<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az állami-intézményi garanciákkal fokozottan támogatnának olyan vállalkozásokat, amelyek egyébként nem jutnának piaci hitelhez. Az MNB nagyon fontos célja a kkv-k tőzsdére lépésének támogatása. A Hiventures, az MFB kockázatitőke-alapja háromféle támogatást is nyújt.
MNB

Az NHP kivezetése után elegendő a piaci hitelezés volumene, de több hosszú futamidejű hitelre van szükség – mondta Fábián Gergely, az MNB igazgatója a Privátbankár kkv-finanszírozási konferenciáján. Az NHP (Növekedési Hitelprogram) összege elérte a 2800 milliárd forintot, két százalékponttal növelte a GDP-t, 20 ezer fős foglalkoztatást teremtett.

Az NHP hozzájárult a hitelezési fordulat végrehajtásához, és lezárása után sem volt érdemi visszaesés a hitelfolyósításokban. Ez látszik az idei második negyedéves adatokból is.

A futamidőkben azonban eltolódást történt a rövidebb lejáratok irányába, és csökkent a fix kamatozású hitelek részaránya. A forinthitelek felét továbbra is az NHP-nál előírt maximum 2,5 százalékos marzson belül kötik. Emellett nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas a garancia mellett nyújtott hitelek aránya Magyarországon – mondta Fábián Gergely.

Lesz még garancia és tőzsde

A hitelek minőségében még változásokra van szükség, beruházási hitelek, nagyobb arányban fix kamatozású és hosszabb futamidejű hitelek kellenének. Az MNB továbbra is törekszik ara, hogy az intézményi garanciavállalások nagyobb arányban segítsék elő olyan életképes vállalkozások hitelhez jutását, amelyek egyébként nem jutnának forráshoz.

Az MNB szerint 2013 előtt a kifizetések negyede, a 2014-2020-as ciklusban már a 60 százaléka irányult gazdaságfejlesztésre. A hitelek minősége mellett feladat, hogy a piaci finanszírozásra térjenek át, több bankhitellel, a tőzsdére lépés támogatásával, kockázati tőke bevonásával, innovatív finanszírozási forrásokkal. Az MNB nagyon fontos célja a kkv-k tőzsdére lépésének támogatása – hangzott el.

Tőkéből sose elég

Lehoczki Gábor, az MFB Invest befektetési igazgatója szerint a hitelezők mindig nyugodtabbak, ha a vállalkozás tőkeellátottsága magasabb. Ha „nem egy pici cég nagy hitellel”, hanem tőkeerős vállalkozás az, amit finanszíroznak. A 2007-es év előtt torz volt a finanszírozási struktúra, óriási, tőkeerős cégek kerestek térségünkben tízmillió dollár feletti üzleteket. A kkv-k számára nem volt igazán tőke.

A Jeremie-program (európai uniós kockázatitőke-program) már jóval kisebb méretű cégek számára is elérhető volt. A program 2015 végi lejártával nagy hajrá indult, sok pénz kereste a gazdáját a piacon.

Kell az állami segítség

A szakember szerint a program hibái voltak, hogy egyes iparágak túlságosan felkapottak lettek (például kommunikáció), a kockázatvállalási hajlandóság alacsony volt, az uniós programok elaprózódtak, nem méretgazdaságosan működtek. A magánpiaci folyamatokat nem sikerült katalizálni, a programok fontos célkitűzéseket nem voltak képesek elérni.

Sok projekt a jelentős bedőlési kockázatok miatt kiszorul a piaci finanszírozási lehetőségekből, itt az állami szerepvállalásnak egyre fontosabb szerepe van – mondta Lehoczki Gábor.

Három modul

A Hiventures, az MFB-csoporthoz tartozó kockázati tőkealap termékeit három részre bontották, ezek az „inkubáció”, a „magvető” és a „növekedési”. Az első induló vállalkozásokba fektet maximum 5 évre maximum 9 millió forintot. A második 20-150 millió forintot fordít a piacmegjelenés, prototípus-fejlesztés támogatására. A növekedési modul pedig a bevételek növelésére, az értékesítés támogatására fordít maximum 500 millió forintot a kkv-szektorban.

Az MFB Invest 500 millió forint feletti tőkeigényű projekteket támogat, fejlesztési céllal, 4-7 évre. A cég rendszerint ellenőrzési jogokat is kiköt, mint vétójog, igazgatósági tagság stb. A pályázatok elbírálásának elbírálási ideje 4-9 hónap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló