4p
A kutatás szerint a női vezetők száma tükrözi a vállalatok szemléletmódját és gazdasági teljesítményét is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerrel egy olyan világ képét festette elénk, amely magában foglalja a gazdasági fejlődést, a termelékenység növekedését és a nemi diszkrimináció megszüntetését is, hogy a nők teljes mértékben és eredményesen, egyenlő lehetőségekkel vehessenek részt a vezetésben minden szinten.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a cégvezetésben szereplő nők száma összefüggésben van a vállalat pénzügyi teljesítményével. A legfrissebb eredmények szerint ezen célkitűzések összekapcsolódása a befektetők számára is fontos szempont – derült ki az MSCI közleményéből.

Olyat lépett a Google, aminek minden nő örülhet

Külön a nemzetközi nőnapra tartogatta meglepetését az Alphabet Inc. Tovább >>>

A világ egyik vezető pénzügyi indexszolgáltatója szerint azok a vállalatok, amelyek kevesebb nőt alkalmaznak saját kapacitásaikhoz mérten, limitálják a tehetségekhez való hozzáférésüket. Ezzel szemben a női munkavállalókat magas számban alkalmazó cégek intelligens tehetségmenedzsment hozzáállást mutatnak. Ez a nemi egyenlőség mellett hozzájárul a produktivitáshoz és a gazdasági növekedéshez is.

Érdemes figyelni a befektetőknek

A szolgáltató több mint hatszáz tehetségmenedzsment gyakorlatát és női vezetőik számát vizsgálta a diszkrecionális- és az alapvető javak, az ipari, valamint a banki szektorban. Két kategóriát alkottak, a Tehetség Vezetők és a Tehetség Lemaradók csoportját. Előbbibe tartoztak azok, akik jelentős tehetségmenedzsment gyakorlattal rendelkeznek, rendszeresen alkalmaznak elkötelezettségi kérdőíveket, foglalkoznak vezetőképzéssel és a folyamatos tanulást is támogatják. A Tehetség Lemaradók közé azok kerültek, ahol nem látszódtak ezek a folyamatok.

A vezetők között nagyobb valószínűséggel találunk egy kritikus tömeget elérő női vezetői réteget – például legalább három magas beosztású nő jelenléte három egymást követő évben. Ezzel szemben a másik csoportban nincs női cégvezető vagy csak szórványosan szerepelnek magas beosztású nők. Az MSCI szerint mindez úgy is lefordítható, hogy azok a cégek, amelyek befektettek a humán erőforrásba nagy valószínűséggel támogatták a nők előre lépését, és ez fordítva is igaz.

Más kutatások is támogatják azt az elképzelést, hogy a női cégvezetők jelenléte vagy hiánya tükrözi a cég általános hozzáállását a tehetségekhez. Azok a cégek, amelyek állandó női vezetőkkel rendelkezni a saját iparágukon belül a legmagasabb alkalmazotti termelékenységi növekedést produkálják más vizsgált csoporthoz képest.

Ezzel szemben a Tehetség Lemaradók csoportjába tartozók, vagyis a kevés vagy női cégvezetővel egyáltalán nem rendelkező vállalatok, minden más csoporttal szemben alulmaradtak. A női cégvezetők hiánya egy vállalatnál tehát intő jel lehet azoknak a befektetőknek, akik számára fontos a tehetségmenedzsment és a munkaerő-fejlesztés. Azok a cégek, amelyek mindkét területen alulteljesítenek, részletesebb kivizsgálást igényelnek.

Csak a bevándorlók jelenthetik a megoldást a munkaerőhiányra?

Egyre nagyobb problémát jelent a fejlett gazdaságokban az öregedő lakosság, pár évtized múlva ugyanis megduplázódik azok száma, akiket az aktív munkavállalóknak el kellene tartaniuk. A idősebb korosztály aktivizálása és a női munkaerő bevonása eredményes ellenerő lehet a drasztikus demográfiai változások kezelésére, az IMF szerint végső soron azonban csak a bevándorlók ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését. Részletek >>>

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Wizz Air újra megnyitja bázisát Kisinyovban, közvetlen járatokkal 16 célállomásra
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 16:54
A Wizz Air bejelentette, hogy megnyitja ideiglenes bázisát a moldovai Kisinyovban, és jövő télen 16 célállomásra kínál közvetlen járatokat, köztük nyolc új útvonalat.
Vállalat Részvény visszavásárlási programot indított a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 17:54
Befektetési szolgáltatót bíztak meg a feladattal. 
Vállalat Már látszik, mit hozhat a klímaváltozás a magyar borászatoknak - így készül fel az Év Pincészete
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 11:18
A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával készített interjút laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Turizmus Online. 
Vállalat A Citigroup eredménye meglepte az elemzőket
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 16:16
A Citigroup a vártnál kisebb profitcsökkenést könyvelhetett el a harmadik negyedévben a befektetési banki tevékenység növekedésének köszönhetően.
Vállalat Ott lesz mindenki, aki számít az IT-ban? Nagyszabású esemény lesz Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 12:48
Kapcsolatépítésre és tudásmegosztásra is lehetőséget nyújt a Puzl CowOrKing novemberi, ingyenes rendezvénye.
Vállalat Új módszerekkel elemez az MBH Bank - újabb inflációs hullámra kell készülnünk?
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 12:14
Egyéves lett az MBH Befektetési Bank, a szakértők beszéltek arról is, mi várható a közeljövőben.
Vállalat Tudatos vállalatépítéssel kerülhető el a vállalkozói burnout
PR | 2024. október 14. 10:47
A vállalkozói burnout, vagyis a kiégés, gyakran kíséri a cégvezetők mindennapjait. Sok tulajdonos vállalkozó napi 12-14 órát dolgozik, és homályos elképzelései vannak arról, merre tart a cége, hol szeretne tartani néhány év múlva, és hogyan lehetne cégvezetőként elérni azt a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet, amiről sokan álmodnak. Pedig ez nem is olyan nehéz.
Vállalat A Boeing masszív elbocsátásokkal törné meg a sztrájkot?
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 11:32
A Boeing 17 ezer munkahelyet szüntetne meg, és elhalasztja az első 777X-es repülőgép leszállítását, mivel a sztrájk is csökkentette bevételeit – jelentettebe a cég pénteken.
Vállalat A BlackRock vagyona rekordot döntött, elérte a 11,5 billió dollárt
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 10:51
Az amerikai vagyonkezelő, a BlackRock kezelt vagyona újabb rekordot döntött, az amerikai tőzsdei rally, illetve a befektetői vagyon beáramlása miatt.
Vállalat Az Antenna Hungária leányvállalatai így jutottak ötről hatra
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 07:09
A 4iG többségi tulajdonában álló Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. öt leányvállalat alapításáról döntött.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG