3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Négy év után lecseréli a komplett egyenruha-szettjét a BKV. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent pályázati felhívás szerint a főváros közlekedési cége összesen 5500 alkalmazottnak rendelne új formaruhát. De ettől a mennyiségtől később akár 30 százalékban is eltérhetnek.
(Fotó: MTI Fotó, Balogh Zoltán)

A pályázati felhívás szerint a főváros közlekedési cége valamennyi alkalmazottnak új formaruhát vásárolna. S nem is csupán egy öltönyt-kosztümöt inggel. A kiírás szerint munkaköröktől függő fajta és mennyiségi megoszlásban a következő ruhafajták egyedi szállítására kérnek ajánlatot: kötött mellény, kötött pulóver, galléros rövid ujjú ingpóló, hosszú ujjú ing férfi és női változatban, férfi nyári rövid ujjú ing, női galléros rövid ujjú ingpóló, női hosszú ujjú blúz, női nyári rövid ujjú blúz, férfi nyári nadrág, téli nadrág, női nyári nadrág, női nyári szoknya, női téli nadrág, férfi-női átmeneti kabát, téli kabát, férfi nyakkendő, férfi-női térdig érő bermuda nadrág. A gyártás mellett a ruhák kiosztásáról is a nyertesnek kell gondoskodnia, méghozzá úgy, hogy a kiszolgálás követhető legyen a BKV számára.

A tárgyalásos eljárásra olyan cégek jelentkezését várják, amelyek teljes árbevétele az előző üzleti évben elérte a 658 millió forintot. Ezenfelül az elmúlt három évben védett műhelyként – vagyis fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű személyek társadalmi és szakmai integrációját előtérbe helyező vállalkozásként - legalább 150 millió forint értékű formaruhát vagy felsőruházati termékek gyártott, illetve legalább egy 27 millió forint értékű, minimum 1 éves időtartamú szerződéssel rendelkezik egyenruha gyártásról.

Nem kis üzletről van szó, hiszen a jelenlegi formaruhák darabját 130 ezer forintért vásárolták. Ha most is hasonló összegben rendelnének, akkor ez 5500 szett esetén  715 milliós kiadást jelent.  De az is lehet, hogy még drágább lesz a ruhatár-csere, mivel a jelenlegi szettet meglehetősen sok kritika érte.

A dolgozók szerint a műszálas ruha túlságosan szűk szabású, a sok műszál miatt izzasztó volt, sokaknak kiütéseket okozott. A dzseki szintetikus anyagból készült, ami szerepelt is a címkén, viszont  a nadrágnál ezt nem tüntették fel. De ez csak azután derült ki, hogy az egyik szakszervezet bevizsgáltatta a munkaruhát egy független minőségellenőr céggel.

A BKV tagadta a vádakat, egy másik vizsgálatra hivatkozva állították, hogy a formaruha megfelel a hatályos szerződéses paramétereknek. "Az ingek/blúzok tekintetében volt ugyan eltérés az anyag összetételét illetően, ezeket a ruhaféleségeket a gyártó ismételten legyártja és az érintett munkavállalók megkapják." - írták akkori közleményükben.

A BKV azzal védekezett, hogy a kabát anyaga ugyan mesterséges szálból készült, de „ez a szál már nem az a műszál, ami a 60-as, 70-es években volt". Szerintük formaruhák korszerű összetételét az a tény is igazolja, hogy például az olasz rendőrség egyenruhája is ilyen anyagból készült. Vajon most már pamutruhát hordanak?

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Jó híreket hozott Mészáros Lőrinc érdekeltsége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 18:53
Közzétette jelentését az Opus Global. 
Vállalat Gyatrák az adatok és becslésekkel kell beérni?
Rácz Gergő | 2023. szeptember 27. 19:01
Ha egy ügyfél befektetési tanácsot kér, az őt tanácsokkal ellátó cég is csak az általa megismerhető adatokból és a számos más forrásra alapuló becslésekből tud kiindulni – mondta Dominik Varga, az Erste Asset Management elemzője. Ezzel együtt az ESG alapú értékelés a jövőben is fontos lesz, ezzel bármelyik hitelre vágyó vállalatnak is számolnia kell.
Vállalat Hogyan lesz pénzem abból, hogy környezettudatos befektető vagyok?
Rácz Gergő | 2023. szeptember 27. 17:39
Saját, jól megfontolt üzleti érdeke már most is a vállalati szektornak, hogy amit csak lehet újrahasznosítson, ahelyett, hogy a kitermelésért és a szállításért fizessen. Jürgen Verschaeve, a KBC Asset Management vezető szakértője szerint itt nem is arról van szó, hogy valaki zöldnek mutassa magát, hanem, hogy jól vezesse a cégét.
Vállalat Többet kaszálhat a Magyar Telekom, mint gondolta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:16
Minden javulhat.
Vállalat Teletömte bevásárlókosarát az Air France-KLM csoport
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 15:44
Egyszerre ötven darab Airbus A350-es repülőgépet rendelt.
Vállalat A Lego visszavonulót fúj, és ez az egész Földnek fájni fog
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 12:03
Nem jött össze a nagy terv, továbbra sem vehetünk lelkiismeretfurdalás nélkül az építőkockákból.
Vállalat Bizarr akcióval mentenék meg a Taromot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 16:21
A szakszervezet adakozással mentené meg a bajba került román légitársaságot. A cégvezetés nincs oda ezért. 
Vállalat Bekeményítenek a vállalatok, jönnek a fenyegetések: támadás indul a home office ellen
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 18:01
A vállalatvezetők 90 százaléka úgy véli, hogy belátható időn belül vissza kell szorítani a távmunkát az amerikai piacon, mert rontja a dolgozók munkájának hatékonyságát és gyengíti a cégek szervezeti kultúráját. Ugyanakkor az ötnapos munkahét visszaállítása majdnem lehetetlen feladatnak tűnik. 
Vállalat A konferenciaszervezés 7 lépése, amivel eseményünket még sokáig fogják emlegetni
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 17. 13:36
Nem véletlen, hogy a konferenciaszervezésre egész üzletág épül: ez egy olyan összetett terület, amely rengeteg szakértelmet és rutint igényel. Ha mégis önállóan vágnánk bele, akkor készüljünk fel! Nem lesz egyszerű egy olyan eseményt létrehozni, ami nemcsak profi, de érdekes és izgalmas is.
Vállalat Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 11:28
Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG