4p

Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 

A háború mindig kiváló üzlet a hadiiparnak. Erre az alapigazságra ki más szolgáltatna példát, mint Európa legnagyobb fegyver- és lőszergyártó cége, a német Rheinmetall. A vállalat a hétvégi müncheni biztonságpolitikai konferencián szándéknyilatkozatot írt alá az ukrán Ukroboronprom állami hadiipari céggel egy tüzérségi lőszergyártó üzem létesítéséről - erősítette meg az Ukrinform és az UNN ukrán hírszolgálat a német Focus magazin hírét. A lap értesülése igaznak bizonyult, a vállalat honlapján is megjelent a közlemény.

A Rheinmetall Leopard 2A4 típusú tankja, aminek az ukrajnai javításáról is szó van. Fotó: Rheinmetall.
A Rheinmetall Leopard 2A4 típusú tankja, aminek az ukrajnai javításáról is szó van. Fotó: Rheinmetall.

A tervezett vegyesvállalat 51:49 arányban lesz a német és az ukrán fél tulajdona. Várhatóan elsősorban 155 milliméteres tüzérségi lőszereket fognak előállítani, évente legalább 100 ezret, de ezen kívül más lőszerek gyártását is tervezik.

A most bejelentett már a második jelentős ukrajnai lépés a német cég részéről. Tavaly hoztak létre egy vegyesvállalatot harckocsik javítására és karbantartására. Akkor azt is közölték, hogy harckocsik gyártása is a tervek között szerepel. A támogatások tavaly pörögtek fel igazán, 2,5 milliárd euró értékű eszközzel és lőszerrel segítették az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát. A német katonai segítség újabb konkrét megnyilvánulása úgy kell Volodimir Zelenszkijnek, mint egy falat kenyér, hiszen akadozik az amerikai utánpótlás és több európai NATO-ország is csak az év közepétől tudja felpörgetni a lőszerszállítmányokat.

„Hatékony partnerei akarunk lenni Ukrajnának és segíteni szeretnénk helyreállítani a valaha igen erős védelmi iparát és ezzel megerősíteni az ország szuverenitását” – mondta Armin Papperger vezérigazgató. 

A Rheintmetall nem az egyetlen német hadiipari cég, amelyik üzletet kötött az ukránokkal. Nem sokkal korábban a Dynamit Nobel Defense GmbH (DND) is együttműködési megállapodást írt alá az Ukroboronprommal. Az 1865-ben Alfred Nobel által alapított DND az izraeli Rafael cég leányvállalata és komoly üzleti pozíciókat szerzett az európai hadiipari piacon.

A düsseldorfi Rheinmetall Ukrajna déli szomszédjában is terjeszkedik. A közelmúltban 72,5 százalékos részesedést vásárolt a katonai járműveket és polgári tehergépjárműveket gyártó romániai Automecanica Medias SRL-ben. A kisebbségi részvénycsomag magánszemélyek kezében maradt. Együttműködésük 2022-ben kezdődött, amikor közösen egy karbantartó és javító egységet hoztak létre Szatmárnémetiben. A német társaság arra számít, hogy középtávon a romániai vegyesvállalat éves árbevétele 100 millió euró (mostani árfolyamon mintegy 38,5 milliárd forint) körül lesz. Az ottani üzemben fogják karbantartani és korszerűsíteni a román hadsereg légvédelmi rendszereinek az alvázát.

A közép- és kelet-európai nyomulásnak Magyarországon is vannak látható nyomai: Zalaegerszeg északi ipari parkjában tavaly kezdődött a termelés a cég ott felépített harcjárműgyárában. Az üzemben lánctalpas és kerekes járművek fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak. Lesz egy másik telephelye is a társaságnak, mégpedig Várpalotán, ott gyártóközpontot épít a magyar fegyveres erők lőszerellátására.

A Rheinmetall természetesen Németországban is vezető szerepet játszik és hosszú évtizedek óta partnere a mindenkori szövetségi kormánynak. A legutóbbi kormányprogramban mintegy 10 milliárd euró bevételre tehet szert a nagy állami beruházások révén. A társaság bevétele a 2022-es pénzügyi évben 6,41 milliárd euró volt, ez 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A működési - kamat- és adófizetés nélküli (EBIT) - eredmény 754 millió euró volt, ez 27 százalékos növekedés és rekord a vállalat történetében. A rendelésállomány pedig szintén minden korábbinál nagyobbra, 26,6 milliárd euróra emelkedett. 

Odahaza is épít gyárat a cég: pont egy éve megállapodott az amerikai Lockheed Martinnal és fő partnerével, a Northrop Grummannal az F-35-ös repülőgépek törzséhez való alkatrészek gyártásáról. Az új projekt részeként egy új üzemet is építenek az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Weeze-ben, amely 400 embert foglalkoztat majd.

A Rheinmetall gyors üzleti felemelkedése abban is megmutatkozik, hogy tavaly márciusban a cég papírjai bekerültek a frankfurti tőzsde vezető mutatójába, a legnagyobb piaci tőkeértékű német cégeket tömörítő DAX 40 indexbe. A vállalat a közepes méretű cégek frankfurti tőzsdemutatója, az MDAX alapító tagja volt 1996-ban, és azóta megszakítás nélkül szerepelt az indexben. 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG