<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Négy év után lecseréli a komplett egyenruha-szettjét a BKV. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent pályázati felhívás szerint a főváros közlekedési cége összesen 5500 alkalmazottnak rendelne új formaruhát. De ettől a mennyiségtől később akár 30 százalékban is eltérhetnek.
(Fotó: MTI Fotó, Balogh Zoltán)

A pályázati felhívás szerint a főváros közlekedési cége valamennyi alkalmazottnak új formaruhát vásárolna. S nem is csupán egy öltönyt-kosztümöt inggel. A kiírás szerint munkaköröktől függő fajta és mennyiségi megoszlásban a következő ruhafajták egyedi szállítására kérnek ajánlatot: kötött mellény, kötött pulóver, galléros rövid ujjú ingpóló, hosszú ujjú ing férfi és női változatban, férfi nyári rövid ujjú ing, női galléros rövid ujjú ingpóló, női hosszú ujjú blúz, női nyári rövid ujjú blúz, férfi nyári nadrág, téli nadrág, női nyári nadrág, női nyári szoknya, női téli nadrág, férfi-női átmeneti kabát, téli kabát, férfi nyakkendő, férfi-női térdig érő bermuda nadrág. A gyártás mellett a ruhák kiosztásáról is a nyertesnek kell gondoskodnia, méghozzá úgy, hogy a kiszolgálás követhető legyen a BKV számára.

A tárgyalásos eljárásra olyan cégek jelentkezését várják, amelyek teljes árbevétele az előző üzleti évben elérte a 658 millió forintot. Ezenfelül az elmúlt három évben védett műhelyként – vagyis fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű személyek társadalmi és szakmai integrációját előtérbe helyező vállalkozásként - legalább 150 millió forint értékű formaruhát vagy felsőruházati termékek gyártott, illetve legalább egy 27 millió forint értékű, minimum 1 éves időtartamú szerződéssel rendelkezik egyenruha gyártásról.

Nem kis üzletről van szó, hiszen a jelenlegi formaruhák darabját 130 ezer forintért vásárolták. Ha most is hasonló összegben rendelnének, akkor ez 5500 szett esetén  715 milliós kiadást jelent.  De az is lehet, hogy még drágább lesz a ruhatár-csere, mivel a jelenlegi szettet meglehetősen sok kritika érte.

A dolgozók szerint a műszálas ruha túlságosan szűk szabású, a sok műszál miatt izzasztó volt, sokaknak kiütéseket okozott. A dzseki szintetikus anyagból készült, ami szerepelt is a címkén, viszont  a nadrágnál ezt nem tüntették fel. De ez csak azután derült ki, hogy az egyik szakszervezet bevizsgáltatta a munkaruhát egy független minőségellenőr céggel.

A BKV tagadta a vádakat, egy másik vizsgálatra hivatkozva állították, hogy a formaruha megfelel a hatályos szerződéses paramétereknek. "Az ingek/blúzok tekintetében volt ugyan eltérés az anyag összetételét illetően, ezeket a ruhaféleségeket a gyártó ismételten legyártja és az érintett munkavállalók megkapják." - írták akkori közleményükben.

A BKV azzal védekezett, hogy a kabát anyaga ugyan mesterséges szálból készült, de „ez a szál már nem az a műszál, ami a 60-as, 70-es években volt". Szerintük formaruhák korszerű összetételét az a tény is igazolja, hogy például az olasz rendőrség egyenruhája is ilyen anyagból készült. Vajon most már pamutruhát hordanak?

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG