<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Tesla dolgozóinak küldött levelében „szuper rossz érzésének” adott hangot a gazdasági folyamatokkal kapcsolatban. Emiatt komoly változások várhatóak a társaságnál.

Elon Musk szempontjából meglehetősen szerencsésen alakult az elmúlt két év, hiszen a Tesla annak ellenére, hogy darabszámban továbbra is egy kis gyártónak számít, és az árbevétele is messze elmarad a piacvezető társaságoktól, messze a világ legértékesebb autógyártó vállalata lett. Sőt egy rövidebb ideig az öt legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat közé is bekerült, nem mellesleg a cégvezér a világ legvagyonosabb embere lett.

Az utóbbi néhány hónap tőzsdei áresése azonban a Teslára is kihatott, hiszen néhány hónapja még 1200 dollár feletti is kereskedtek a papírjaival, majd május végére gyakorlatilag megfeleződött a csúcshoz képest az árfolyam. Ráadásul mélypontról csak kis mértékben tudott visszapattani, amiben közrejátszott az újabb rossz hír is.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója ugyanis pénteken e-mailben közölte az elektromos járműveket gyártó vállalat összes alkalmazottjával, hogy a társaság 10 százalékkal csökkenti a foglalkoztatottak számát. Emellett azt is jelezte, hogy a jövőben a fix fizetések helyett az órabérben történő javadalmazást fogják előtérbe helyezni.

Elon Musk egy másik levele s kiszivárgott a hét utolsó munkanapján, a vezetőknek a vállalat létszámcsökkentési terveiről beszámoló e-mailban a lépést azzal indokolta, hogy „szuper rossz érzései” vannak a gazdasági folyamatokkal kapcsolatban.

A Tesla vezérének az utóbbi napokban a munkatársakkal nem ez volt az egyetlen feszültséget okozó megnyilvánulása. Korábban ugyanis arról beszélt, hogy az adminisztratív területen dolgozó minden munkatársuknak fizikailag is jelen kell lenni az irodákban, ami meglehetősen vegyes fogadtatást kapott. Erre reagálva Elon Musk nem finomkodott, azt mondta, akinek nem tetszenek a szabályok az dolgozhat máshol. Érdemes megjegyezni, hogy az otthoni- és a hibrid munkavégzés a dolgozók többsége számára olyan fontos lett, hogy egy friss amerikai kutatás szerint a megkérdezettek közel kétharmada akár a fizetésének egy részéről is hajlandó lemondani, csak hogy ne kelljen mindig bejárni az irodába.

Volt idő, amikor így üzent a Tesla esésére játszóknak Musk. Az utóbbi hónapokban viszont sokat nyertek aki az árfolyam gyengülésére fogadtak. Fotó: TeslaVolt idő, amikor így üzent a Tesla esésére játszóknak Musk. Az utóbbi hónapokban viszont sokat nyertek aki az árfolyam gyengülésére fogadtak. Fotó: Tesla

Biden is reagált

Az amerikai sajtó természetesen rámozdult pénteken a Tesla-vezér kijelentésére, és erről Joe Biden elnököt is megkérdezték. Aki nem osztotta Musk félelmeit, sőt ellenpéldákat sorolt. Elismerte ugyan, hogy vannak kihívások gazdasági téren, de szerinte az üzletember borús jóslata nem indokolt.

Az elnök példaként megemlítette, hogy miközben Elon Musk gazdasági félelmekről és létszámcsökkentésről beszél, a Ford növeli beruházásait az elektromos járművek gyártásában, és a közép-nyugati régióban 6000 új állandó alkalmazottal bővíti a létszámát is. Az elnök méltatta a korábbi Chrysler Corp.-ot is, a jelenleg a Stellantis csoport tagjaként működő vállalat is komoly fejlesztéseket eszközölt az egyesült államokbeli elektromos járművek gyártásában. Emellett Joe Biden kiemelte az Intelt is, amiért 20 000 új munkahelyet teremtett a számítógépes chipek gyártásában.

Amennyiben a Tesla valóban végrehajtja a 10 százalékos létszámcsökkentést, az maximum 10 ezer embert fog érinteni, hiszen a társaságnak globálisan 100 ezer alkalmazottja van. Ha csak az amerikai egységnél hajtanak végre elbocsátásokat, akkor 2-3 ezerrel kevesebb embert építhetnek le. Egy ekkora elbocsátás ugyan elsőre komolynak tűnik, de a Tesla egységei gazdaságilag jellemzően pezsgő régiókban találhatóak, ahol a szabaddá váló munkaerőt más társaságok gyorsan fel fogják szívni.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG