<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A péntek reggeli közlöny-cunamiban egyebek mellett megjelentek a keretei a korábban bejelentett bérkiegészítéseknek is: így tesz hozzá az állam a kutató-fejlesztő tevékenységet végzők valamint a járvány miatt csökkentett munkaidőbe kényszerülő munkavállalók béréhez egy darabkát.

A kutató-fejlesztők 40 százalékos bértámogatása

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt nemrég a gazdaságvédelmi akcióterv egyik elemeként arról, hogy a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók esetében a következő 3 hónapban 40 százalékos bértámogatást biztosít a kormány. A Magyar Közlönyben péntek hajnalban megjelent rendelet szerint a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 3.  § 15.  pontja szerinti kutató-fejlesztőt illetheti meg támogatás - ez alapján kutató-fejlesztő: "az a természetes személy, aki új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkozik".

A rendeletből kiderül, hogy a támogatás legfeljebb három hónapon át jár, legfeljebb havi 318 920 forint összegben.

Ezt akkor kaphatja meg a munkavállaló, ha bruttó munkabére 670 000 forint, vagy ezt meghaladó összeg; ha ennél kevesebbet keres, a támogatás is arányosan kevesebb lesz. A támogatást havonta, utólag folyósítják a munkáltatónak
 
A munkáltatónak a támogatás igénybevételekor vállalnia kell, hogy nem bocsát el munkavállalókat a támogatás ideje alatt, és a  munkavállalót legalább a támogatás időtartamával megegyező időtartamig továbbfoglalkoztatja. Ez idő alatt nem csökkentheti a munkavállaló bérét sem.

A támogatás iránti kérelmet a munkáltató a székhelye vagy telephelye szerint illetékes kormányhivatalhoz nyújtja be a  veszélyhelyzet időtartama alatt vagy a  veszélyhelyzet megszűnését követő egy hónapon belül. A  támogatás nyújtásáról legkésőbb 2020. december 31-ig hozható döntés.

Csökkentett munkaidős bértámogatás

Palkovics László az akcióterv ismertetésekor arról is beszélt: a rövidített munkaidőre kényszerülő munkavállalók esetében a bérköltség 70 százalékát átvállalja a kormány. Később aztán pontosított a miniszter, nem ennyire nagyvonalú a kormány: annak a bérnek a 70 százalékát támogatja az állam, amelyet a dolgozó nem kap meg, amikor rövidített munkaidőre kényszerül. Pénteken aztán megjelent a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló rendelet is. 

Eszerint csökkentett munkaidőnek minősül a  veszélyhelyzet kihirdetését követően módosításra kerülő munkaszerződés szerint háromhavi átlagban legalább a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a hetven százalékát meg nem haladó részmunkaidő, amely legalább napi négy óra munkaidőnek megfelelő tartalmú. (Ettől magyaros egyébként ez a fajta Kurzarbeit: nálunk olyan nincs, mint Németországban, hogy az állam akár akkor is ad bértámogatást, ha a dolgozók átmenetileg egyáltalán nem tudnak dolgozni - itt írtunk bővebben erről.)

A támogatás legfeljebb három hónapra adható.

A támogatás mértéke a veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti esedékességgel megállapított havi távolléti díj
általános szabályok szerint megállapított személyi jövedelemadó-előleggel, járulékokkal csökkentett összegének a harminc, negyven vagy ötven százalékban kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.

A támogatás a munkavállaló részére havonta utólag kerül folyósításra.

A munkavállaló és a munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy csökkentett munkaidőben, valamint a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben
állapodnak meg legalább a támogatás időtartamára. Ezt az egyéni fejlesztési időt a jogszabály úgy határozza meg: a  munkavállaló a  munkaköréhez, vagy a  munkaadó tevékenységéhez kapcsolódó fejlesztés érdekében mentesül a  csökkentett munkaidő miatt kieső munkaidő harminc százalékának megfelelő mértékben a munkavégzési kötelezettség teljesítése alól.

A  támogatás iránti kérelmet a  munkaadó a  veszélyhelyzet időtartama alatt vagy a  veszélyhelyzet megszűnését követő egy hónapon belül a  Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton nyújthatja be.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Vágj bele az őszbe versenyképes tudással: hiánypótló képzések indulnak
PR | 2022. augusztus 16. 11:30
Idén ősszel a HRPOWER képzési palettáján négy kurzust is találunk, amelyekkel mindössze néhány hónap alatt a legkiválóbb szakemberektől sajátíthatjuk el a hatékony vállalati működéshez és önmagunk fejlesztéséhez szükséges tudást. Képzésajánló vezetőknek, HR-eseknek, értékesítőknek, és mindenkinek, aki szívesen bővítené szakmai eszköztárát.
Vállalat Megszenvedte a logisztika drágulását a Henkel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:28
De jelentősen növelte a bevételét az első félévben.
Vállalat Megtévesztő hirdetések miatt fizethet kompenzációt a Vodafone
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:11
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket, ezzel 60 millió forintra mérsékelte a rá kirótt bírságot - közölte a GVH.
Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
Vállalat Jobban teljesített a Magyar Telekom, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:52
Közzétett negyedéves gyorsjelentését a vállalat.
Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG