<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Stabilról negatívra minősítette a Fitch Ratings a magyar energiaipari cég kilátását.

Leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra módosította a Mol Nyrt. kilátását az eddigi stabilról szerdán a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a magyar olaj- és földgázipari konglomerátum hosszú futamidejű adósságának "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.

Ez egy fokozattal alacsonyabb a Fitch által a magyar államadósság-kötelezettségekre stabil kilátással érvényben tartott "BBB" besorolásnál.

A Mol kilátásának rontásához fűzött, szerda este Londonban ismertetett indoklás szerint a lépés mindenekelőtt a vállalatnak az orosz olaj- és földgázszállításokkal szembeni jelentős függéséhez kötődő kockázatokat tükrözi, főként a cég feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletágában.

Jóllehet Magyarország mentességet kapott az Európai Unió által az orosz olajszállításokra meghirdetett tilalom alól, és a Fitch Ratings nem számol az orosz földgázszállítások leállásával sem, nagyok azonban az európai geopolitikai feszültségek - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings szerint igaz, hogy Molnak számos olyan eszköze van, amellyel óvni tudja pénzügyi profilját az Oroszországból érkező szénhidrogén-szállítmányok esetleges leállásának negatív következményeitől, jelenleg azonban nehéz megjósolni azokat piaci kilengéseket, illetve a refinanszírozáshoz és a folyó működéshez kötődő kockázatokat, amelyek egy ilyen fejlemény esetén előállhatnak.

A Fitch felidézi, hogy Magyarország évente hozzávetőleg 10 milliárd köbméter földgázt fogyaszt, és ennek 80 százaléka Oroszországból érkezik.

Mi lesz, ha nem jön több gáz és olaj?

A hitelminősítő közölte: alapeseti előrejelzése az, hogy folytatódik az orosz földgáz áramlása Magyarországra, ám ha ez a behozatal leállna, annak jelentős hatása lenne a Mol downstream-eszközállományának kapacitáskihasználtságára.

A cég valószínűtlennek nevezi a Magyarországra irányuló orosz olajszállítások leállását, de közölte: véleménye szerint a Mol az Adria kőolajvezetéken tudná növelni beszerzéseit, ha ez mégis bekövetkezne.

A Fitch számításai szerint e forgatókönyv esetén a Mol finomítói üzletágának kapacitáskihasználtsága átmenetileg 70-80 százalékra csökkenne, de az eredményre ebből eredő hatás a finomítói tevékenységen realizálható árréstől függne. Ez a mutató ugyanakkor javulhat is, mivel ebben az esetben a közép- és kelet-európai térség más finomítóinak kapacitáskihasználtsága is valószínűleg csökkenne - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings szerint a Mol működésből eredő pénzügyi bevételeinek (FFO) a nettó adóssághoz mért rátája abban a szélsőségesen kedvezőtlen esetben is kezelhető maradna, ha az orosz földgáz- és nyersolajszállítások egyaránt leállnának, és nem sikerülne más beszerzési forrásokat találni.

A hitelminősítő szerint Magyarország a többi EU-tagállamhoz hasonlóan két-három év alatt fokozatosan helyettesíteni tudja más forrásokból az orosz szállításokat, de a cég jelentős bizonytalanságokat lát azzal kapcsolatban, hogy a Mol működését és likviditási igényét milyen mértékben lehet hozzáigazítani az új helyzethez ebben az időszakban. A Fitch hangsúlyozta: a magyar vállalatra most megállapított negatív kilátásnak ez a bizonytalanság is az egyik tényezője.

A hitelminősítő megjegyzi: a Mol nyereségességének jelenleg jót tesz az a tény, hogy az orosz uráli olajtípust más referenciatípusokhoz képest jelentős árengedményekkel forgalmazzák.

A Fitch Ratings közölte: saját konzervatív előrejelzése szerint a magyar kormány által az üzemanyagok kiskereskedelmi árára megállapított felső korlát szeptember végéig lesz érvényben. A Fitch becslése szerint ez 0,5 milliárd euróval (195 milliárd forinttal) csökkentheti a Mol kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredményét (EBITDA) 2022-ben.

A hitelminősítő a minap összeállított egy külön elemzést is arról, hogy milyen világpiaci hatásai lehetnek az Európai Unió által az orosz nyersolajra bevezetett importszankcióknak.

A Fitch Ratings londoni iparági szakértői szerint az infrastrukturális korlátok, az orosz olajjal szembeni esetleges vásárlói tartózkodás, valamint logisztikai bonyodalmak - például az orosz nyersolajat szállító hajókra köthető biztosítások potenciális korlátozása - miatt nem feltétlenül lesz lehetséges az Oroszországban kitermelt nyersolaj és az orosz olajtermékek teljes mennyiségének átirányítása az EU-ból más piacokra.

A Fitch Ratings közölte: becslése szerint mindezek figyelembevételével napi 2-3 millió hordó orosz nyersolajexport - a teljes orosz olajtermelés hozzávetőleg negyede - eltűnhet a világpiacról 2022 végéig.

(MTI)

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG