4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kutatás szerint a női vezetők száma tükrözi a vállalatok szemléletmódját és gazdasági teljesítményét is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerrel egy olyan világ képét festette elénk, amely magában foglalja a gazdasági fejlődést, a termelékenység növekedését és a nemi diszkrimináció megszüntetését is, hogy a nők teljes mértékben és eredményesen, egyenlő lehetőségekkel vehessenek részt a vezetésben minden szinten.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a cégvezetésben szereplő nők száma összefüggésben van a vállalat pénzügyi teljesítményével. A legfrissebb eredmények szerint ezen célkitűzések összekapcsolódása a befektetők számára is fontos szempont – derült ki az MSCI közleményéből.

Olyat lépett a Google, aminek minden nő örülhet

Külön a nemzetközi nőnapra tartogatta meglepetését az Alphabet Inc. Tovább >>>

A világ egyik vezető pénzügyi indexszolgáltatója szerint azok a vállalatok, amelyek kevesebb nőt alkalmaznak saját kapacitásaikhoz mérten, limitálják a tehetségekhez való hozzáférésüket. Ezzel szemben a női munkavállalókat magas számban alkalmazó cégek intelligens tehetségmenedzsment hozzáállást mutatnak. Ez a nemi egyenlőség mellett hozzájárul a produktivitáshoz és a gazdasági növekedéshez is.

Érdemes figyelni a befektetőknek

A szolgáltató több mint hatszáz tehetségmenedzsment gyakorlatát és női vezetőik számát vizsgálta a diszkrecionális- és az alapvető javak, az ipari, valamint a banki szektorban. Két kategóriát alkottak, a Tehetség Vezetők és a Tehetség Lemaradók csoportját. Előbbibe tartoztak azok, akik jelentős tehetségmenedzsment gyakorlattal rendelkeznek, rendszeresen alkalmaznak elkötelezettségi kérdőíveket, foglalkoznak vezetőképzéssel és a folyamatos tanulást is támogatják. A Tehetség Lemaradók közé azok kerültek, ahol nem látszódtak ezek a folyamatok.

A vezetők között nagyobb valószínűséggel találunk egy kritikus tömeget elérő női vezetői réteget – például legalább három magas beosztású nő jelenléte három egymást követő évben. Ezzel szemben a másik csoportban nincs női cégvezető vagy csak szórványosan szerepelnek magas beosztású nők. Az MSCI szerint mindez úgy is lefordítható, hogy azok a cégek, amelyek befektettek a humán erőforrásba nagy valószínűséggel támogatták a nők előre lépését, és ez fordítva is igaz.

Más kutatások is támogatják azt az elképzelést, hogy a női cégvezetők jelenléte vagy hiánya tükrözi a cég általános hozzáállását a tehetségekhez. Azok a cégek, amelyek állandó női vezetőkkel rendelkezni a saját iparágukon belül a legmagasabb alkalmazotti termelékenységi növekedést produkálják más vizsgált csoporthoz képest.

Ezzel szemben a Tehetség Lemaradók csoportjába tartozók, vagyis a kevés vagy női cégvezetővel egyáltalán nem rendelkező vállalatok, minden más csoporttal szemben alulmaradtak. A női cégvezetők hiánya egy vállalatnál tehát intő jel lehet azoknak a befektetőknek, akik számára fontos a tehetségmenedzsment és a munkaerő-fejlesztés. Azok a cégek, amelyek mindkét területen alulteljesítenek, részletesebb kivizsgálást igényelnek.

Csak a bevándorlók jelenthetik a megoldást a munkaerőhiányra?

Egyre nagyobb problémát jelent a fejlett gazdaságokban az öregedő lakosság, pár évtized múlva ugyanis megduplázódik azok száma, akiket az aktív munkavállalóknak el kellene tartaniuk. A idősebb korosztály aktivizálása és a női munkaerő bevonása eredményes ellenerő lehet a drasztikus demográfiai változások kezelésére, az IMF szerint végső soron azonban csak a bevándorlók ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését. Részletek >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG