<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Első ízben indít átfogó ESG kutatást a hazai vállalatok körében az Effekteam és a Comlab – ESG Core cégcsoport.

A nagyvállalati és kkv felmérés arra keresi a választ, hogy hol tartanak a cégek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) keretrendszer szerinti működés bevezetésében, és mennyire felkészültek a pénzügyi jelentések mellett, a nem pénzügyi tevékenységükről szóló jelentések elkészítésére. A kutatás időzítése egybeesik a COP27 ENSZ klímakonferenciával, melynek fókuszában a fenntarthatósági tervek és vállalások végrehajtása áll. Ebbe az irányba lépett az Európai Parlament is, amely új vállalati jelentési kötelezettségeket fogadott el.

Az Effekteam Egyesület és a Comlab – ESG Core cégcsoport összefogott, hogy online kérdőíves módszerrel járjanak utána annak, hol is tart ma az ESG Magyarországon. A vállalatok fenntartható működése 2019-ben került igazán célkeresztbe, amikor először a legnagyobb amerikai vállalatok vezetőit tömörítő Business Roundtable, majd a Világgazdasági Fórum (WEF) fogalmazta újra az üzlet célját, ami immár nemcsak a részvényesi értékteremtés, hanem más fontos érintettek, így a munkatársak, a beszállítók, a fogyasztók, a közösségek és a környezet érdekeinek a kiszolgálása is. Ennek a megközelítésnek a mérhető módszertanát foglalja össze az ESG keretrendszer, amely átfogó képet ad a vállalatok környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási tevékenységéről.

A vállalati fenntarthatóságot definiáló Európai Uniós Taxonómia éppen a napokban bővült az Európai Parlament által elfogadott új vállalati fenntarthatósági jelentési szabályokkal (CSRD), amelyek 2024-től az 500 főnél többet foglalkoztató vállalatoknak, 2025-től a 250 főnél nagyobb cégeknek, 2026-tól pedig a tőzsdei kkv társaságoknak tennék kötelezővé a fenntarthatósági hatásuk és tevékenységük jelentését.

„A jövő év sorsdöntő lehet a hazai vállalatok fenntarthatósági átállásában, hiszen egyre közelebb kerül az a pillanat, amikor ez már nem csak reputációs kérdés, hanem pénzpiaci elvárás és jogszabályi követelmény lesz. Felmérésünkből megtudhatjuk majd, hogy felismerik-e a hazai vállalatok ennek jelentőségét, és felkészültek-e az ESG alapú működésre” – mondta dr. Molnár Klára, az Effekteam Egyesület igazgatója és szakmai vezetője.

„Képet szeretnénk adni arról, hol tart az ESG bevezetése a vállalatoknál. A stratégiai, szervezeti, kulturális és technológiai integráció folyamatban van-e, illetve milyen hangsúlyos ügyek és témák vannak a középpontban? Rákérdezünk arra is, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a vállalatok az ESG területén” – tette hozzá dr. Schillinger Attila, az ESG Core Kft. alapítója és a ComLab Kft. vezető tanácsadója.

A több száz hazai vállalat részvételével zajló felmérésre november végéig várják a válaszokat. Az eredményekről tájékoztatni fogják a résztvevőket és a hazai üzleti szférát.

Címkék: Vállalat ESG
A rovat támogatója a 4iG

Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Vállalat Hatalmasat ütött a háború a Gazpromon
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 09:36
A cég legfrissebb jelentése brutális képet fest az eredményekről.
Vállalat Ukrajnában épít gyárat az Unilever
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 14:31
A 20 millió eurós beruházással új sampon- és tusfürdőgyár épül, amivel megduplázzák ukrajnai dolgozók számát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG