<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a beruházás egy körrel érdekesebb a szokásosnál: a Brexit árnyékában egy brit cég bővít Magyarországon, kormányzati támogatással, egy ellenzéki vezetésű városban.Ilyen egy normális együttműködés - mondta Szijjártó Péter.
Életkép a BP budapesti központjából - Szegeden is készülhetnek az álláskeresők

Újabb szolgáltatóközpontot nyit Magyarországon a világ egyik vezető olaj- és gázipari vállalata. A BP Budapesten már 1200 embert alkalmaz 7 évvel ezelőtt megnyitott központjában, az új globális üzleti központ (GBS) pedig Szegeden nyílik, ahol 2020-ig akár 500 új munkahely is létrejöhet a beruházásnak köszönhetően.

A beruházás 8 milliárd forint értékű, a magyar kormány 1,9 milliárd forintos támogatást adott ehhez (ha tehát létrejön az 500 munkahely, ez munkahelyenként 3,8 millió forintos támogatást jelent).

Miért éppen Szeged?

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Richard Hookway, a BP globális üzleti szolgáltatásokért és IT-ért felelős ügyvezetője elmondta: három különböző magyar várost is meglátogattak, azt is mérlegelték, hogy másik országban terjeszkedjenek, de végül Szeged mellett döntöttek. Vonzó volt a Szegedi Egyetem közelsége, az üzleti környezet valamint a kormánnyal és a helyi hatóságokkal való együttműködés, a kiváló infrastruktúra is. Hookway szerint Szeged a legvonzóbb város Magyarországon a szolgáltatóipar számára egy 2016-os felmérés szerint, itt a legmagasabb az 1000 főre jutó diákok száma, a budapesti irodában dolgozók közül is sokan ott tanultak. 2017 őszén költöznek majd be a szegedi irodába.

Szeged: a napfény, az IT és a szolgáltató központok városa

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere azt emelte ki: a BP beruházása segíthet abban, hogy a Szegeden végző frissdiplomások helyben keressenek munkát. Szegeden komoly fejlesztések folynak a beruházási környezet kedvezőbbé tétele érdekében, 30 ezer négyzetméternyi iroda épül jelenleg is, amíg ez a kapacitás nem készül el, addig önkormányzati ingatlanokat is felajánlottak a BP-nek.

Két fronton különösen erős a város: több mint 1 tucat szoftvercég települt Szegedre az elmúlt évtizedben, az üzleti szolgáltató központokban pedig 800-an dolgoznak.

Az EU-t elhagyják, minket nem

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU előtt álló kihívásokról beszélt: úgy látja, legalább 5 történelmi jelentőségű kihívás előtt áll a közösség, ezek közül az egyik a britek kilépése az Európai Unióból. Ezért is nagy jelentősége van annak, hogy egy brit cég Magyarországot választotta beruházáshoz. Magyarország fontosnak tartja, hogy a Brexitről szóló tárgyalások megalapozottak legyenek.

Két dologra koncentrálunk ezeken a tárgyalásokon: a Nagy-Britannia és EU közötti gazdasági kapcsolatokat a lehető legkevesebb akadály nehezíthesse - nem akarjuk, hogy a magyar-brit kapcsolatok elnehezüljenek. Magyarországnak az is érdeke, hogy megvédje a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat - ez a két legfontosabb szempontja Magyarországnak a tárgyalásokon Szijjártó szavai szerint.

Botka László, Szeged szocialista polgármestere, B. Nagy László, a Fidesz országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Richard Hookway, a BP globális üzleti szolgáltatások és IT területének operatív igazgatója (b-j) a BP beruházásáról tartott sajtótájékoztató után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. szeptember 26-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A kormány kiemelt célja a munkahelyteremtés, az utóbbi időszakban ez annyiban módosult, hogy a mennyiség mellett a minőségnek is kiemelt szerepet szánnak: magas hozzáadott értéket előállító munkahelyeket szeretnének létrehozni - a BP-éhez hasonló szolgáltató központok ennek a szemléletnek megfelelnek, mondta Szijjártó Péter.

Ilyen egy normális együttműködés

Utalt arra: könnyen lehet, hogy a közeljövőben lesz még olyan bejelentés, ami szegedi munkahelyek teremtéséről szól. Dicsérte Szeged hozzáállását, sőt azt mondta: egy normális együttműködésnek valahogy így kell kinéznie. A sajtótájékoztatón fel sem merült az a téma, hogy a kormány egy ellenzéki vezetésű városban megvalósuló beruházást támogat - valóban pont úgy, mint egy normális országban,

Kik dolgoznak most a BP-nek Magyarországon?

A cég hazai alkalmazottainak 85 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, átlagos életkoruk 32 év, több mint felük kettőnél több nyelvet beszél.

Kiket keresnek?

A szegedi központban sokrétű szakmai tudásra lesz szükség: olyanokat alkalmaznak majd, akik a pénzügy,  a számvitel, a beszerzés, az adóügyek, a HR-szolgáltatások, a tőzsdei kereskedés támogatása vagy ügyfélszolgálati területen szeretnének elhelyezkedni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Vállalat Kifújt a jegybank kötvényprogramja, kimerült a keret
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 07:17
Április végére kimerült a 2019 nyarán elindított jegybanki Növekedési kötvényprogram (Nkp) 1550 milliárd forintos keretösszege.
Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
hírlevél
Ingatlantájoló