<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Sűrű bocsánatkérések, hosszas magyarázatok és rázós kérdések – így lehetne összefoglalni Mark Zuckerberg szenátusi meghallgatását. Zuckerberg szerint már nagyrészt kijavították az adathalászatot megengedő hiányosságokat, így ilyesmi nem fordulhat elő többet - a szenátus szerint azonban a Facebook túl monopol helyzetben van, hogy magát szabályozhassa. Az új eszközökkel máris rengeteg hamis profilt töröltek, többek között a magyar választások előtt is.
Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója beszél a Kereskedelmi és az Igazságügyi Bizottságnak a több tízmillió Facebook-felhasználó adatainak felhasználásával kapcsolatos meghallgatásán a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban. (Fotó forrása: MTI/EPA/Shawn Thew)

Újonnan kifejlesztett eszközökkel hamis profilokat távolítottak el a Facebookról, többek között a magyar parlamenti választások előtt is – mondta a közösségi portál alapítója a kongresszusi meghallgatáson. A szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg a szenátorok kérdésére válaszolva elmondta, hogy a vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat.

A hamis identitású felhasználók nem csupán a 2018-as félidős amerikai választások előtt bukkantak fel a portálon, de megjelentek a magyar, brazil, mexikói, pakisztáni és indiai voksolások előtt is. Zuckerberg megismételte hétfőn nyilvánosságra hozott megállapítását, miszerint a Facebook egyik legnagyobb hibája az volt, hogy 2016-ban az amerikai elnökválasztások idején túl lassan reagált az orosz behatolási kísérletekre.

"Ez az egyik dolog, amit a legjobban bánok" – mondta.

Az írásban rögzített nyilatkozatban az alapító kifejtette: "nagy tévedés volt nem eléggé figyelembe venni felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom. Én indítottam útjára a Facebookot, én irányítom és az én felelősségem, hogy mi történt itt" – tette hozzá. A meghallgatás legérdekesebb részei eredeti nyelven megtekintetők itt:

A bizottság republikánus vezetője nem adott sok hitelt Zuckerberg megbánásának: John Thune elmondása szerint a Facebook 14 éves története tele van az adatvédelemre vonatkozó rossz döntések miatti bocsánatkérésekkel, és kétkedve fogadta, a mai bocsánatkérés vajon miben különbözik az előzőektől. Zuckerberg megismételte: rengeteg hibát követtek el, de a vállalatnál komoly változások kezdődtek a felelősségvállalás ügyében.

Félelmetes beismerés: milliárdok adatait lopták el a Facebookról

Sokkal nagyobb méretű lehet a megszerzett adatok mennyisége, mint hitték. További részletek >>>

A Facebook-vezér szerint mára nyilvánvalóvá vált, hogy nem tettek eleget a Cambridge Analytica adatfelhasználási ügyével kapcsolatban. Ahogy arról korábban már részletesebben is beszámoltunk, a  vállalat komoly botrányba keveredett azzal, hogy több mint 87 millió, többségében amerikai felhasználó adatait továbbította a politikai elemzőcég felé, akik a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül használták fel a személyes adataikat.

Az adatgyűjtés 2,7 millió felhasználót érintett az EU-ban, míg további 2 milliót a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. Más érintett államok Mexikó, Kanada, India, Brazília, Vietnam és Ausztrália voltak. A 87 millió felhasználó ráadásul csak a Cambridge Alaytica tevékenységére vonatkozik, más adathalász cégekkel együtt akár több mint kétmilliárd profilhoz is hozzáférhettek Zuckerberg szerint. A cég pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést.

Szigorúbb önszabályozás?

Zuckerberg részletes válaszokat adott a szenátorok kérdéseire, akik elsősorban a bizalommal történő visszaélést firtatták. Amikor megkérdezték, erkölcsi felelősségének tartja tájékoztatni az áldozatul esett felhasználókat az esetről, a Facebook-vezért elmondta: "miután az elemzőcég állítása szerint törölte a kényes információkat, lezárt ügynek tekintették az esetet. Ez nyilvánvaló hiba volt, nem kellett volna hinni nekik, de már frissítettük irányelveinket, hogy ilyesmi többet ne fordulhasson elő" – mondta.

Több millió felhasználó szivárogtatta ki a Facebook - ezt nem ússzák meg Az új adatvédelmi előírások miatt komoly büntetést kaphat a Facebook a felhasználók adatainak kiadásáért. Tovább a cikkhez >>>

A vállalat bizonyos adatokat és hamis profilokat már törölt, és olyan új alkalmazásokat vezet be, amelyek lehetővé teszik a szigorúbb adatvédelmet, és azt is, hogy a felhasználók maguk kezelhessék profiljukat. Egyúttal azt is közölte, hogy olyan új eszközöket is fejlesztenek, amelyekkel biztosabban és könnyebben azonosíthatják a hamis híreket is. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor ugyanakkor világossá tette: nem hiszi, hogy a Facebookra lehetne bízni önmaga szabályozását.

Az átláthatóság érdekében tett erőfeszítések keretében a Facebook később bejelentette, hogy 2,2 milliárd felhasználónak küld értesítést arról, hogy milyen applikációkat használnak, s ezeken keresztül milyen adatokat osztanak meg magukról. A közösségi oldal szerint az embereknek ezt követően lehetőségük lesz arra, hogy teljesen kikapcsolják ezeket az applikációkat, vagy kizárják a harmadik felek hozzáférését ezeken keresztül.

Nálunk is jön az új szabályozás

Április 9-től már a magyar felhasználók hírfolyamában is megjelenít majd egy olyan figyelmeztetést, amelynek linkjére kattintva azok egyszerűen áttekinthetik, hogy milyen alkalmazások férnek hozzá a közösségi hálózaton tárolt adataikhoz. Az ebben lévő linkre kattintva a felhasználók elnavigálhatnak egy olyan felületre, amelyben áttekinthetik, hogy milyen facebookos alkalmazások férnek hozzá adataikhoz, és ha szeretnék, saját maguk visszavonhatják ezeket az engedélyeket. Az oldalon továbbá áttekinthetik a korábban már törölt (tehát az adatokhoz jelenleg már hozzá nem férő) applikációk listáját is.

Lázár: külföldi propaganda járatja le a magyar kormányt?

A miniszter szerint komoly pénzeket áldoznak a választók befolyásolására. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb blogbejegyzésük szerint a Facebook egy tudományos kutatási kezdeményezést is bejelentett, amelyen keresztül a vállalat szeretné megerősíteni a társadalomkutatókkal való globális együttműködését. Ennek első lépéseként egy független, előre tekintő értékelés készül majd a Facebook és a közösségi média választásokra, és a demokráciára gyakorolt hatásáról. A kezdeményezés keretében tudományos kutatók kapnak majd finanszírozást kutatásaikhoz, valamint hozzáférhetnek a Facebook által védett, adatvédelemmel ellátott adatkészletekhez is.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Vállalat Eldőlt, az AutoWallis lesz a Renault és a Dacia hazai importőre
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:51
Jóváhagyták a felvásárlást.
Vállalat Kettéosztódik az Ernst & Young?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:17
Jövő év végére érhet véget a folyamat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG