4p
Az állami-intézményi garanciákkal fokozottan támogatnának olyan vállalkozásokat, amelyek egyébként nem jutnának piaci hitelhez. Az MNB nagyon fontos célja a kkv-k tőzsdére lépésének támogatása. A Hiventures, az MFB kockázatitőke-alapja háromféle támogatást is nyújt.
MNB

Az NHP kivezetése után elegendő a piaci hitelezés volumene, de több hosszú futamidejű hitelre van szükség – mondta Fábián Gergely, az MNB igazgatója a Privátbankár kkv-finanszírozási konferenciáján. Az NHP (Növekedési Hitelprogram) összege elérte a 2800 milliárd forintot, két százalékponttal növelte a GDP-t, 20 ezer fős foglalkoztatást teremtett.

Az NHP hozzájárult a hitelezési fordulat végrehajtásához, és lezárása után sem volt érdemi visszaesés a hitelfolyósításokban. Ez látszik az idei második negyedéves adatokból is.

A futamidőkben azonban eltolódást történt a rövidebb lejáratok irányába, és csökkent a fix kamatozású hitelek részaránya. A forinthitelek felét továbbra is az NHP-nál előírt maximum 2,5 százalékos marzson belül kötik. Emellett nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas a garancia mellett nyújtott hitelek aránya Magyarországon – mondta Fábián Gergely.

Lesz még garancia és tőzsde

A hitelek minőségében még változásokra van szükség, beruházási hitelek, nagyobb arányban fix kamatozású és hosszabb futamidejű hitelek kellenének. Az MNB továbbra is törekszik ara, hogy az intézményi garanciavállalások nagyobb arányban segítsék elő olyan életképes vállalkozások hitelhez jutását, amelyek egyébként nem jutnának forráshoz.

Az MNB szerint 2013 előtt a kifizetések negyede, a 2014-2020-as ciklusban már a 60 százaléka irányult gazdaságfejlesztésre. A hitelek minősége mellett feladat, hogy a piaci finanszírozásra térjenek át, több bankhitellel, a tőzsdére lépés támogatásával, kockázati tőke bevonásával, innovatív finanszírozási forrásokkal. Az MNB nagyon fontos célja a kkv-k tőzsdére lépésének támogatása – hangzott el.

Tőkéből sose elég

Lehoczki Gábor, az MFB Invest befektetési igazgatója szerint a hitelezők mindig nyugodtabbak, ha a vállalkozás tőkeellátottsága magasabb. Ha „nem egy pici cég nagy hitellel”, hanem tőkeerős vállalkozás az, amit finanszíroznak. A 2007-es év előtt torz volt a finanszírozási struktúra, óriási, tőkeerős cégek kerestek térségünkben tízmillió dollár feletti üzleteket. A kkv-k számára nem volt igazán tőke.

A Jeremie-program (európai uniós kockázatitőke-program) már jóval kisebb méretű cégek számára is elérhető volt. A program 2015 végi lejártával nagy hajrá indult, sok pénz kereste a gazdáját a piacon.

Kell az állami segítség

A szakember szerint a program hibái voltak, hogy egyes iparágak túlságosan felkapottak lettek (például kommunikáció), a kockázatvállalási hajlandóság alacsony volt, az uniós programok elaprózódtak, nem méretgazdaságosan működtek. A magánpiaci folyamatokat nem sikerült katalizálni, a programok fontos célkitűzéseket nem voltak képesek elérni.

Sok projekt a jelentős bedőlési kockázatok miatt kiszorul a piaci finanszírozási lehetőségekből, itt az állami szerepvállalásnak egyre fontosabb szerepe van – mondta Lehoczki Gábor.

Három modul

A Hiventures, az MFB-csoporthoz tartozó kockázati tőkealap termékeit három részre bontották, ezek az „inkubáció”, a „magvető” és a „növekedési”. Az első induló vállalkozásokba fektet maximum 5 évre maximum 9 millió forintot. A második 20-150 millió forintot fordít a piacmegjelenés, prototípus-fejlesztés támogatására. A növekedési modul pedig a bevételek növelésére, az értékesítés támogatására fordít maximum 500 millió forintot a kkv-szektorban.

Az MFB Invest 500 millió forint feletti tőkeigényű projekteket támogat, fejlesztési céllal, 4-7 évre. A cég rendszerint ellenőrzési jogokat is kiköt, mint vétójog, igazgatósági tagság stb. A pályázatok elbírálásának elbírálási ideje 4-9 hónap.

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Wizz Air újra megnyitja bázisát Kisinyovban, közvetlen járatokkal 16 célállomásra
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 16:54
A Wizz Air bejelentette, hogy megnyitja ideiglenes bázisát a moldovai Kisinyovban, és jövő télen 16 célállomásra kínál közvetlen járatokat, köztük nyolc új útvonalat.
Vállalat Részvény visszavásárlási programot indított a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 17:54
Befektetési szolgáltatót bíztak meg a feladattal. 
Vállalat Már látszik, mit hozhat a klímaváltozás a magyar borászatoknak - így készül fel az Év Pincészete
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 11:18
A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával készített interjút laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Turizmus Online. 
Vállalat A Citigroup eredménye meglepte az elemzőket
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 16:16
A Citigroup a vártnál kisebb profitcsökkenést könyvelhetett el a harmadik negyedévben a befektetési banki tevékenység növekedésének köszönhetően.
Vállalat Ott lesz mindenki, aki számít az IT-ban? Nagyszabású esemény lesz Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 12:48
Kapcsolatépítésre és tudásmegosztásra is lehetőséget nyújt a Puzl CowOrKing novemberi, ingyenes rendezvénye.
Vállalat Új módszerekkel elemez az MBH Bank - újabb inflációs hullámra kell készülnünk?
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 12:14
Egyéves lett az MBH Befektetési Bank, a szakértők beszéltek arról is, mi várható a közeljövőben.
Vállalat Tudatos vállalatépítéssel kerülhető el a vállalkozói burnout
PR | 2024. október 14. 10:47
A vállalkozói burnout, vagyis a kiégés, gyakran kíséri a cégvezetők mindennapjait. Sok tulajdonos vállalkozó napi 12-14 órát dolgozik, és homályos elképzelései vannak arról, merre tart a cége, hol szeretne tartani néhány év múlva, és hogyan lehetne cégvezetőként elérni azt a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet, amiről sokan álmodnak. Pedig ez nem is olyan nehéz.
Vállalat A Boeing masszív elbocsátásokkal törné meg a sztrájkot?
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 11:32
A Boeing 17 ezer munkahelyet szüntetne meg, és elhalasztja az első 777X-es repülőgép leszállítását, mivel a sztrájk is csökkentette bevételeit – jelentettebe a cég pénteken.
Vállalat A BlackRock vagyona rekordot döntött, elérte a 11,5 billió dollárt
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 10:51
Az amerikai vagyonkezelő, a BlackRock kezelt vagyona újabb rekordot döntött, az amerikai tőzsdei rally, illetve a befektetői vagyon beáramlása miatt.
Vállalat Az Antenna Hungária leányvállalatai így jutottak ötről hatra
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 07:09
A 4iG többségi tulajdonában álló Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. öt leányvállalat alapításáról döntött.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG