<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A világ egyik legsikeresebb vállalkozója, a brit Richard Branson régóta azon dolgozik, hogy Virgin Galactic nevű cége olyan járművet építsen, amely rövid időre bárkit a világűrbe juttathat. Harc ez ám a fizikával, volt is egy komoly baleset, de Branson nem tágít: most teljes erővel folytatja a programot.
Virgin Galactic/Mark Greenberg

A nemes cél

16 hónapja történt a baleset, melynek során a pilóta is meghalt. Ez azonban a kísérletekhez hozzátartozik, majdhogynem meg kell erőszakolni a fizikát, hogy létrejöhessen egy olyan repülési forma, ami sokkal olcsóbb az eddig az államok által finanszírozott és fenntartott űrhajózásnál.

A megoldandó feladat ugyanis az, hogy úgy érjen el a jármű megfelelő magasságot (nagyjából 100 km a földfelszíntől, ami már a világűr élményét nyújtja), hogy az ne érje el a szökési sebességet. A szökési sebességhez ugyanis elképesztő mennyiségű üzemanyag kell, óriási gyorsulás lép fel menet közben, amit az átlagos emberi szervezet nehezen bír el. Ugyanakkor szükség sincs rá, mivel nem az a cél, hogy a jármű Föld körüli pályára álljon, hanem az, hogy pár percre elérje az áhított magasságot.

A fizika határai

A repülőgép üzemmód itt már nem jöhet szóba, hisz 100 km magasan már csak egymilliomod része a légkör sűrűsége a földfelszíninek, amiben nem tud megkapaszkodni a repülő szárnya, hisz alig lézeng 1-1 levegőmolekula. A repülők legfeljebb 25 km magasságon tudnak üzemelni. Így aztán valamiféle köztes megoldást kell találni, az indítás úgy történik, mint egy repülőnél (vagy eleve repülő viszi fel 10 km-ig az űrjárművet), és ott kell begyújtani egy rakétahajtóművet, ami egy ballisztikushoz hasonló pályára viszi azt.

Ezzel rengeteget kell dolgozni, hogy összejöjjön, de most már van Branson mellett még 3 vállalkozó, aki külön-külön dolgozik az ügyön, így előbb-utóbb azért kisül belőle valami. Ők a teslás Elon Musk, az Amazon-főnök Jeff Bezos és a microsoftos Paul Allen. Sir Richard Branson most kiheverte a gyászt, és teljes erővel visszaszáll a programba. A Virgin Galactic ma bemutatja a SpaceShipTwo nevű járművet, amely 6 utast szállíthat, 2 pilótája van, és 5 percet tölthet a világűr határán, elérve a 100 km-es magasságot.

A csorba kiküszöbölve, irány az űr

A Reuters szerint a 16 hónappal ezelőtti baleset a pilóta hibájából következett be, de valójában egy igen bonyolult feladatot kellett volna megoldania. Az új tervezésben ez a lépés már automatikusan vezérelt, nem kell a pilótának beavatkoznia. Az előző típusból már öt elkészült a baleset időpontjára, így ezek most teljes átalakításra szorulnak.

A tervezés és a kísérletezés költséges folyamat, de kedvező, hogy a sikeres vállalkozók saját forrásaikat vonják be, emellett képesek tőkét is gyűjteni a vállalkozásokhoz. Branson londoni cégbirodalma, a Virgin Group az Aabar Investments nevű Abu Dhabi kormánycéggel együtt invesztált 500 millió dollárt a Virgin Galactic cégbe.

A Virgin Galactic már árulja a jegyeket az űrutazásra, kissé optimistán, ugyanakkor ez is egy tőkebevonási forrás a munkálatokhoz. Az ár 250 ezer dollár, akárhogy is nézzük, ez még nem az átlagemberre van méretezve, úri huncutságnak viszont már jó. 700-an már jelentkeztek is, és a kasszához járultak. Ez 175 millió dollár, nem kis összeg. és persze ha a dolog működik, később már jóval olcsóbban is üzemeltethető lesz a légijármű, és sokkal szélesebb rétegek utazhatnak majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
Vállalat A MOL segíti az ukrán energetikai hálózat működését
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 13:00
A MOL eszköztámogatással segíti az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését, eddig 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlottak fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállítottak eszközöket a határhoz.
Vállalat Új tisztségviselőket választott az Appeninn Nyrt. igazgatótanácsa
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 08:32
Egy új tag lett és megvan az új elnök is.
Vállalat Dubai cégalapítás: vállalkozás az adóparadicsomban
PR | 2022. május 6. 13:42
Dubai. Elsők között alighanem a gazdagság, a luxus és a fényűzés jut az emberek eszébe az országról. Sokat nem is tévednek. Az Egyesült Arab Emírségekben külföldi vállalkozói szemmel is szélesek a lehetőségek. A cégalapítással együtt járó kedvező adózási rendszer szinte egy karnyújtásnyira van. Akár a teljes adómentesség is elérhető.
Vállalat Egyelőre megmenekül több ezer kisvállalkozás
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 10:07
Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel - jelentette be Varga Mihály csütörtökön.
Vállalat Nem jött jól az Erstének, hogy be kellett szállnia a Sberbank-ügyfelek kártalanításába
Csabai Károly | 2022. május 4. 11:01
Az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Bank, illetve a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet alapvetően azért zárta közel 1 milliárd forintos veszteséggel az idei első negyedévét, mert a március elején bedőlt orosz bank ügyfeleinek kártalanítása érdekében 7,9 milliárdot kellett befizetnie az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA).
hírlevél
Ingatlantájoló