékelését megnehezíti, hogy az új-zélandi Kományzati Kommunikációs Biztonsági Hivatal (GCSB) nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árul el túl sok részletet arról, hogy megítélésük szerint miért jelentene "jelentős nemzetbiztonsági kockázatot", ha a Huawei eszközeit használva építené ki az 5G-hálózatot az országban a Spark nevű szolgáltató. Andrew Little illetékes miniszter egyelőre annyi újat mondott pénteken: értékelésük csak erre a projektre vonatkozik, nem általában véve a céget tiltották ki.

Nem érzik a német és brit nyomást

A Huawei azt is írta a Privátbankárnak: "nem igaz továbbá a cikk azon állítása sem, hogy amerikai nyomásra Nagy-Britannia és Németország is egyre jobban vonakodna a Huawei 5G rendszereit alkalmazni. A valóság az, hogy a német szövetségi kormány reagálva az erre irányuló kérdésekre kifejezetten azt jelezte, nem tervez kizárni egyetlen konkrét szolgáltatót sem az 5G hálózat építéséből." A német belügyminisztérium egy képviselői kérdésre adott válaszát is idézik, aki szerint nincs jogalap egy bizonyos szolgáltató részleges vagy teljes kizárására az 5G rendszer fejlesztéséből.

A Financial Times-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő német kormányzati források fogalmaztak úgy, hogy a kormányzaton belül - beleértve a belügyet és a külügyet is - nő az aggodalom a Huawei esetleges részvétele miatt; a folyamatot az amerikai befolyás erősíti. Ugyanez a cikk ír arról, hogy az Egyesült Királyság nemzeti kiberbiztonsági központja felszólította a Huaweit, hogy oldjon meg számos technikai kérdést, amelyek kockázatot jelentenek a brit telekommunikációs rendszerben. A Huawei kitiltása az 5G-rendszer fejlesztéséből vagy eszközeik eltávolítása a meglévő rendszerekből jelenleg nem valószínű a brit kormány egyik szóvivője szerint, de a kínai cégnek küldött üzenet világos - mondta. A Huawei szóvivője jelezte: a cég örül a jelzésnek, elkötelezett a jelzett problémák megoldásában. A cég első számú prioritása a kiberbiztonság - mondta az FT cikke szerint.

Nem kérték arra a Huawei-t, hogy kémkedjenek

hirdetés

A Huawei reakciójában azt is írja: "nem igaz továbbá a cikk azon állítása sem, hogy egy 2017-es hírszerzési törvény szerint ráadásul minden kínai állampolgárnak és cégnek bárhol a világon kötelessége segíteni a titkosszolgálat tevékenységét. A Huawei ezt a feltételezést a saját munkavállalói nevében is visszautasítja. A valóság ezzel szemben az, hogy a kínai törvények nem biztosítják a kormánynak azt a jogot, hogy hátsó ajtók vagy lehallgató készülékek telepítésére, vagy olyan magatartásokra kényszeríthessék a telekommunikációs cégeket, amelyek veszélyeztethetik más nemzetek telekommunikációs berendezéseit. A kínai jogi szabályozás nem megfelelő értelmezése nem szolgálhat a Huawei üzletvitelével kapcsolatos aggodalmak alapjaként. A Huawei-t soha nem kérték fel arra, hogy bármely kormány nevében hírszerzési tevékenységet folytasson" - írja a társaság.

A már idézett FT-cikk (és más korábbi cikkek, például a The Globe and Mail vagy a kanadai kormány háttéranyaga) azonban azokat aggodalmakat idézik, amelyek szerint a törvény tartalmazza, hogy a kínai cégeknek és állampolgároknak "támogatnia, együttműködnie és közreműködnie kell a nemzeti hírszerzési munkát", ha azt Peking kéri. Ezzel kapcsolatban fogalmaz úgy a Huawei, hogy ez a kínai jogi szabályozás nem megfelelő értelmezése.

Végül a Huawei az üggyel kapcsolatban korábban is kiadott álláspontját idézi (amelyet a Privátbankár.hu is közzétett korábban): "A Huawei Technologies továbbra is visszautasít minden olyan feltételezést, amely szerint veszélyt jelentene bármely ország nemzetbiztonságára. A megbízhatóság mindig is elsődleges fontosságú volt a vállalat számára, és számos igazoltan biztonságos terméket és megoldást nyújtottunk világszerte több százmillió fogyasztónknak. A Huawei a világ 170 országában már elnyerte a kormányzatok és a végfelhasználók bizalmát: vállalatunk termékeit és megoldásait a legnagyobb hálózati szolgáltatók, a Fortune 500 lista vállalatai használják. Amennyiben bármilyen nemzetbiztonsági, kiberbiztonsági vagy információbiztonsági veszélyt jelentenék számukra nem dolgoznának velünk ennyien. A következő, ötödik generációs mobilhálózatok építését is sokan bízták már ránk: eddig 22 távközlési szolgáltatóval kötöttünk szerződést világszerte, s iparági partnerekkel közösen azon dolgozunk, hogy biztonságos és megbízható 5G hálózatokat létesíthessünk.

Továbbá a Huawei nem jelent nagyobb kiberbiztonsági kockázatot bármely másik olyan, - akár amerikai - infokommunikációs szolgáltatónál, amely vállalatunkhoz hasonlóan részt vesz a globális ellátási lánc és termelés nyújtotta előnyökben. A Huawei Kína legnagyobb, 100 százalékban magántulajdonban lévő vállalata, amely saját munkavállalói kezében van, a vállalat forgalmazott eszközeinek 70 százaléka Kínán kívüli beszállítók komponenseiből származik."

A fejleményeket továbbra is követjük a Privátbankár-hu-n.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló