3p

Első ízben indít átfogó ESG kutatást a hazai vállalatok körében az Effekteam és a Comlab – ESG Core cégcsoport.

A nagyvállalati és kkv felmérés arra keresi a választ, hogy hol tartanak a cégek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) keretrendszer szerinti működés bevezetésében, és mennyire felkészültek a pénzügyi jelentések mellett, a nem pénzügyi tevékenységükről szóló jelentések elkészítésére. A kutatás időzítése egybeesik a COP27 ENSZ klímakonferenciával, melynek fókuszában a fenntarthatósági tervek és vállalások végrehajtása áll. Ebbe az irányba lépett az Európai Parlament is, amely új vállalati jelentési kötelezettségeket fogadott el.

Az Effekteam Egyesület és a Comlab – ESG Core cégcsoport összefogott, hogy online kérdőíves módszerrel járjanak utána annak, hol is tart ma az ESG Magyarországon. A vállalatok fenntartható működése 2019-ben került igazán célkeresztbe, amikor először a legnagyobb amerikai vállalatok vezetőit tömörítő Business Roundtable, majd a Világgazdasági Fórum (WEF) fogalmazta újra az üzlet célját, ami immár nemcsak a részvényesi értékteremtés, hanem más fontos érintettek, így a munkatársak, a beszállítók, a fogyasztók, a közösségek és a környezet érdekeinek a kiszolgálása is. Ennek a megközelítésnek a mérhető módszertanát foglalja össze az ESG keretrendszer, amely átfogó képet ad a vállalatok környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási tevékenységéről.

A vállalati fenntarthatóságot definiáló Európai Uniós Taxonómia éppen a napokban bővült az Európai Parlament által elfogadott új vállalati fenntarthatósági jelentési szabályokkal (CSRD), amelyek 2024-től az 500 főnél többet foglalkoztató vállalatoknak, 2025-től a 250 főnél nagyobb cégeknek, 2026-tól pedig a tőzsdei kkv társaságoknak tennék kötelezővé a fenntarthatósági hatásuk és tevékenységük jelentését.

„A jövő év sorsdöntő lehet a hazai vállalatok fenntarthatósági átállásában, hiszen egyre közelebb kerül az a pillanat, amikor ez már nem csak reputációs kérdés, hanem pénzpiaci elvárás és jogszabályi követelmény lesz. Felmérésünkből megtudhatjuk majd, hogy felismerik-e a hazai vállalatok ennek jelentőségét, és felkészültek-e az ESG alapú működésre” – mondta dr. Molnár Klára, az Effekteam Egyesület igazgatója és szakmai vezetője.

„Képet szeretnénk adni arról, hol tart az ESG bevezetése a vállalatoknál. A stratégiai, szervezeti, kulturális és technológiai integráció folyamatban van-e, illetve milyen hangsúlyos ügyek és témák vannak a középpontban? Rákérdezünk arra is, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a vállalatok az ESG területén” – tette hozzá dr. Schillinger Attila, az ESG Core Kft. alapítója és a ComLab Kft. vezető tanácsadója.

A több száz hazai vállalat részvételével zajló felmérésre november végéig várják a válaszokat. Az eredményekről tájékoztatni fogják a résztvevőket és a hazai üzleti szférát.

Címkék: Vállalat ESG
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
Vállalat A 4iG felvásárlási étvágya szinte csillapíthatatlan
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 10:28
Az Antenna Hungária leányvállalaton keresztül 55 ezer előfizetővel bővül a 4iG csoport a magyar PR-Telekom felvásárlásával.
Vállalat "Ez másról szól, mint arról, hogy holnapra rózsaszínűre festjük az eget" – beszélgetés Tóth - Patai Krisztinával, a Waberer’s ESG-ért felelős vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 13:21
A tőzsdei vállalatok pénzügyi beszámolói mellé felsorakoznak a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és az ezeket összefogó vállalatirányítás terén elért eredményeiket bemutató jelentések. Ezeket ma már megrendelőik és befektetőik is alaposan áttanulmányozzák – mondta Tóth - Patai Krisztina, a Waberer’s ESG-ért felelős igazgatója a lapunknak adott interjújában. Beszélt arról is, hogy a logisztikai iparágban miért különösen fontosak ezek a szempontok. Ahogy arról is, hogy az ESG-s tényezőknek való megfelelés nem kizárólag pénzkérdés.
Vállalat Nagyot harapott a kínai BYD a Teslába
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 14:07
A kínai autógyártó értékesítései 21 százalékkal nőttek a második negyedévben, felzárkózva a jórészt Kínában gyártott amerikai Tesla mögé.
Vállalat Új piacra tört be az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 17:13
Terjeszkedik a cég.
Vállalat Nagy vállalkozásba kezd a 4iG - Ursula von der Leyen szavai után
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 10:31
A magyar cég eddigi legnagyobb nemzetközi beruházására készül, együttműködésben a Telecom Egypt egyiptomi szolgáltatóval.
Vállalat Lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlása, vagy mégsem?
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 10:09
A távközlési társaság összesen 21 200 065 törzsrészvényt vásárolt vissza 22,3 milliárd forintért június 19. és 26. között - a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatása szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG