3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Történelmi veszteséget kellett elkönyvelnie a ferencvárosi focicsapatot működtető gazdasági társaságnak, ami akkora volt, hogy a Zrt. saját tőkéjét is hatalmas mínuszba húzta. Idén megnyerte a bajnokságot a Fradi, a tavalyi gazdálkodás alapján viszont a mezőny legnagyobb vesztese lett a zöld-fehér csapat mögött álló gazdasági társaság, az FTC Labdarúgó Zrt.

Olyan hatalmas veszteséget hozott össze, amire 2003-ig visszamenőleg egyszer sem volt példa, a mínusz pedig teljesen elvitte a cég saját tőkéjét is. Mindez annak az eredménye, hogy 1,4 milliárddal kevesebb egyéb bevétel folyt be a cég kasszájába, de hogy egészen pontosan milyen bevétel esett ki, arra nem ad választ a kiegészítő melléklet. Ebből csak az derül ki, hogy a "különféle egyéb bevétel" lett sokkal kevesebb a korábbinál. Ennél konkrétabb nem derül ki, és úgy véljük, a Fradi sajtóosztályán sem kapnánk bővebb felvilágosítást. Az FTC Labdarúgó Zrt. sajtóosztálya ugyanis egy korábbi megkeresésünkre közölte, a továbbiakban nem kíván együttműködni velünk:

"Tisztelt hölgyem!

Ön az elmúlt években számtalan esetben adta tanújelét elfogultságának, pártosságának, rosszindulatának és tájékozatlanságának. Önt az igazság sosem érdekelte, a tények hidegen hagyták és hagyják. Ezért az FTC nem kíván önnel és lapjával együttműködni."

Egyéb bevételként tehát a korábbi 2,8 milliárd forint után csak 1,4 milliárdot tudtak elkönyvelni. Itt jellemzően szakszövetségi támogatások, UEFA-tól kapott pénzek, TAO-támogatások, önkormányzattól és más vállalkozásoktól kapott támogatások szerepelnek. Emellett az értékesítésből származó bevételek csak minimálisan növekedtek: 2,5 milliárd forintról 2,88 milliárdra. Ebből a legnagyobb tétel, 1,4 milliárd forint a szponzori és reklámbevételeknek köszönhető, itt ráadásul szignifikáns növekedés történt, 2017-ben még csak 924 millióra tettek szert. Jelentős összeg folyt be a kereskedelmi bevételeknek köszönhetően is, 1,2 milliárd forint.

Ezzel párhuzamosan a ráfordítások összesítve lényegében az előző évi szintjén maradtak: az anyagjellegűek 200 millióval csökkentek, a személyi jellegűek pedig ugyanennyivel emelkedtek. Anyagjellegűként 1,3 milliárdot, személyi jellegűként pedig 3,3 milliárd forintot könyveltek el.

A Zrt. alkalmazásában 133 szellemi foglalkozású alkalmazott van (összesen egyébként 185 fős dolgozói létszámot tüntettek fel), a focicsapatok mögött álló cégek a sportolókat rendre ide sorolják, ezért tekintjük úgy, hogy ez ebben az esetben sincs másként. A rájuk eső bérköltség alapján az látszik, hogy a 2017-es 1,417 millió forintos havi átlagbér 1,767 millióra nőhetett 2018-ban.

Mindezek eredményeként már üzemi szinten jelentkezett a hatalmas veszteség, 1,29 milliárd forintot mutattak ki, amit a pénzügyi veszteség és az adófizetési kötelezettség kicsit még tovább növelt. Az adózott eredmény végül 1,32 milliárdos veszteség lett, ami történelmi mélypontnak tekinthető, az elérhető beszámolók alapján 2003-ig visszamenőleg ennél nagyobb mínusszal egyszer sem zárt a cég, az eddigi legnagyobb veszteség 1,1 milliárd forint volt még 2010-ben. A mostani mínusz azért is lehet különösen fájó, mert 2016-ban és 2017-ben is nyereséges volt a társaság, ezt a trendet azonban nem sikerült hosszú távon fenntartani.

A mostani veszteség ráadásul a társaság saját tőkéjét is mínuszba húzta, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosoknak muszáj lesz anyagi hozzájárulással ezt megoldani és nem kevés pénzt tolni a 30. bajnoki címét elnyerő csapat mögött álló gazdasági társaságba.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG