<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Érdekes botrány van kialakulóban az Egyesült Államokban, az egyébként rettenetesen ellentmondásos Apple nyíltan szembement az FBI követeléseivel. Tim Cook nem hajlandó kioldatni a San Bernardino-i mészárlást elkövető Syed Farook iPhone-ját, pedig erre mostmár bírósági döntés is kötelezné a céget. De vajon kinek van igaza?

Ez az ügy szépen beleillik az Egyesült Államokban már egyébként is régóta folyó közbiztonság kontra személyiségi jogok vitába.

A Pew Research Centre felmérése szerint egyébként az amerikaiak 51 százaléka úgy véli, hogy Tim Cook köteles segíteni az FBI-nak, míg csupán 38 százalék áll az Apple oldalán - írja az Economist.

Az Apple nem épít csodafegyvert

A balhé még február 16-án kezdődött, mikor Tim Cook az Apple weboldalán közzétett nyílt levelében magyarázta, hogy miért nem hajlandóak engedni a bírósági döntésnek. Az FBI egyébként eredetileg azt kérte az almás cégtől, hogy oldják fel a tíz sikertelen jelszófeloldási próbálkozás után minden adatot kitörlő biztonsági mechanizmust az elkövető okostelefonján.

Tim Cook és az Apple azzal érvel, hogy az FBI által kért megoldás jelenleg nem létezik, és annak létrehozása, bár ebben az ügyben kétségkívül segítséget jelentene, hosszútávon azt is jelentené, hogy minden állampolgár személyes adataihoz bármikor képesek lennének hozzáférni a kormányhivatalok.

Ráadásul, ha a vállalat készítene egy ilyen kódtörőt Amerikának, valószínűleg más országok nemzetbiztonsági szervei is hasonlóakat követelnének.

Nem jó ügynél kötekszenek

Az Apple érvelése érthető, viszont az óriáscég nem időzített jól. A San Bernandino-i mészárlás 2001. szeptember 11. óta a legsúlyosabb terrortámadás az Egyesült Államokban, amelyet óriási közfigyelem és felháborodás övez. Ezen az ügyön kívül a bíróságok csak kisebb, drogkereskedelmi és egyéb bűnügyekben kérték Tim Cookék segítségét, ahol az Apple sokkal kisebb kockázatot vállalt volna azzal, hogy nyíltan szembemegy az amerikai igazságszolgáltatással.

A mostani botrány azért sem szerencsés az almás cég számára, mivel Farook telefonjának tulajdonosa a San Bernardino-i Közegészségügyi Hivatal, azaz az Apple itt nehézkesen érvelhet azzal, hogy csak a felhasználói biztonságát védi.

Ennek ellenére Tim Cook joggal aggódik amiatt, hogy egy hasonló megoldás elkészítése hosszútávon komoly személyiségi jogi gondokat okozna, hiszen Edward Snowden óta tudjuk, hogy az a bizonyos nagy testvér tényleg mindent lát, és akkor még nem is említettük a Magyarország számára is igen kínos Hacking Team ügyet.

Elindult a vita

Ami mindenesetre biztos, az az, hogy bárki is kerül ki győztesen, ez a botrány mindenképpen precedensértékű lesz. A várakozások szerint az Apple holnap fogja hivatalosan is megtámadni a bírósági döntést, ekkor már nyilvánosak lesznek a vállalat érvei amellett, hogy miért nem hajlandóak segíteni az FBI-nak.

Az Igazságügyi Minisztérium nyíltan kiállt az FBI oldalán, nevetséges marketingfogásnak nevezve Tim Cook bejelentését, amellyel csak több iPhone-t akarnak eladni a biztonságmániás felhasználóknak.

Csakhogy a kormányhivatal ezúttal nem talált be, Tim Cook már elindította a vitát arról, hogy meddig lehet elmenni a nemzetbiztonság védelme érdekében. Az Apple most a közvélemény támogatására játszik rá, ráadásul a Facebook és a Microsoft is mellettük állt ki.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG